Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Thu, 14/03/2013 - 15:24
sto sam pisao odnosi se na
zavarivac-tig
zavarivac-tig's picture
Registrovan dana: 13/03/2013
sto sam pisao odnosi se na tig aparat. moje misljenje je o aparatu a ne o Miloradu Adzicu.

• Login or register to post comments
Thu, 14/03/2013 - 17:49
Aparat
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
zavarivac-tig wrote:
...moje misljenje je o aparatu a ne o Miloradu Adzicu...

Ok, ako dozvolis da ispostujemo jedni drugi kao kolege... ja bih te molio da pojasnis problem sa tvojim aparatom. Mozda stvarno taj tvoj primerak ne valja, a mozda ne valja model. Ako sam dobro shvatio, kupio si TIG aparat i ne mozes da odradis koren na cevima debljina zida preko 5 mm.
Kada mi radimo otvoreni koren na cevima a zatim popunu... koren najcesce pocinjemo sa 65-75 A, recimo nebitno od debljine zida i da li je cev predgrejana ili ne i nebitno da li je u pitanju crni celik ili prohrom... Zazor (luft) recimo 4 mm. To su stvarno male amperaze, svaki mali REL/TIG (na kontaktno paljenje) aparat moze da ih postigne i izdrzi tu struju a kamoli TIG aparat. Amperazu za popunu dizemo za svaki naredni prolaz za 10-15 A... E sad tvoj ne moze da odradi koren i verovatno ni popunu.
Da li mozda radis II spoj (bez obaranja ivica), debljine zida 5 mm, zazor mali... i onda podignes struju na 150-200 A i pokusavas da probijes rupicu ("krusku") u korenu kao sto se to radi celuloznom elektrodom? Ali aparat ne moze da postigne tu struju ili postigne ali se zagreje pa termozastita iskljuci aparat (a to naravno nervira svakoga)?
Mozes li navesti koji tacno TIG Walter model imas, i koji aparat neke druge marke (a iste nazivne amperaze) se pokazao odlicno?

Thu, 14/03/2013 - 19:05
Ja sam imao problema sa
stangla
stangla's picture
Registrovan dana: 25/01/2011
Ja sam imao problema sa atomom,a uzeo sam ga posle Tenzorove preporuke ovde na forumu,pouzdan je nula,ja ga koristim mali samo na terenu i mogu reći da ne mogu dati preporuku za isti,nije potrošio ni 5 kg elektrode a dvaput se kvario.Koristim ga na terenu za montažu,a u radionici mig mag koji je obrisan sa foruma.Pozdrav

Wed, 10/04/2013 - 15:02
Kako vi profesionalci u
Tiny
Tiny's picture
Registrovan dana: 02/02/2013
Kako vi profesionalci u reparaturnom zavarivanju ustanovite sta je od kog materijala napravljeno?

Wed, 10/04/2013 - 16:34
imas nekoliko nacina. Prvi je
zoran_i
zoran_i's picture
imas nekoliko nacina. Prvi je svima jasan, uzme se malo strugotine i odnese na hemijsku analizu. Kosta recimo do 100 EUR. Nekad je to neprihvatljivo skupo nekad se podrazumeva. To isto, odnese se deo na neki jaci otpad da ga ovaj upuca kvantometrom, pa se plati ili casti.
Dalje, za mnoge masinske delove se zna od cega se prave. Npr zna se od cega se prave vratila. Zna se od kog materijala su aluminijumski karteri. Zna se od cega je bronzana caura-klizni lezaj. Zna se od cega je "gusani" blok motora. Od cega su sine za kranove, a od cega kranski tockovi...
Kada kazem zna se, mislim na to da se zna familija legure a ne konkretan materijal, pa se onda za tu familiju pravi tehnologija zavarivanja. Npr svi crni celici iz familije sa manje od 0.25 %C se zavaruju istom/slicnom tehnologijom.

To isto, npr svejedno je za reparaturu da li je deo od sivog liva (grafit izlucen u obliku lamela), nodularnog liva (grafit izlucen u obliku kuglica), vermikularnog liva (grafit izlucen u obliku crvica). Postupak je kao da je od sivog liva a ako je od ova druga dva sve je lakse i sigurnije za rad.

Dalje, postoje upuceni prijatelji koji hoce da daju savet. Ali, ako su iz konkurentske firme koja se bavi reparaturnim zavarivanjem, verovatno nece davati savete.
Postoji i internet, pa ko zna recimo engleski jezik a ima komunikaciju sa ljudima iz struke u svetu, bilo poslovnu bilo prijateljsku, moze da sazna i od njih.

Problem identifikacije materijala stvarno postoji, ali ako nista ne uspe, 70-100 EUR za hemijsku analizu sve resava.

Wed, 10/04/2013 - 17:21
...A po zvuku,(kao onaj kod
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
...A po zvuku,(kao onaj kod Andrića kad kupuje kosu vasdugi dan) pije li vode ta metoda inženjeru?

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Wed, 10/04/2013 - 20:44
Zvuk
zoran_i
zoran_i's picture
ognjeni_zmaj wrote:
...A po zvuku,(kao onaj kod Andrića kad kupuje kosu vasdugi dan) pije li vode ta metoda inženjeru?

Nisam ovladao tom metodom, radije zavucem ruku u dzep pa platimo 100 EUR a posle zamolimo vlasnika dela da nam nadoknadi dodatne troskove Smile
E da jedino kad neko pri TIG zavarivanju aluminijuma spali onaj stampani deo sa standardom zice, po zvuku razlikujem AlSi5 i AlMg5. AlMg5 zveci kada se baci na sto ili se udara jedna sipka o drugu, a AlSi5 daje tup prigusen zvuk... Samo to umem da prepoznam po zvuku.

Inace obozavam tu pripovetku!!!

Wed, 10/04/2013 - 22:33
Detaljnije o materijalima
Tiny
Tiny's picture
zoran_i wrote:
To isto, odnese se deo na neki jaci otpad da ga ovaj upuca kvantometrom, pa se plati ili casti.

Sta je to kvantometar?

zoran_i wrote:
Dalje, za mnoge masinske delove se zna od cega se prave. Npr zna se od cega se prave vratila. Zna se od kog materijala su aluminijumski karteri. Zna se od cega je bronzana caura-klizni lezaj. Zna se od cega je "gusani" blok motora. Od cega su sine za kranove, a od cega kranski tockovi...

Ovo me je najvise zanimalo. Kako bih ja kao amater mogao da dodjem do tih podataka? Pretpostavljam da je dokumentacija o tome deo uobicajenog inventara firmi koje se bave metalima, ali cisto sumnjam da je ima na netu, dostupno obicnom narodu, a o tekstovima na srpskom da i ne govorimo...

zoran_i wrote:
To isto, npr svejedno je za reparaturu da li je deo od sivog liva (grafit izlucen u obliku lamela), nodularnog liva (grafit izlucen u obliku kuglica), vermikularnog liva (grafit izlucen u obliku crvica). Postupak je kao da je od sivog liva a ako je od ova druga dva sve je lakse i sigurnije za rad.

Da li to znaci da je postupak zavarivanja recimo plotne od smederevca i gusanog bloka motora isti? Ili je to razlicita familija materijala?

zoran_i wrote:
Problem identifikacije materijala stvarno postoji, ali ako nista ne uspe, 70-100 EUR za hemijsku analizu sve resava.

To je poprilican iznos. Jesu li ti poznati detalji postupka na primer kojim uredjajima se vrsi analiza, koliko traje postupak, zasto bi bilo toliko skupo? Gde se u Beogradu moze uraditi hemijska analiza?

Hvala na odgovoru! Ako imas tekstova na ovu temu i uopste o reparaturnom zavarivanju, slobodno posalji (ako nisu poslovna tajna naravno) Smile

Wed, 10/04/2013 - 23:44
.
zoran_i
zoran_i's picture
Sta je to kvantometar?
Uredjaj koji radi slicno kao skener u samoposluzi. Prislonis pistolj na deo a sa zadnje strane je ekran i na ekranu ti da hemijski sastav, a posle mozes da odstampas na papir...

Ovo me je najvise zanimalo. Kako bih ja kao amater mogao da dodjem do tih podataka? Pretpostavljam da je dokumentacija o tome deo uobicajenog inventara firmi koje se bave metalima, ali cisto sumnjam da je ima na netu, dostupno obicnom narodu, a o tekstovima na srpskom da i ne govorimo...
Kao amater, trebace ti puno vremena.

Da li to znaci da je postupak zavarivanja recimo plotne od smederevca i gusanog bloka motora isti? Ili je to razlicita familija materijala?
Da razlicita familija. Ploca od smederevca je puna "prljavstine", fosfora itd To je najnizi kvalitet gusa, za razliku od ovih odgovornih delova koji su projektovani i pravljeni da budu najbolji moguci.

To je poprilican iznos. Jesu li ti poznati detalji postupka na primer kojim uredjajima se vrsi analiza, koliko traje postupak, zasto bi bilo toliko skupo? Gde se u Beogradu moze uraditi hemijska analiza?
Da nekad je to skupo, ali ako imas deo vredan 100000 EUR, neces se zezati, daces da se odradi analiza, sta je 100 EUR za ukupnu vrednost posla. Nikada se nisam interesovao kako se radi analiza. A radi nekoliko firmi, Gosa Insitut, VTI, IMS... ima sigurno jos, neki fakulteti...

Hvala na odgovoru! Ako imas tekstova na ovu temu i uopste o reparaturnom zavarivanju, slobodno posalji (ako nisu poslovna tajna naravno) Smile
Znas sta, nesto stvarno jeste poslovna tajna, ali dosta toga naravno nije. Mi cemo konacno imati sajt dostojan naseg renomea, gde ce moja duznost biti da napravim oko 50 stranica o zavarivanju, ali bas ono detaljno, iz ugla struke a pisano da razume covek sa osnovnom skolom. Ali sve to moram da radim posle radnog vremena zato mi treba bar 6 meseci. Npr poceo sam sa aluminijumom, i do sada sam napisao 12 strana u Wordu A4 formata, a mozda ce mi trebati jos toliko, a potpuno novu stranu cu pisati i TIG zavarivanju aluminijuma. Za neke metale necu biti opsiran, ali za aluminijum, gus, navarivanje itd ima da se cita "dva dana" a da bude shvatljivo i polupismenom... Znaci nema "...dislokacija atoma u kristalnoj resetki...", nema "...gradijent temperature je takav da razara kohezione sile..."... vec... "...roknes amperazu, da probijes membranu od oksida..." Smile
Ako imas ti ili neko drugi neku zelju, slobodno kazi.
Necu postavljati konkretne stvari, tipa kako ide kompletna termicka obrada pri zavarivanju poboljsanog celika C1530, sa tacnim temperaturama i vremenima zadrzavanja, brzinama zagrevanja i hladjenja ali bice dosta toga zanimljivo.

Thu, 11/04/2013 - 05:43
Pozdrav
mirko.ckone
mirko.ckone's picture
Registrovan dana: 01/06/2010
Inzinjeru,svaka cast na ideji,jedva cekam da se pojavi sajt.

Thu, 11/04/2013 - 13:38
O varnicama i sajtu
Tiny
Tiny's picture
Poruka ognjenog zmaja me je podsetila na nesto sto sam zaboravio da pitam a to je raspoznavanje materijala na osnovu varnice koju daje pri brusenju. Moze li se to koristiti kao pouzdan test za neke materijale?

zoran_i wrote:

Znas sta, nesto stvarno jeste poslovna tajna, ali dosta toga naravno nije. Mi cemo konacno imati sajt dostojan naseg renomea, gde ce moja duznost biti da napravim oko 50 stranica o zavarivanju, ali bas ono detaljno, iz ugla struke a pisano da razume covek sa osnovnom skolom. Ali sve to moram da radim posle radnog vremena zato mi treba bar 6 meseci. Npr poceo sam sa aluminijumom, i do sada sam napisao 12 strana u Wordu A4 formata, a mozda ce mi trebati jos toliko, a potpuno novu stranu cu pisati i TIG zavarivanju aluminijuma. Za neke metale necu biti opsiran, ali za aluminijum, gus, navarivanje itd ima da se cita "dva dana" a da bude shvatljivo i polupismenom... Znaci nema "...dislokacija atoma u kristalnoj resetki...", nema "...gradijent temperature je takav da razara kohezione sile..."... vec... "...roknes amperazu, da probijes membranu od oksida..." Smile
Ako imas ti ili neko drugi neku zelju, slobodno kazi.
Necu postavljati konkretne stvari, tipa kako ide kompletna termicka obrada pri zavarivanju poboljsanog celika C1530, sa tacnim temperaturama i vremenima zadrzavanja, brzinama zagrevanja i hladjenja ali bice dosta toga zanimljivo.

Pridruzujem se cestitkama i iscekivanju sajta. Moram ovom prilikom da odem malo offtopic jer me zgrazava cinjenica da neko mora da ostaje van radnog vremena da bi zavrsio posao. Tako je to nazalost u prokletom kapitalizmu (ogradjujem se od komentara ako je ovo tvoja dobrovoljna odluka tj. licna inicijativa).
Sto se sadrzaja sajta tice, slobodno detaljisi sto vise (koliko to politika firme dozvoljava a i tvoje vreme), a meni ne bi smetalo i u teoriju da zalazis. Evo na primer, u jednom od prethodnih postova objasnjavao si razliku izmedju dve inoks elektrode u sposobnosti zavarivanja gibnja (ili slicnog celika). Jedna je imala veci procenat ferita, a druga manji i ova sa vise ferita je bila bolja za tu svrhu. E sad, ja bih uvek pomislio da je bolje da elektroda ima vise austenita, al' vidis, ne bese tako...

Thu, 11/04/2013 - 14:20
Licno se ne pouzdam u
zoran_i
zoran_i's picture
Licno se ne pouzdam u varnice, stvarno mi je tesko prema onim mustrama da odredim nijansu boje, pa da li je varnica kratka ili dugacka, da li se rasprskava na kraju... Kada to radimo, obavezno nekoliko ljudi daje svoje misljenje, pa ono sto je meni narandzasto nekome je crveno, sto je meni srednje nekome je dugacko... itd. Vise volim da recimo TIG-om malo pretopim jednu tacku ili kratku liniju po nekoj nebitnoj ivici pa onda da probam turpijom preko nje. Ako je mnogo velika tvrdoca pretopljenog mesta u odnosu na sam materijal, znaci da je zakaljiv tj ima mnogo ugljenika, pa ga svrstam u tesko zavarljivi celik ili u gus itd.

Da ne bude zabune, niko me ne tera da radim, sve sto radim je moja slobodna volja, a sajt nam je pre 8-9 godina radila direktorova supruga, dok je bila trudna, pa joj bilo dosadno, pa se zanimala sa pravljenjem sajta. A stvarno je sramota da nemamo dobar i atraktivan sajt. Posto se bavimo industrijskim inzenjeringom tj prodajom znanja, usluga i proizvoda, red je da nesto od toga stavimo u izlog, tj na sajt, u ovom slucaju nesto znanja.

Thu, 18/04/2013 - 08:07
Je li neko upoznat sa
BrRista
BrRista's picture
Registrovan dana: 21/09/2012
Je li neko upoznat sa aparatima za TIG zavarivanje tip Rotor Senta?
Mogu da uzmem povoljno jedan ili dva komada i zamenim problematicnu iskru, Moram prvo da ih probam ali me zanima kako su se ovi aparati pokazali u praksi, vredi li se uopste igrati sa tim.
Ovo su aparati
https://dl.dropboxusercontent.com/u/24361459/IMG_20130418_082750.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/24361459/IMG_20130418_082809.jpg

Sun, 21/04/2013 - 13:19
Pozdrav svima!..pogotovo
Arkadije
Arkadije's picture
Registrovan dana: 20/04/2013
Pozdrav svima!..pogotovo clanu Zoran_i kao i clanu Tenzor i naravno ostalim clanovima koji stvarno su mnogo doprineli ovoj temi...Nov sam na forumu ali procitao sam celu ovu temu,naravno nisam bas citao gde god se pisalo o tig aparatima kao i varenje tankih limova itd jer me to bas i ne zanima.

Moze li neke preporuke,mene zanima Mig-Mag aparat za zavarivanje i planiram kupiti neki(nov)..e sad ne bih zeleo ni slucano kineski niti neki hobi tipa,a opet ne treba mi neki preskupi Laughing out loud
Vario bih sa njim 99% profilne cevi koje se mogu naci u svakoj gvozdjari 2-4mm debiljine ..imam u planu praviti kapije za hangar kao i neke masine(poljoprivredne) sa majstorom koji zna raditi sa tim aparatima ...ja sam do sada vario sa nekim valjda kineskim jer je placen jeftino(Ferm) lucnim 160A ,i do sada radi lepo evo vec 4 godine sto me malo i cudi Laughing out loud(nadam se da se sada nece pokvariti Laughing out loud :D )

Zanima me i gde se mogu kupiti boce i koja je najbolja "mesavina" gasova za posao koji bi ja radio sa njim...ili cist co2 ?

Naravno i nije mi bas potrebno da aparat moze raditi na niskoj amperazi jer varenje tankih limova bas i ne bih radio...jer valjda ako aparat moze spustati amperazu dosta nisko onda je valjda i skuplji?
I naravno sta jos treba kupiti uz aparat da bi mogao raditi odma sa njim... ako sam nesto izostavio slobodno kazite jer ja bas i nemam pojma sta bi dobio uz aparat kad bih ga kupio.
Sto se tice amperaze ,kuci nemam izvod za trofaznu a i ova monofazna je dal slaba ili je nesto drugo,uglavnom dok sam prepodne vario nesto za kultivator onaj utikac od aparata se zalepio u uticnici u zidu i evo i sad tako stoji ukljucen ne mogu da ga izvucem.. i moracu da iskljucujem struju da bih to popravio Sad

Sun, 21/04/2013 - 22:30
Za takvu bravariju ti treba
zoran_i
zoran_i's picture
Za takvu bravariju ti treba aparat od recimo 140A@40% ili 140A@60%, ako zelis dobro uvarivanje i cvrstocu spojeva. Ovaj prvi ako ces malo raditi limove od 4 mm a ovaj drugi ako ces duze.
Bilo bi dobro da takav aparat moze da gura zicu 1.0 mm. Za tebe je cist CO2 sasvim OK.

Ako nemas dobru strujnu instalaciju, imaces problem, moraces da ides na invertor, on vuce manju amperazu iz instalacije, ali je skuplji od klasicnog aparat. Prosto, aparati za zavarivanje imaju u sebi trafoe tj namotaje, pa kada dolazi naizmenicna struja iz mreze, deo se trosi na zavarivanje, na toplotu (tzv aktivna snaga) a drugi deo se trosi da se u namotajima stvara elektromagnetno polje tj indukcija. Ta indukovana struja se povlaci iz mreze, ti je placas, ali je ne koristis, vec ona osciluje izmedju elektrodistribucije i tvog aparata (tzv jalova ili reaktivna snaga). Klasicni trafo aparati imaju velike trafoe pa vuku mnogo struje, tj veliku amperazu, iz mreze, deo koriste a deo uzmu pa vrate u mrezu. Invertor ima 6 puta manje trafoe, pa vuce manju struju, manja je ta reaktivna, jalova snaga. U zadnje vreme, na trziste su dosli invertori sa PFC modulima, tj sa elektronikom koja prakticno eliminise tu reaktivnu snagu. Da bi shvatio kakva ti instalacija treba, potrebno je da vidis tzv Faktor snage aparata tj cos fi i proveri koji osigurac zahteva taj aparat. Sto je faktor snage blizi 1 manja ce biti jalova snaga koja se povlaci iz mreze, tj skoro sva struja koju povuce aparat se trosi na zavarivanje.

Da bi imao aparat koji je operativan potrebno ti je: aparat, pistolj sa polikablom, klesta za masu sa kablom, komplet dizni za sve zice (tj za 0.8 mm i 1.0 mm), rezervna soba, rezervni buzir, reducir ventil sa manometrom i protokomerom, crevo za gas od boce do aparata, tockici za guranje svih precnika zica koje zelis (recimo 0.8 mm i 1.0 mm), klesta-secice, kljuc (mislim da je 32, tj 30) za navijanje reducir ventila na bocu, boca sa gasom, ako aparat prima koture od 15 kg, onda i adapteri za koture, zatim zica tipa SG-2 tj ER70S-6 u precnicima 0.8 (i mozda 1.0 mm). Bocu imas kod distributera gasova (Linde, Messer, Gile gas, Krio gas ...). Moras otici kod njih i dogovoriti se da li ces odmah poceti da rentiras bocu, ili ces kupiti bocu a onda je menjati za punu kod njih kada se isprazni.

Mon, 22/04/2013 - 16:36
Hvala Zorane na odgovoru
Arkadije
Arkadije's picture
Hvala Zorane na odgovoru ...imam samo pitanje koje marke aparata bi mi preporucio ?...ja bih mogao izdvojiti za sada nekih 500-700 ,mozda 800 eura ,mislim na Mag sa CO2
Inverter bi bio tig-rel?...kolko sam citao po ovoj temi oni su mnogo skuplji od obicnih ....nije struja svakog dana tako losa,tek po koji dan zbog obliznje fabrike mislim.

Mon, 22/04/2013 - 20:25
ključ za zavrtanje reducira
stangla
stangla's picture
Registrovan dana: 25/01/2011
ključ za zavrtanje reducira na bocu je 30 Zoki je napravio previd pa napisao 32 ,inače viljuškasti ključ je 30-32 pa je zato došlo do greške

Mon, 22/04/2013 - 22:31
.
zoran_i
zoran_i's picture
Arkadije wrote:
Hvala Zorane na odgovoru ...imam samo pitanje koje marke aparata bi mi preporucio ?...ja bih mogao izdvojiti za sada nekih 500-700 ,mozda 800 eura ,mislim na Mag sa CO2
Inverter bi bio tig-rel?...kolko sam citao po ovoj temi oni su mnogo skuplji od obicnih ....nije struja svakog dana tako losa,tek po koji dan zbog obliznje fabrike mislim.

da, imas mig/mag invertore, na njih sam mislio. samo ne mogu da se setim cena, nisam trenutno u Srbiji, ali veurjem da su svi preko 1000 eur, a da vrede. Ako ti je to mnogo, onda ti ostaje trafo uredjaj. Takav bi trebao da ima bar 6 ili 7 ili 8 podeoka za podesavanje voltaze i ako moze kontinualno podesavanje brzine zice. Indukcija bi morala da bude perfektna, ili da moze i ona da se podesava, bilo preko 2 ulaza za masu, bilo potenciometrom.
Inace, ne mogu da pricam o markama aparata. Nasa firma ce uskoro poceti da se bavi prodajom aparata za sve potencijalne kupce (do sada smo ih prodavali samo u okviru tehnologije velikim firmama, recimo 2-3 godisnje, i to one skupe) Tako da necu reklamiriti ovde ni te koje mi budemo prodavali ali ni druge.
Ali rekao si da imas zavarivaca koji zna svoj zanat. Pozovi par firmi, skupi cene i karakteristike, pa napravi uzi izbor i kreni od jednog do drugog da pogledas i probas, pa otidi kuci i razmisli. (ali nemoj da bude kao u pominjanoj pripovetki o kosi).

Tue, 23/04/2013 - 15:36
Vazi... hvala na odgovoru
Arkadije
Arkadije's picture
Vazi... hvala na odgovoru :)Nisam znao da ima i mig-mag invertori ali naravno 1000 eura mi skupo,jer moram kupiti jos i autogeni aparat a i strug mozda Smile
Valjda cu kupiti uskoro pa cu pitati jos nesto ako budem imao nekih nejasnoca.
Hvala jos jednom i pozz Smile

Fri, 26/04/2013 - 18:37
Elektrode
metalac
metalac's picture
Registrovan dana: 25/12/2010
Naleteo sam povoljno na elektrode kao što se vide na slici. I bez otvaranja kutije znao sam o čemu se radi ( pre 3 godine sam prvi put kupio takve ).Kutija je iskopirana dobro , mada se neke stvari ne slažu sa orginalnim .Sama elektroda je sive boje, a znamo da je Jadran S crvene, daje lep šav, lepo se razliva, a kakve su joj mehaničke osobine ,boga pitaj. Malo se oseća od isparenja, ali ni približno nekim elektrodama koje sam jednom pominjao ovde a kineske su proizvodnje.Verovatno su i ovo kinezi kopirali .
Pre neki dan sam kupio brusnu ploču Flexco, navodno slovenačka,a ona samo kliza po metalu,skoro ga nikako i ne skida.

• alim1640.jpg
  • alim1641.jpg
  • alim1642.jpg
  • 105389-245x326.jpg
Sat, 27/04/2013 - 19:55
Sto neki Mig/Mag aparati
Arkadije
Arkadije's picture
Sto neki Mig/Mag aparati imaju 2 tockica da guraju zicu a neki imaju 4 ?...jel ovi sa 4 uglavnom idu za 15kg kalemove ?

Moze li mi neko reci kakvi bi bili ovi aparati ?..po karakteristikama moze se reci da su dobri.?

http://www.gemtradedoo.com/ewm-mira-251

Nadam se da ne krsim neka pravila sto postavljam link ?

Sat, 27/04/2013 - 19:59
4 tockica su potrebna za
zoran_i
zoran_i's picture
4 tockica su potrebna za guranje zica od aluminijuma i za punjene zice tankog zida (to su uglavnom jeftinije zice, i najcesce koriscene), bez obzira da li su te zice namotane na ovaj ili onaj kotur. EWM jeste dobar, ali naravno ima i drugih dobrih. Uporedi ih sve do jednog pa napravi izbor.

Sat, 27/04/2013 - 20:53
Gledao sam Iskravar,Einhell,
Arkadije
Arkadije's picture
Gledao sam Iskravar,Einhell, Esab,Varstroj i sta da kazem ni sam nisam pametan Sad ...Varstroj je bas skup..za nekih 700 eura maltene ne mogu nista dobiti.
Nekako mi bolji Iskravar,mislim da ovaj ne bi bio los http://www.odigledolokomotive.rs/proizvod/aparat-za-zavarivanje-mig-210l...
...uglavnom jos cu ja uporedjivati ipak ne kupujem nesto za od danas do sutra Smile
Zvacu ove iz Gem trad-a da pitam za cene,mada aparat sa takvim karakteristikama ne ocekujem da ce biti ispod 1 000 eura Sad...

Sat, 27/04/2013 - 21:42
Beži od te "kineske iskre" to
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Beži od te "kineske iskre" to je igračka

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Sat, 27/04/2013 - 21:49
Sta da radim ..kako da znam
Arkadije
Arkadije's picture
Sta da radim ..kako da znam da neki aparat nije kineski ?
Jos mi samo to fali da kupim neki aparat pa posle da ispadne kineski Sad

Sat, 27/04/2013 - 22:03
Taj aparat ima trafo malo
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Taj aparat ima trafo malo veći od pesnice...

Sun, 28/04/2013 - 13:29
Desava mi se da mi sobe
glackop
glackop's picture
Registrovan dana: 18/07/2012
Desava mi se da mi sobe prskaju tako reci bez razloga ne primecujem da ih mehanicki ostecujem,nijedna mi ne izdrzi vise od dva tri varenja i to od desetak minuta,radim sa brojem 7 volfram 2.4 i strujom do 100A,i pustam da folfram viri do dva mm izvan sobe,mislim da negde postoji problem ali ne znam koji?Ps gorionik je Froniusov sa vodenim hladjenjem.

Mon, 27/05/2013 - 07:56
Nabavio sam elektrode Esab OK
hobizavarivac
hobizavarivac's picture
Registrovan dana: 19/10/2012
Nabavio sam elektrode za tvrdo navarivanje, Esab OK 84.78 2.5mm.
Medjutim problem je što treba baš velika struja da bi navarivanje bilo moguće. Probao sam sa aparatom od 120A i nije moglo. Odem kod komšije koji ima aparat od od 140A i open ne ide. Posle nadjem neki Varex sa 160A maksimalne struje i tek je on mogao kako tako da tera ovu elektrodu i to samo pravolinijski. Svi aparati za zavarivanje su bili transformatorski.
U prospektu za ovu elektrodu piše da je potrebna struja 90-120A.
O čemu se ovde radi? Gde grešim?

Tue, 28/05/2013 - 18:18
To je rutilno-bazicna AC/DC
metalac
metalac's picture
Registrovan dana: 25/12/2010
To je rutilno-bazicna AC/DC elektroda.Ako imas mogucnosti probaj na nekom invertorskom aparatu,da ti elektroda bude na + polu.Te elektrode se isporucuju u vakum pakovanju , a kako si ih ti dobio ?

Tue, 28/05/2013 - 19:57
Kupio sam je direktno u
hobizavarivac
hobizavarivac's picture
Registrovan dana: 19/10/2012
Kupio sam je direktno u Galebu u Beogradu a oni su zastupnik za ESAB. NIje bilo vakuumsko pakovanje već plastiča kutija sa poklopcem težine 1.8 kg.
Da nije možda potrebno da se suše?

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54