Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

kako i čime najlakše saviti plastične vodovodne cijevi

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zarko123
zarko123's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2011
Poruke:

Sinula mi je ideja da napravim motalicu za crijevo. Kalem (metalni) sam već nabavio. Za nosače ("nogare") mi je palo na pamet da bi mogle poslužiti plastična vodovodna cijev ako je uspijem saviti u obliku slova U (tačnije rečeno malo šire slovo U). Kroz sredinu kalema (koji ima šupljinu) bih provukao vjerovatno drveni FI profil na koji bi zašarafio ručku.
Ideja je rođena, pa ću da vidim da li će to moći da se izvede. (i naravno prije početka da vidim koliko će koštati da ne bude "skuplja pita nego tepsija"). Kalem nisam platio, drvenu osovinu ću napraviti kod jednog poznanika i jedino ću vjerovatno morati kupiti cijev i par šarafa.
E sad ako neko ima ideju kako i čime saviti ovu plastičnu cijev a da ne pukne nek javi (mada ako malo i pukne ni to neće biti problem ali bolje je naravno da ne pukne).
Svaki savjeto u vezi ovoga je dobrodošao ko ima volje.

VodoWat
VodoWat's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2011
Poruke:

zavisi koja cev fi 20- 25 i zavisi koliki je luk, kog precnika. ali mozda bi trebalo prvo provuci kroz cev parce armature(10-ku ili 12-ku) da to bude ojacano jer ne znamo kolika je ta motalica i koliko creva mota,
a sa druge strane i koliki ce biti teret. sve to zavisi. ako budes grejao industr fenom ili nekim brenerom, bojim se da neces dobiti neki dobar rezultat. kad ohladi opet ce se ispraviti do neke granice

bolje dzaba sedeti nego dzaba raditi

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

PPR vodovodna cev, na primer Aquathermova se može saviti bez ikakvih problema i na -10 stepeni celzijusa i neće joj se ništa dogoditi.Probao lično, jedino nisam pokušavao da savijama neke male radijuse.Ovo savijanje je bilo nužno zlo jer sam po zimi trebao celu cev da smestim u auto Peglica.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

zarko123
zarko123's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2011
Poruke:

Ma nisam se dobro izrazio. Meni treba savijanje pod 90% (u međuvremenu me je jedan "poznanik" savjetovao da mi je tih 90% stepeni najlakše dobiti sa onim koljenom za pl. cijevi, kako li ga vi majstori zovete ne znam). I upravu je, ali ja se toga nisam sjetio. slomio bih se ja savijajući a ne bih se sjetio da uzmem to koljeno i dva parčeta cijevi i spojim. Eto iz takvih i sličnih razloga meni treba amaterki alat koji sam tamo pominjao. Znači uvijek zatreba za neku sitnicu.
@ vodointalater i @ zvukoljub hvala što ste bili spremni pomoći i ujedno se izvinjavam što nisam malo preciznije objasnio kakvo i koliko mi savijanje treba.

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

hehe. samo moras imati u vidu da ce to biti dosta klimava konstrukcija posto su plasticne cijevi dosta elasticne, pravio sam ja ranije nosace moralica za kabl od komada plasticnih cijevi ali su me razocarale koliko su se uvijale.probao sam i sa 3/4 ali je isto bilo klimavo, i kao sto rece vodoinstalater mozda bi bilo bolje provuci armaturu kroz njih ili nekako vec ojacati, a zaista ko sto zvukoljub rece cijevi se mogu savijati u krug maltene i nema sanse da puknu, ako ih relomite one pobijele na tom mjestu , ali jako tesko pucaju, bas ako zapnes pa je lomatas mozda se i uspije
ja sam pravio konstrukciju motalice od stare susilice za ves, tj od njene konstrukcije, samo sam isjekao i konstruisao kako meni odgovara. to mozes naci pored kontejnera svakodnevno, posto su ocajnog kvaliteta kao susilice, ali za manje konstrukcije cjevke su idealne, samo mora sa co2 da se vari

tenzor
tenzor's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

A sto mora sa CO2 da se vari ???

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

pa tanke su dosta cijevi i nije bas za rel varenje, moze sa ispravljenim naponom, ali tanke su cijevi i za to, mislim naravno na te cjevcice od susilice za ves, za deblje cijevi moze i obican rel aparat.

zarko123
zarko123's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2011
Poruke:

@ BOSSKE Ne budi lijen pa slikaj to što si napravio i okači uz par objašnjenja (naravno kad budeš imao vremena), to će biti dobra prilika da svi vide i da kome se sviđa napravi sam sebi. Upravo ja tako zamišljam ovaj forum "sam svoj majstor". Znači da kipi od ideja za pravljenje svega i svačega.