Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 04/09/2011 - 22:56
Da ti kazem ovo pitam samo iz
metalac
metalac's picture
Registrovan dana: 25/12/2010
Da ti kazem ovo pitam samo iz radoznalosti.A zasto od 300 A, pa zato sto mi je to satavni deo profesije, smatram iz ranijeg iskustva sa mojim starim aparatima da sto je veca A to je veca i intermitenca.Mozda gresim , ali cesto po ceo dan provedem za aparatom.

• Login or register to post comments
Sun, 04/09/2011 - 23:03
Uslovno je tacna ta tvrdnja o
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Uslovno je tacna ta tvrdnja o sprezi snage aparata i intermitence .
Inace sam ja radio sa Valter atom 180 aparatom duze od 24 H ( trojica ljudi smena od po 8 H ) i nije bilo problema sa 3,25 elektrodom 95 % ostalo je bilo sa 2,5 i recimo 15-ak lektroda od 4 mm. .

Inace ako neces reparaturno navarivati delove iz rudarske industrije ili raditi remont pogona Lafarz-a , 180-200 A i vise nego dovoljno

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Sun, 04/09/2011 - 23:10
Ja najvise koristim 3,25 mm
metalac
metalac's picture
Registrovan dana: 25/12/2010
Ja najvise koristim 3,25 mm elektrode , ali i 4 mm . Radim najvise sa debljinama materijala od 10 i 12 mm gde stvarno treba da '' lijem '' , i sa profilima od najmanja 3mm a najvise sa 4, 5 , 6 mm

Mon, 05/09/2011 - 00:50
Šljivova grana
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
stangla wrote:
walter atom 3 god garancije a i nas je ja sa njim nemam problema radi samo tako,vario bi i sa sljivovom granom samo da ima masu
I moj glas ide za Walter Atom,ali i za šljivovu granu takođe...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Mon, 05/09/2011 - 08:21
Meni je žao što nisam imao
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Meni je žao što nisam imao dovoljno novca da kupim tig Walter 250.A valjda će biti jednog dana.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Wed, 07/09/2011 - 14:34
Mala skola zavarivanja
fosters
fosters's picture
Registrovan dana: 01/04/2011
Koji mi najjeftiniji aparat prepourucujete za hoby varenje - ograde, kapije i slicno. Kutijaste cevi npr 40x40 varim sa starim trafo aparatom (3.25 elektroda, ) manje vise uspesno ali kad treba mrezu da zavarim za ram nije mi "dobro", pregoreva, puca var, nece da se napravi luk, sporo ide i mnogo me nervira. Pitanje je koji je tip aparata najpogodniji za varenje mreze za cev , kriterijum komfor - pipnem i zavarim bez natezanja. Korisitio sam "Jadran" elektrode, da li uz "Esab" ide lakse? Gledao sam proizvodjaca Walter i druge domace.

Wed, 07/09/2011 - 15:39
Verovatno misliš na grifovanu
peca
peca's picture
Registrovan dana: 17/01/2008
Verovatno misliš na grifovanu mrežu debljine 4 mm koja se koristi za ograde i sl. Smanji amperažu i koristi tanje elektrode 2 ili 2.5mm. Ja ih varim sa najobičnijom Jadran S 2.5mm i smanjenom amperažom uspešno, tek po koja mora na popravni (napravi se kao kapljica na žici ali se ne spoji za cev)

Thu, 08/09/2011 - 08:14
ala skola zavarivanja
fosters
fosters's picture
Registrovan dana: 01/04/2011
Hvala za odgovor. Grifovani mrezu ili mrezu za beton. Koristim elektrodu 2.5 ali nije komforno, mnogo me zeza, i sporo ide. Da li se isplati preradjivati stari aparat, odnosno kojom metodom varenja je najproduktivnikje to raditi, kako li to radi fabrika?

Thu, 08/09/2011 - 10:29
Quote:Inace sam ja radio sa
ZmajRS
ZmajRS's picture
Registrovan dana: 27/08/2011
Quote:
Inace sam ja radio sa Valter atom 180 aparatom duze od 24 H ( trojica ljudi smena od po 8 H ) i nije bilo problema sa 3,25 elektrodom 95 % ostalo je bilo sa 2,5 i recimo 15-ak lektroda od 4 mm.

Koliko košta jedan ovakav aparat? Nisam u toku sa cijenama živo me interesuje.

Thu, 08/09/2011 - 21:19
Lepo pošalješ upit na ovu
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Lepo pošalješ upit na ovu adresu:

http://www.zavarivanje.net/

i dobiješ odgovore na sve što te interesuje.

Sun, 11/09/2011 - 16:22
Majstori,da li je neko radio
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Majstori,da li je neko radio "TIP-TIG" postupak u SSM varijanti?

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Sun, 11/09/2011 - 17:49
TIP-TIG
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Koliko znam niko nema TIP-TIG u Srbiji. A Austrijanci 2009 god kada sam ih zvao nisu bili zainteresovani da dodju u Srbiju da ga malo promovisu. Mada ni u Evropi ni u svetu se nije prosirio iako je prisutan nekoliko godina. Postavlja se i pitanje isplativosti. U slucaju da postoji neka serijska proizvodnja skupih delova, koji se ispituju itd, recimo da je opravdana primena. Ali u Srbiji je cena zavarivaca jos uvek vrlo niska pa se ulaganje u bilo koju opremu za povecanje produktivnosti jos uvek ne isplati. Dalje ako izuzmemo zavarivanje korena, ne vidim nikakvu prednost TIP-TIG-a u odnosu na MIG/MAG sprej punom ili punjenom zicom.
Inace postoji i TOP-TIG, koji nema vibracije napred-nazad kao TIP-TIG ali je zica postavljena skoro paralelno sa wolfram-elektrodom pa je moguce kao kod MIG/MAG-a postici i kratak spoj i sprej. Ali TOP-TIG je namenjen za robotska zavarivanja, ne za rucna. Evo sema izgleda TOP-TIG pistolja i slika kako izgleda zavarivanje bronzanom zicom pocinkovane karoserije u auto-industriji.

• screenhunter_01_sep._11_17.42.jpg
  • screenhunter_02_sep._11_17.43.jpg
Sun, 11/09/2011 - 22:13
Hvala inžinjeru...Znači da se
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Hvala inžinjeru...Znači da se držim ja svog mig-mag "mašingevera" ha ha.Nabavio sam ja pre nekolko meseci AC/DC TIG (Iskravar AC/DC 350 A sa vodenim hlađenjem) ali i dalje kad treba da se nešto zavari brzo i jako ja vatam pištolj od MIg-Mag-a.Video sam sliku na internetu tog aparata sa dodatkom za Tip-Tig pa me zainteresovalo...

Sun, 11/09/2011 - 23:15
Da naravno
zoran_i
zoran_i's picture
ognjeni_zmaj wrote:
...Znači da se držim ja svog mig-mag "mašingevera" ha ha...

Da naravno!
Ako bas zelis "napredak", ulozi novac u "najbolji" izbor gasova i zica. Npr, za CO2 koristi zicu punog poprecnog preseka namenjenu bas za CO2 kao i punjenu zicu bas za CO2.
Za kvalitetnije zavare koristi mesavinu Ar+18%CO2 i punjene rutilne i metalne zice namenjene bas za ovaj gas...
Za tanke limove, pri zavarivanju u kratkom spoju, da izbegnes prstanje, malo se poigraj sa impedansom aparata tj indukcijom... Drzi odgovarajuci prepust zice pri zavarivanju kratkim spojem a odgovarajuci za sprej...
Nemoj da koristis jedan tip zice za bilo koji materijal, vec prema materijalu koristi odgovarajucu zicu. To bi bilo dovoljno do daljnjeg Smile

Thu, 15/09/2011 - 16:47
sada sam se registrovao i
sector
sector's picture
Registrovan dana: 15/09/2011
sada sam se registrovao i hteo bih prvo sve da pozdravi

a i da pitam za savet posto sam nabavio neki manometar za argon bocu ali je problem sto sam manometar nema sat za protok nego ima samo za pritisak u boci a ima mogucnost za regulaciju protoka dali neko zna da mi objasni na koji nacin se moze podesiti protok na takvom manometru.
evo i slike kako on izgleda
http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files/2011-09-15_16.3...

• 2011-09-15_16.30.28.jpg
Thu, 15/09/2011 - 17:39
Imission impossible
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Mission impossible.

Thu, 15/09/2011 - 23:45
Otkud znaš da je za argon?
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator

Fri, 16/09/2011 - 09:56
sector
sector's picture
ognjeni_zmaj wrote:

pise na njemu da je za argon, a i koristio sam ga i za co2 ali nikada nisam mogao da skontam kako da nastelujem protok jer se svo stelovanje svodilo po principu zvuka, u principu dole na dnu ima ova navrtka koja se vidi na slici i pomeranjem nje povecava se i samnjuje protok ali nema nikakog nacina da utvrdim koliki je stvarno protok, jer nema posebno manometarma kome bi moglo da se ocita koliki je protok , pa zato pitam dali neko ima neki savet kako da se nasteluje protok na ovakom manometru. dal ima neko neku ideju kako se steluje zeljeni protok na ovakvom manometru.

Fri, 16/09/2011 - 16:50
"Protokomer" za merenje na postolju
zoran_i
zoran_i's picture
Pretpostavljam da se ovo zavarivacima prodaje da bi bilo sto jeftinije a oni neka po "zvuku" ocenjuje protok. Ili mozda nije namenjen za zavarivanje vec samo da se vidi pritisak argona u nekom sistemu.

Ali postoji resenje: taj stavis sa strane ikupis ili komplet reducir ventil sa manometrom i protokomerom-recimo da kosta do 60 EUR/kom ili kupis protokomer koji se stavi na pistolj (kao na slici) i meri se protok-kosta recimo do 20 EUR/kom.

• screenhunter_01_sep._16_16.42.jpg
Sun, 18/09/2011 - 11:57
hvala na odgovoru samo sto
sector
sector's picture
hvala na odgovoru samo sto neznam gde bi moglo da se nabavi protokomer u beogradu pa ako moze cisto savet otprilike gde moze da se nabavi, u menduvremenu sam dosao na jednu ideju kako nastelovati protok ali mi treba vasa pomoc , ideja je da se zavrne manometar na mestu gde treba da ide crevo i da se onda povecava pritisak do odredjenog pritiska, sada pitanje je na koji pritisak je otprilike recimo protok izmedju 1 i 15 lit/min.

Mon, 19/09/2011 - 14:28
Proverio sam, protokomer
zoran_i
zoran_i's picture
Proverio sam, protokomer kosta 1650 din/kom.

Mon, 19/09/2011 - 18:32
Hvala vam puno pozdrav.
sector
sector's picture
Hvala vam puno pozdrav.

Mon, 19/09/2011 - 21:42
Još, ako bi zoran_i napisao
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Još, ako bi zoran_i napisao gde ima da se kupi protokomer, bio bih mu veoma zahvalan, a verovatno i još neko koga to zanima.Danas sam jedan primerak držao u ruci, kad sam bio u poseti kod našeg prijatelja.

Mon, 19/09/2011 - 22:29
rfadi se o ovome: puno pouta
agrooil
agrooil's picture
Registrovan dana: 03/05/2010
rfadi se o ovome:
puno pouta sam na forumu naisao na komentare moderatora:to nije isplativo praviti to se mora kupiti...jeftinije je
i toliko...a ne...ima...ja vam reko a vi kako hocete
sajt..forum je : samsvojmajstor
znaci mora se ponuditi mnogo alternativa opcija
npr: ako ne postoji ssm opcija za kontrolu brzine AC motora (teslinoga) postoje razne kombinacije
dva motora...vezivanje motora...kombinacija elektrika i mehanika..ali krajnji cilj mora biti...sto manje novca(nije presudno)..i sto vise sopstvenog ucesca(presudno)
ovo je primer ali ima jos mnogo primera...znaci cilj noje diskusije je da moderatori ne obeshrabruju forumase nego da ih podsticu na sopstvenu izradu...tako se podstice inovativnost i tehnicko obrazovanje.... ne moze se reci:elektronski kontrola broja obrtaja trofaznog motora ne moze da se uradi u SSM varijanti nego je tereba kupiti tu i tu....to je...blago receno bez veze
cemu forum sam svoj majstor...znaci treba predociti coveku da ima milion opcija u SSM varijanti....
forum postoji za ljude koji vole da urade nesto u sopstvenoj reziji sa najmanje ulaganja i ....valjda se razumemo...
skoro me je kum pitao kako da savije cev recimo fi 80 a ima samo brusilicu stegu i aparat za varenje...obican
znamo kako zaseci cev na nekoliko mesta brusilicom do pola cevi zavariti zaseke i ....stvar gotova...ne treba alat ne treba....buzenje? jeste pa sta....cev je za ogradu
znaci...govorim moderatorima mislim da treba vise da se potrudite
"JA VAM REKO A VI KAKO HOCETE"

Kome je čekić jedina alatka, sve mu liči na ekser.

Mon, 19/09/2011 - 22:47
Protokomer
zoran_i
zoran_i's picture
zvukoljub wrote:
...Još, ako bi zoran_i napisao gde ima da se kupi protokomer...

Malo mi je glupo da kazem, ali ima da se kupi u firmi u kojoj ja radim Smile...
Pokazala se kao zgodna stvarcica, narocito u firmama gde ima vise zavarivackih mesta, pa se mogu pronaci i slucajevi da je protok gasa i preko 20 l/min na nekim mestima... Svako odvrce gas po svom nahodjenju, bez kontrole i smisla...

Mon, 19/09/2011 - 22:53
Aman bre zoran_i Slobodno
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Aman bre zoran_i
Slobodno napisi gde ima da se kupi , adresu telefon i sve ostalo . Pa covece ti si toliko pomogao razvoju ove teme a i foruma da ti niko nista ne moze zameriti .
Daklem pisi.

@agrooil ovo jeste forum SSM ali nije forum za karabudz i nadrikarabudz , postoje stvari koje se mogu raditi u SSM varijanti vise puta a neke samo jednom .
I da razjasnimo nije uloga moderatora da podstice duh stvaralastva kod clanova foruma , vec da omoguce da forum funkcionise normalno ,

Ja sam ti kazo , a ti kako oces , vari zasecaj , budzi i karabudzi .

Mon, 19/09/2011 - 23:03
A kad je karabudženje u
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
A kad je karabudženje u pitanju zaobidji moderatore, ja ne želim da budem odgovoran za bilo kakvu štetu bilo kome, a pogotovu, ne daj bože da se neko osakati na bilo koji način.

Wed, 28/09/2011 - 23:25
Ocigledno je nastao
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Ocigledno je nastao nesporazum , nadam se da je sad sve jasno .

Thu, 29/09/2011 - 19:27
Pitanje za inžinjera
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Pitanje za inžinjera Zorana:
Kao da sam"sanjao" da smo pominjali mobilni borverk-strugarsko zavarivačku akrobaciju.Naravno da ja kao strugar koji usput ponešto i zavari ceo život sanjam takvu stvar(naravno u SSM-varijanti).Raspravljao sam sa nekim" stručnjacima" koji tvrde da je to neizvodljivo,navodno da je najkomplikovanija rotacija gorionika(u smislu;šta sa žicom?) a meni se čini da je toneobično prosto i da ustvari žica stoji-ne rotira nego gorionik rotira oko žice!?
Ispravi me ako grešim...

Fri, 30/09/2011 - 19:32
Mobilni borverk / Automat za navarivanje
zoran_i
zoran_i's picture
ognjeni_zmaj wrote:
Pitanje za inžinjera Zorana:
Kao da sam"sanjao" da smo pominjali mobilni borverk-strugarsko zavarivačku akrobaciju.Naravno da ja kao strugar koji usput ponešto i zavari ceo život sanjam takvu stvar(naravno u SSM-varijanti).Raspravljao sam sa nekim" stručnjacima" koji tvrde da je to neizvodljivo,navodno da je najkomplikovanija rotacija gorionika(u smislu;šta sa žicom?) a meni se čini da je toneobično prosto i da ustvari žica stoji-ne rotira nego gorionik rotira oko žice!?
Ispravi me ako grešim...

Pa samo mi imamo 2 takve masine (mobilni borverk + automatsko navarivanje) sa kojima radimo po Srbiji. I plus imamo jos jednu koja samo radi obradu.
A prodali smo ih takodje nekoliko.

Sto se tice odnosa gorionik/zica i ko se okrece oko koga, ti si u pravu, okrece se gorionik oko zice. Ali ako si zadrt i zelis da znas bas sve, postoji i trenje na jednom mestu gorionika o zicu, pa se zica ipak malo uvrce na izlazu iz dizne, ko bas hoce da tera stvar do kraja i vrlo pazljivo zagleda, moze da vidi. Naravno prepust zice je mali, zica koju stavlajmo unutra je jedna od najkvalitetnijih na trzistu a samim tim ima pored svega i kontrolisan tzv "cast" i "helix". Ne bih bas sad objasnjavao ove termine, ali poenta je da to uvrtanje nema ama bas nikakvog prakticnog uticaja na elektricni luk i ponasanje pri zavarivanju. Da nisam spomenuo, niko to ne bi ni registrovao niti bi mu palo na pamet da zagleda.

Evo dve slikice. Treba uociti da je osa horizontalna i da pistolj duz opisivanja kruznice cas radi horizontalu, cas uzbrdo, cas nadglavno, cas nizbrdo... Jedna slika - kako to lepo izgleda kada se navarivanje zavrsi. A druga, kako lepo izgleda zavarivanje sa perfektno podesenim parametrima-luk gori, nema mnogo varnica, rasprskavanja kapljica nema, cak je i malo dima... (Ne znam da li smem da kazem, uz izvinjenje, ovde za perfektno zavarivanje dosta toga treba podesiti ali amperaza se kod perfektnog zavarivanja ne podesava)...

Masina svo vreme stoji na jednom mestu. Prvo ide centriranje tj nalazenje centra otvora, razbusivanje razlokanog otvora, navarivanje i posle navarivanje obrada na zeljenu meru. Samo se menjaju stangle, stangla sa setom za centriranje, stangla sa nozem za obradu i stangla sa pistoljem. Nas majstor se hvali da moze da dobije meru u toleranciji +/- 0.03 mm. Ljudi su uvek odusevljeni. Ja licno sam zaduzen samo za deo za navarivanje... Ova masina sa slike radi obradu otvora od 22 mm do 400 mm. A precnik otvora za navarivanje nije ogranicen, moze biti i preko metra. Najveci precnik koji smo navarivali je bio 800 mm, navarivali smo leguru kobalta na sedistu nekog ogromnog ventila (radili smo na visini od 63 m). Obradu smo radili onim velikim mobilnim borverkom.

Inace ovi mali borverci imaju dodatak sa kojim mogu i da se rade ceone obrade rupe.

• perfektno_mag_zavarivanje.jpg
  • kruzno_unutrasnje_navarivanje.jpg
  • « početna
  • prethodna
  • …
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34