Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kačenje kuhinjskih elemenata na zid od punog gipsa

15 poruka / 0 new
Poslednja poruka
piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

probao sam da se raspitam kog gipsara na forumu, ali nisam dobio odgovor, pa rekoh da probam kod stolara/specijalaca za kuhinje Smile

dakle, kuhinja mi je dvostrana, i na desnoj strani kuhinje (gledajući sa ulaza u kuhinju) je gipsani zid koji odvaja kuhinju od trpezarije. u pitanju je zid od punog gipda debljine 7-8cm, ne zid od gips-karton ploča.

zanima me da li je bezbedno na takav zid kačiti viseće delove kuhinje, i ako je moguće kačiti ih, koji bi bio najbolji/najbezbedniji način da se to uradi?

hvala unapred!

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

zaboravih da napomenem da je stara gradnja u pitanju, zgrada je 30tak godina stara (ako je to uopšte bitno).

takođe, taj zid ima nekih pukotina po sebi, pa ne znam treba li i o tome voditi računa.

Majstormaster
Majstormaster's picture
Offline
Registrovan dana: 12/09/2013
Poruke:

Postoje tiplovi za gips koji se uvrcu na rupe u postojecem gipsu.
Ti tiplovi su konicnog tipa sa velikim navojem i cine solidan oslonac za sraf kojim ces prikaciti kuhinju i to ti je neki PS.
Radi svake sigurnosti ti stavi cetiri srafa po kuhinjskom elementu, mada sam ubedjen da istu stvar mozes uraditi i sa obicnim tiplovima jer sam kuh.element ne bi trebao da bude previse opterecen.

Kuhinjski element za zid se ne pricvrscuje preko ledja kuhinje ( video sam i takav strucni rad) nego preko univer ploce,...samo da napomenem.

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

Hvala Majstormaster!

Ovde nema postojećih rupa, trebalo bi da se buše nove. Nisu li ti tiplovi (tzv. pužići, ako sam dobro čuo, i ako mislimo na istu stvar) za gips karton ploče. Da li si mislio na ovakav tipl (donji red, drugi sa desne strane)

http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/tipli.jpg

Takođe, ovo kačenje preko univer ploče nisam baš razumeo. Da li misliš na vezivanje onim kao L profilima, gde se jedan deo pričvrsti za stranu korpusa a drugi za zid, preko leđa?

Majstormaster
Majstormaster's picture
Offline
Registrovan dana: 12/09/2013
Poruke:

Mislimo na istu stvar kada je tipl u pitanju, a sto se tice pricvrscenja, svu tezinu treba da nosi kutija (korpus univer 18mm) a ne ledja.

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

može li taj tipl da se koristi i za pun gipsani zid?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ја не бих тај типл користио, јер је он намењен гипс картонским плочама. Моја препорука је ово:

http://www.fischer-hrvatska.hr/proizvod.php?id=104

јер је гипсани зид, по својим носивим карактереистикама, веома сличан материјалу за који је намењена ова врста типле. Приликом избора треба обратити пажњу и на дијагоналну нетезну силу што је посебно значајно код причврћивања тежих предмета на зидове, као што су висећи ормарићи, на пример.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

Zvukoljube, može li malo pojašnjenje o tim dijagonalnim nateznim silama? O čemu konkretno treba povesti računa?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Када се окачи нека кутија на зид делују силе на смицање, тј. попречна сила и потезна сила, а као векторска резултанта је дијагонална натезна сила. Озбиљни произвођачи типли дају податке о својим типлама, тј. колику носивост може да поднесе у зависности од грађевинског материјала у који се уграђује.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

aha, jasno.

na ovom linku piše da za gips mogu da se koriste i tiplovi koje je Majstormaster pomenuo

http://www.foerch.hr/product.aspx?p=205069a2-26be-464a-9be9-a41678586bae...

u svakom slučaju, da rezimiramo: o gipsani zid se mogu kačiti kuhinjski elementi, dok god se koriste odgovarajući tiplovi.

ja sam manju dilemu imao oko toga da li će tipl izdržati čupanje, a veću oko toga da li je gipsani zid sposoban da nosi kuhinjske elemente, tj. da li postoji mogućnost da se sruši zid.

edit: sada vidim da je minimalna dubina rupe za ove tiplove koje je zvukoljub preporučio 60mm, što je opasno blizu da uđem u trpezariju Sad ako dobro vidim, jedan tipl izdržava težinu od oko 0,2 KN, što bi trebalo da je oko 20KG, pa pretpostavljam da dva komada mogu da nose viseći element bez većih problema.

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

okačio kuhinju, pa da podelim iskustva.

majstor je koristio gužvajuće tiple, a rupe u gipsu je dodatno ojačao puneći ih Moment Fix lepkom, za svaki slučaj. donji deo elemenata je oslonjen na ivicu pločica, pa to nosi deo težine.

za sada drži, javići ukoliko padne.

Danijelad
Danijelad's picture
Offline
Registrovan dana: 11/10/2015
Poruke:

Potpuno isti problem imam kao komentator piskavac.Naime, kupila sam kuhinju, placeni prevoz, montaza i kacenje unapred, ali kad su monteri iz salona hteli da prikace visece elemente na zid (sa druge strane je kupatilo sa plocicama) utvrdili su da je zid od gipsa, da nece izdrzati visece elemente i odbili su da ih prikace jer bi elementi pali a zid bi se srusio. Bili su korektni i vratili su pare za kacenje. Spomenuli su da bi se elementi eventualno mogli prikaciti na sine. Napominjem da u kuhinji nisu bile nalepljene plocice kao i da se radi o staroj gradnji, pre 70.tih... Da li postoji resenje za kacenje, kakav je to postupak kacenja elemenata na sine i koja vrsta majstora to radi. Hvala unapred na odgovoru.

piskavac
piskavac's picture
Offline
Registrovan dana: 27/07/2013
Poruke:

pretpostavljam da su mislili na ovako nešto

http://www.axon.rs/view_product.asp?ItemID=4050&ns=0&gpcid=23&cid=237&sc...

na elemente se postave nosači koji izgledaju otprilike ovako

http://www.axon.rs/view_product.asp?ItemID=192&ns=0&gpcid=23&cid=237&sci...

pa se elementi bukvalno namaknu na šinu. to bi trebalo da radi bilo koji stolar koji se bavi i izradom kuhinja. muka je što se to takođe pričvršćuje tiplama i šrafovima za zid, pa nisam sigurna koja je prednost u odnosu na "standardno" kašenje. uglavnom, i meni su to preporučivali, ali niko nije mogao da mi objasni zašto je to bolje Smile

ne znam koliko su visoki elementi, ali su mi takođe preporučivali da se dodatno učvrste za plagon (ukoliko su visoki do plafona ili bar blizu), ili da se učvrste za bočni zid, ukoliko idu od zida do zida. takođe je bilo predloga da se na neki način oslone na donje elemente (ako ima donjih elemenata), tako što će se spustiti stranica sa jedne i druge strane, ili tako što će se dodati poličica na koja će biti postavljena na donje elemente, a na koju će se oslanjati gornji.

meni elementi stoje evo već dve godine, mrdnuli nisu, a preživeli su i jedan manji zemljotres Smile

edit: u stanu mojih rodutelja je bojler od 80 litara okačen o gipsani zid, i nije mrdnuo evo već 35 godina Smile

pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Ja pojma nemam kakvi su to zidovi od punog gipsa niti kako se to zidalo?! Kao siporeks ili ovaj novi Ytong ili su to dolazile gotove ploče iz fabrike?
Ako stoji bojler toliko godina onda je i taj gipsani zid kvalitetan. Verovatno je od tvrđeg gipsa.

Kačenje na šinu je pogodno jer se tipluje šina i možeš da biraš gde ćeš postaviti tipl i koliko gusto. Ako je zid trošan možeš staviti više tiplova.
Kod standardnog kačenja imaš mogućnost sa samo dva tipla u ćoškovima i nadaš se da baš tu nema struje, vode... Kod šine preskočiš mesto sa žicama, cevima, neravnine na zidu.
Kod krečenja elemente isprazniš i samo skineš sa šine. A možeš ih i pomerati levo-desno. Generalno praktičana stvar iako sam u početku bio vrlo nepoverljiv na te nosače kojima se kači na šinu. Deluju baš nekako kilavo, bar ti na koje sam ja naletao ali svi drže koliko znam pa tako i ovi moji u kuhinji.

Danijelad
Danijelad's picture
Offline
Registrovan dana: 11/10/2015
Poruke:

Piskavac, Pazovan: Hvala puno na izuzetno korisnim odgovorima I potpunim razjasnjenjima u vezi shina. Sad vec poznajem "materiju". Definitivno izgleda da nema druge nego kacenje na shine, mada nije jasno kako one mogu da drze a triplovi ne.
Sledece nedelje zovem majstore I nadam se da nece kao ovi prethodni odbiti da prikace elemente.. Kako god da ispadne obavesticu forum.Pozdrav!