Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Protočni bojler - problem - promena snage u kw.

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

Da li postoji mogućnost da se na protočnom bojleru od 24kw, koji ima na potenciometru samo dva položaja za regulaciju snage rada: položaj I da radi na 12kw i položaj II na 24kw, namesti-premosti nekako da može da radi i sa dodatnim položajima recimo na 6kw, 9kw? Pitam zato što nam je voda naročito leti prilično topla za tuširanje na 12kw (dok je nekima i to hladno:-) )

  • stiebel_eletron_i._.jpg
  • stiebel_eletron_iii_.jpg
akile
akile's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2016
Poruke:

Kao prvo ti imas 2 grejaca po 12 KW.Najbolje bi bilo da neko strucan proveri kako su vezani grejaci i da li mogu da se povezau da rade na 220V sto bi smanjilo snagu grejanja.Napominjem neko strucan ko se razume da ne bude belaja jer je struja prevelika i moze doci do velike havarije.

rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

Naravno, ja sigurno sam ništa ne bih dirao bez sručnog lica, električara. Ali me jako intresuje da li zaj moj problem ima ikakvog rešenja. Čak sam razmišljao kao jedno od mogućih rešenja da se umesto ovog grejača stavi drugi slabiji recimo od 12kw, pa da radi na 6w i 12kw ali je to rešenje skuplje i komplokovanie jer je pitanje da li bih našao baš takv grejač...

akile
akile's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2016
Poruke:

Prvo treba videti da li ti grejaci mogu da se menjaju.Ali mislim da je najjednostavnije da se proba da se vezu na 220V umesto na 380V i najjeftinije.

rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

Mislim da je to teško izvodljivo za protočne bojlere ali vredi pitati. Znam da postoje bojleri kao moj sa samo dva stepena regulacije temperature, kao i oni protočni sa čak 4. ili 6. ali ne znam na kom principu rade. Znam samo da se kod protočnih (ono što učestvuje u regulisanju temperaturene) ne zove termostat,. A kako se pravilno taj deo zove to već ne znam.

  • safety_temperature_limiter_with_mains_terminals.jpg
rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

"akile" da u pravu si i hvala ti. Izgleda da jeste najbolje rešenje kao što si predložio da se vezu na 220V umesto na 380V. Našao sam sliku i šemu za protočnoi bojlera koji je sličan mome ali od 21kw i koji ima tri grejača od po 7kw. Na šemi ima i tabela na kojoj se lepo vidi i piše da modeli DHB 24, DHB 24-S, DHB 24-U imaju 3*8000w a moj je DHB 24. Tako da sada znam da ima tri grejača od po 8kw. Samo mi onda nije jasno zašto na mom piše 12/24, odnosno zašto ima samo 2. regulatora sage a ne 3. od po 8kw pa da radi na 8, 16 i 24kw!?
Iskreno ja to sam ne bih znao da uradim pošto se u to ne razumem, te ću morati nekoga stručnog električara da zamolim da to proba da uradi. I nadam se da takvim privezivanjem - smanjivanjem snage sa 380V na 220V ne može i neće da dodje do nekog kuršlusa i požara!?
Dobijao sam pomoć i intresantna rešenja kao tvoje i sa drugih sajtova kao npr: "Naj manju snagu koju možeš leti da izvučeš je da dovučeš nulti vod i da dva grejača od 8 KW vežeš na 220 V i da grejačima dobiješ 110 V. I to ti je negde oko 4 KW sto je za letnje vrućine super da se lepo osvežiš a da se ne znojiš odma posle kupanja." Pa se nadam da tako mogu sa nekim povezivanjem da dobijem i da radi samo jedan grejač snage 8kw. I sa tih oko 4kw i 8kw snage rešio bih sve moje probleme, naravno ako je sve to izvodljivo kao što si ti i drugi predložili Smile

  • stiebel_eltron_durchlauferhitzer_ii.jpg
  • stiebel_eltron_durchlauferhitzer_i.jpg
akile
akile's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2016
Poruke:

Prvo proveri koliko imas grejaca.Ne verujem da su Nemci stavili samo dva polozaja a mogli su vise.Ipak je kod njih struja skuplja a oni gledaju svaki cent.Ja ipak mislim da su tu samo dva grejaca i onda treba sa njima probati sve kobinacije.Ako sam dobro sracunao jedan grejac od 12KW vezan na 380V ako bi se vezao na 220V dao bi oko 4KW.
P(w)= V*V/R pa racunaj.
P = snaga u Watima
V = napon u Voltima
R = otpor u Omima

rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

"akile" molim te pogledaj još jednom šemu koju sam postavio u prošlom postu gde se i na samoj šemi vide tri grejača. (Tekst sa prethodnog posta) -"Na šemi ima i tabela na kojoj se lepo vidi i piše da modeli DHB 24, DHB 24-S, DHB 24-U imaju 3*8000w grejača a moj model protočnog bojlera je DHB 24." Znači trebalo bi da bude tri grejača od po 8kw!?

rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

"akile" da li možda sada imaš i neka druga rešenja ako ima tri grejača od po 8kw Smile. I potpuno si u pravu da su Nemci štediše ali je ovo nešto stariji model a na novijim modelima od iste firme Stiebel Eltron sada postoje sa 3 ili čak 7 položaja za regulaciju snage.

A dobio sam i ovo objašnjenje zašto na bojleru piše 12/24kw (što se vidi na drugoj slici sa mog prvog posta)
"Tvoj bojler ima tri grejača po 8 KW, lepo se vide tri žice (prva slika) koje ulaze u bojler, ljubičasta, bela i braon. Ti grejači su vezani u zvezdu. Kada uključiš pola snage, ono 1/2, (jedna tačka) to su ti dva grejača od 8 KW preko zvezdista vezana na 380V a u tom slučaju njihova snaga nije 16 KW već 12 KW. Znaci svaki grejač umesto 220V dobija 190V i usled toga nema 16KW već samo 12KW.
Ovo ti je objašnjenje zašto kada uključiš prekidač na "jednu tačku" umesto 16KW imaš samo 12KW.
Znači ono 12/24 KW je ispravno u tvom slučaju."

Sve sam razumeo šta je napisano ali ja i dalje ne znam kako bi sada trebalo sve povezati-premostiti, tako da recimo na prvom podeoku (jedna tačka) bude 6kw a na drugom (dve tačke ) 8 ili 9kw što bi za mene bilo idealno ako je to ikako moguće Smile

A gledao sam i na netu da svi protočni bojleri imaju grejače sa maximalno od 8kw ili 9kw, tako da je kupatilski protočni bojler sa najačom snagom onaj od 27kw.

rengel
rengel's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2017
Poruke:

Mislim da sam rešio problem u slučaju da ovo može da se izvede: da na položaju I radi samo jedan grejač od 8kw a na položaju II da rade kao i do sada dva grejača snagom od 12kw (što je trenutno na položaju I)
I - 8kw
II - 12kw
Sada bi mi pomogla neka šema u slučaju da ovo može da funkcijonise Smile