Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Oblaganje drveta stirodurom

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
888nik
888nik's picture
Offline
Registrovan dana: 11/03/2017
Poruke:

Moze li me ko posavetovati s cime zastiti, premazati drvo koje planiram da oblozim stirodurom?
Skoro sam sredjivao kucu te sam napravio neku nastresnicu i sad ona je napravljena od camovog drveta, a kao sto i sami znate koliko je camovina nekvalitetna i ruzna, te sam se odlucio da opsijem stirodurom i nakon toga uradim lepak i mrezicu pa fasadu.
Medjutim, zanima me postoji li neko sredstvo kojem cu premazati drvo i tako ga zastitit jer komsija kaze da to nije pametna ideja zato sto drvo treba da dise..koliko je to istina i koji su vasi saveti?
Hvala

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Znaš kako, vež na nekoliko tema tražiš potvrdu za neku tvoju zamisao , koja zaista nema osnova da bude uspešna. Hajmo ovako, trazmisli logički!

Hoćeš strirodur da zalepiš (bilo čime) na čamovinu ( bilo koja impregnacija) ...

-Čamovina nije postojana podloga bez obzira na impregnaciju, samim tim bilo koji "lepak ili pena" nema postojanu podlogu za koju vezuje stirodur.

Šta se dešava kasnije?

-Verovatno misliš da ugradiš mrežicu (armirni sloj) i potom naneseš završni sloj ( boju, ukrasni malter,...itd)...
-Upravo iz tog razloga, jer nemaš stabilnu podlogu na koju vezuješ stirodur, automatski se sve prenosi na armirni i završni sloj. Sva deformisanja drveta će se pre ili kasnije pokazati na završnom sloju...pukotine, risevi,....

Dakle, tebi nije rešenje ugradnja izolacije po sistemu kontakt fasade, već jedino sistem ventilisane fasade. Profili...kamena vuna, vodonepropusna/paropropusna folija i preko toga neki oblik panela...

Znam da je to skupo...ali ti bi hteo na jeftin zid...jeftiniji sistem izolacije....Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji !

Za improvizacije...nema garancije !!!

888nik
888nik's picture
Offline
Registrovan dana: 11/03/2017
Poruke:

Pre svega da Vam se zahvalim na odgovoru, citao sma Vase postove te sam ubedjen da ste vrstan strucnjak za neke stvari i cast mi je razgovarati sa pravim majstorima, odnosno bolje receno pravim ljudima.
Onda bih zeleo da Vam se jos jednom izvinim jer nisam objasnio bas najbolje svoju zamisao.
Ta tri direka-stuba koji su dugacko otprilike 2.4-2.5 a obicni 10*12(pretekli od gradje namenjene za krov) sam mislio da oblozim stirodurom tako sto bih tiplovao one klasicne zute srafove sa podloskom(ne znam bas da li ste me lepo razumeli, odnosno da li sam se dobro izraziio), pa bih nakon toga lepak i mrezicu i dalje poznat proces.
E sad zbog samog drveta da bih ga nekako zastitio mislio sam da postoji neko sredstvo kojem bi ga prvo premazao, pa onda srafio stirodur u njega.
Jos jednom bih se zahvalio na odgovrou, ovo je moje prvo renoviranje kuce, a jako sam mlad, neiskusan ali zeljan da naucim, te imajte u vidu da je moje znanje(ako se to uopste moze nazvati istim) vrlo skromno.
Srdacan pozdrav