Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Obrada i lakiranje gazišta za stepenice-pomoć

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Brkic
Brkic's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Pozdrav,
počeo sam praviti gazišta za kućne stepenice od fosni.
2 meseca su se sušile i sada su lake kao pero u odnosu kada sam ih kupio,nisu puno ispucale, po koja pukotina i po neki čvor se mrda.
Sada sam došao do faze sečenja na meru i grubo šmirglanje sa granulacijom 60. Meni isada izgleda OK, mada ima svetlo sivhastih delova od valjda buđi na drvetu.
Imam par pitanja da mi ljudi od iskustva pomognu, može i detaljan opis faza obrade,ali evo pitanja:
-još sam planirao šmirglati sa 120 i završiti sa 200, negde sam našao da pre 200 treba drvo blago četkom premazati vodom da se dlačice drveta nakostreše i tada preći sa 200, ne znam da li je to OK ?
-posle šmirglanja ako ostane nijansa sive čine premazati drvo da se boja izjednači i kako pripremiti drvo pre farbanja za izjednačavanje boje ? Mislio sam lazurom stejar ili brad, ništa tamnije od brada pa onda na to lak za parket.
-ako se skine siva nijansa, onda sam gazišta mislio impregnirati nečim i lakirati lakom za parket u 3 ruke, kako pripremiti drvo za lakiranje,čime ?

Ako nisam dobro odredio temu neka administrator premesti gre treba.

Pozdrav i unapred hvala.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Pre rata je bilo ovako> Ako je drvo tvrdo (hrast, jasen, javor, orah ...) susenje traje najmanje onoliko godina koliko je centimetara talpa/daska debela. Ako je drvo meko (smreka, jela ...) i za debljine do 3 cm susenje traje najmanje 12 meseci, za debljine 3-5 cm 18 meseci i 5-8 cm barem 24 meseca. Drvo se susi pokriveno i napolju gde ima promaje.
Ti nisi napisao koja vrsta drveta je u pitanju ali sta god da je 2 meseca pa jos i zimska nisu mogla da osuse ama bas nimalo. Krajem septembra - znaci pre 4 meseca - sam oborio u sumi, istrugao i spakovao ogrevno drvo i pre par dana sam ga gledao ... sta da kazem toliko je jos uvek mokro da ni najsitniji komadi nece da gore. A ti ocekujes da prakticno komad namestaja bude suv za 2 meseca ... mislim da si veliki optimista. A izgleda i da nisi dobreo procitao uputstva za upotrebu premaza - na svakom pakovanju pise da drvo mora da bude suvo i obradjeno pre premazivanja. Ti nisi ispunio osnovni zahtev.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Brkic
Brkic's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2009
Poruke:

Nisam rekao da je drvo suvo nego da je puno lakše nego kada sam doneo fosne,debljine su 5cm. Drvo je jela. Sušilo se dva meseca na 20 stepeni.

radenko
radenko's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

te fosne treba da se iseku na 10 cm snitove obrade i da se spakuju polepe u gazista vodeci racuna o godovima da se nebi krivila ali kad se iseku treba bar 10 dana da stoje na radionickoj temperaturi ali kolega Astrea ti je rekao da to nije suvo pogotovo za gazista !

milic s.
milic s.'s picture
Offline
Registrovan dana: 07/12/2013
Poruke:

Pozdrav
ja sam isto u toku izrade gazišta za stepenište od jelovine i jasno mi je za sušenje,tako sam i uradio ali bih zamolio za objašnjenje kod lakiranja stepeništa.Naime,ja sam ofarbao sa Decolux
sadolin gardena sa voskom,zbog ostalog enterijera,pa me interesuje dali smem preko toga ići lak za parket.
Pozdrav,i unapred mnogo hvala.