Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 09/10/2010 - 19:25
Re: Mala skola zavarivanja
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
nikolabc wrote:
ocigledno cu uzeti neki inverter do 140amp s obzirom da kazete da je s njime lakse za pocetnika u odnosu na transformatorski.

odakle si? Cigweld mi lici na australiju?
Mislim da je REL invertor prava stvar za tebe.

• Login or register to post comments
Sat, 09/10/2010 - 19:33
zoran_i
zoran_i's picture
nikolabc wrote:
za mig i naizmenicnu struju pitam posto koliko sam video za ove sto koriste gas/gasless da u zavisnosti od tipa zice treba se i zameniti polaritet kablova, s toga sam zakljucio da je jednosmerna struja, a posumnjao sam da ovaj moj bivsi nije imao naizmenicnu iz dva razloga.

Kod tih aparata, kada se radi sa zicom punog poprecnog preseka u zastiti gasa, pistolj tj zica treba da je na + polu. kada se radi sa samozastitnom punjenom zicom, potrebno je promeniti polaritet, pa tada pistolj tj zica treba da su na - polu...

Sat, 09/10/2010 - 20:35
Kolovodja
Kolovodja's picture
Registrovan dana: 09/10/2010
Поздрав свима. Лепа тема, много корисних информација... свака част! Ево и моје причице а и проблема...

Доста солидно сам радио "аутогено" заваривање и сад сам у ситуацији да се мало опробам и на електролучном. Проучим ја и ову тему, а и друге... па прегледам теорију, разна видео упуства, и тако наоружан усудим се да пробам.

Први утисци су укратко - катастрофа. Некако ми највећи проблем преставља разазнавање "шта је шта". У аутогеном нема шљаке и лепо се све види... и колико је шта загрејано, и где треба мало појачати ако фали температуре, и колико жице додати.... а овде... где је шљака, где је метал, колико је шта загрејано... ништа се не може видети. Некако ми се чини као да је ово заваривање "на слепо".

Пробам ја да благо њишем електроду лево десно, и испадне да се растопљени метал није лепо разлио на обе стране шава, него је "скакао" са једне на другу. На крају варења, све изгледа лепо заливено, нисам приметио ништа узнемиравајуће токомварења, али кад сам разбио шљаку, дошло ми да плачем.

ТИГ је превише скуп за обично варење. Па ми паде на памет једна будалештина... и реко'... да питам вас стручњаке шта би се десило ако би ја у клешта где иначе иде нормална електрода лепо ставио волфрамову електроду (300 дин), у другу руку жицу, и пробао тако да варим? Значи, у односу на ТИГ поступак, ту би недостајала само заштитна атмосфера.

Апарат који сам користио је РЕЛ инвертор 180А мах.

Хвала и поздрав.

Sat, 09/10/2010 - 21:40
zoran_i
zoran_i's picture
Ne mozes raditi u TIG-u bez zastite inertnog gasa (argon koji je najjeftiniji, helijum itd). Wolfram ce se raspasti ako nije zasticen od kiseonika.

Vrlo je lako koristiti elektrodu. Potrebno je za ucenje da uzmes neku dobru koja se lepo razliva..., zatim masku sa pravilnim zatamnjenjem gde neces optereti oci ali ces sve lepo videti... Dovoljno je samo malo vezbe. Nemoj da odustanes, gasno plameno zavarivanje ima svoju primenu ali je ipak prevazidjeno.

Sto se tice TIG-a, on je stvarno skup i neekonomican za debljine preko 2 mm...
Ali neki REL invertori imaju preklopnik za TIG, pa se u - pol ubaci prikljucak za TIG brener, a na bocu se nakaci crevo za gas. Takav TIG brener nema prekidac vec ima samo ventil za gas, luk se pali kresanjem, i eto TIG-a za vrlo malo para... Jedino sto takav TIG radi samo na jednosmernoj struji tj ne moze raditi alumiijum.

U struci se autogenim zavarivanjem naziva zavarivanje bez dodavanja dodatnog materijala i osim gasno-plamenim moze biti i TIG-om. Osim kod obicnih nelegiranih celika malih debljina, obicno se izbegava zbog toga sto je cesto takav sav problematican.
Kod nas je pogresno usvojeno da se autogenim zavarivanjem naziva gasno-plameno zavarivanje bilo sa bilo bez dodatnog materijala.

Sat, 09/10/2010 - 23:55
Kolovodja
Kolovodja's picture
Хвала на одговору Зоране... значи, проблем би био са волфрамом... хмм... значи да морам да се навикнем да је оно што гледам док варим заправо растопљено ђубре (шљака), а не метал који варим.

Кад си већ споменуо "преправку" РЕЛ инвертора да ради у ТИГ-у, и напомену "али не и АЛ"... да ли то значи да идентична "преправка" довољно јаког трансформаторског апарата може да ради АЛ?

Требало би да може јер су они АЦ... зар не? Ако је тачно, онда за још мање пара може се имати ТИГ апарат који ради АЛ, пошто су трафо апарати јефтинији од инверторских.

Sun, 10/10/2010 - 01:26
sunda
sunda's picture
Registrovan dana: 26/03/2009
Kolovodja,
Kod DC invertera nema nikakvih prepravki,samo treba uzeti TIG polikabl koji na sebi ima mehanički ventil.Polikabl se priključi na -(minus pol).Klešta za masu na + (plus pol),crevo za gas na reducir ventil koji se montira na Argonsku bocu.Na ovaj način zavaruješ sve materijale u TIG-u sem AL.
Ako hoćeš da zavaruješ AL istim aparatom kao dodatni materijal koristiš oplaštenu AL elektrodu.
Evo ti shema kako se prepravlja trafo aparat u AC tig.nemože baš svaki, mora da ima dovoljan napon praznog hoda i dobro rasipanje, kao i regulaciju pomoću magnetnog shenta.
Shema prepravke Končar transformatora u AC tig
da bi var bio lepši može da se doda kondenzatorska baterija.
Kondenzatorska baterija

Sun, 10/10/2010 - 09:47
Kolovodja
Kolovodja's picture
Претпостављам да ХФ генератор у тој шеми није обавезан, него је више ствар комфора. Него... док сам пробавао електролучно... приметио сам још једну ствар.

Ако је радни комад мален, онда се он веома лако и брзо загреје, па почетна ампеража постане превелика и требало би је током самог варења смањивати (можда чак у неколико наврата). Како то постићи кад је сва пажња усмерена на само заваривање?

Sun, 10/10/2010 - 10:50
sunda
sunda's picture
pozdrav Kolovodja,

Sve što je u šemi dato je minimum da bi mogao da zavaruješ u tig postupku.
Bez HF generatora ovo nemože da radi.Čini mi se da si spomenuo da si po struci električar.Naizmenična stuje na 50Hz prolazi kroz 0 (nulu) i u tom momentu bi ti se luk ugasio.Hf generator svojom visokom učestalošću popunjava te rupe i održava luk.
Problem kod zavarivanja AL je što se njegov oksid topi na 2400 stepeni a osnovni materijal na znatno nižim temperaturama, a aksidira momentalno.
Balansni kondenzatori nisu obavezni ako je trafo dobro konstruisan.
Var u bez njih je kvalitetan samo nije onako estetski lep (mogu da se pojave sitne crne tačkice) ako se radi sa "običnim" Argonom).

Što se tiče pregrevanja malih komada to ti je problem kod svih postupaka, ako nisu pravilno podešeni parametri i dok ne stekneš rutinu.

Inače i DC tigom (recimo iverterom) možeš zavarivati Aluminijum TIG postupkom sa dodatkom obične TIG žice, ako obrneš polaritet pištolja i mase.
U ovom slučaju elektroni idu od materijala ka wolfram elektrodi a kao posledica je veliko zagrevanje wolframa i pištolja.U ovom slučaju wolfram treba da bude min. 3.2mm.
Ovaj postupak se koristi u krajnjoj nuždi i to za kratka zavarivanja.
I mora aparat da bude malo kvalitetniji (dobar trofazni ispravljač ili kvalitetniji inverter).Ekstra jeftini inverteri nemogu da rade u TIG-u ni Inox
jer imaju zaštitu od kratkog spoja pa nemogu da ostvare luk.A ako se i uspe ostvariti luk on je nestabilan.

Sun, 10/10/2010 - 11:06
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Uživanje mi je da čitam Sundine tekstove.Jasno koncizno, bez mnogo teorije i filozofiranja.Svaka čast, što bi rekli in medias res.Sve je razumljivo i jasno od samog početka.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Sun, 10/10/2010 - 11:28
sunda
sunda's picture
Hvala zvukoljub,
Trudim se da ono što sam iz prakse naučio iznesem na što je moguće
prizemniji način.
Mislim da netreba baš od svega i po svaku cenu,praviti filozofiju i famu.
Neke stvari su se zaboravile od poplave novih uređaja i tehnologije, a i pre 50god. se zavarivalo i u Migu i u Tig-u itd. a majstori su morali da se dovijaju sa onim čime su raspolagali .Nisu mogli kada im se pojavi problem otići u dućan i kupiti aparat za 100€.
evo sheme za HF generator.
LINDE HF generator originalna shema

Sun, 10/10/2010 - 12:04
sunda
sunda's picture
Dali se neko seća ove skalamerije
ROBOT za punktovanje običnim transformatorom ili ispravljačem
Malo jači trafo ili ispravljač(200-250A), obična elektroda, na vrhu ima keramičku šobu koja se prisloni na recimo dva lima,mehanički se ograniči vreme i lepo se spoje dva lima sa veoma malo deformacije.

a evo malo slika prepravke KONČARA 250-350 U TIG (daljinska komanda)

slika1
slika2
slika3
slika4

Na špinglu se doda lančanik od bicikla,poveže se lancom za DC motor,dva krajnja prekidača i sa dva tastera nogom podešava se struja tako što se menja smer DC motora (gore/dole).Daljinska komanda parekselans, a bez nje je teško zavariraviti aluminijum u TIG postuku.

Mon, 11/10/2010 - 01:08
nikolabc
nikolabc's picture
Registrovan dana: 22/04/2009
hvala zorane na brzom i konkretnom objasnjenju. Dok sam procitao ovu skolu zavarivanjanaucio sam vise nego par godina unazad.

Jeste zivim u Australiji, grad Adelaide.
Ovde je jako veliki problem naci dobar alat, jer su kineski alati preplavili trziste koji su jako loseg kvaliteta, a prodaju ih po ceni kao da su 1. klase. Tako da se nekad desi da p[ojma nemas sta si kupio, a prodavac me ubedjuje da je to odlican alat, a na kraju kad ga malo preispitam vidim da on tek nema pojma. Smejali bi ste se kad vam dodju prodavci ili prodavacice a ja ih pitam u cemu je razlika izmedju dva slicna proizvoda. Evo samo jedan primer da se nasmejete ( ja i zena otisli da kupimo ves masinu, dodje prodavacica da nas usluzi, i stoje dve BOSCH masine jedna kraj druge, na jednoj pise 600 a na drugoj 1300 cena, ovaskuplja ima displej, i ja je pitam u cemu je razlika , a ona mi ko iz topa pokaze na taj displej i kaze da je u tome razlika. Pitam "samo to", kaze ona " pa to, vidis sta si ukljucio". tad kad je nisam gadjao necim. POzovem ja lepo menadzera, kazem joj da ona ocigledno nema pojma jer ne bi placao 700 za glupi displej. MEnadzer nakon pola sata citanja uputstva i napokon zvanja dobavljaca i servisa, kaze da je ova jeftinija iz kine i pokaze mi bas to "made in Chine"a ova skuplja je "made in Germany" i pise to od pozadi, i jos ima neki "steam cleaner" za koje kaze da pojma nema sta je.) Eto toliko o strucnosti ovlastenog osoblja.

A o obuci da ti neko pokaze kako se varipa i kad bi kupio onaj aparat za varenje od 2000, mozete komotno da sanjate, nema ko to da tipokaze uprodavnici

Mon, 11/10/2010 - 10:01
peca
peca's picture
Registrovan dana: 17/01/2008
Ajd da da prenesem stihove mog komšije u vezi varenja i šljake:
Dok ga varim ono se lije
kad obijem šljaku za k***c nije!

Mon, 11/10/2010 - 10:44
zoran_i
zoran_i's picture
Mozda je ipak problem u tome sto zavarivanje nije za samoucenje. Neuk covek bi ipak morao da dobije neku poduku od nekog ko stvarno zna da radi...
Samouk ipak ne zna koju elektrodu izabrati, jer vec i kod "obicnih" rutilnih elektorda ima nekoliko vrsta koje se razlicito ponasaju i kupi prvu na koju naleti, ne zna koju struju da izabere u zavisnosti od precnika elektrode i debljine materijala, koji ugao vodjenja elektrode, koju duzinu luka, kako da njise, kojom brzinom da vodi...
Dalje pocetnik kupi prvi aparat na koji naidje, obicno najjeftiniji i onda mu se on pregreva jer ima jako lose intermitence ili nema dovoljnu amperazu ili lose se luk pali ili je luk nestabilan ili vec nesto drugo.
Pocetnik obicno ne zna nista i o osnovnoj bezbednosti pri zavarivanju, rukavice, dugi rukavi, zakopcan okovratnik, sklanjanje glave od dimova i gasova i rad u prostoriji koja ima cirkulaciju svezeg vazduha, koje zatamnjenje na maski da izabere pa najcesce je ili presvetlo pa ga posle bole oci ili pretamno pa se opet oci naprezu...
Prosto neko minimalno predznanje i obuka i teoretska i prakticna je neophodna, da bi se dalje stvar razvijala u smislu razvoja vestine praksom tokom vremena.

Mon, 11/10/2010 - 15:05
Kolovodja
Kolovodja's picture
Браво Пецо! Управо тако нешто је код мене било. :hh

Свиђа ми се она машинерија за ножно подешавање ампераже током рада. Код ових нових апарата где се ампери подешавају потенциометром, ваљда је довољно ставити га са леве стране (десне за леваке) и слободном руком вршити подешавања током рада. Ово подразумева да се користи наглавна маска.

Питање: Рецимо да се ради спој два комада лима. Како избећи да се при крају вара не истопи сам руб лима, а да вар ипак буде до самог руба? У мом покушају се ту створило нешто као -^- само што је то било заобљеног облика... :nes2

Mon, 11/10/2010 - 15:21
zoran_i
zoran_i's picture
Jos uvek postoje pedale za amperazu kod TIG aparata.
Drugi metod je potenciometar na pistolju.
Treci je dugme (ili 2 dugmeta) na pistolju.
Cetvrti je (kod nekih aparata) da se brzim klikom na taster brenera struja smanjuje za podesenu vrednost recimo svaki klik smanji za 5 A, a podize se sa dva brza klika opet za neku podesenu vrednost, recimo 10A.
Mi imamo TIG aparat kojim se klikovima na taster struja obara na neku zadatu ili vraca na onu pocetnu, i za sada to funkcionise OK, nemamo jos potrebu za kontinualno obaranje ili spustanje struje.

Pitanje kako da se ne istopi kraj lima. Najcesce je da se stave "produzne" plocice i da se predje na njih, pa se taj zavareni visak brusilicom odstrani.

Tue, 12/10/2010 - 18:55
Kolovodja
Kolovodja's picture
Хвала. Следеће питање би било...

Који метали се варе ТИГ поступком у заштитној атмосфери:

1. Аргона
2. ЦО2
3. Мешавине ова два и који однос иде

Молио бих да одговор буде табеларан јер желим да то себи запишем и имам као подсетник. Унапред хвала.

Tue, 12/10/2010 - 21:25
zoran_i
zoran_i's picture
T-I-G znaci Tungsten INERT Gas. (Na engleskom je Tungsten a na nemackom Wolfram). Znaci samo inertni gasovi mogu da se koriste (argon, helijum... a cuo sam da se negde za nesto koristili ksenon...). Ne smeju se koristiti reaktivni gasovi kao CO2 ili O2. CO2 ili O2 ce reagovati sa woframom i unistice ga, a takodje ce degradirati i rastopljeni metal. Postoji izuzetak a to je koriscenje mesavine argona i vodonika kod zavarivanja nerdjajucih celika pri cemu H2 ima za cilj "povecanje energije" luka kao i vezivanje kiseonika koji je "stetocina", uz moguc malo nestabilniji luk.

Znaci mozes koristiti u TIG-u samo inertne gasove. Ako uzmes da je helijum extra skup, pretpostavljam oko 10-15 puta skuplji od argona, ostaje ti samo jedan jedini izbor a to je Argon. Postoje i par kvaliteta argona na trzistu (4.8 i 5.0-ovaj je kao najvece cistoce). Razlika u ceni je minimalna, pa mi uvek kupujemo Argon 5.0 i koristimo ga i za TIG i za MIG.

Ne treba ti tabela, prosto je, u TIG-u (u zastiti argona) se zavaruju svi metali: crni celici, nerdjajuci celik, aluminijum i legure, bakar i legure, nikl i legure, titanijum, magnezijum, legure kobalta-steliti...

Fri, 22/10/2010 - 00:39
gidra
gidra's picture
Registrovan dana: 21/02/2010
Mene interesuje zasto neki aparati imaju podioke i od 20A sta se na toj struji radi s kakvom elektrodom. Nigdje nisam naso neku podjelu otprilike koliko ampera za koju debljinu materijala i koju elektrodu.Interesuje me sta se moze na 40ampera 60 80 itd..
Uvijek pozajmljujem od prijatelja aparat kad nesto trebam da zavarim, Uljanik je aparat i najcesce su to sarke na ogradi ili tako ponesto, uglavnom profili od nekih 2-4mm
Na aparatu je najmanji podiok od 65ampera i sa tim i zavrsavam sav posao.
Naime jos jedno pitanje posto se ne bavim profesionalno sa zavarivanjem, da li bi invertor koji je trenutno na kaciji kod nas ovde, naravno einhell ali je invertorski bio dovoljan za neki ssm u mojoj varijanti, Sto ce reci ponekad nesto zavariti i ne na duze staze.
http://www.einhell.com/scripts/products.aspx?CompanyID=1&LanguageID=2&Path=2021|608|4039|4077|756
ima ovaj inverter i kosta nekih 250km ili oko 130evra
zatim ima ovaj
http://www.einhell.com/scripts/products.aspx?CompanyID=1&LanguageID=2&Path=2021|608|4039|4077|756
kosta na akciji 400km ili 200 evra
i ima elektro lucni koji kosta 290km
a on je ko fol 270 ampera
http://www.einhell.lt/upfiles/pdf/eb24823bde09de4abe5a707e760e363b_1.pdf

Fri, 22/10/2010 - 09:55
dabl
dabl's picture
Registrovan dana: 01/10/2010
gidra wrote:
Mene interesuje zasto neki aparati imaju podioke i od 20A sta se na toj struji radi s kakvom elektrodom. Nigdje nisam naso neku podjelu otprilike koliko ampera za koju debljinu materijala i koju elektrodu.Interesuje me sta se moze na 40ampera 60 80 itd..
Uvijek pozajmljujem od prijatelja aparat kad nesto trebam da zavarim, Uljanik je aparat i najcesce su to sarke na ogradi ili tako ponesto, uglavnom profili od nekih 2-4mm
Na aparatu je najmanji podiok od 65ampera i sa tim i zavrsavam sav posao.
Naime jos jedno pitanje posto se ne bavim profesionalno sa zavarivanjem, da li bi invertor koji je trenutno na kaciji kod nas ovde, naravno einhell ali je invertorski bio dovoljan za neki ssm u mojoj varijanti, Sto ce reci ponekad nesto zavariti i ne na duze staze.
ima ovaj inverter i kosta nekih 250km ili oko 130evra
zatim ima ovaj
kosta na akciji 400km ili 200 evra
i ima elektro lucni koji kosta 290km
a on je ko fol 270 ampera
http://www.einhell.lt/upfiles/pdf/eb24823bde09de4abe5a707e760e363b_1.pdf
iz iskustva znam da se odlicno pokazao varstroj 1700 invertorski aparat,radio je i na kisi i u prasini i nista mu nije bilo, a logistika sto se tice popravki je dobra.

Fri, 22/10/2010 - 09:57
zoran_i
zoran_i's picture
Neki aparati imaju i 5 Ampera pocetnu struju. Npr. jedan nas ima 10 A pocetnu struju. To su invertorski aparati i cesto osim REL-a mogu da rade i DC-TIG, pa im ta malecka struja dobro dodje za TIG. Stvarno se nista ne zavaruje ispod 25-30A oblozenom elektordom, a vec 30 A je struja sa kojem se zavaruju elektrode precnika 1.6 mm i recimo neke od 2.0 mm (npr elektrode 2.0 mm za sivi liv tankog zida)...
Opste je usvojeno grubo pravilo da ti za 1 mm debljine treba 30-40 A. Tako recimo 2 mm debljine zavarujes elektrodom sa 60-70 A, Pravilo nije strogo vec je vezano za iskustvo, materijal, tip spoja, zazor izmedju delova... Sto se tice precnika elektrode, na svakoj kutiji imas preporuku za amperazu za svaki precnik te elektrode. Npr za 2.5 kazu 50-75 A. Pa ti za tanji materijal ili neki srednje debljine ali vec ugrejan uzmes manju amperazu a za debeo ili hladan onu vecu iz preporucenog opsega.
Grubo preporuceni precnici elektroda za debljine materijala su:
- 1.6 i 2.0 mm za debljine do 1.5 mm,
- 2.5 mm za debljine 2.0-4.0 mm,
- 3.2 mm za debljine 4-6 mm,
itd, uz napomenu da se kod debljih delova cesto koristi tanja elektorda za zavarivanje korena a deblja za popunu zljeba.
Mislim da je za kucnu upotrebu ipak sve ispod 120A malo. Aparati se jedino procenjuju koliko minuta moze da gori luk u ciklusu od 10 min (to se zove intermitenca aparata- tj maksimalno vreme opterecenja aparata pri nekoj amperazi u toku 10 minuta, jer u aparatu postoje elektronski, elektricni i mehanicki delovi koji se greju tokom zavarivanja, pa moraju da se hlade...). Ako uzmemo da se pri zavarivanju u 10 minuta deo vremena potrosi na promenu elektrode, na uklanjanje sljake, na kratak vizuelni pregled spoja, na prepozicioniranje itd, dodje se da luk ne moze goreti duze od 4 min kod nekog amatera. Ako uzmes da ces raditi strujom od 65 A, da zbog toga sto ti proizvodjaci amaterskih aparata najcesce lazu o njihovim stvarnim performansama pa ti treba i "rezerva", minimalni aparat koji treba da kupis je onaj koji ce davati 65-70 A pri intermitenci od 60%, a ovaj prvi sto si postavio daje samo 40A pri 60%... Jos se vidi da mu je 80A na 15% a ja bih sumnjao u istinitost tog navoda pa bih pretpostavio da je to na 10%, sto prakticno znaci da sa 70A mozes raditi samo 1.5 minuta tokom 10 minuta, a 8.5 minuta u tih 10 minuta aparat mora da se hladi. Ipak to nije ni za amatersku upotrebu... Inace danas Einhell nije priznat u svetu profi zavarivanja ali pretpostavljam da je sasvim OK za hobiste, pod uslovom da se kupi dovoljno "jak" aparat...

Fri, 22/10/2010 - 12:43
gidra
gidra's picture
Registrovan dana: 21/02/2010
evo za tig kalkulator

http://www.millerwelds.com/resources/calculators/tig_amperage_calculator...

Fri, 22/10/2010 - 13:38
sunda
sunda's picture
Bez kalkulatora nije moguce svajsovati

Sun, 24/10/2010 - 11:16
Pajser
Pajser's picture
Registrovan dana: 24/10/2010
Dobar dan narode. Potrebno mi je vaše mišljenje i/ili iskustva. I to pogotovo što se tiče Walter Atom aparata za REL zavarivanje.
Naime, radimo u građevinskoj firmi tipa "Ključ u ruke". I crkava nam sve češće stari Varex 160/210 koji je već deo porodice.... Razmišljamo o zameni sa nekim invertorom. Potreban je za građevinsku bravariju, znači ograde, gelenderi, terase, razne popravke, ali povremeno i za povezivanje armatura.

Uslovi rada nisu najlakši, i treba nam nešto izdržljivo. Naravno prva ideja je bila nabavka Varin 1705. Tražeči uokolo po netu naišao sam na ovog Waltera... Kakvo je vaše mišljenje?

Unapred zahvalan!

Sun, 24/10/2010 - 12:46
sunda
sunda's picture
Pozdrav Pajser,
Walter aparati su odlični domaći aparati sa 3god. garancije.
daleko su robusniji od Varina.
Što se tiče kvaliteta kod zavarivanja Walter je takođe u prednosti.
Trenutno su to najpovoljniji aparati na našem ržištu što se tiče
odnos CENA/KVALITET/TEHNIČKA PODRŠKA/SERVIS.
Dokumentacija:
https://docs.google.com/leaf?id=0B6GNVZ_inRvMYTJlNDI3ODMtZTJkYi00MGRiLWE...
Inače Varin 1700 svake nedelje imamo najmanje 5 kom na servisu i nebi ga preporučio nikom.

Ako ti trebaju bliže informacije javi se na PP

Sun, 24/10/2010 - 16:55
Pajser
Pajser's picture
A skoro da sam se zaleteo za Varina... Samo igrom slučaja nije ništa pazareno. Hvala za informacije! Zabrinjavalo me, a pomalo i dalje me zabrinjava servis. Kod starih trafoa i nije neka svemirska tehnologija. Radi - ne radi. I ja sa ovo malo znanja iz elektrike sam popravljao starog Varexa.

Ali ovo sa elektronikom.... Čisto informativno, šta im najčešće crkava? I generalno a i Varinu? Pogotovo u smislu ozbiljnosti kvara, tj vremenu potrebnom da se kvar otkloni.
Hvala još jednom!

Sun, 24/10/2010 - 17:21
sunda
sunda's picture
Zato treba voditi racuna da se pazari aparat koji ima dobar servis.
Gotovo da nijedan uvoznik kod nas nema servis, ako nemaju ni delove (što je takođe pojava) onda je za održavanje katastrofa.
Tu i jeste prednost domaćih uređaja.Kod Waltera imaš 3 god. garanciju
a servisiranje traje dok popiješ kafu.
A cesto kod nekih uređaja čekamo delove po par nedelja a nekad i preko mesec dana.
Kod Varina stradaju najčešće Dienze priključci (gde se ubadaju kablovi)
a pošto su oni montirani direktno na EL. ploču, strada i ploča.

Sun, 24/10/2010 - 17:34
Pajser
Pajser's picture
Hvala za brz odgovor! Više nemam dilema. Mada me čudi to za Varstroj. Svuda su oko nas još od praistorije, kao jugići i kečevi na putevima, a da je tako loša situacija sa servisom...

Imao sam bolje mišljenje o njima.

Sun, 24/10/2010 - 17:39
sunda
sunda's picture
Nije kod njih losa situacija sa srvisom kao kod drugih.

Sun, 24/10/2010 - 19:33
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Evo da dodam koju i ja za Valter aparata konkretno za Atom 180 i arom 200 . Skoro nisam radio sa tako dobrim aparatima , kvalitet samog aparata uveliko prelazi njegovu cenu .
Konkretno mozda je bolje uzeti atoma 180 jer je monofazan a to cesto ume da bude problem na gradilistu .
Inace ja odavno zelim da kupim taj model atom 180 ali uvek ima nesto prece .
Konkretno probao sam i atom 180 i atom 200 , i to bogami jedno 3 sata debelog jasenja sa 3,25 i 4 elektrodom . Najvise me odusevilo kako lepo nisu bazicnu od 3,5 milina za rad

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20