Poslusaj, neces se pokajati!
Jedino ako zelis novi biber, onda ces dobiti i katalog sa dimenzijama letvanja i nacinom slaganja.
Dragi forumasi, pre svega pozdrav svima !
Imam izvesne nedoumice u vezi sa postavljanjem biber crepa.
Situacija je sledeca : ozidali smo nov objekat dvoristu koji ima podrum, u prizemlju letnju kuhinju i magacinski prostor a pusnicu i jos jednu prostoriju na spratu. Pusnica je nekoliko redova blokova visa od susedne joj prostorije. Planiram sve da prekrijem polovnim biber crepom jer mi se tako svidja. Osim toga ovo je dosta jeftinije resenje od kupovine novog, ali cena nije primarni razlog. Krov cemo postaviti u nedelju ako vreme bude kako treba a posle toga sledi pokrivanje.
Mene sada interesuje kvalitet krova pokrivenog pomenutim crepom. Obzirom da ovaj crep nema nikakav falc, nije mi najjasnije kako to da ne prokisnjava.
Ima li nekih specificnosti u postavljanju ovakvog crepa ili je sistem - preklapaj i slazi redom kao sto je kod regularnog crepa ?
Koliko treba da iznosi preklapanje ?
Da li je bolje koristiti vetar lajsnu ili pricvrstiti crepove koji se nalaze na ivicama krova ?
Verovatno da postoji jos pitanja koja ce se javiti tokom postavljanja
Hvala dragim forumasima na dragocenim odgovorima i savetima !
Poslusaj, neces se pokajati!
Jedino ako zelis novi biber, onda ces dobiti i katalog sa dimenzijama letvanja i nacinom slaganja.
Neću da pametujem Radi šta hoćeš to je tvoj krov naposletku
Evo ti princip slaganja crepa BEZ falca
Izmena :
Pitaš za kvalitet pa za taj tvoj crep kvalitet je upitan ...
Biber crep ti je na svim austrougarskim građevinama , da je loš davno bi ga promenili (ovi novi crepovi su uvedeni samo zato što su jeftiniji i brži)
Nakon procitanih misljenja resio sam da postavim falcovani biber. Hvala na savetima !
Za biber crep ide letvanje od 15 do 16cm, odnosno njegova polovina posto je preklop na pola.
Prvi i zadnji red je duplo postavljen crep, jedan na drugi sa preklopom na pola sirine.
Za njega je bitno da je pad preko 35 stepeni zbog podlivanja posto je ravan.
Bitna stvar je i da su sabloni za letvanje isti, oba se prave zajedno.Na svakih pet sest letava proveravati metrom
rastojanje da se moze doterivati.Na krajevima dolaze iksne.
Moja kuca je pokrivena novim biber crepom, dok sam ostali prostor pokrivao starim, posto sam
ga imao dosta, kao i stare gradje te sam je koristio za ponovno krojenje krova.
Letvu sam stavljao novu, skoro bez cvora, suva i ona je najbitniji deo jer izmedju rogova ne sme biti cvor.
Falcovani biber se lako postavlja - kao obican crep, dok onaj bez falca ide sa prekopima kako ste vec objasnili iznad. Hocu samo da napomenem da je falcovani biber ipak jeftinije resenje od obicnog bibera zbog manjeg preklapanja. Iako je ovaj falcovani skuplji po komadu, dosta ga manje ide u kvadrat. Ako uz to uzmem u obzir da je falcovani i pouzdanije resenje ( makar meni tako deluje ), onda nemam dilemu da li da postavim falcovani ili obican biber.
Links:
[1] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e/postavljanje-biber-crepa#comment-394349
[2] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/tenzor
[3] https://www.facebook.com/tenzor1/
[4] https://tenzorisanje.wordpress.com/
[5] https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw
[6] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e/postavljanje-biber-crepa#comment-394359
[7] http://www.samsvojmajstor.com/portal/user/93515
[8] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e/postavljanje-biber-crepa#comment-394402
[9] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/robertgreen
[10] http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files//sites/default/files/picture2.jpg
[11] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e/postavljanje-biber-crepa#comment-394442
[12] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/alpheratz
[13] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e/postavljanje-biber-crepa#comment-394472
[14] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/branimir
[15] http://www.podsvojostreho.net/adserver/www/delivery/ck.php?n=a9b20567&cb=12354551126612312
[16] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e/postavljanje-biber-crepa#comment-394501
[17] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/izgradnja-renoviranje-ku%C4%87e
Топло бих ти препоручио да урадиш две ствари .
1 Ангажујеш искусног мајстора или
2 Промениш план и поставиш фалцовани бибер цреп рецимо кањишки ...
Упуштати се у поставку половног бибер црепа на нов кров је врло незгодан посао . Почевши од летвања које иде на цца 10 цм , специфичног преклапања црепа " обична круна " , " дупла круна " .... Па до тога да је тај цреп порозан , крт , крив , да се осипа и круни , па до тога да није истих димензија . Та врста црепа је доста тешка па се и грађа другачије димензионише ...
Успут речено ако га будеш ређао као обичан цреп има да цури горе него да немаш ни кров а камоли цреп ...
Е сад ја сам ти казо , а ти ради како оћеш ....
https://www.facebook.com/tenzor1/ [3]
https://tenzorisanje.wordpress.com/ [4]
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw [5]