E Prijatelji, svaka vam valja! Jeste, keramika nije više kao što je nekada bila, ali ne toliko što se ne ceni zbog drugih, jeftinijih i jednostavnijih za obradu materijala, već zato što Kinez radi i živi, izgleda, od vazduha, a mi moramo i da jedemo!
Režim pečenja ću vam detaljno opisati čim ugrabim vremena.
A svaki posao može da se odradi ako se dobro organizuje, samo mi nije jasno kakve su to figurice koje bi se vrtele na točku. Na njemu mogu da se dobiju samo rotacione forme, tako da te figure zamišljam nalik na figure piuna u šahu...
Verovatno ce me neko iskusniji ispraviti ali tkzv. bisque firing ili prvo pecenje je do 600C i onda dobijas terakotu, to je ono kao saksija. Posle toga se stavlja glazura i ponovo se pece a temperatura zavisi od vrste glazure cini mi se od 950 pa navise a najvise je mislim za porcelan. Treba polakko da se pece - keramika puca ako je prebrzo zagrevas. Ja mislim jedno 4 sata pecenja ja bas nemam neko iskustvo ispeko sam jednu ili dve peci. Dobro je i prethodno malo zagrejati pec ikeramiku, recimo ukljucis jedan grejac da se malo digne temperatura pre nego sto renes sa punim radom. nema prosecme dimenzije mozes da je napravis koliko hoces sa tim sto je cilj da svuda bude ravnomerna temperatura inace nista od uniformnosti ako ti je to0 cilj, neki vole bas suprotno, unikatne prozivode, neki bas zbog toga i koriste recimo peci na drva, takozvana japanska anagama. Moja pec koju jos nisam isprobao ni zavrsio u potpunosti je oko 0.7 m3 otprilike. Na tocku nisam nikad radio al verujem da se moze dosta uraditi. Kontam da je za mas proizvodnju verovatno bolje raditi sa kalupima a ne sa tockom.
I ne verujem da je posao keramicara nesto sto moze doneti bogatstvo. Mozda pre bogatstvo duse, a ako covek nesto uspe da zaradi tim bolje. Vrhhunski umetnici verovatno dobro zaradjuju. Al di smo mi od njih.