Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Plocice...nekoliko pitanja i nedoumica

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
markok
markok's picture
Offline
Registrovan dana: 07/10/2010
Poruke:

Pozdrav svima!

Renovirao sam sebi neku staru kucu iz 1960, i jedino sto je ostalo je - kupatilo. Kuhinju sam uradio bez problema, i zidne i podne, i izgleda savrseno. Da napomenem, ova kuca je tipa vikendice i nije mi primarno mesto za zivot, a takodje, nemam porodicu nit je planiram...

1. Plocice u kuhinji sam lepio direkt na postojece plocice, sa cerezit 16. I u kupatilu su isto zdrave plocice, tj ne sobocu. Da li mogu direkt da picim plocicu na plocicu sa lepkom, ili mora neka posebna priprema (masa, mrezica) da se nanese, posto je ipak kupatilo u pitanju?

2. Zidne plocice su do 1.6 m visine, iznad je dosta puta krecen zid, bez glet mase. Mislio sam da do 1.6m lepim plocice preko plocica, a gore da nastavim na zid. E sad, pretpostavljam da taj krec treba da sastruzem sto je vise moguce. Ali koju masu da koristim kako bi neutralizovao i izravnio 4-5 mm koliko su plocice starije od zida (zbog njihove debljine i debljine lepka)? Ima i jos neka procedura koju bi tu trebao da ispostujem osim : sastruzi-nanesi-sacekaj da se osusi - lepi ?

3. Kanalizaciona cev ide uz cosak, i precnik joj je 10-12 cm. Do visine 1.6 m je zamaskirana u plocice, ali odatle do plafona je gola. Cime i kako je najbolje da i nju zamaskiram pa preko nastavim plocice? Koja masa ili koji tip maltera, tj sta da zamesam? Pretpostavljam da ce tu biti prilicno zezancije i nekoliko nanosenja, jer moram oko nje da uradim oblik kocke kako bi plocice legle....

4. Posto je plafon uzasno neravan, stavio bih rigips i spustio plafon za nekih 20-30cm. Rigips radim pre stavljanja plocica? Da li postoji neko bolje resenje od rigipsa? dimenzije kupatila su recimo 200 x 150.

Zamolio bih ljude dobre volje da ako odgovaraju, odgovaraju po stavkama, radi lakseg snalazenja Smile

Hvala!

mozaik78
mozaik78's picture
Offline
Registrovan dana: 08/06/2011
Poruke:

1. Mozes namazati stare plocice sa podlogom...npr. ceresit cn94 ili sika latex...

2. Sastruzi zidove koliko moze pa i njega namazi sa podlogom, a tih 4-5mm mozes izravnati sa lepkom za plocice... npr cm9... i nema nikakvih procedura vise

3. Cevku maskiraj sa rigipsom (ostace ti valjda toliko od plafona)

4. Rigips je ok resenje za plafon, a po meni, bolje ga je raditi kad je keramika postavljena....ali to nije pravilo, moze i prvo plafon pa onda plocice.

Eto nadam se da sam ti malo pomogao...sretno sa radovima

markok
markok's picture
Offline
Registrovan dana: 07/10/2010
Poruke:

Gledam sad tvoju galeriju...i odusevih se Smile Treba da radim i stepenice u stanu, a ono seckanje plocica da za luk bi mi bas dobro doslo, za stepenike.

Sto se tice stavke 1....Taj CN94 nanosim sa onim alatom koji ostavlja trake mase, ili ravnomerno nanesem?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

CN94 je tečnost i nanosi se četkom prema uputstvu proizvodjača, kao i Latex, uostalom.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..