Hvala na iscrpnom odgovoru.
Jos dva pitanja u vezi sa tom temperaturom kotla.
Ako stavim na 60 ili 70 stepeni zar nece pri paljenju vatre doci do temperaturnog soka kada se na 60 ili 70 upali pumpa i gurne veliku kolicinu hladne vode u vec zagrejan kotao?
Zar nije bolje ostaviti termostat na 30 ili 40 pa da se sva voda ravnomerno zagreje?
pa po pravilu je 60, al tvoje je livena tako da si ti u prednosti u odnosu na varenu 100 puta, obicno se stavlja na varenu jer nesme da ima nizu temperaturu na peci zbog kondeza, kodnez rastvara supornu kiselinu i ona pojede metal(zato uzimaju jedino gusane, nemaju jako iskoricenje, al ce patku da pojede gus tako brzo, stim sto ce varena sama sebe da odplati manjom potrosnjom), ti ne bi trebao da imas taj problem, tvoja pec je napravljena da traje, po tom pitanju kondeza traje, a ne da ona ima iskoriscenje, znaci moj savet, stavi je na 70 kad podlazes, a posle stavi na 60, mada ako nema kondeza, ako si imao pametnog majstora da pravilno rasporedio radiatore trebace ti samo kad podlozis, pazi da nepopucaju clanci naglom promenom temperature, kada su u minusu pa ih nadzibris, VEROVATNO NEMAS MESNI VENTIL, KAKO NJEGA KORISTIS???
ako ti se pojavi kondez - smola koju nemozes da ocistis, samim tim vecu potrosnju, stavi na 85 i sve ce da izgori za dva dana.....
taj termostrat koristi i u prelaznom periodu kada nije potrebno loziti mnogo, jer radi na pola kapaciteta pa stvara kondez, kad je minus nema potrebe, jer je temperatura u radiatosrima 60 i sva ta skalamerija je nepotrebna,
ali samo dobar mastor i dobro proracunata pec i radiatori i nemas problema, za sve ostalo ti treba vise ogreva i vise skalamerije....
http://www.dzonikom.com/katalog/viadrus.php?act=1#u22 [3]