pa ni bih se baš složio da je izolacija "propala" a i da je zbog "nedostatka promaje"... Ako si radio popravak takvog "sunđera" (vidim da razumeš problematiku, znači da si radio ili si bio negde gde je to rađeno) primetio si da se struktura poliuretana nije uopšte promenila, osim što je prilično natopljena vodom. Ali ne zbog nedostatka promaje nego upravo obrnuto, zbog previše promaje koja sa sobom nosi i vlagu. Kad bi uspeo da hermetički zatvoriš izolacioni sloj, kutija zamrzivača bi poživila u stanju u kome ga je fabrika isporučila, daleko duže vreme.
Nadalje, nema prolaska "hladnoće", to je samo folklorni izraz da bi se lakše shvatilo o čemu se radi, prolazi isključivo toplota sa tela više temperature na telo ili fluid manje temperature. Zakon termodinamike...
Što se tiče zapremine koju ostvaruje (a Bogami i pritiska prilikom ekspandiranja) odnos 1:20 ili 1:30 zahteva poprilično stamene kalupe. Radio sam sa dvokomponentnim "Bayer Desmodur" poliuretanom i po specifikaciji odnos 1:40 daje najpovoljniju zrnastu strukturu za izolaciju rashladnih uređaja. A i tada kalup mora da bude vrlo krut inače dolazi do deformacija. Slično zaleđavanju vode, pritisak je strahovit.
Sledeće, nema letnja-zimska temperatura i letnja-zimska količina upotrebljene smese. Ako prilikom upotrebe poliuretan ima temperaturu koju je proizvođač propisao dobija se tačan odnos zapremine i strukture što i jeste bitno.
Međutim, mene interesuje dali neko ima iskustva sa zamenom izolacije bez upotrebe dvokomponentnog poliuretana koji je poprilično zahtevan prilikom rada sa njim. Neka mirnija metoda, natenane?
Curenje zamrzivača je posledica propale izolacije.Naime usled dugotrajnog izlaganja niskoj temperaturi,sa jedne strane i visoke temperature sa druge strane ,a uz nedostatak promaje,dolazi do kondenzovanja vode u poliuretanskoj peni od koje je izrađena izolacija.Pošto je voda dobar provodnik toplote sa hladjene strane dolazi do zaledjivanja iste,a sa toplije do curenja vode.Zimi pošto je i napolju hladnije hladnoća prolazi kroz izolaciju napolje i ledi ceo sanduk zamrzivača.Popravka je moguća ,ako neko ima strpljenja da izbaci svu staru izolaciju napolje ili bar onoliko koliko može da dohvati.Nalivanje nove izolacije se radi od dvokomponentne smeše poliuretana.Moraš biti pažljiv u radu,paziti na spoljnu temperaturu,odnos komponenti,da ne povrediš instalaciju cevi kad budeš kopao staru izolaciju,po mogućnosti napraviti kalup za dno zamrzivača,da bi se izbeglo deformisanje dna,nabaviti pločasti materijal da pretisneš sa spoljne strane,staviti lim ili foliju sa spoljne strane.....ima posla ako hoćeš da se zanimaš,ako ne onda zoveš majstora...neke orjentacione cene su ti zamrzivač 210 litara oko 40-45 evra, 310 litara 50-60,410 litara oko 65-70 evra
(Za 410 litara ode dva ipo puta više materijala nego za 210 litarski).Smese za izolaciju potraži u bolje opremljenim servisima,ako si iz Bg imaš ih na Tošinom bunaru ,u Ns kod Gavrilović i sin....
... Iskustveno za 210 litarski zamrzivač ode oko 1 kg smese leti a 1.2 kg zimi , smesa povećava svoju zapreminu zavisno o temperaturi od 20 do 30 puta...dalje sam racunaj.