Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kako popraviti zamrzivač koji leti plače a zimi se ogrne u santu leda sa spoljne strane?

15 poruka / 0 new
Poslednja poruka
FrižiDeran
FrižiDeran's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2011
Poruke:

Većina od nas ima nekakav zamrzivač u kome čuva ostatke svog "omiljenog stvorenja" kako to reče Bora Čorba. Posle nekog određenog vremena isti počinje polako ali neumitno da "piški" negde u predelu njegovog patosa. I kako to biva, geometrijska progresija radi svoje... Što je više kondenz vode u zidu tim se i "inficirana" zapremina brže širi. Šta uraditi, baciti ga, pozvati nekog da popravi ako je moguće ili ga staviti u neku poveću tepsiju pa šta mu bude? Dali je moguće popraviti?
Pozdrav.

zivko01
zivko01's picture
Offline
Registrovan dana: 28/01/2010
Poruke:

Curenje zamrzivača je posledica propale izolacije.Naime usled dugotrajnog izlaganja niskoj temperaturi,sa jedne strane i visoke temperature sa druge strane ,a uz nedostatak promaje,dolazi do kondenzovanja vode u poliuretanskoj peni od koje je izrađena izolacija.Pošto je voda dobar provodnik toplote sa hladjene strane dolazi do zaledjivanja iste,a sa toplije do curenja vode.Zimi pošto je i napolju hladnije hladnoća prolazi kroz izolaciju napolje i ledi ceo sanduk zamrzivača.Popravka je moguća ,ako neko ima strpljenja da izbaci svu staru izolaciju napolje ili bar onoliko koliko može da dohvati.Nalivanje nove izolacije se radi od dvokomponentne smeše poliuretana.Moraš biti pažljiv u radu,paziti na spoljnu temperaturu,odnos komponenti,da ne povrediš instalaciju cevi kad budeš kopao staru izolaciju,po mogućnosti napraviti kalup za dno zamrzivača,da bi se izbeglo deformisanje dna,nabaviti pločasti materijal da pretisneš sa spoljne strane,staviti lim ili foliju sa spoljne strane.....ima posla ako hoćeš da se zanimaš,ako ne onda zoveš majstora...neke orjentacione cene su ti zamrzivač 210 litara oko 40-45 evra, 310 litara 50-60,410 litara oko 65-70 evra
(Za 410 litara ode dva ipo puta više materijala nego za 210 litarski).Smese za izolaciju potraži u bolje opremljenim servisima,ako si iz Bg imaš ih na Tošinom bunaru ,u Ns kod Gavrilović i sin....
... Iskustveno za 210 litarski zamrzivač ode oko 1 kg smese leti a 1.2 kg zimi , smesa povećava svoju zapreminu zavisno o temperaturi od 20 do 30 puta...dalje sam racunaj.

FrižiDeran
FrižiDeran's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2011
Poruke:

pa ni bih se baš složio da je izolacija "propala" a i da je zbog "nedostatka promaje"... Ako si radio popravak takvog "sunđera" (vidim da razumeš problematiku, znači da si radio ili si bio negde gde je to rađeno) primetio si da se struktura poliuretana nije uopšte promenila, osim što je prilično natopljena vodom. Ali ne zbog nedostatka promaje nego upravo obrnuto, zbog previše promaje koja sa sobom nosi i vlagu. Kad bi uspeo da hermetički zatvoriš izolacioni sloj, kutija zamrzivača bi poživila u stanju u kome ga je fabrika isporučila, daleko duže vreme.
Nadalje, nema prolaska "hladnoće", to je samo folklorni izraz da bi se lakše shvatilo o čemu se radi, prolazi isključivo toplota sa tela više temperature na telo ili fluid manje temperature. Zakon termodinamike...
Što se tiče zapremine koju ostvaruje (a Bogami i pritiska prilikom ekspandiranja) odnos 1:20 ili 1:30 zahteva poprilično stamene kalupe. Radio sam sa dvokomponentnim "Bayer Desmodur" poliuretanom i po specifikaciji odnos 1:40 daje najpovoljniju zrnastu strukturu za izolaciju rashladnih uređaja. A i tada kalup mora da bude vrlo krut inače dolazi do deformacija. Slično zaleđavanju vode, pritisak je strahovit.
Sledeće, nema letnja-zimska temperatura i letnja-zimska količina upotrebljene smese. Ako prilikom upotrebe poliuretan ima temperaturu koju je proizvođač propisao dobija se tačan odnos zapremine i strukture što i jeste bitno.
Međutim, mene interesuje dali neko ima iskustva sa zamenom izolacije bez upotrebe dvokomponentnog poliuretana koji je poprilično zahtevan prilikom rada sa njim. Neka mirnija metoda, natenane?

zivko01
zivko01's picture
Offline
Registrovan dana: 28/01/2010
Poruke:

Ja sam samo majstor za frigo mehaniku,doduse imam i neka druga zvanja pa se po malo razumem u principe termodinamike....takodje, cesto sam u prilici da radim i proracune toplotne provodljivosti,potrebne energije za zagrevanje i hladjenje prostora odrzavanje vlaznosti i mikro klime, jedan sam od projektanata i izvodjaca radova na tzv pasivnim kucama ,pa su mi verovatno poznati i zakoni termodinamike,osobine pojedinih izolacionih materijala,podrucija primene,principi izrade i sl.Tehnicka resenja za izolaciju su razna,naj jednostavnije je naliti novu izolaciju, onim postupkom kako sam opisao,Potrebne kolicine dao sam iskustveno(nemam puno iskustva oko 20 godina).Ima resenje sa stiroporom koji se lepi na sanduk i stavi se mrezica,lepak i fasada....Salim se naravno, mada nije nemoguce

FrižiDeran
FrižiDeran's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2011
Poruke:

@zivko01 napisa; "naj jednostavnije je naliti novu izolaciju"...
Pa, baš i nije. Ne bih preporučio nekome ko nezna o čemu se radi da iskopa dno zamrzivača i nalije litru ipo ili dve poliuretana u taj prostor i i da ga poklopi nekim limom i pritisne kamenom za kupus. Imao bi posle mešanja obe komponente otprilike dva do dva ipo minuta da posmatra kako mu zamrzivač dobija oblik bureta. Proces ekspandiranja traje upravo toliko. Pošto je ovo SSM forum predpostavljam da ovo čitaju i oni koji nisu u branši ali bi se ipak usudili da pokušaju i tako nešto. Iz tog razloga volim da budem precizan što se tiče objašnjenja. Ne bi valjalo da neko ko se nerazume dođe na ideju da napravi malo jaču "promaju" i da osuši vodu jer mu hladnoća izlazi iz zamrzivača. To bi možda bilo rešenje da ga ostavi isključenog nekoliko godina jer bi se sušio taman toliko koliko je i skupljao tu istu vlagu. Ili da pravi kalup pa da spregne zamrzivač u njega. To bi takođe bila nepovoljna mogućnost da bi uradio samo jedan zamrzivač. Skuplja pita od tepsije.
@zivko01 napisa; " Ima resenje sa stiroporom koji se lepi na sanduk i stavi se mrezica,lepak i fasada",
Mogu ti reći, bio si blizu. Doduše neradi se o stiroporu već o stiroduru, ulogu lepka bi odigrao poliuretan u sprej flaši a mrežicu bi odigrao sami lim kutije. Pošto su zamrzivači koji piške obično i zarđali na rubnim delovima posle čišćenja sprej lak bi sasvim dobro odigrao ulogu fasade.
To i jeste verzija koju bi spretni SSMajstor mogao da obavi. Nemaju baš svi nepar stotina evra da kupe novi ili nešto manje da plate popravku svog zamrzivača. U situaciji u kojoj se nalazimo takvih je sve više a kod njih se upravo to i dešava. Onaj ko ima pare i ne razmišlja o popravci.
Posle "kopanja" tj odstranjivanja mokrog poliuretana, tri table stirodura od 1000X500X30 mm (dno i zidovi su obično debeli 6 cm, zato table debljine 3 cm), jedna ili eventualno dve flašice poliuretana i komad pocinkovanog lima 0.5mm sa dimenzijama dna završavaju posao. Garantovano se nepojavljuje vlaga sledećih pet godina.

zivko01
zivko01's picture
Offline
Registrovan dana: 28/01/2010
Poruke:

Procuriće za najviše godinu i po dana.Različiti materijali su u pitanju, različiti koeficijenti prolaska toplote,različite strukture,nisu svi zamrzivači sa istom debljinom izolacije....Jednostavno to se tako ne radi. Naliti novu izolaciju na mesto stare je jedino rešenje i to pod uslovom da izolacija nije izgubila svoja svojstva više od 20 cm gledano od dna prema gore jer onda je skoro nemoguće izvaditi staru propalu izolaciju ,a da ne povrediš cevi isparivača.Svaki sam svoj majstot veoma lako može naći pločasti materijal dimenzija 60 * 110 cm za najveći zamrzivač i pritisnuti dno istog kad nalije.Naliva se od motora tako što se napravi smesom ćirilično slovo П. Najbolje je preko nove izolacije dna postaviti pocinkovani lim dimenzija dna ili paropropusnu foliju za izolaciju krovova (jeftinija i lakša varijanta).Da bi izbegli veliki pritisak prilikom ekspandiranja pene i krivljenje dna zamrzivača na limu poklopca i dasci napravite rupu veličine oko 20 mm (veličina čepa na dnu zamrzivača) kroz koju će izaći višak smese...Koga interesuje kako se radi neka pita objasniću mu. I još jednom kažem samo nova izolacija izrađena poliuretanom i nalivena na mesto stare je pouzdano rešenje.

FrižiDeran
FrižiDeran's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2011
Poruke:

@zivko01 napisa, " Koga interesuje kako se radi neka pita objasniću mu".

Evo mene lično interesuje pošto sam i postavio temu, ja sam inače vrlo znatiželjan, možda naučim nešto što dosad nisam video ili znao....

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Posto volim da eksperimentisem , ovaj patent sa stirodurom sam isprobao ima vec 6-7 godina i za sada radi ko prvog dana nit je sta propalo nit curi ,
No video sam nesto jako zanilmljivio , u Beceju u starom Karbodioxidu , danas milslim da je Linde je za izolaciju nekih rezevoara sa tecnim gasovima koristen Perlit , preciznije Krio perlit .
Pa mi sad pade napamet da ga iskoristim u svrhe izolavanja nekog zamrzivaca . Jednostavno ga naspem i zatvorim limom , stim sto bih morao resiti da nesto procuri iz samog sanduka ...

zivko01
zivko01's picture
Offline
Registrovan dana: 28/01/2010
Poruke:

Mislim da je dosta sa prozivkama.Napustam Vas.

cool men .
cool men .'s picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2011
Poruke:

perlit pomesaj sa vodom i n e g a s e n i m krecom ,bice tvrdj da ga ne razveje poklopac dok otvaras i zatvaras.

FrižiDeran
FrižiDeran's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2011
Poruke:

ma niko tebe ne proziva, samo izmenjujemo iskustva i ja bih a verujem i ostali voleo da čujem nešto novo, zašto nebi opisao način na koji si radio?

Nike
Nike's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2009
Poruke:

zivko01 wrote:
Mislim da je dosta sa prozivkama.Napustam Vas.

Pa nisi valjda toliko osjetljiv?
Svaka konstruktivna (a i ne-konstruktivna) rasprava je dobrodošla, dok god ima korisnih informacija i dok god inteligentni ljudi mogu izvuči neke zaključke od toga.

FrižiDeran
FrižiDeran's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2011
Poruke:

to je mešač ili ekspander poliuretana koji sam napravio 1996 godine. Završio je negde u "ratnom vihoru".. Kopija "BASF"-ovog modela samo umanjen. Takav "BASF"-ov, naravno zajedno sa rezervoarima, pumpama, veznim crevima i automatikom košta 250000 evra a možda sad i više. Komorice su 50X50X50 mm.

  • sklop_ekspandera.jpg
  • sklop_ekspandera1.jpg
  • sklop_ekspandera2.jpg
  • sklop_ekspandera3.jpg
  • sklop_ekspandera4.jpg
  • sklop_ekspandera5.jpg
alkibra
alkibra's picture
Offline
Registrovan dana: 04/02/2012
Poruke:

U vezi ove teme potrebna mi je pomoc.Naime, odlucio sam da zamenim izolaciju na vertikalnom zamrzivacu Gorenje. Sve mi je jasno sto se tice nalivanja dvokomponentne mase. Mene samo interesuje da li prilikom ciscenja stare vlazne instalacije i nalivanja nove mogu zamrzivac postavljati u druge polozaje sem vertikalnog, s obzirom na ulje u kompresoru.

zzeljko
zzeljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2011
Poruke:

Može li se umjesto tog dvokomponentnog poliuretana kojeg je vjerovatno malo teže nabaviti, koristiti pur pjena u malim bocama, jer koliko sam shvatio i tu je u pitanju poliuretan?