Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

baterija sa dve cevi samo...
baterija sa dve cevi samo...
Plakar od zida do zida na...
Pumpa za jači pritisak vo...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Wed, 09/11/2016 - 22:17
Biodom C25
B-C25
B-C25's picture
Registrovan dana: 09/10/2016
Postovani,

Zeleo bih da mi samo malo pojasnite neke stvari. Trenutno posedujem kotao Biodom C25 koji je vezan na sistem bez mesnog ventila, sobni termostat SQ7.
Kada kotao postigne zeljenu t, sobni termostat ugasi pumpu, t kotla raste do cca 75C i ugasi se (podesena t na kotlu 65C). Dok t u sobi ne padne i ponovo ukljuci pumpu kotla, ponekad protekne vise od pola sata. Za to vreme voda u radijatorima se ohladi na cca 25C. Kotlu je neophodno da iz nekoliko cilkusa ugreje vodu (60C pumpa se pali, a na 45C gasi).
Sa foruma sa procitao da moram da ugradim mesni ventil kako bih zastitio kotao od kondenzacije.

Varijanta 1 - Ako ugradim 4-kraki mesni ventil bez elektronike (VRG 141) i u potrosackom krugu ugradim jos jednu pumpu, sta ce da regulise rad te pumpe u potrosackom krugu? U kom polozaju treba da se postavi mesni ventil?
Varijanta 2 - Ako ugradim 4-kraki mesni ventil sa elektronikom (VRG 141+CRC 141) i u potrosackom krugu ugradim jos jednu pumpu, sta ce da regulise rad te pumpe u potrosackom krugu?

Pozdrav!

• Login or register to post comments
Thu, 10/11/2016 - 10:55
@B-C25 Nije baš jasno, imate
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
@B-C25

Nije baš jasno, imate jednu pumpu koju pali i gasi sobni termostat po postizanju zadate temperature u referentnoj prostoriji, a dole kažete da se pumpa pali na 60C, a gasi se na 45C!?

Pročitajte moje postove na poslednjih 7, 8 strana.

CRC 141 je preskupo rešenje, ima mnogo povoljnijih, a kvalitetnih uređaja koji su u sličnom rangu kao i CRC141.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 10/11/2016 - 13:26
@Srkson
B-C25
B-C25's picture
Da, upravo tako radi. Recimo, kad se prostorija ohladi i t spadne, sobni termostat salje signal i pokrece pumpu kotla.T vode u kotlu je recimo oko 70C. Pumpa kotla radi i pocinje da pada t vode u kotlu. Kada padne t vode u kotlu na 59C, pali se kotao. Ukoliko je povratna voda dosta hladna, t vode u kotlu padne do 45C i pumpa se iskljucuje. Signal koji salje termostat i dalje stoji. Signal se iskljucuje kad t u prostoriji postigne zeljenu vrednost.
Da li mi mozete predloziti neko resenje umesto crc 141?

Unapred hvala!

Thu, 10/11/2016 - 13:42
Da to kod Vas zaista radi
Srkson
Srkson's picture
Da to kod Vas zaista radi onako kako treba potrebno što pre ugraditi četvorokraki mešni ventil i pumpu u radijatorskom krugu. Prilažem hidrauličnu šemu.

Umesto CRC 141 imam dva predloga pristupačno našim plitkim džepovima:

1. jeftinije TrmRglt 1.1 ( http://www.grnplt.rs/wp-content/uploads/2015/11/TrmRglt-1.1-Uputstvo-za-... )
i
2. nešto skuplje od prvog predloga HeatOn WCHR-01 ( https://app.box.com/v/heatonwchr01 )

• hidraulicna_sema_sa_cetvorokrakim_ventilom.jpg

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 10/11/2016 - 14:38
Jel ima smisla stavljati
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Jel ima smisla stavljati motor na trokraki mesni ventil?

On prakticno samo "stiti" kotao.

Thu, 10/11/2016 - 15:09
Svaki mešni ventil treba
Srkson
Srkson's picture
Svaki mešni ventil treba motorizovati, u tome i jeste smisao. Recimo u vašem slučaju neka otvorenost mešnog ventila štiti kotao od pothlađivanja na 65C i automatika preko motora uvek održava tih 65C, a ostala topla voda "višak" ide u radijatore za grejanje. I taj tzv. "fine tuning" ustvari pravi uštedu energenta, jer imate kompletnu kontrolu protoka tople vode i usmeravate njenu korisnost tamo gde Vam treba. Sad će tu neko da se pita, a kako se onda tu štedi?! Pa štedi se tako što će neki termostat pravovremeno da reaguje u sistemu i uključi ili isključi kotao ili neki rele za nešto drugo itd. itd. Kada se sve to sabere motorizovati mešni ventil sigurno pravi uštedu od 7 do 10%, negde i do 15%. Jedna sezona je dovoljna da se isplati uloženi novac.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 10/11/2016 - 15:27
@Srkson
B-C25
B-C25's picture
Hvala na pojasnjenju i savetima.
Sto se tice seme, slicnu sam nasao i u knjigama iz termodinamike Recknagel. Razlika je samo sto u Vasoj semi ima nepovratnih ventila.
Pitanje vezano za semu, vidim da postoji nalegajuci termostat 8.3? Koja je njegova funkcija?
Sto se mog slucaja tice, vec sam kupio VRG 141. Da li na njega moze TrmRglt 1.1ili HeatOn WCHR-01, odnosno koji motor?
I opet pitanje vezano za upravljanje pumpom u potrosackom krugu. Sta nju treba da pokrece? Da li sobni termostat treba u isto vreme da pokrece i pumpu kotla i pumpu u potrosackom kolu?
Dok ne kupim regulator i motor (ugradjen samo mesni ventil), sta bi bilo najbolje da upravlja pumpom u potrosackom krugu?

Pozdrav!

Thu, 10/11/2016 - 15:56
@B-C25 Poslao sam Vam
Srkson
Srkson's picture
@B-C25

Poslao sam Vam privatnu poruku. Pogledajte.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 10/11/2016 - 16:00
Onda je bolje imati
boleeve
boleeve's picture
Onda je bolje imati motorizovani mesni i termo glave, nego termostat, koji pali gasi kotao.

Thu, 10/11/2016 - 16:08
A najbolje je sve:
zmajdin
zmajdin's picture
Registrovan dana: 12/01/2012
A najbolje je sve: elektro-pogon, termo-glave i termostat.

Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav.

Thu, 10/11/2016 - 18:25
Treba imati sve, pa čak i
Srkson
Srkson's picture
Treba imati sve, pa čak i sobni termostat koji pored toga što pali i gasi pumpu u radijatorskom krugu, pali i gasi kotao, a tek po prestanku potrebe za grejanjem. Tu sad imaju raznorazne izvedbe sa relejima ako postoji više potrošačkih krugova, odnosno po zadovoljenju potrebe za grejanjem kod sva tri kruga (predpostavka) isključenjem poslednje pumpe u nekom od radijatorskih krugova isključuje se i kotao putem posebnog releja.
Termoglave stavljati samo na one radijatore u onim prostorijama gde vam treba smanjena temperatura odnosno u onim prostorijama u kojima ne boravite preko dana, a gde vam treba kontrola temperature.
Ako vam neko od kvazi majstora kaže da termoglavama možete da kontrolišete temperaturu u objektu (grejnom prostoru) tako što ćete u radijatore da puštate 60C ili 65C (a obično na toliko nameste kotao), a u isto vreme vam kaže kako vam ne treba četvorokraki ili trokraki mešni ventil u sistemu jer imate termoglave, slobodno ga pozdravite od mene i načestitajte mu se mile Nove Godine!
Muka mi je više od kvazi majstora koji su mnoge ljude osakatili svojim neznanjem i onda moram da budem ovako radikalan.

@B-C25
Primer: Sobni termostat se kači na regulator HeatOn WCHR-01 koji ustvari reguliše rad pumpe u radijatorskom krugu, a u isto vreme zakreće mešni ventil.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 10/11/2016 - 18:26
Ovaj Srkson se bas
jande-va
jande-va's picture
Registrovan dana: 01/03/2015
Ovaj Srkson se bas raspisao....

Thu, 10/11/2016 - 18:31
Dabome da se raspisao, jer
Srkson
Srkson's picture
Dabome da se raspisao, jer mnogima zaista teško pada da pročita celu temu i da pokupi ozbiljno znanje i smernice za unapređenje svog sistema.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Fri, 11/11/2016 - 14:40
Ove godine cu drz-nedaj, da
boleeve
boleeve's picture
Ove godine cu drz-nedaj, da zavrsim sve sto sam poceo sa renoviranjem. A sledece cu unaprediti automatiku grejanja.
Taman da vidim razliku Smile

Imam pumpu u kotlu (toby12), a njome upravlja elektronika iz kotla, tako da ja na nju nemam uticaja.

Eventualno cu povezati termostat.

Da li je bolje da mi termostat pali gasi kotao, odnosno da li samo paljenje gasenje kotla trosi vise, nego da stalno radi u nekom optimalnom rezimu?

Dobio sam nov kotao iz termomonta.

Nisu mi ga bas oni zamenili i dovezli na adresu, kao mali je kvar, ... Tako da svaka cast ljudima iz Veternika, oni su ga i prvi i drugi put za dzabe dovezli i vratili stari.

Ja ga povezao, nema tu sta, dva holendera.

I dosao opet serviser da ga pusti u rad. Naravno nista nisam platio ovaj put.

Za sada sve radi kako treba.

Fri, 11/11/2016 - 15:39
boleeve , koja potrošnja
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
boleeve , koja potrošnja

muka muku muci

Sat, 12/11/2016 - 13:25
Ne znam Nisam jos nista
boleeve
boleeve's picture
Ne znam Smile

Nisam jos nista racunao. Cekam da istekne mesec, pa da vidim otprilike za mesec dana koliko je otislo.

Da li mora nesto da se menja u parametrima kotla, na onaj meni sa lozinkom, ako prikopcam termostat?

Sat, 12/11/2016 - 15:21
Kod starih je trebalo,kod
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Kod starih je trebalo,kod novih isto predpostavljam.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Sat, 12/11/2016 - 16:06
alfa como 21
aca89
aca89's picture
Registrovan dana: 17/10/2016
Srcson planiram da sledece godine postavim trokraki ventil, e sad da li mora da bude motorizovan, trenutno imam nepovratni ventil, da li njega treba skloniti ili, gde se postavlja trokraki?, iskreno ne mozes pronaci dobre majstore koji se razumeju u posao, koje marke ventila bi mi preporucio, inace imam alfa como 21. Hvala

Sat, 12/11/2016 - 18:17
Hteo sam da koristim ono
boleeve
boleeve's picture
Hteo sam da koristim ono programiranje rada kotla na samom kotlu, medjutim ne mogu da dodam novi timer. Unesem sve podatke i kada kliknem SAVE, nista se ne desi. Zatvori se meni, a novog tajmera nema u listi.
Jel neko imao slican problem?

Sat, 12/11/2016 - 19:27
Pozz
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Registrovan dana: 03/11/2015
Pozdrav svima, da se i ja konacno nakon vise od pola godine javim Smile

Naime, nedavno sam postavio ove termometre i vidim da mi "povrat u kotao" ima temp 54*C, pri zadanoj temperaturi kotla 78*C. Je li se to meni cini kao niska temperatura ili to i treba tako. Ako ne treba vjerujem da cu morati i ja "ubaciti" pumpu u kotlovski krug, jer pretpostavljam da je to jedino rjesenje ovoga. Nekako mi 20+*C izgleda kao prevelika razlika izmedju izlaza i ulaza u kotao (sonda povrata postavljena 20ak cm od 4krakog)....

• temperature.jpg

Isprobani parametri raznih korisnika za kotlove Toby - https://goo.gl/Qphrli

Sat, 12/11/2016 - 19:56
stavi pumpu i povrat ce biti
sasa-74
sasa-74's picture
Registrovan dana: 15/02/2014
stavi pumpu i povrat ce biti 70c Smile

Sat, 12/11/2016 - 20:11
Zar nije dovoljno da podesi t
boleeve
boleeve's picture
Zar nije dovoljno da podesi t na mesnom ventilu?

Sat, 12/11/2016 - 20:17
@aca89 Ako Vam nije problem
Srkson
Srkson's picture
@aca89
Ako Vam nije problem možete li da nacrtate trenutnu hidraulični šemu Vašeg sistema, a onda ću na osnovu toga da Vam dam svoje predloge, a i ostali istaknuti članovi će se nadovezati.

Ako ste spremni da uložite u automatiku nekih 200+ EUR, od sveg srca Vam preporučujem da to obavezno uradite. Ajmo prvo šema, a onda ćemo da nacrtamo izgled budućeg sistema. U tom slučaju majstor je važan samo da pospaja cevi po šemi i onako kako mu Vi kažete. Znači fizikalija na njemu, a Vi uključujete intelekt i nema greške! Majstor je tu da za Vaš novac ćuti i radi onako kako mu Vi kažete.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sat, 12/11/2016 - 20:19
n
sasa-74
sasa-74's picture
boleeve wrote:
Ne znam Smile

Nisam jos nista racunao. Cekam da istekne mesec, pa da vidim otprilike za mesec dana koliko je otislo.

Da li mora nesto da se menja u parametrima kotla, na onaj meni sa lozinkom, ako prikopcam termostat?

pod sifrom 1234 parametar P7 stavi na 1 ili 2. 1 ako zelis da gasis pumpu, 2 ako zelis da gasis kotao kad termostat "kaze"

Sat, 12/11/2016 - 20:54
@MyX-MeshaKao sto vam je
Srkson
Srkson's picture
@MyX-Mesha
Kao što vam je sasa-74 rekao, pumpu u kotlovskom krugu na povratu posle mešnog stavite što pre. Razlika (delta T) između potisa i povrata u kotao treba da bude 7C i manje. Obe pumpe postavite da rade na najmanjoj brzini (I), a onda gledajte dinamiku postizanja max. temperature povrata (recimo 65C), ako se temperatura penje tromo povećajte brzinu obe pumpe na (II).

• hidraulicna_sema_veze_sa_cetvorokrakim_mesnim_ventilom_i_automatikom_heaton_wchr-01.png

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sat, 12/11/2016 - 20:36
Kotao podesen da radi na auto
boleeve
boleeve's picture
Kotao podesen da radi na auto (sam se pali gasi, nema veze sa sobnim termostatom), na toby je to opcija 5 (kod biranja snage.

Meni su trenutne temperature:

t u kotlu: 67 stepeni.
t na izlazu iz kotla 67
t na ulazu u kotao 65
t ka radijatorima 52
t od radijatora 42

Rucno podesen trokraki mesni.

Imam pumpu samo u kotlovskom krugu, toby 12 set.

Sta je bolje staviti, da gasi pumpu ili kotao?

Da li se onda ostavlja 5-auto opcija za snagu kotla?

Meni se kotao i sad sam gasi, kada nagura odredjenu temperaturu.

Trokraki mesni mi je bukvalno otvoren samo 1/4 i manje ka radijatorima. U kuci je 22 opusteno.

Sun, 13/11/2016 - 00:31
@boleeveDa li je moguće da
Srkson
Srkson's picture
@boleeve
Da li je moguće da je razlika (delta T) između polaza ka radijatorima i povrata iz njih 10C??? Imate li Vi prozore na kući? Tu nešto nije u redu!
Previsoka je temperatura polaza ka radijatorima. Za ove temperature u plusu, čak i kod ne tako dobro izolovanih objekata, dovoljno je i 40C.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sat, 12/11/2016 - 20:39
Мајстор?
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Srkson wrote:
...... Majstor je tu da za Vaš novac ćuti i radi onako kako mu Vi kažete......

Ако је то слика мајстора онда је то магарац, а не мајстор. Тај ко је толико паметан да захтева од мајстора само да ћути и ради нека засуче рукаве и нек ради сам кад је толико паметан.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Sat, 12/11/2016 - 20:51
"Majstor"
Srkson
Srkson's picture
@zvukoljub

aca89 wrote:
....iskreno ne mozes pronaci dobre majstore koji se razumeju u posao,....

Zaboravio sam da imenicu majstor stavim pod navodnike. Taj će sa foruma izaći pametniji od "majstora" ako dobro sve pročita i edukuje sebe na pravi način, a onda za svoj novac može da se pravi i pametan.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sat, 12/11/2016 - 20:53
@boleeve 5-auto znaci da
sasa-74
sasa-74's picture
@boleeve
5-auto znaci da kotao koristi za zagrevanje svih 5 snaga i nema veze sa termostatom . Cim ti se kotao gasi znaci da je i najmanja snaga prejaka za grejanje objekta i kotao iz modulacije prelazi u gasenje . smanji snagu 1. smanji doziranje ili povecaj pauzu izmedju doziranja. verovatno i vazduh moras da stelujes. Cilj je da kotao sto duze radi u modulaciji odnosno da proizvedena snaga ne prelazi potrebe objekta. Nov si u ovome i to sad zahteva da budes malo vise u kotlarnici. Ja sam prvih 15 dana koriscenja bio vise u kotlarnici nego u kuci Smile. udi me razlika u odlasku i povratku sto kaze Srkson ja saljem 40c u kucu i vraca se 38c nazad. Saljem iz kotla 65c vrace se u kotao 60c. sistem sa cetvorokrakim i 2 pumpe.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 145
  • 146
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151