Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Trofazni kalorifer 5kw na monofaznu struju

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Maajstor
Maajstor's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2011
Poruke:

Imam einhellov trofazni kalorifer 5 kw u njemu su tri grijača vezana u zvijezdu i treba ga spojiti na jednu fazu pa me zanima neće li biti problema ako sva tri grijača (svaki posebno) spojim na fazu i nulu

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Neće ako je za kalorifer obezbeđen napojni vod od najmanje 4mm², i zaštićen osiguračem od najmanje 25A, pošto je jačina struje za termički potrošač od 5kW oko 22A.

Ništa ne ostavljam nezavrš

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Problem ce drug moj biti samo sa uticnicama i utikacima, jer danasnji standard obavezuje proizvodjace da monofazne uticnice imaju max trajnu provodljivost od 16A ili ti 3600W. Kabal 2.5mm2 ima trajnu provodljivost do 25A ili ti 5500w, ali uticnice su te koje stradaju, zapale se i slicno, sad ne znas dal je gore ako su stare pa su kontakti malo oksidirali, li nove sa kontaktima od ko zna kog materijala sa primesama bakra.
Jedino kad je bitan nacin vezivanja trofazne struje je kod elektromotora i sistema koji se vezuju na 380v, dok kod zvezde (osim uredjaja koji rade na fazni pomak, medjufaze, elektromotora i sl, koji nisu predmet ove teme), ili vezivanja sa 220v sasvim je beznacajno da li na tri grejaca dovodis jednu za sve ili po jednu fazu za svaki grejac, jedina razlika je u opterecenju instalacije koja ih napaja.

Da li ces ih sve spojiti na zajednicku nulu ili odvojeno nema nekog uticaja, bitna je najslabija tacka u instalaciji gde god se ona nalazila, a to je uticnica koja ce (provereno vise puta) da plane i sa 4,5kw samo je pitanje vremena.

Maajstor
Maajstor's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2011
Poruke:

Sad se sjetih kad sam popravljao ventilator na autu ako neko ima ovakvu grijalicu i pokušava je prepraviti na monofaznu struju neka ne pokušava jer joj ventilator radi na 400 v tj treba dvije faze ja sam to napravio tako što sam odmotao određeni broj namotaja sa statora (rotor je permanentni magnet) izgubio sam i živce i cijeli dan ali sam na kraju napravio

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana