Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kazaljke za sat

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
DarkoDjukic
DarkoDjukic's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2014
Poruke:

Pozdrav svima

Iz hobija se bavim izradom satova od drveta. Uglavnom pravim velike zidne satove, ali imam problem kada su u pitanju kazaljke. Ne uspeva mi da napravim velike i pristojnog izgleda kazaljke.
Pokusao sam da ih pravim od nekog tankog lima. Kazaljka koja pokazuje minute dugacka je 30cm a ona koja pokazuje sate je 25cm. Ne budu mi stabilne nikako, pomeraju se, padaju. Mehanizam je kineski, stavio sam jake baterije ali nije to to. Ima li neko neku ideju? Od cega ih napraviti? Ili ako neko zna da mi javi gde se mogu kupiti vece kazaljke (pa i da najveca bude 25cm)?

Hvala unapred.

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

možda da probaš od drveta pleksija ili ultraplasta

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Za tako slabašan mehanizam, najbolje bi možda moglo od kartona. Pri tom, na njega bi mogla da se nalepi ("kašira") folija raznih boja.
Međutim, bez obzira na materijal, kazaljka te dužine ne sme da ima oslonac na samom kraju, već bi je trebalo napraviti tako da ima koliko-toliko ravnotežu u odnosu na osovinu. Onaj "korisni" kraj bi mogao da bude tanak i dugačak, a drugi kraj - "balans" bi mogao da bude kraći, ali širi.

Nadam se da sam bio jasan. Wink

Ništa ne ostavljam nezavrš

DarkoDjukic
DarkoDjukic's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2014
Poruke:

"ravnotezu" na kazaljkama sam vec pravio, ali nije uspevalo. Sada sam skratio kazaljke, s tim sto sam na limeni deo kazaljke nalepio staru kazaljku (zbog otvora na kazaljki, kapiram da mozda nije lepo nalegla na mehanizam samo sa limom) i ostavio ravnotezni deo. Postavicu kazaljke kada zavrsim sa farbanjem pa cu videti da li radi posao.
Hvala na preporuci. Smile

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Darko, nije mi baš jasno šta te muči?
Da li možeš negde da nabaviš aluminijumski lim pa da od njega napraviš?