Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 16/04/2012 - 13:19
Sa kojim postupkom i kojom
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Sa kojim postupkom i kojom zicom si radio? Mozda AlMg5?

• Login or register to post comments
Wed, 18/04/2012 - 15:22
ml 5356
toxingeneral
toxingeneral's picture
Registrovan dana: 16/04/2012
Tig postupkom sam vario. Koristio Argon. Sto se tice zice samo pise na nju: ML 5356. Pretura sam po internetu i na tu oznaku mi izbacio te karakteristike:
Classification
EN ISO 18273 S Al 5356 (AlMg5Cr)
Material No. 3.3556
AWS A 5-10 ER 5356
JIS Z3232 A5356

pozz.

Wed, 18/04/2012 - 19:01
Pa to je to,mislim to je ta
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Pa to je to,mislim to je ta žica(AlMg5)a sa njom se ne zavaruju karteri...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Wed, 18/04/2012 - 20:55
Druga vrsta
toxingeneral
toxingeneral's picture
Koju zicu bi preporucio za varenje kartera? Posto ima dosta legura, pa da nabavim pravu zicu za takve poslove.

pozz.

Wed, 18/04/2012 - 21:07
Mislim da je na tu temu,
zoran_i
zoran_i's picture
Mislim da je na tu temu, pravilnog izbora zice za osnovni materijal na bazi aluminijuma, vec pisano.

U svakom slucaju:

- karteri se ne prave od aluminijuma kao sto ti kazes, vec od silumina tj legure aluminijuma serije (familije) 4xxx, i uglavnom sa sadrzajem Si vise od 7%, pa mozda jos neki dodatni elementi (malo Mg i/ili Cu),
- legure serije 4xxx se nikad ne zavaruju zicama iz serije 5xxx (kao sto je ta tvoja AlMg5 tj 5356) jer ce doci do pucanja metala sava... jer se izdvaja Mg2Si koji dovodi do toplih prslina... sto se eto i tebi desilo,
- da ti odgovorim sta treba da koristis za karter: treba da koristis zicu tipa AlSi12 tj 4047 kao prvi izbor a ako ti je skupa (recimo da kosta 15-16 EUR/kg), onda ces posao zavrsiti i sa AlSi5 tj 4043 koja kosta recimo (10-11 EUR/kg)

Pronadji negde je vec pisano, postoji recimo 8 serija/familija/legura aluminijuma i svaka od njih se zavaruje njoj prigodnim zicama a ne bilo kojom zicom koja dodje pod ruku.

Wed, 18/04/2012 - 22:23
Ako je karter sa Fiatovog
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Ako je karter sa Fiatovog auta s teškom mukom ćeš ga srediti,Različite su to legure,ne može sve sa jednom žicom,ja imam pet šest vrsta žica i nekoliko debljina pa probam.Uglavnom završim posao ali na Puntu je mrka kapa...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Thu, 19/04/2012 - 15:22
Kupicu te pomenute legure pa
toxingeneral
toxingeneral's picture
Kupicu te pomenute legure pa cu da probam sa tim zicama. Znao sam da ne moze sve vrste aluminijuma da se vari sa istim zicama, ali za pocetak sam uzeo te (jer je takvih bilo kod prodavca). Aparat imam svega mesec dana pa se sad ucim sto se tice varenja na njoj.
Ne znam od kojeg vozila je karter, jer sam na otpadu nasao. Uzeo sam samo za vezbanje.
U svakom slucaju puno ste mi pomogli, zahvaljujem se. Vidim da ovde ima dosta stucnih ljudi, pa ako imam jos neka pitanja postavicu Vam.

pozz.

Thu, 19/04/2012 - 20:16
Za vezbanje, nadji ploce
zoran_i
zoran_i's picture
Za vezbanje, nadji ploce raznih debljina. Ploce su obicno od legura serija 6xxx i 5xxx. Njih mozes zavarivati sa AlMg5 zicom koju vec imas. Na debljoj ploci, vezbaj navarivanje, narocito navarivanje ivica, pa onda tanje ploce suceono, bez zazora i posle sa zazorom, kao i ugaone spojeve i spoljne i unutrasnje. Na kraju probaj da zavaris ploce debljine tanje od 1 mm...

Kartere, hladnjake, glave i blokove i nosace motora ostavi za malo kasnije, kada ovladas vestinom i znanjem. Preporucio bih ti da puknute felne ne radis, osim recimo spoljnih rubova.

I vec je neko rekao, postoje delovi kod nekih automobila (motori buba, nekih porsche-a, zvono menjaca kod Golfa 4 itd) koji nisu od legura aluminijuma, vec legura magnezijuma. Materijali lice jedan na drugi vizuelno ali su sustinski potpuno razliciti, i zavaruju se zicom za magnezijumske legure (kosta recimo 350 EUR/kg). Jos jedan tipican primer ove legure su kucista nekih motornih testera (Stihl...).

Neki delovi (nekih karburatora, retrovizora, brava...) su od legura cinka, tzv spijalteri tj zamkovi. I njih cesto mesaju sa legurama aluminijuma. Vrlo su zeznute. Tesko se zavaruju, pa se uglavnom leme...

Thu, 19/04/2012 - 22:07
o drvosečama
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
zoran_i wrote:
Jos jedan tipican primer ove legure su kucista nekih motornih testera (Stihl...).

E,a jes ti probo inžinjeru,nekog drvoseču da ubediš da to nije aluminijum?Ja probo nekolko puta al ne vredi...

Fri, 20/04/2012 - 00:12
nisam vodio statistiku ali
zoran_i
zoran_i's picture
nisam vodio statistiku ali ugrubo, njih 60-70% jesam uputio u stvar. Narocito su skepticni drvosece iz Bosne, srecem ih po sajmovima ponekad. Svi tvrde da je to aluminijum, da su probali mnogi da urade pa nisu uspeli, i ne zele da gube vreme na tu pricu.
Inace, jedan kolega, zivi pored Drine, bas dosta radi kucista ovih motorki, sa obe strane mu dolaze upravo drvosece.

Kontaktirao sam ranije par servisa Stihla i Husqvarne, nisu zainteresovani da im mi radimo popravke. Ali Ok, oni zive od prodaje novih rezervnih delova.

Ako je to nekome bitno radi prepoznavanja, cesto odlivci od legura Magnezijuma imaju zig sa hemijskim sastavom tipa Mg...Al...Zn... (umesto ove tri tackice stoje brojevi). A sama familija legura se zove cesto "elektroni", po firmi koja ih je razvila a valjda je i danas najveca firma za ove legure, pa nekad na delu i pise "elektron ........".

Sun, 22/04/2012 - 11:05
Kad je vec tema dotakla
milan m
milan m's picture
Registrovan dana: 25/03/2012
Kad je vec tema dotakla zavarivanje aluminijuma, da li neko (zoran i. ognjeni ...) moze da prenese iskustvo sa oblozenom elektrodom za REL zavar. euweld 505? citiram:(univerzalna oblozena elektroda za rel zavarivanje svih delova od aluminijuma i aluminijumskih legura u odrzavanju i raparaturama. zatezna cvrst 208(N/mm2) izduz 8%....) U konkretnom slucaju u pitanju je sklapanje neke platforme od al cevu i profila, na to ide orebrani al lim a jednostavno mora da se uradi REL postupkom (na terenu nema struje agregat monof.....-(lovacka ceka). Materijal je nov ali se nezna sastav .Ili preporuka za neku drugu vrstu elektroda.??? ova gore navedena moze i gasno da se zavar. unapred zahvaljujem

Sun, 22/04/2012 - 14:55
Po svemu sudeci radi se o
zoran_i
zoran_i's picture
Po svemu sudeci radi se o elektrodi tipa AlSi12. Svaka elektroda tipa AlSI12 se moze i gasno zavarivati, a moze se raditi i TIG-om (ako REL invertor ima preklopnik za TIG). TIG pistolj se stavi na pol a dodaje se ova oblozena elektroda. - pol na pistolju daje penetraciju a ciscenje radi obloga sa elektrode.

Elektrode tipa AlSi12 "mogu" da zavare mnogo toga, pa bi bilo dobro da probas. Inace nivo kvaliteta u odnosu na TIG i MIG je daleko nizi, ja bih rekao cak pljuckanje ali opet moze to da bude uspesno. Sve aluminijumske elektrode moraju maltene da se guraju u zavar, toliko se brzo trose, a onda posle par cm mora da se stane da se ne bi progoreo lim.

Ja bih pokusao sve da izbegnem da na licu mesta zavarujem REL elektrodom bilo kakve konstrukcije koja ako se slomi moze da povredi nekoga. Mozda da konstrukciju zavaris u radionici TIGom ili MIG-om pa odneses na teren, ili nabavis/iznajmis agregat.

Predlog ti je uzmes nekoliko elektroda pa da vidis kako ti ide. Inace ne preporucujem da kupujes bilo koje elektrode kojima prodavac krije hemijski sastav i standard. Prosto, ako neko to krije a u prvi plan istice "super/extra..." to znaci da je kupio elektrodu od nekoga, stavio u svoju kutiju sa svojom nalepnicom pa prodaje daleko skuplje. Inace cena AlSi 12 elektrode, recimo Jesenicke je oko 25 EUR/kg + PDV, UTP-ove oko 33 EUR/kg+PDV i ja ne bih dalje trazio.

Inace, mislim da imam otvorenu kutiju elektrode tipa AlSI 12, 3.2 mm. Ako zelis mogu ti poslati nekoliko komada besplatno. Jedino, kutija je otvorena pre godinu i nesto, nisam siguran koliko je obloga povukla vlagu.

Sun, 22/04/2012 - 22:39
Invertor ima varijantu za tig
milan m
milan m's picture
Invertor ima varijantu za tig zavarivanje u dc rezimu 160 ampera , a mig 250 i gas argon 5.0. Znajuci da je klasicno tig zavarivanje aluminijuma u dc rezimu neizvodljivo, a mig-om nesto nisam bas zadovoljan (iako je teflonski buzir, kratki kabl, cist argon... najverovatnije zbog neadekvatnog izbora zice, nema fabricke nalepnice) a uzevsi u obzir i probleme sa transportom i montazom pomenute platforme smatrao sam da bi resenje moglo da bude rel i ta euweld 505 elektroda (koja uzgred kosta 4990 din po kg + pdv i ja licno nisam video na kutiji hemijski sastav vec samo ono "univerzalna oblozena elektroda.......namenjena itd itd.) U svakom slucaju zahvaljujem se zoran.i na odgovoru i ponudjenim elektrodama ali narednih dana se moram potruditi da saznam kakvog je sastava materijal (koji tek treba da stigne) pa se nadam da necu biti previse dosadan za naknadna pitanja. POZ.

Sun, 22/04/2012 - 23:16
Ja mislim da to sa elektrodom
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Ja mislim da to sa elektrodom neće ići,to su cevi tankog zida,a i pitanje kako će aparat da loži te elektrode preko agregata kakve god da su...

Sun, 22/04/2012 - 23:24
Debljina se krece od 2 do
milan m
milan m's picture
Debljina se krece od 2 do max 5 mm

Mon, 23/04/2012 - 07:11
Ja bi to "spržio" Mig-om(al u
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Ja bi to "spržio" Mig-om(al u radioničkim uslovima)

Mon, 23/04/2012 - 11:06
Mislim da ce ipak morati tako
milan m
milan m's picture
Mislim da ce ipak morati tako , a kako cu to namontirati -ni sam naznam....

Mon, 23/04/2012 - 12:23
Izvari sklopove pa ih poveži
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Izvari sklopove pa ih poveži šrafovima na licinom mestu...

Mon, 23/04/2012 - 21:26
Ако је у питању " арминија "
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Ако је у питању " арминија " однеће " браћа " таман и да је заварено . Ономад су источили 2000 литара трафо уља из 220 кВ трафо станице и то под напоном ....

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Mon, 23/04/2012 - 21:26
Ma nece braca da odnesu to ce
milan m
milan m's picture
Ma nece braca da odnesu to ce biti negde na 3-4 km od najblizrg puta kojim moze samo "niva" da prodje. Vukoj....a.

Mon, 23/04/2012 - 21:30
Уосталом понесеш мап гас па
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Уосталом понесеш мап гас па усијаш и матице и шрафове оа лепо раскујеш ....

Wed, 25/04/2012 - 22:51
да ли неким поступком може да
ziloot
ziloot's picture
Registrovan dana: 24/07/2009
да ли неким поступком може да се завари алуминијум за месинг?

jeл има овога код нас?

http://www.youtube.com/watch?v=lGy7pHx6P3Y

Wed, 25/04/2012 - 23:24
Taj postupak sa linka je u
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Taj postupak sa linka je u stvari tvrdo lemljenje i toga naravno ima i kod nas .
Ima i materijala za meki lem al+cu ili al +mesing .

Thu, 26/04/2012 - 12:07
Jedna elektroda-šipka košta
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Jedna elektroda-šipka košta oko 5 €...

Thu, 26/04/2012 - 13:07
Где то да нађем, како се
ziloot
ziloot's picture
Registrovan dana: 24/07/2009
Где то да нађем, како се тачно зове, пробао сам на неким местима, али слабо знају за то. Јел мора са аутогеним да се топи, или може и са плином? Која му треба температура?

Thu, 26/04/2012 - 16:15
Treba preko 700 stepeni i
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Treba preko 700 stepeni i suština je da se mesto dobro očisti,zagreje ,utrlja žica i malo popravi.Žica ne sme direktno pod plamen...

Wed, 02/05/2012 - 02:04
Potreban mi je savet
rimtukituki
rimtukituki's picture
Registrovan dana: 02/05/2012
Potreban mi je savet preporuka oko izbora elektroda za zavrivanje onih najobičnijih kutijastih profila što se prodaju u svakoj gvožđari, pročitao sam temu od početka i ako sam dobro pohvatao hvale se neke esabove elektrode ali neznam tačno koje. Naime rešio sam da pravim ogradu na terasi od profila 30x30x1.5mm okvir a u njemu 30x10x1.5mm na razmaku od 10-15cm sa stubićima 30x30x2.5 i odozgo onaj elipsasti profil za rukohvate, imam onaj mali einhel 150 aparat mslim da je to njihov najslabiji model inače lepo vari samo što se pregreva posle 2-3 elektrode pa proradi zaštita na 10-15minuta ali ja nigde i ne žurim mnogo pa može i da prođe, nemam neko veliko iskustvo u zavarivanju ali se snalazim nekako i učim polako, do sad sam uglavnom korstio jasenicine elektrode ali nisam nešto oduševljen i budući da me čeka za mene malo veći posao voleo bi da ga uradim sa što manje muke a rekao bih da dobra elektroda može da dosta olakša i ubrza posao, ne mora to a bude najjeftinija eletroda jer verovatno neću potrošiti više od jednog pakovanja (planiram da napravim oko 12m ograde) ali da se šljaka lepo odvaja i da se lepo razliva i inače sam Nišlija ako to nešto nekom znači. Unapred zahvalan na odgovoru.

Wed, 02/05/2012 - 23:09
N ema tu neke velike
milan m
milan m's picture
N ema tu neke velike marematike, te profilisane cevi se zavarivaju rutilnim elektrodama mada to sada retko ko radi rel -om vec mig-mag postupkom tj zicom. S obzirom da nemas nekog veceg iskustva u zavarivanju to ti i nece bas ici lako ako je zid cevi 1,5 mm bez obzira ciju elektrodu budes koristio.Moglo bi se reci da je za profile i limove nekada vazilo pravilo "kolika je debljina materijala -tolika i elektroda". Da bi se sljaka lepo odvajala, materijal mora da bude cist, elektroda odgovarajuca i suva, amperaza adekvatna i mirna ruka .Sto se tice "esabovih " elektroda sve su dobre ako nisu sa buvljaka

Sun, 06/05/2012 - 11:02
C02 aparat
Wrangler
Wrangler's picture
Registrovan dana: 17/04/2012
Pozdrav interesuje me zna li ko išta o ovom aparatu, dali išta valja ili je kinez.

• slika-99637-2012-01-1326161032-velika.jpg
  • slika-99637-2012-01-1326143686-velika.jpg
  • slika-99637-2012-01-1326153402-velika.jpg

.. i tako na kraju godine u kojoj sam potrosio 365 kondoma,ja ih sve sakupim,istopim i od njih napravim gumu na kojoj pise "GOOD YEAR !!!

Sun, 06/05/2012 - 11:56
Verovatno moze da te posluzi
milan m
milan m's picture
Verovatno moze da te posluzi za n eke sitne stvari ali za nesto ozbiljnije zaboravi .Tablica sve govori a i ona je diskutabilna

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46