Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 01/10/2011 - 08:19
pozdrav
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Nije cementacija Darko nego metalizacija(dodavanje legure u prahu kroz plamen) ali to je neka druga priča
Zamolio bih sve da se vratimo u okvire teme.Svet zavarivanja je toliko širok a mi smo debelo zaostali u tom te je saradnja i razmena iskustava neophodna ako hoćemo da uhvatimo napredak u tehnologiji makar za rep.
Ja sam Darku posle prvog njegovog posta poželeo dobrodošlicu na forum i doslovce kazao da će njegovo aktivno i konstruktivno učešće u temama o zavarivanju biti mu najbolja reklama...
Nadam se da će tako biti ubuduće.To isto mislim i za "Šabačku nahiju",toliko od mene pozdrav...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

• Login or register to post comments
Sat, 01/10/2011 - 22:15
Vidim pocelo spominjanje
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Vidim pocelo spominjanje majki , blize i dalje familije , a to obicno biva kad nestane znanja i argumenata . Ucini se nekom to kao dobra kompenzacija , no to vise govori o karakteru autora takvih poruka .
A sad malo da razjasnimo neke pojmove .
Cementacija kao postupak spada u postupke iz grupe hemijsko termicke obrade celika ( metalurgija ) . Cilj cementacije je obogacivanje povrsinskog sloja celika , ugljenikom
Pored cementacije postoje i drugi postupci kao sto su nitriranje , cijanizacija .....

Postupci metalizacije su nesto sasvim drugo i ne spadaju u metalurgiju .
Postoje 2 osnovna postukpa metalizacije topla i hladna . A materijali za metalizaciju mogu biti u obliku praha ili sipki .
Metalizacija predstavlja grupu procesa koja uključuje toplotu i brzinu za prevlačenje površine jednog materijala drugim, koristeći praskaste materijale ili žicu.
To je proces nanošenja tankih slojeva od: metala, legura, intermetalnih karbida, keramike, kermata i plastičnih i drugih materijala .
Kasnija obrada komada posle metalizacije je iglavno brusenje i honovanje , ne toliko zbog cvrstoce sloja , koliko zbog debljine istog .

Jedan od najvecih svetskih tehnoloskih centara za metalizaciju je Castolin centar u Svajcarskoj .

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Sat, 01/10/2011 - 23:04
Mobilni borverk za razbusivanje i navarivanje razlokanih otvora
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Darko_zed wrote:
Nego da se vratimo na temu ,a to je da bih zamolio Zorana ili vec nekoga ko poseduje mobilni-borverk da zakaci neku sliku te svoje opreme , nisam nikada video

Evo nekoliko fotografija.

• a.jpg
  • b.jpg
  • c.jpg
  • e.jpg
  • f.jpg
  • g.jpg
  • h.jpg
Sat, 01/10/2011 - 23:13
Metalizacija
zoran_i
zoran_i's picture
Darko_zed wrote:
ali sam video nesto slicno tome dok sam radio u jednoj firmi gde su imali slicnu aparaturu ali se navarivanje vrsili slicno autogenom zavarivanju koristio se acetilen+kiseonik i cela ta aparatura koja se kacila na strug. Da nazovem taj uredjaj brenerom koji je inace licio na njega samo sto je imao neku posudu u kojoj se sipao taj prah koji je izuzetno skup mislim da je 1kg oko 140 eur i putem plamena nanosio na metal . Znam samo da se putem laserskog termometra ocitavala i stelovala temperatura i nanosio sloj tog praha koji se topio i utapao u metal i sto je najcudnije je da se na kraju obrada tih navarenih povrsina mogla samo brusiti nikako obradjivati nozem jer je bilo toliko tvrdo i mislim da je mozda ceo taj postupak bila upravo cementacija , ne znam

Vec je receno, u pitanju je metalizacija.

Mi radimo uglavnom hladnu metalizaciju imamo 2 pistolja za hladnu i 1 za toplu. Nanosimo ono sto se ili trazi ili se dogovorimo. To znaci da mozemo naneti i prevlaku koja je obradiva nozem odlicno, ili neku koja je onako srednje obradiva nozem a mozemo i neku koja je samo za brusenje.
Osim metalnih prevlaka moze se naneti i keramika.

Prahovi kostaju od recimo 20 EUR do 150 EUR kako koji.

Metalizacija je odlicna za odredjene probleme ali ima i svojih ogranicenja. Evo nekoliko slikica. Uglavnom sve radimo iz ruke, ali moze se pistolj nakaciti na suport struga. Inace ovo je zanat, u izumiranju, nekada je mnogo firmi ovo radilo, sada da ja znam da ozbiljno rade, ima nas 7-8 u celoj Srbiji.

• strana_5.jpg
  • img_1473.jpg
  • 04112008046.jpg
  • 2_faza.jpg
Sun, 02/10/2011 - 13:58
За цело ово замешатељство је
ziloot
ziloot's picture
Registrovan dana: 24/07/2009
За цело ово замешатељство је крив Огњени Змај Smile
Био је досадан за тај његов строј што окреће и наварује и са количином питања је тотално збунио госп Дарка Зета, он је постао нервозан и ето шта се десило.

Докторе, докторе, остави се ти ове високе науке, сад је берба у току, осмисли ти нешто што ће само да обави посао (као Сибирски Берберин) нпр Војвођански Берберин. Лепо га пошљеш, он одради посао и дође кући сам са летином. Од ове науке може и крв да падне, жилети су већ спремни, хибридни, наоштрени, још мало да се заталаса и ето ти свачега.

Sun, 02/10/2011 - 16:36
Jasta
ZmajRS
ZmajRS's picture
Registrovan dana: 27/08/2011
Darko_zed wrote:
al ti je mama Jasta pa je stalno sponinjes ????

Kod nas u Bosni, riječ "jašta" znači : Nego kako, jes' vala, dabome... (jesam li pogodio?)

Sun, 02/10/2011 - 17:05
Jasta si pogodio zemljace
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Jasta si pogodio zemljace

Sun, 02/10/2011 - 17:36
Nego, zemljace, da te
ZmajRS
ZmajRS's picture
Nego, zemljace, da te pitam.

Ajd' razumijem da se reklama plaća, normalno, al' zašto ne bi mogli da vidimo te "custom made" MIG/MAG aparate što ih je radio ovaj sagovornik od ranije?
Ako ništa drugo, onda bar da zadovoljimo radoznalost. Ako ne može da otvori temu u Bravariji, može li u nekoj drugoj sekciji? Ostalo, alati ili elektronika ili šta već...

Ovo pominjanje mame mu nije plus u biografiji, ali možda aparati nisu loši. U stvari, ako je naš hobi zavarivanje a njegov pravljenje aparata nema razloga da ne pogledamo to.
Da li će naš sagovornik nešto i da proda od ovih aparata to je odluka mušterija a ne njega. Ja nemam tih para da to kupim, a moje poslove obavlja i "predratni" crveni Varstroj trafo, ali volio bih da ih vidim.

Pozdrav i ne zamjeri za oftopičenje.

Mon, 03/10/2011 - 08:58
mm da
Darko_zed
Darko_zed's picture
Registrovan dana: 05/06/2010
Ako neko ima zelje da ih vidi i da pita o njima , a eventualno pokusa i sam da napravi moze pogledati na mom sajtu jer postoji i forum i rubrika za pitanja gde je spominjana samogradnja i problemi oko aparata koje vec poseduju autori piitanja pa se iz svega toga moze uzeti dovoljno informacija za eventualnu samogradnju ili servis ili vas makar uputiti na problem ako slucajno imate sa svojim aparatom.

http://darkoelektronik.webs.com/

Mon, 10/10/2011 - 23:17
da li neko moze da mi
aleksalukic
aleksalukic's picture
Registrovan dana: 10/10/2011
da li neko moze da mi pomogne?
kupio sam co2 aparat iskravar 190 i imam mali probem.
na maloj amperazi (1-3) ne mogu da ustelujem jednostavno samo "pljuje" na ostalim podeocima vari dobro pa me interesuje sta bi moglo biti.
da napomenem da se masa greje...

takodje moram da drzim zicu na maksimumu da bi vario kako treba. odnosno izmedju 7 i 10

Tue, 11/10/2011 - 22:58
mm da
Darko_zed
Darko_zed's picture
Jesi li kupio aparat nov ili polovan ?
Ako moras da toliko odvrnes potenciometar za regulaciju brzine protoka zice da bi vario onda nesto nije u redu sa elektronikom za regulaciju . Sto se tice tih prvih podeoka ne mozes nesto bog zna sta ocekivati da mozes variti eventualno lim do 1mm sa zicom 0.6mm ili eventualno 0.8mm ali ce malo teze utapati sa njom ali ipak moze kada se nasteluje lepo brzina zice i nece pljuvati kako ti kazes , osim ako nesto nije u redu sa samim aparatom.Pozdrav

Tue, 11/10/2011 - 23:47
pozdrav darko.aparat sam
aleksalukic
aleksalukic's picture
pozdrav darko.
aparat sam kupio polovan od zvezdana iz palanke.
ako se secas otklonio si mu neki kvar nije hteo da gura zicu pa mozda ti i znas u cemu je problem.
aparat vari odlicno na vecoj amperazi ali na "1,2,3" ne mogu da ga ustelujem nikako.
zaboravio sam da napomenem da na poslu imam isti takav samo 210 aparat. koji vari dobro na svim podeocima i zicu drzimo izmedju 2-3 + -.
drugar ima 150 i takodje tako drzi zicu mozda malo + - ali ne bas toliko kao na mom.

Wed, 12/10/2011 - 11:14
mm da
Darko_zed
Darko_zed's picture
Tacno je da sam mu servisirao aparat dok je bio jos u garantnom roku krajem prosle ili pocetkom ove godine tako nekako ne secam se ali nije bio kvar u ovom delu vec nije mu uopste reagovao aparat na dodir tastera u rucici pa sam servisirao poli kabli zamenio taster u rucici i zice koje vode do elektronike i ubacio dodatni mali relej tako da sam rasteretio mikro prekidac u rucici koji je stalno zezao i gubio kontakt(elektronika fabricki nije bas najbolje resena na njemu ) pa i nije ukljucivao aparat.Koliko se secam ,a i siguran sam da je elektronika za regulaciju motora radila lepo i upravo kao sto kazes stelovanje zice je bilo na pocetku skale .Aparat inace nije nista prepravljan , budzen , modifikovan vec je bio u fabrickom stanju makar u to vreme kada sam ga ja radio i vratio mu ga ,a verujem da nije ni on nista dirao jer ne bi ga slao inace meni skoro 400 km daleko , Na prve dve tri amperaze je mogao da utapa 0.8 mm u lim to sam licno probao i moglo se raditi nesto tako sitno , cak sam ga testirao i spustao napon do 180V gde vec nisu htele da rade prve dve amperaze ni slucajno , nikako ali ostale su varile nekako i moglo se raditi ali su bile znatno slabije. Bio je solidan , za kucne poslove i neku sitnu bravariju(vrata , ograde , prozore ,kapije itd) ali nije imao tih problema koje si naveo vario je odlicno pa stvarno ne mogu ti pomoci ovako eventualno da ga slikas iznutra da vidim da li je sve na mestu.
Iskra 210L koju spominjes je drugacija , veca od ovoga ima dosta bolju i finiju regulaciju , bolji mehanizam za zicu metalni profi , poli kabli sa euro dzekom i samim tim je klasa iznad ovoga i znatno bolje i stabilnije radi .Pozdrav pa javi ako ti nekako mogu pomoci tu sam Smile .

P.S Nikako ne spominji amperaze na CO2 aparatu jer cemo biti banovani sa foruma i obrisani kao gumicom Laughing out loud

Wed, 12/10/2011 - 18:15
da li si ti onda i ubacio onu
aleksalukic
aleksalukic's picture
da li si ti onda i ubacio onu crvenu lampicu sto svetli dok vari aparat?
posto mi on kaze da je na aparatu bila fabricki slaba dioda i da mu je majstor zamenuo i ubacio tu lampicu ako se slucajno opet pokvari da zna u cemu je problem.

Wed, 12/10/2011 - 19:25
@ Darko zed i aleksalukic .
tenzor
tenzor's picture
Moderator
@ Darko zed i aleksalukic . Nekako sam ubedjen da je vasa prepiska namenjena iskljucivo ka privatna pa vas stoga molim obojicu da vasu polemiku i sta je ko kome uradio ili zavrsio nastavite na pp

Wed, 12/10/2011 - 22:16
mm da
Darko_zed
Darko_zed's picture
Jesam ubacio sam da pokazuje ispravnost elektronike to jest njenog napajanja i samim tim ispravnost poli kablija i tastera u rucici ali nema veze sa ostatkom aparata ili regulacijom brzine protoka zice .Pozdrav

Thu, 13/10/2011 - 23:19
Pitanje
mirko.ckone
mirko.ckone's picture
Registrovan dana: 01/06/2010
Neki dan sam isao da kupim elektrode za gus kod coveka gde sam poslednji put kupio UTP 8 i posto nije imao uzeo sam par drugih a usput mi je dao par komada UTP 65.E sad pitanje za ing. Zorana kakva je to elektroda,da li vari obican trafo.

Thu, 13/10/2011 - 21:22
UTP 65-neprevaziđena
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
UTP 65-neprevaziđena elekteroda,može da vari maltene bez aparata...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Wed, 26/10/2011 - 14:23
Elektrolucno zavarivanje - amaterski aparat
misko32
misko32's picture
Registrovan dana: 26/10/2011
Zdravo svima,

Nov sam na ovom forumu, pa sve prisutne pozdravljam!

Po edukaciji sam diplomirani inzenjer (klasicnog) masinstva, ali se bavim i elektronikom, i elektrikom, obradom drveta, a nisu mi strani ni mnogi drugi zanati...

Imam lepu kolekciju raznoraznog alata, ali ovih dana mi dolazi na red da zanovim APARAT ZA ELEKTOLUCNO ZAVARIVANJE, jer sam moj GORENJE nabavljen pri kraju studija (1984.g.) prodao radi prelivanja para u druge budzete.

Teorija je jedno a praksa drugo, pa svratih do mog komsije koji zivi od bravarskog zanata i koji je tone gvozdenih profila pregurao preko ledja. Objasnim mu sta mi treba, i covek mi kao iz puske ispali:

"WOMAX", 160A, monofazni (18Kg tezak, oko 8.700din. na 4 ceka) i "Jadran S" elektrode 2.5mm. To je pocetak i kraj za amaterske i polu-profesionalne primene.

Za pocetak obuke ili uvezbavanje - treba upoznati aparat i elektrodu. "Jadran" karakterise lako paljenje, tj. uspostavljanje luka, 160A ima dovoljno rezerve snage da isporucuje 60-90A za 2,5mm elektodu i izabrati sto vecu gvozdenu "dusu" pa eletrodoma sarati po njoj. "WOMAX" ,"MATRIX" i "EINHELL" su brendovi dovoljno dugo prisutni na nasem trzistu da mogu da ulivaju poverenje za pomenutu oblast primene (hobi, amaterizam, kucna radinost, polu-profesinalizam) .

Za dugi deo obuke, tj. uvezbavanje rada sa tanjim elektrodama i komplikovanijim profilima, potrebno je da pripremim pice i klopu, posle svakog casa!

Poz.

Wed, 26/10/2011 - 18:33
Pa sad vjerovatno ce se
ozzyy
ozzyy's picture
Registrovan dana: 05/04/2010
Pa sad vjerovatno ce se javiti neko mnogo kompetetniji od mene ali da kazem i ja ponesto na temu gore pomenuta tri aparata za zavarivanje(WOMAX, MATRIX i EINHEL) naime imam el. lucni aparat EINHEL ES 160 kupljen 88 godine i dan danas radi ko i prvi dan tj ko satali nesto ovi novi EINHELI koji imaju aluminijske namotaje mi ne ulijevaju povjerenje pa tako po meni otpada ovo kupi WOMAX i teraj , to ti je kako se zalomi moze da radi ok a i nemora po meni ako vec kupujes nov aparat obrati paznju na VALTER ATOM domaci je i nekoliko puta je bolji od gore pomenutih.
A ako uspijes da nadjes koji stariji EINHEL kao ovaj moj slobodno uzmi nema ventilator al bez problema istopi 20-30 elektroda 3,25 bez odmora dok bimetal ne iskljuci.

Wed, 26/10/2011 - 19:51
Womax, Matrix .... su KIneska
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Womax, Matrix .... su KIneska Lutrija .
Walter atom je za njih vec ihaaaaj , otprilike ko da poredis beton ligu i LS

Wed, 26/10/2011 - 20:42
evo
mirko.ckone
mirko.ckone's picture
Evo da se malo i ja umesam u raspravu.Nazalost oglasi su puni raznoraznog alata pa tako i alata i aparata za zavarivanje.Ima svega da se nadje i za amatere a bogami i za majstore koji zive od alata samo treba malo volje da se procesljaju.Skoro je drugar trazio i kupio aparat cini mi se neki VAREX od 160A.Nije hteo da trazi po oglasima kao ipak je novo novo.E sad sprzi par elektroda pa ceka da se hladi dok je sa starim ''gorenjem''bio skroz drugi slucaj.Ja sam mu za par dana pronasao starog KONCARA od 250A [inace i sam imam takav aparat] za slicne novce ali kasno, a sada se kaje.Zato ja uvek preferiram polovan alat normalno ako je ocuvan i po pristojnoj ceni.

Thu, 27/10/2011 - 08:50
Elektrolucno zavarivanje - amaterski aparat II
misko32
misko32's picture
Registrovan dana: 26/10/2011
Zdravo Momci,

Hvala vam na lepom prijemu u ovaj forum. Iako sam tu tek sasvim kratko vreme, vec sam sakupio dosta korisnih informacija na temu SSM, a vidim i da pristizu komentari na neka moja glasno izneta razmisljanja.

Sada je moderno reci "raznolikosti nas spajaju"... i usitinu ima nas raznih sa razlicitim potrebama.

Moje trenutne potrebe za aparatom za EL zavarivanje su:
1. Imam prazno mesto u radionici gde bih mogao da smestima aparat (posle jesenjeg raspremanja),
2. Imam da zavarim jedan naprsao asov, koji mi treba za porlecno uredjenje dvorista (mada za par stotina dinara mogu da kupim nov),
3. Treba da se malo podsetim i ispravim greske koje sam pravio ranije, uceci zavarivanje a to su:
- raditi na senovitom ali suvom i provetrenom mestu odakle lako odlaze gasovi a aparat se dobro hladi,
- koristiti dobar produzni kabal koji moze da bez problema prenese energiju do aparata,
- koristiti kvalitetne suve elektrode, prikladne komadu koji se zavaruje,
4. Sasvim ce mi biti dovoljno par stotina grama (max 1/2-1Kg) elektroda godisnje!

Nekada sam kao zaposleni u staroj Yugoslaviji PODIZAO KREDIT da kupim ISKRA busilicu 600W sa dve brzine (kostala 500DM, tri inz. plate).

Bog (Buda ili Zmaj?) slavio Kineze! Sada mogu da kupim: aparat za zavarivanje, brusilicu i busilicu - a da ne polazem zeni racune, ili da ona primeti - gde mi ode plata.
Ako malo bolje pogledamo oko sebe videcemo da je gotovo sva kucna tehnika poreklom iz Kine, garderoba, obuca, kompjuteri, fotooprema, mobilni telefoni, bicikli, skuteri...

Poz.

Thu, 27/10/2011 - 23:53
moji drugari la la la la la la
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
misko32 wrote:

Bog (Buda ili Zmaj?) slavio Kineze.

U dobrom sam društvu hvala Miško ha ha.Dobro došao

Fri, 28/10/2011 - 10:38
Quote:2. Imam da zavarim
ZmajRS
ZmajRS's picture
Quote:
2. Imam da zavarim jedan naprsao asov, koji mi treba za porlecno uredjenje dvorista[/guote]

Kad smo kod ašova, imam i ja jedan koji je malo napukao.

Možda bi iskusnije kolege sa foruma znale karakteristike čelika za ašov. Da li može da se kvalitetno povari običnom elektrodom Jadrankom ili mi treba neka drugačija? Čelik od ašova (i ostalih poljoprovrednih alata) je mnogo tvrđi od onog za kutijaste cijevi i sl. pa zato pitam. Ne vjerujem da je ašov pravljen od manganskog čelika al' ajd' budi siguran. Žilav je ko sam đavo, ne možeš mu ništa ni da ga propisno oturpijaš ni išta slično.

Sat, 05/11/2011 - 19:08
Juce
mirko.ckone
mirko.ckone's picture
Evo par slika polomljenog pa zavarenog dela pluga.Majstor nije video panj u zemlji i desilo se to sto se desilo.To je drugi nosac raonika ili ''panj'' koji sam zavarivao ove godine.Prvi je proveren i radi a ovaj je danas gotov i sutra verovatno krece u rad.

• 100_1277.jpg
  • 100_1274.jpg
  • 100_1271.jpg
  • 100_1278.jpg
  • 100_1286.jpg
Sat, 05/11/2011 - 19:43
A sto ne slika i aparat i
tenzor
tenzor's picture
Moderator
A sto ne slika i aparat i elektrode pa da nam slika bude komletna

Sat, 05/11/2011 - 20:19
Pa
mirko.ckone
mirko.ckone's picture
Pa pravo da ti kazem nisam bas ni razmisljao o tome.Evo ukratko da objasnim kojim redom sam zavarivao,ne znam da li je postupak ispravan ali sta je tu je ipak sam manje vise samouk.Posto je u pitanju nosac raonika mnogo je bitno da ne kazem presudno da se zavari tacno onako kako je bilo tj. da se ugao ne menja.Na ravnoj ploci lima sam obelezio ugao ,oborio ivice ''na nulu'' i ''zapikovao'' sa mojim ESABOM LDA 400.Provar sam odradio sa REL aparatom ''KONCAR'' od 250A i elektrodom GOLD 330 inace [da ne bude reklama] nabavljene preko ovog foruma.Nikad nisam radio sa boljom elektrodom,ektra lako pali,isto vazi i za sljaku ma elektroda stvarno jako dobra.Glavni deo zavara radjen sa bazicnim elektrodama ESAB 7018.To bi bilo to ukratko

Mon, 07/11/2011 - 23:46
Darko Zed ih popravlja koliko
stangla
stangla's picture
Registrovan dana: 25/01/2011
Darko Zed ih popravlja koliko znam javi se njemu

Tue, 08/11/2011 - 01:40
Postoji sada samo jedan
zoran_i
zoran_i's picture
Postoji sada samo jedan jedini serviser aparata za zavarivanje u Srbiji Smile
Nema vise konkurencije i mogucnosti izbora prema nizim cenama, vecoj strucnosti, brzem radu, minulom radu i zasluzenoj reputaciji, specijalizaciji za marku i/ili tipove aparata, blizini mesta boravka itd itd?

Ako je pitanje iskreno, Srbija nije bezvezna zemlja, uglavnom svaki bolji brend ima svoje ovlascene servis(e), gde su serviseri obuceni od maticnih kuca, ali postoji i nekoliko odlicnih servisa koji nisu vezani za neku marku, tako da gotovo svako moze popraviti svoj aparat. Ali koliko znam, niko bas ne voli da deli seme, vise vole da poprave i naplate, sto je barem meni razumno...
Kazi koji je aparat u pitanju, pa da ti preporucimo barem nekoliko servisa pa biraj i sam odluci kod koga ces popraviti aparat.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38