Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Bojler propušta na sigurnosnom ventilu

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Man without plan
Man without plan's picture
Offline
Registrovan dana: 26/12/2011
Poruke:

Pozdrav svima, i srećna Nova godina i Božić!

Već duže vrijeme imam problem sa bojlerom; Ariston, 50 litara, star oko 6 godina.

Počeo je da curi na sigurnosnom ventilu prilikom grijanja vode. Ako se otvori slavina, bilo toipla bilo hladna voda, bilo u kupatilu ili u kuhinji, ili čak ako se samo povuče voda u vodokotliću, čuje se zvuk kao da se oslobađa pritisak iz cijevi bojlera, i kapanje prestaje. Nisam nikad stavljao termostat na najveću temperaturu, skala ima 4 podjeljka, uvijek smo ga držali na 2.5 ili 3.

Zamijenio sam ventil, opet je nastavio da curi.

Ugradio sam ventil od 9 bara umjesto 6 bara, i takođe je nastavio da curi i na tom ventilu. Nisam obratio pažnju na marku prva dva ventila; zaboravio sam i za ovaj treći, od 9 bara, a na njemu nije napisana marka, ima samo ugravirano srce u kvadratiću; uzeo sam ga u prodavnici, ne na buvljaku. Čak i da je mala privreda, kolika je vjerovatnoća da naletim na tri felerična ventila?!

Otvorili smo bojler i očistili, nije bilo mnogo kamenca, grijač čak nije bio ni obložen kamencom, i nakon toga je takođe nastavio da curi.

Mislim da uzrok nije u priitisku vode u mreži - živimo u višem dijelu naselja, tako da ljeti čak i nemamo vode, imamo ugrađen rezervoar i hidrofor za ljetnju sezonu, ali ventil svejedno curi, bez obzira da li je napajanje sa mreže ili preko hidrofora...

Iz nekog razloga se, dakle, stvara previsok pritisak unutra; koliko sam mogao da nađem ovdje po forumu, mogući razlog je mala zapremina vazduha preostala u kazanu, pa nema prostora za širenje vode.

Moje pitanje je, u suštini, da li je ovo opasno, može li dovesti do eksplozije bojlera, da li je količina vode koja iscuri kroz sigurnosni ventil dovoljna da spusti pritisak? Ili je bezopasno, i samo ima za posljedicu to što moramo da držimo kanticu ispod ventila (što mi ne smeta, vrlo važno, ne bih zbog toga mijenjao bojler). Ili imate neku drugu sugestiju za rješavanje problema, ili eventualnu precizniju dijagnostiku?

Crijevo za hladnu vodu nije vruće, dakle, trebalo bi da znači da nepovratni ventil radi. Ipak, onda mi je nejasno zašto taj pritisak u bojleru popusti, odnosno ventil prestane da kapa čak iako se otvori hladna voda ili pusti voda na vodokotliću?

Hvala unparijed za odgovore!

Ako se osjećaš loše, smij se - sjutra će biti gore. Ako se osjećaš dobro, ne brini - proći će te!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

То зна да буде проблем где су висинске разлике у водоводној мрежи. Мислим да једино може да помогне регулатор притиска који треба или уградити на улазу у кућу или ако то није могуће онда бар на улазу хладне воде у бојлер.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Man without plan
Man without plan's picture
Offline
Registrovan dana: 26/12/2011
Poruke:

Hvala za komentar! Da, neko mi je spomenuo regulator pritiska, ali to nisam razmatrao, jer komšije nemaju ovaj problem, tako da nisam siguran da bi to pomoglo, a i ne bih da ulažem u to ako nije baš neophodno. Osnovno pitanje je, da li je ova pojava opasna, da li može da dovede do eksplozije? I da li bi pomogla promjena bojlera?

Ako se osjećaš loše, smij se - sjutra će biti gore. Ako se osjećaš dobro, ne brini - proći će te!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Докле год ради сигурносни вентил нема опасности од експлозије, а замена бојлера је бацање пара ако је постојећи исправан и нигде не цури и греје воду. Јефтиније је купити регулатор притиска него мењати цео бојлер, разлика у цени је преко 15 пута.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..