Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

PREPORUKA

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
niknik
niknik's picture
Offline
Registrovan dana: 02/12/2015
Poruke:

Molim sve ovde iskusne ljude kojima nije teško da mi odgovore koji je najbolji alat ručni i priručni za tiplovanje iverice?
Pokušao sam onako "iz ruke" ali nije ravno....
Molim za savet, radim u kućnoj varijanti..

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

За мене су најбољи кексови, једино је неопходна машина - кексарица. Тим поступком се лако ради и постоји доза толеранције, тако да се у монтажи могу елементи веома прецизно спајати.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

niknik
niknik's picture
Offline
Registrovan dana: 02/12/2015
Poruke:

Naravno molim i za linkove sa ovog foruma na ovu temu... HVALA!!!

pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Ja stvarno ne znam kakve linkove očekuješ na ovu temu, možda pre na stolarskom nekom forumu nađeš više stavri i na YT takodžer.
Ove imaš temu o obradi drveta pa pretraži šta ti treba, ako ima
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/obrada-drveta

Ako radiš drvenim tiplovima trebaće ti oni mali metalni 'prenosnici za tipl' ali je doista teško biti precizan, to je više za cnc mašine.
Spajanje keksovima je daleko jednostavnije i kao što zvukoljub reče postoji doza toleranciije. Lako se nači rukovati keksaricom/tiplericom samo se mora malo voditi računa u glavi o prostornom spajanju komada, lako se izkeksuje pogrešna stranica Laughing out loud Laughing out loud Ja sam za svoje kućne potrebe davno kupio Einhalovu koja je oko tri puta jeftinija od recimo Makite i ne može da se poredi po ergonomiji, kvalitetu, zvuku, težini sa profi markamam ali meni sasvim ok završava posao + je i pozajmljujem. Ako će ti izrada nameštaja biti glavni izvor prihoda ne štedi novce za Makitu ili sl. marke.
Trebaju ti još gumeni čekići, dugačke stege (koje i sam možeš napraviti), pojasevi od gurni za sklapanjae velikih korpusa, gomila samolepljive molerske široke trake takođe može da posluži umesto stege. Eto toliko od mene.

novii025
novii025's picture
Offline
Registrovan dana: 27/08/2013
Poruke:

Pre nekih 15 godina kad sam se počeo baviti stolarijom najviše smo koristili kirnere 'prenosnici za tipl'. Prvo se probuši rupa i u nju se postavi kirner, zatim se to pažljivo namesti na drugi komed iverice i udari te se obeleži mesto za bušiti. Za sastavljanje su se koristile drvene tiple i sastavi su bili fantastični. Fabrika gde sam radi ("Dunav" Apatin) je izbacivala na tršište tih drvenih tiple  prečnika 8 mm u tonama.

Posle nekog vremena se od toga odustalo i proizvodnja tipli je obustavljenja, nastavilo se bušenje na CNC mašini i zavrtanje šrafovima preko kojih se lepe nalepnice da ih prikriju. Mislim to je sve bila industriska proizvodnja.Kao što je spomenuto stolarske stege - stegači su od velike pomoći, ali za ozbiljniji rad je bolje kupiti polovne jer su se pre pravili bolji.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Ukucaj woodworking odaberi video i tu imas svega i svacega.Inace je spoj tiplovima kvalitetniji od keksa.Kekse uglavnom koristim za uzduzno spajanje dasaka i to po potrebi za manji obim posla.
Evo alata koji koristim za tiplovanje, dva su pravljena a plavi je kupljen kad se pojavio kod nas.

  • imag0190.jpg
  • imag0191.jpg

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

sasa sasa
sasa sasa's picture
Offline
Registrovan dana: 26/03/2016
Poruke:

Za tiplanje ti ne treba nista vise od busilice i cekica. Crtace (ili kirnere, kako rece klega novii) mozes kupiti u bilo kojoj prodavaonici alata. Jedino sto je neprecizno, cak i kod nekoga ko se s tim bavi godinama (jedino sto mi to znamo sakriti Smile
Nepravilnosti mozes izbjeci sa raznim sablonima ili granicnicima, ali njih treba praviti posebno pa ti se posao oduzi...
I ja se nekako slazem da je keksarica najbolje rjesenje. a nisu ni skupe Einhell je 139,00 KM (oko 70 eura).
Vijcima nemoj spajati ako ne moras, cijepa se