Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 08/07/2012 - 12:01
Пошто си почетник како сам
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Пошто си почетник како сам кажеш а вероватно имаш и " почетнички " апарат онда би препорука била рутилна електрода 2 мм . Можда Гека Лотус ....

И да додам нешто на зоранов пост ...
Још боље решење је три-хлоретилен за чишћење . А варити тиг поступком цевчице од расхладе је чисто губљење времена ... Можда на неким индустријским посторјењима старијом од 1990 годишта би и могло . А на овим новијим где је дебљина зида често тања од 0,2 мм тзв сребрни лем је одлично решење под условом да цевчице нису порозне , врло често јесу па пропуштају у близини места где рађен лем . Па често делује да је лем или завар порозан а врло често и није ....
Е сад до које тачке се сме грејати ал цев је нешто што је стар искуства и фабричких или ссм помагала као шро је рецимо обичан сапун ...

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

• Login or register to post comments
Sun, 08/07/2012 - 13:16
.
Pinki
Pinki's picture
Registrovan dana: 02/05/2012
Drugar ima Einhell-ov invertorski BTIW - 160
Nema ni on pojma ali eto ima aparat , uzeo ga je prošle godine kao kompenzaciju
Mislim da ga nije ni koristio
...tako da stvarno nemam koga da pitam
A treba mi za najobičnije varenje cevi i flaha (jedno uz drugo)

Znači rutilne od 2mm

Hvala ti mnogo

Sun, 08/07/2012 - 15:15
Odeš do prodavnice (nikako
peca
peca's picture
Registrovan dana: 17/01/2008
Odeš do prodavnice (nikako buvljaka, uvaljuju razni fuš i kopije) i kupiš po par (5 npr.) komada od raznih elektroda od 2 i 2,5mm pa ih isprobaš na nekim škart komadima da vidiš kako se ponašaju i kako ti ''leže'', jer neke su dobre kad celu eletrodu odjednom potrošiš i daju lep var ali ako prekidaš i elektroda se ohladi teže započneš nov var, one sa debljom oblogom nisu baš kad variš nešto iznad glave ili što stoji uspravno jer se var sporije hladi i hoće da procuri i padne, glavna je tehnika da oceniš dovoljnu amperažu da se var lepo salije i utopi a da nije prevelika i progori materjal pošto tvoj aparat ima mogućnost finije regulacije u odnosu na stare aparate sa grebenastim prekidačima, i da izvežbaš mirnu ruku na određeni ugao elektrode prema materjalu.

A dobra je fora sa sapunom i al. nanese se sapun na al pa kad promeni boju usled toplote to je dobitna kombinacija, korisno i kod savijanja al i njegovih legura.

Sun, 08/07/2012 - 22:44
Da da,naravno da sam koristio
Aleks88
Aleks88's picture
Registrovan dana: 07/07/2012
Da da,naravno da sam koristio naizmenicnu struju..cak se u praksi moze videti da sa jednosm ne ide posao..

Zorane potpuno si u pravu,upravo se to desava,cevi ne mogu da ocistim iznutra, sve izbija prljavstina pa sve mislim da samo zbog toga ne moze...
a takodje, sto se tice pedale ima prikljucak na aparatu ali ja je nemam tj. ne koristim Smile
Za ciscenje koristim celicnu cetku,a nisam znao za taj ind.aceton (ni taj tri-hloretilen) cak sta vise ne znam gde se to moze kupiti?
Sto se tice lemljenja,bakar uradim fantasticno dok znam da za AL ne prijanja kalaj pa tu nastaje problem..Od kakvog materijala su te tvoje sipkice,zaista bi bila dobra ideja da mi posaljes par kom na probu...

Sun, 08/07/2012 - 23:27
У готово свим радњама које
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
У готово свим радњама које продају делове за белу технику или грејање имаш да купиш тзв електроде за сребрни лем за ал ...
А постоје и сетови за меко лемљење цу-ал ...
Ацетон можеш наћи у фарбарама а три хлор етилен е то је већ мало теже јер отрован и то врло ...

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Mon, 09/07/2012 - 10:35
Da, bas se tesko nalazi
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Da, bas se tesko nalazi trihloretilen, ali nije mi ga ni zao uopste.
Radio sam sa njim dosta 2004-2005 godine, secam se, uvek bi me glava jako zabolela posle 5 minuta.
Na kraju je svrstan u opasne materije i gotovo ga niko ne korisiti danas, mada smo mi pre godinu kupili negde jedno bure.
Smatra se da izaziva leukemiju ako se nekontrolisano koristi.
A inace, bez obzira sto isparava gotovo trenutno, ako u nekoj supljini zaostane malo tecnosti, i onda se zavaruje preko tog mesta, pod dejstvom elektricnog luka stvara se fozgen, bojni otrov. Bilo je primera da su se ljudi trovali.
Zato treba paziti na ove cistace (kocnica, lanaca, karburatora...) koji se u sprejevima prodaju bez ikakve kontrole. Moze se desiti da u sebi imaju hlora, pa onda moze da se desi da se neko otruje ako zavaruje preko njih. Mislim da sam na ovom forumu preveo i objavio iskustvo jednog koji se otrovao fozgenom.

Thu, 12/07/2012 - 11:19
Alex88 Sada po ovoj vrucini
kemppi
kemppi's picture
Registrovan dana: 28/10/2009
Alex88
Sada po ovoj vrucini dosta varim cevi od klime,da bi to uradio potrebno je veliko znanje,vestina i naravno aparat iz prve lige.Stari aparati to ne mogu da urade jer jednostavno im je struja dosta gruba,cak i ako imaju kondenzatorske baterije, strujni pikovi su toliko jaki da odnesu rastopljeni materijal koji je i onako dosta tanak.Cak i losi inverteri ne mogu uspesno da zavare,jer nemaju dobro katodno ciscenje,iako imaju mogucnost stelovanja.Var i podrucje oko vara moraju biti beli kao mleko,jedino se tako moze dobiti nepropustan spoj.
Prilikom zavarivanja ne smes da sacekas da se stvori"barica",pa da dodas zicu jer je materijal dosta tanak,pa ce se supljikav provar nagomilati sa unutrasnje strane cevi i smanjiti protok,vec pred samo formiranje barice(kada je sve katodno ocisceno)dodas zicu i razlijes je.Sam proces zavarivanja treba da bude dosta kratak,jer se sve brzo ugreje i hoce da se deformise i obgoreva necistoce,a var treba da bude kao prsten,tj mora biti vislji od osnovnog materijala.
Kada navarujem dve cevi,radim suceoni spoj,takodje moze i deblja cevcica da se navuce preko pa da se zavari preklopni spoj,sto je lakse za zavariti,ali malo komplikovanije je pripremiti(tako rade oni sto leme).
Ako se desi da dotaknes Wolframovom elektrodom osnovni materijal,moras je ponovo obrusiti,a deo Wolframa koji je ostao u materijalu odstraniti.
Kao sto Zoran-i rece,potrebno je koristiti tanku zicu,jer je struja slaba pa ne moze otopiti deblju zicu.
Stelovanje samog aparata je takodje mnogo vazno,vecina invertera ima fabricki memorisane parametre za odredjenu amperazu,ali se ne moze primeniti za zavarivanje ovako tankih i zaprljanih cevi.Ima previse parametara koji su bitni,tako da je nemoguce objasniti preko foruma,pa ne bi bilo lose da odes na neku obuku,ako vec hoces tim poslom da se bavis.

Thu, 19/07/2012 - 23:59
Eh ovako, imam ponudu za
masinac91
masinac91's picture
Registrovan dana: 19/07/2012
Eh ovako, imam ponudu za aparat za zavarivanje sa karakteristikama kao na slici. Cijena je nekih 50 Eura. Zanima me je li neko imao iskustva sa sličnim aparatima. Koristio bih ga za hobi potrebe. Već imam Varstroj 100A iz 1975. godine i brzo se pregrije sa 2.5 elektrodom pa ga zaštita isključi.

http://static.pik.ba/galerija/2012-07/slika-174342-2012-07-1342625240-ve...

http://static.pik.ba/galerija/2012-07/slika-174342-2012-07-1342636607-ve...

Fri, 20/07/2012 - 00:23
I ovaj mi deluje da će te
peca
peca's picture
Registrovan dana: 17/01/2008
I ovaj mi deluje da će te isto tako služiti, par elektroda pa pauza, gledaj da pazariš neki koji je jači od 160A najbolje 200A, jer u hobi klasi ti aparati na snazi koja tebi treba za 2.5 elektrodu mogu da obezbede neko normalno vreme bez isključivanja, a novi sa 2g garancije su reda oko 150€.

Fri, 20/07/2012 - 16:36
Uzmi walter atom 180 a i
stangla
stangla's picture
Registrovan dana: 25/01/2011
Uzmi walter atom 180 a i miran si

Wed, 25/07/2012 - 17:59
wolfram karbid
dalibord5
dalibord5's picture
Registrovan dana: 25/07/2012
Postovanje...
Nadam se da ce ovde biti nekog ko ce moci da mi pomogne.

Naime,imam 50 kilograma wolfram karbida i oko 12 kilograma kastolina.

Zeleo bih to da prodam,ali ne znam kome da ponudim.

Ukoliko se ovde nalazi neko ko ima ideju kome to ponuditi,to bi bilo sjajno.

Pozdrav!

Wed, 25/07/2012 - 20:30
50 kilograma wolfram karbid
zoran_i
zoran_i's picture
dalibord5 wrote:
Postovanje...
imam 50 kilograma wolfram karbida i oko 12 kilograma kastolina.
Zeleo bih to da prodam...!

Mozes li da budes jasniji?
Wofram karbid se moze kupiti u obliku elektrode, zice za TIG, flexibilne zice za gasno zavarivanje, "cvornovate" zice za gasno, u obliku praha za hladnu i u obliku praha za toplu metalizaciju kao i za HVOF...
Mozes li da das naziv proizvodjaca i trgovacko ime proizvoda, pa da pokusamo da prepoznamo.

A Castolin je naziv brenda i pod tim brendom se prodaje recimo 1000 proizvoda. Mozes li da kazes trgovacki naziv?

Dalje, imaju li ti proizvodi proizvodjacki atest po EN 10204.

Posto se radi o skupoj robi, mozes li da garantujes da nije roba kradena?
Mali broj firmi je sposobno da koristi tu robu, ali neke od tih proizvoda bas mi koristimo, da ne nabrajam, pa sam zainteresovan.

Thu, 26/07/2012 - 09:52
Zorane, pre svega,hvala na
dalibord5
dalibord5's picture
Zorane,

pre svega,hvala na brzom odgovoru.

Wolfram je u formi praha,ima na sebi deklaraciju o poreklu iz Nemacke.

Nudim ovu robu u ime i za racun komsije koji je imao firmu za proizvodnju dijamantskih poravnjivaca.
Radnju je ugasio,ostao duzan za poreze,pa sa rasprodaje to sto ima.

Sve detalje koji vas zanimaju saznacu u toku dana.

Jos jednom,hvala na brzim i iscrpnim informacijama.

Pozdrav!

Tue, 31/07/2012 - 15:41
Wolfram karbid je u obliku
dalibord5
dalibord5's picture
Wolfram karbid je u obliku praha za toplu metalizaciju,srebrnasto sive boje.
na deklaraciji ima oznaku HRC55-62,ako to nesto znaci.

Pozdrav!

Tue, 04/09/2012 - 10:24
Jedno pitanjce
kruparica
kruparica's picture
Registrovan dana: 11/01/2012
Interesuje me Koji aparat kupiti za zavarivanje aluminijuma od 1,5mm do 5mm(aliminijske cevi za navodnjavanje) da je sto jeftiniji. treba mi kuci za neki posao a posle ce da lezi.

Tue, 04/09/2012 - 10:53
Takav aparat se ne kupuje da
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Takav aparat se ne kupuje da leži...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Tue, 04/09/2012 - 14:31
Mozda da razmislis da platis
zoran_i
zoran_i's picture
Mozda da razmislis da platis nekom majstoru, koji je dobar, a radi na crno pa ne mora da ugradjuje u cenu porez, doprinos, amortizaciju vozila, zakup prostora, telefonske racune, sekretaricu..., a ostaje i da rentiras aparat i bocu argona.

A da kupujes AC/DC aparat koji ce da lezi je gre'ota. Svi AC/DC aparati imaju i mogucnost zavarivanja oblozenom elektrodom, pa onda barem ako se odlucis za opciju kupovine, onda barem tako da ga otplatis. Najjeftiniji - znaci, kineski, ili slovenacko-kineski oko 160-170A ali mozda i domaci moze da bude prihvatlljive cene.

Razmisli o alternativi, ako je broj spojeva mali, a to je tvrdo lemljenje oxy-acetilenskim plamenom. Jedino su zice mnogo skupe, oko 160 EUR/kg.

Tue, 04/09/2012 - 16:23
ma treba mi da sredim neke
kruparica
kruparica's picture
ma treba mi da sredim neke cevi za navodnjavanje one su od 6 ,8 i 12 metara ima ih 10km hrpa ali treba srediti nove kopce.... livene kopce sam nabavio...
Pitam za aparat konkretno model i cenu,nece bas lezati s obzirom da koliko vidim moze variti i bazicne elektrodeAC/DC... neisplati se prenositi ih hrpa je velika 5 slepera najmanje ,a posto majstorisem onda bi to zimus da sredim, nesto do 500Evra ako ima . kazem da ce lezati zato sto pola mog alata lezi npr nekad ga nepipnem 3 meseca a nekad radim po 10 dana s necim...
da samo ce mi trebati 10 kg te zice za tvrdo lemljenje najmanje.

Tue, 04/09/2012 - 17:12
Ne verujem da ima za 500 EUR,
zoran_i
zoran_i's picture
Ne verujem da ima za 500 EUR, jedino neki polovan, ali ne bih mogao da to preporucim. Racunaj da je neki najjeftiniji nov reda velicine 1000 EUR. Zice za TIG su recimo 10 EUR pa navise, zavisi od koje su ti legure ti odlivci i cevi. Racunaj jos na bocu, reducir ventil, wolfram, sobe, mozda i pedalu...

Thu, 06/09/2012 - 08:41
Zalivni sistem
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
kruparica wrote:
ma treba mi da sredim neke cevi za navodnjavanje one su od 6 ,8 i 12 metara ima ih 10km hrpa ali treba srediti nove kopce.... livene kopce sam nabavio...

Toliki posao može da podnese i kupovinu žešćeg aparata,mada sam je pre nekolko godina na jednom poljoprivrednom dobru gomilu tih istih cevi(cigani poodbijali prirubnice sa krajeva pa gazde izlili nove)spržio MIG-om.To nije estetski zahtevan var,pa čak ne more da bude ni 100% nepropustan,bitno da drži...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Wed, 12/09/2012 - 14:55
http://www.alatiimasine.com/p
kruparica
kruparica's picture
http://www.alatiimasine.com/proizvod/aparat-za-varenje-mikrotig-180-awelco/

Nesto ovako za aluminijum? do 5mm? mozeli se racunati da ce ovaj aparat izdrzati100 sati rada?

Wed, 12/09/2012 - 15:03
Gde moze da se rentira TIG
kruparica
kruparica's picture
Gde moze da se rentira TIG aparat i mala boca? i koliko kosta rentiranje?
Nekog manjeg aparata za do 5mm da vari aluminijum.
Gledam po netu ako moram da izdvojim 1000++ evra onda bolje da kupim cevi,koje mi fale i to je to.
Jos jedno pitanje pretopljen aluminijum kako se klasira po kvalitetu i kakva zice ide za tig za njega?

Wed, 12/09/2012 - 15:09
e bas tako nemora da
kruparica
kruparica's picture
e bas tako nemora da nepusta,samo da drzi i da ne curi,ako kaplje ponegde,(kaplje i na gumicama na spojevima,)moze da podnese kupovinu zesceg ali kada ih i ako sredim aparat ostaje za popravke i mozda za po koju cev da uradim kao uslugu za novac...
Bas tako ja sam lio sam prirubnice... sad ih treba zavariti(majstor kod nas u okolini vari Mig Magom ali ne bas dobro,mrsi mu se zica,i var neizgleda ni priblizno estetski nekako ima previse vara,var sirok 1cm i visok5mm nepusta ali gadno videti.

Wed, 12/09/2012 - 17:26
Ne moze
zoran_i
zoran_i's picture
kruparica wrote:
http://www.alatiimasine.com/proizvod/aparat-za-varenje-mikrotig-180-awelco/
Nesto ovako za aluminijum? do 5mm? mozeli se racunati da ce ovaj aparat izdrzati100 sati rada?

Ne moze, za aluminijum ti treba AC/DC aparat, i kreni ovako:
Norma za TIG je, vrlo uslovno, recimo 20%-25% za zavarivaca. Uzmi neku rezervu, pa idi na 35%-40%.
Ako zelis da zavarujes debljinu 5 mm, racunaj da ce ti za hot-start trebati 40-45A po 1mm a kasnije kada se deo zagreje recimo 30A po 1 mm. Recimo da je to 35-40 A po jednom mm.
Sledi za 5mm debljine treba 180-200A i to pri gore spomenutoj intermitenci 35-40%. Recimo da bi to bio minimalno AC/DC aparat od 220A. Mislim (nisam siguran) da su cene oko 2000-3000 EUR+PDV.
Takve struje traze i vodeno hladjeni pistolj... znaci jos 600-800 A + PDV.

Sada moze da ti bude malo jasnije zasto je zavarivanje aluminijuma tako specificno. Tehnicki je drugacije od zavarivanja celika, a aparati jako skupi, gas (cist argon) skup, obuceni zavarivaci jako retki, postojeci majstori traze 1 EUR za 1 cm vara ...

Wed, 12/09/2012 - 19:23
pa dobro zasto onda pise da
kruparica
kruparica's picture
pa dobro zasto onda pise da taj aparat moze da vari aluminijum kad ne moze?
ajd da budem jasniji sesir je 5mm ali sama cev 1,5 do 3mm kako koja znaci vare se nejednake debljine aluminijuma tako da je prakticno dovoljno da deo od 5mm istopi oko2 do3mm u dubinu,zasto,jednostavno nemora var biti deblji od zida cevi,ona nema opterecenja na savijanje( ili je zanemarivo) a 12 bara drzi i var zavaren mig magom,doduse negde kaplje otprilike svaka 3 cev varena migom kapa...
jos da napomenem cev se uvuce u sesir oko2cm i onda zavari, mogu pokazati sliku...? (dovoljno bi bilo kao da al cev zalemim kalajem,ali nemoze,otprilike treba da je var malo deblji od kalaja kad se lemi bakar...)

Wed, 12/09/2012 - 21:08
Ja ne vidim da igde pise da
zoran_i
zoran_i's picture
Ja ne vidim da igde pise da moze da zavaruje aluminijum.

Sto se tice debljina, ako je spoj tanko-debelo, smanji one cifre pa ces doci do recimo 130A-140 A@40%. Za ovo, recimo da moze da prodje bez vodenog hladenja, ali opet ja ne znam da postoji AC/DC aparat sa manje od 160-170A, a recimo oni najgori su oko 1000-1500 A plus boca za gas itd...
Mozda da nadjes neki polovan u ovom rangu cena, jer ne verujem da ces lako naci nekog da ti rentira aparat.

Wed, 12/09/2012 - 22:21
da vidim da li sam zaboravio
stangla
stangla's picture
Registrovan dana: 25/01/2011
da vidim da li sam zaboravio elektroda 2,5mm

• img072.jpg
Thu, 13/09/2012 - 00:00
Lepo, da pohvalimo i bravara
zoran_i
zoran_i's picture
Lepo, da pohvalimo i bravara i elektrodu Smile
Sutra verovatno vezbas suceono zavarivanje dve ploce debljine 6 mm, u vertikali, klasicnom bazicnom elektrodom, odozdo navise, jednostrano, sa provarom Smile
Prosto da ne moze biti prostije, ako znas jedan trik i kako da "zakovrces" u korenu a kako u popuni Smile

Thu, 13/09/2012 - 00:09
Aluminijum migom
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
kruparica wrote:
drzi i var zavaren mig magom,doduse negde kaplje otprilike svaka 3 cev varena migom kapa...

EH,da si malo bliže da uvatim to da ti spržim migom,pa to je totalno neekonomično raditi u tigu,čak i da ti neko da aparat gratis,Evo večeras sam produžavao neke al ruke od prese balirke pa vidi kako to lepo može migom,a znam da i to može zato što na prirubnici imaš debljine i zato što sam to isto radio...

• fotografija0671_450x600.jpg
  • fotografija0672_450x600.jpg
  • fotografija0673_450x600.jpg
  • fotografija0674_450x600.jpg
  • fotografija0675_450x600.jpg
  • fotografija0676_450x600.jpg

Thu, 13/09/2012 - 14:39
dosta solidan var,ali sad
kruparica
kruparica's picture
dosta solidan var,ali sad koliko ampera mi treba mig mag?

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49