Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Tue, 04/06/2013 - 15:09
Koliko je jednosmerna
Tiny
Tiny's picture
Registrovan dana: 02/02/2013
Koliko je jednosmerna pulsirajuca struja dobijena punotalasnim ispravljanjem monofazne naizmenicne struje od 50 Hz upotrebljiva za zavarivanje bazicnim elektrodama?

• Login or register to post comments
Tue, 04/06/2013 - 23:46
walter
vardilo
vardilo's picture
Registrovan dana: 22/08/2009
zavarivac-tig wrote:
neznam kako neko može napisati da su walter aparati za zavarivanje extra klase,to su najobičniji amaterski aparati i kineski 100% u beogradu ih samo sklapaju. ko se razume neka ih proba al na 3-4 mm debljine

Радим са Валтером 250 микс са њим заварујем најчешће дебљине од 0,2 мм до 14 мм без проблема, можда је проблем у подешавању ако неће да завари или је не исправан можемо да упоредимо подешавања.

Thu, 06/06/2013 - 12:21
imam jednu molbu ako neko
alek.petro
alek.petro's picture
Registrovan dana: 11/04/2012
imam jednu molbu ako neko moze da mi pomogne-potrebna mi je sema aparata za varenje selco genesis 1500 TLH -na netu ima samo blok sema ako iko moze naci nesto bolju bicu mu zahvalan

Thu, 06/06/2013 - 16:13
Za semu ne mogu da ti
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Za semu ne mogu da ti pomognem, ali da te uputim na Ljubu (ovde na forumu se zove Sunda). Jednom kolegi se pre nekoliko godina pokvario slican mali Selcov aparat (donet kao polovan iz inostranstva i poklonjen kolegi). Odneo sam ga Ljubi i on ga je popravio, za neke sitne pare. Dan danas taj aparat radi.

Thu, 13/06/2013 - 18:58
Bazične elektrode
Poljoprivrednik
Poljoprivrednik's picture
Registrovan dana: 05/01/2012
Par pitanja vezano za bazične elektrode:

1. Da li je moguće da obloga izgubi svoju funkciju ukoliko se suši duže od 24h na 300c(zaboravio sam da ugasim sušač)

2. Imam Atoma 180i i problem sa paljenjem luka na polovini elektrode,moram dosta dobro da stružem na nevažnom parčetu,
i time zagrejem elektrodu pa tek onda startuje luk kako treba.

3. Isti taj aparat kao da nema no stick funkciju kad radim sa bazičnim elektrodama,ili ja nešto ne radim kako treba. Ispravite me ako gresim.

4.Čime variti kaljene elemente za gvožđe u 0 kvalitetu,završava li bazična taj posao?

Par konstatacija vezanih za varenje sivog liva:

1. Na terenu gde sam bio,na jednoj Rakovici je zadnja ploča koja drži izlazno vratilo pukla kružno,
očistio sam koliko je bilo moguće,isprao kompresorom,sipao odmašćivač i opet isprao.
Nakon toga je ploča stajala na šporetu na drva i postigao sam preko noći oko 100-150c sutradan
uzmem da zavarim ,elektroda,najbolja koja se u Sjenici može kupiti ,Jesenica za gus(zaista nisam video
oznaku),krenem ja da varim,kupatilce grgolji metal se ne lepi i ne uvaruje. Umesto kanala(koji je prethodno ukopan ugaonom brusilicom)
koji se saliva sa topljenim materijalom iz elektrode ja imam kanal i po istom greben nastao varenjem koji sam safcigerom i cekićem skinuo kao od šale)
Onda se setim da imam prokonske elektrode Jesenice i sa njim završim posao,teskom mukom ali završim.
Prokronska se razliva,stapa kako treba samo idem u jako kratkim koracima i čekićam deo kao lud. Smile (čekić 250gr sa tupim špicem)

Da li je deo ostao mastan,da li je do elektrode....da li je do aparata ili je samo majstor(tj. ja) u pitanju?

2. Čovek koji je radio sa svojim traktorom,tek jedno brdo dalje od mene,dozivi defekt i pukne mu kućište diferencijala
na Belorusu 82.
Pita on mene,možeš li da zavariš,ja se ,rekoh,ne usudjujem dok se ne očisti svaka ivica ,ne odmasti,ne nabavi parče
prokrona 4-6 mm debelo i obradi da stane u rupu koju je izbila jedna od kuglica ležaja poluosovine.

Bi to njemu prekompleksno,a i ja baš nisam bio niti sam još uvek siguran da imam toliko umeća da to zavarim.
Dodje on sutradan donese trafo gorenje od 130 ampera i uskupi ono malo komada koje je uspeo da nadje ,a pripadaju kućištu.
Polije benzinom i "očisti"
Nakon 3 sata prštanja rutilne elektrode i vapaja trafoa,reče da je završio,sipa ulje....i to drži.Realno prosipa kap na minut,ali
čovek sipa preradjeno ulje,pa ga briga.

Molim da mi neko objasni KAKO TO DRŽI?????????

Hvala svima na svemu.

Čovek se uči dok je živ i na kraju umre nenaučen.

Sat, 15/06/2013 - 21:37
Зависи колико је пута сушена
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Зависи колико је пута сушена и која је електрода . То се односи и на апарат вероватно да је до електроде и мајстора . Што се тиче сивог лива он је увек условно заварљив . Друго ако предгреваш туч има више штете него користи , готово све електроде за туч за заваривање у хладном стању . Моје лично мишљење је да су Јесенице електроде врло лоше , а још су и јако копиране ... Шро се тиче тог конктретног дела вероватно је лош одливак и јако прљав .
Шро се тиче заваривања на том Белорусу то држи ко пас јежа , мого је и неким епоксидним лепком да залепи све то ... Само је питање докле ће то да држи . Но свршеном послу мане нема ...

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Sat, 15/06/2013 - 21:46
Citajuci ono o belorusut
glackop
glackop's picture
Registrovan dana: 18/07/2012
Citajuci ono o belorusu setih se da sam pre par godina komsiji zavario gusani cilindar na imt542 /dize hidraulik/ koji je pukao skoro na pola,normalno to je bilo samo da zavrsi posao dok ne kupi novi,i skoro se setih i pitam ga koliko ti je i da li je uopste uspelo ono varenje cilindra kad mi on rece pa i dan danas radi tako da ga nisam ni menjao,a zavaren je sa co2 aparatom,pa se onda i ja pitam kako drzi ali drzi i to pod pritiskom od mozda stotinak bara.

Sun, 16/06/2013 - 21:05
.
zoran_i
zoran_i's picture
Poljoprivrednik wrote:
1. Da li je moguće da obloga izgubi svoju funkciju ukoliko se suši duže od 24h na 300c(zaboravio sam da ugasim sušač)

Da moguce je, ali ne bih znao koliko gubi. Recimo da je preporuka za bazicne elektrode koje mi koristimo 350C@2 h, maximalno 5 puta. Po ovome, sve preko 10 sati izlaganju 350C dovodi do toga da elektrodu treba odbaciti (za primenu za kriticno zavarivanje, verovatno moze da se upotrebi za nesto nebitno).

Poljoprivrednik wrote:
2. Imam Atoma 180i i problem sa paljenjem luka na polovini elektrode,moram dosta dobro da stružem na nevažnom parčetu,
i time zagrejem elektrodu pa tek onda startuje luk kako treba.

Nisam nikada radio sa tim aparatom, ali da ti kazem da bazicna elektroda posle gasenja luka na vrhu stvara skramu, trosku, koja se mora odstraniti, obicno kuckanjem u neki celicni deo, ali pazljivo da se ne razbije obloga (zato neki to rade prevlacenjem preko turpije). Ako se onim kuckanjem razbije i obloga, onda posle ima problema sa startovanjem luka, u smislu nestabilnog luka i poroznosti. Dalje u oblozi bazicne elektrode se nalaze elementi koji stvaraju teze jonizijuce pare (npr natrijumove) pa je stvarno pola potrosenu elektrodu ponekad potrebno zatrcavati tj zagrejati je da bi se posle lepo upalio luk. Sasvim uobicajeno za bazicne elektrode. Inace, nekad se propisuje, tj zabranjuje da se koristi koriscenja bazicna elektroda. Sve sto se ne potrosi se baca, ili se koristi za nebitna zavarivanja. A zasto se nova bazicna elektroda lako pali? Pa nova, na vrhu, lako se vidi, ima grafitni premaz, koji doprinosi lakom paljenju.

Poljoprivrednik wrote:
3. Isti taj aparat kao da nema no stick funkciju kad radim sa bazičnim elektrodama,ili ja nešto ne radim kako treba. Ispravite me ako gresim.

Morao bi da pozoves proizvodjaca da pitas ima li ili nema, kao i ako kazu da ima, da to uporedis sa nekim aparatom koji je dobar, da proveris da li, ako ima, radi kako treba. Mozda ima ali ne radi lepo?
Inace, "no stick" nije uobicajeni izraz. Koristi se izraz "anti stick funkcija". A zanimljivo je da ovo ime vara neupucune. "Anti stick" znaci "ne lepi se elektroda" ali to nije smisao ove funkcije, pa da objasnim: Kod starih aparata, kada se elektroda zalepi, posto aparat radi i daje snagu, tj vatazu, a napon je 0 (jer se elektroda zalepila tj napravila kratak spoj i nema luka), dolazi do naglog porasta amperaze. Aparat pocinje da zuji, obloga elektrode se usijava itd... "Anti stick" kod novih aparata, znaci da aparat prepozna da je luk 0 tj da se elektroda zalepila i umesto da dozvoli da se amperaza podigne, aparat obara amperazu na 5A ili 10A ili vec kako koji aparat (pitaj ove koliko je kod tvog). I svo vreme dok je elektroda zalepljena, kroz nju ide ova slaba struja (5A ili 10 A ili ...). Obloga se nece usijati, niti ce osigurac iskociti niti ce stradati aparat... A protiv zalepljivanja se bori funkcija "arc force" a to je vec druga prica.

Poljoprivrednik wrote:
4.Čime variti kaljene elemente za gvožđe u 0 kvalitetu,završava li bazična taj posao?

Da.

Poljoprivrednik wrote:
1. Na terenu gde sam bio,na jednoj Rakovici je zadnja ploča koja drži izlazno vratilo pukla kružno,
očistio sam koliko je bilo moguće,isprao kompresorom,sipao odmašćivač i opet isprao.
Nakon toga je ploča stajala na šporetu na drva i postigao sam preko noći oko 100-150c sutradan
uzmem da zavarim ,elektroda,najbolja koja se u Sjenici može kupiti ,Jesenica za gus(zaista nisam video
oznaku),krenem ja da varim,kupatilce grgolji metal se ne lepi i ne uvaruje. Umesto kanala(koji je prethodno ukopan ugaonom brusilicom)
koji se saliva sa topljenim materijalom iz elektrode ja imam kanal i po istom greben nastao varenjem koji sam safcigerom i cekićem skinuo kao od šale)
Onda se setim da imam prokonske elektrode Jesenice i sa njim završim posao,teskom mukom ali završim.
Prokronska se razliva,stapa kako treba samo idem u jako kratkim koracima i čekićam deo kao lud. Smile (čekić 250gr sa tupim špicem)

Da li je deo ostao mastan,da li je do elektrode....da li je do aparata ili je samo majstor(tj. ja) u pitanju?

Da bi moglo da se kaze nesto pametno potreban je crtez ili slika. U principu je nemoguce opisati deo recima, osim ako ga sagovornik ne poznaje. U svakom slucaju, ako se morao zavariti krug u ploci, ovo je kod gusa jedan od najvecih problema u smislu napona. Potrebno je stvar resiti u smislu borbe sa naponima, ima nekoliko trikova za to, pisao sam nesto o tome.
Dalje, pitanje materijala, da nije neko djubre od gusa, makar bas taj konkretan deo?
Ta elektroda nije moj izbor za gus.
Radjeno je mnogo ispitivanja koje su potvrdili da je najbolji izbor za gus zavarivanje elektrodama na bazi Ni, teorija takodje kaze isto, tako da ako neko ima dobar rezultat nekada sa obicnim ili prohronskim, treba sam da izvuce zakljucak. Npr moze da nastavi da koristi iste bez pardona uvek... A moze da savlada zavarivanje sa Ni elektrodama uz sve tehnoloske mere.

Thu, 20/06/2013 - 00:43
ja samo da se pohvalim
acacommando
acacommando's picture
Registrovan dana: 09/05/2013
postovanje majstori ja sam ponosni vlasnik WALTER atoma 180 i za uredjaj imam samo reci hvale pazario sam ga posle obimne potrage koja je pocela sa einhell invertorom pa preko walmera , varstroja, jassica, weldera,iskravara.gissa i jos bogtepita zavrsila na moju srecu sa walterom. a uz ne malu pomoc tenzora i gospodina zorana kojima se zahvaljujem od srca. jer citajuci njihove komentare na ovom forumu naucio sam dosta i o zavarivanju a i o odabiru aparata za zavarivanje.pogotovu o znacenju pojma intermitenca koga se uvek setim kad mi se varmig 1600 ugasi. sam aparat ne koristim profesionalno svakodnevno ali kad ga koristim onnda je to mashala profesionalno, zavarivao sam sve debljine od lima 0.8 do beskonacno bez problema i bez zastoja ako ne racunam crkavanje jedne diode odmah na pocetku koju su mi u servisu zamenili odmah sto je po meni osnovna prednost ovog i svih aparata ove firme-popravlja ti aparat onaj ko ga je napravio bukvalno. posto sam i sam izigravao servisera na par poslova znam sta znaci ovlasceni servis -majstori priuceni a delova ako ima imas vise srece nego pameti

zato ko ima dilemu oko kupovine aparata za zavarivanje WALTER je mama

Thu, 11/07/2013 - 00:29
Pozdrav drugari, imam jedan
mdencev
mdencev's picture
Registrovan dana: 16/04/2012
Pozdrav drugari, imam jedan elektrolucni aprarat, star desetak godina, sljaka super, varim prohromskom 3.25 po ceo dan po nekad i ne pregreva se, ali posto je to rucno pravljen aparat ne znam tacno kolika mu je jacina, kako mogu da mu izmerim amperazu, jel dovoljno da unimer povezem na klemu i masu i ukljucim na max ili na neki drugi nacin?

Inženjer: rešava problem koji niste znali da imate na način koji ne razumete

Thu, 11/07/2013 - 00:49
Ne mozes unimerom vec za to
glackop
glackop's picture
Ne mozes unimerom vec za to postoji unimer sa amper klestima,u klestima samo ubacis bilo koji kabl i dok varis on ce ti pokazivati trenutnu struju varenja koja naravno zavisi od debljine elektrode i podrucje na koje je aparat podesen,a da bi izmerio mah,stuju koju aparat moze da isporuci spojis nakratko kablove i ocitas vrednost.

Mon, 19/08/2013 - 00:09
Kako bi trebalo zavariti dve
Tiny
Tiny's picture
Kako bi trebalo zavariti dve ploce dimenzija recimo 60 x 250 x 6 mm jednu za drugu po najduzoj strani REL aparatom tako da posle varenja ostanu sto je moguce vise u ravni? Zanima me kako se u profesionalnom radu bori sa problemom povlacenja vara. Povlacenje vara kao i pozicioniranje materijala vidim kao apsolutno najvece probleme u zavarivackom poslu. Dovoljno je materijal i samo zaheftati pa da on vec malo odstupi od zeljenog polozaja...

Mon, 19/08/2013 - 09:34
-
zoran_i
zoran_i's picture
Tiny wrote:
Povlacenje vara kao i pozicioniranje materijala vidim kao apsolutno najvece probleme u zavarivackom poslu. Dovoljno je materijal i samo zaheftati pa da on vec malo odstupi od zeljenog polozaja...

U pravu si potpuno, to je vecita igra sa tim naponima.
U principu najlakse je boriti se ukrucenjima, velikim brojem pripoja (narocito kod tankih limova), prekidnim i povratnim koracima pri polaganju zavara, malim unosima toplote (npr moze velika amperaza ali zato i brzo vodjenje) (ili npr, bez mnogo njihanja, uglavnom pravolinijsko vodjenje), predgrevanjem, izbegavanjem nepotrebno velikih nadvisenja, narocito kod ugaonih spojeva, iskivanjem ponekad, poneka postavljanjem ploca u suprotnu stranu, pa kada ih var povuce, one dodju na nulu, manje je krivljenje ako se polozi manji broj debelih zavara nego veliki broj malih, koristi se dvostrano zavarivanje (mi ga npr koristimo kada god mozemo), koristi se zavarivanje sto blize osi dela (npr kod ugaonih spojeva, krivljenje ce biti manje ako se pravi "K" spoj ili "pola K" nego da se ne pravi nista... itd... (nekad i dodatno... ispravljanjem zagrevanjem brenerom i plus ponekad ispravljanje na presi dok je deo zagrejan...), (nekad se prihvati da ce biti krivljenja pa se ostavi veliki dodatak za obradu...)....
U svakom slucaju, o ovome se uvek razmislja, ali ono sto je zamisljeno, u realnosti cesto ne ispadne kako treba.

Mnoge od ovih preporuka, mozes primeniti kod pomenutih ploca (ukrucenje, dvostrano zavarivanje, izbegavanja nepotrebnog nadvisenja, pravolinijsko vodjenje, rad sa minimalnom a dovoljnom amperazom, povratni korak, obuhvatni ugao zljeba ne veci od 60 stepeni, minimalni dovoljni zazor izmedju ploca...)...

Mon, 19/08/2013 - 10:47
I naravno zavarivanje kao i
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
I naravno zavarivanje kao i heftanje uvek kretati od sredine,pa malo u jednu pa u drugu stranu

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Tue, 20/08/2013 - 18:41
Zahvaljujem na odgovorima. Da
Tiny
Tiny's picture
Zahvaljujem na odgovorima. Da sam imao odgovarajuceg materijala napravio bih ukrucenje, tako mi izgleda najsigurnije i najjednostavnije za rad. Mozda je jedino jednostavnije postavljanje ploca u kontra stranu, ali je tu problem ubosti odgovarajuci ugao, a primerak je samo jedan. Zato sam pripecnuo ploce na vise mesta jednu za drugu, a zatim vario po nekoliko cm sa jedne, pa onda na tom istom mestu sa druge strane. Nije ispalo bas estetski najbolje, ali je bar koliko toliko ostalo u ravni:)

Wed, 21/08/2013 - 21:40
Pozdrav svima. Molim pomoc
sasa gajic
sasa gajic's picture
Registrovan dana: 21/08/2013
Pozdrav svima. Molim pomoc imam aparat za varenje tig FRONIUS froving 160dc-h, extra vari prohrom. interesuje me da li ova masina moze variti AL ako ne zna li neko kako se moze prepraviti. Probao sam ''vari" var bude garav i penusav. Ponekad uspem da izvucem neki var lep ali idalje postoji nekako crn var. Konkretno trebam nastavljati AL flahove 3mm.

Thu, 22/08/2013 - 07:58
Iz naslova bi se reklo da je
zoran_i
zoran_i's picture
Iz naslova bi se reklo da je to samo DC aparat. Za aluminijum ti treba aparat koji daje AC struju. Mozda neko moze da prepravi tj ubaci AC sklop ali verujem da ce biti skupo i trajace dugo.

Tue, 27/08/2013 - 21:27
jel može neko napisati nešto
Maajstor
Maajstor's picture
Registrovan dana: 19/10/2011
jel može neko napisati nešto o wolframovim i ugljenim elektrodama kakav aparat za zavarivanje je potreban koja je tehnika zavarivanja gdje se primjenjuje

90% mi uzela kafana a ostalih 10 trošim ovih dana

Wed, 28/08/2013 - 16:16
.
zoran_i
zoran_i's picture
Maajstor wrote:
jel može neko napisati nešto o wolframovim i ugljenim elektrodama kakav aparat za zavarivanje je potreban koja je tehnika zavarivanja gdje se primjenjuje

Tek tako pitas iz radoznalosti? Volfram i ugljene elektrode nemaju bas nista zajednicko.

Ugljene / grafitne / arc-air elektrode se koriste za zljebljenje (neki kazu fugovanje) i za secenje, napravljene su od grafita, pobakarene spolja i imaju rupu u sredini. Kace se na poseban drzac elektrode, a na pistolj se kaci crevo za vazduh od kompresora. Koristi se REL aparat koji ima veliku amperazu (600-1000 A). Elektrodom se topi materijal, a vazduh pod pritiskom kroz onu rupu izduvava taj rastopljeni metal. Jako je bucno, puno metalne prasine leti okolo i nijedan dobar zavarivac nece to da radi, cak iako ga dobro platis. Npr nasi zavarivaci nece ni da cuju da time rade.

Volfram elektroda se koristi u TIG postupku, ako ne znas sta je to, neki karikiran opis je da je slicno gasnom zavarivanju, samo umesto plamena (od kisenonika i acetilena) postoji elektricni luk izmedju volframa i materijala, a drugom rukom se dodaje zica, kao kod gasnog. Wolfram se topi na visokoj temperaturi, tj smatra se "netopivim". U praksi, naravno da se i on topi ali jako sporo, pre ga zavarivac unisti tako sto ga umoci u rastopljeni metal ili zicom ga dodirne.

Thu, 29/08/2013 - 23:16
Pozdrav svima.Imam par
Jasinac
Jasinac's picture
Registrovan dana: 17/05/2013
Pozdrav svima.Imam par pitanja i jedno mozda smesno pitanje ali bolje da pitam vas koji znate ovo u prste nego da nesto pogresim Smile
Znaci trebam da spojim-zavarim 2 u profila debljinje 15-18 mm(dimenzije 350x100x15x18mm) sa Co2 aparatom ,ali nzm jel se to moze ...i do koje debljinje se uspesno vari sa Co2 ?
Naravno obradio bih ivice pre varenja ali opet nzm jel bolje sa Co2 ili Rel.
I dali je dobro variti celik sa Co2 ?
Inace imam aparat od 200amp i koristim zicu od 1 mm.

Fri, 30/08/2013 - 08:07
.
zoran_i
zoran_i's picture
Jasinac wrote:
Pozdrav svima.Imam par pitanja i jedno mozda smesno pitanje ali bolje da pitam vas koji znate ovo u prste nego da nesto pogresim Smile
Znaci trebam da spojim-zavarim 2 u profila debljinje 15-18 mm(dimenzije 350x100x15x18mm) sa Co2 aparatom ,ali nzm jel se to moze ...i do koje debljinje se uspesno vari sa Co2 ?
Naravno obradio bih ivice pre varenja ali opet nzm jel bolje sa Co2 ili Rel.
I dali je dobro variti celik sa Co2 ?
Inace imam aparat od 200amp i koristim zicu od 1 mm.

Da, dobro je zavarivati celik sa CO2, ali pod nekim uslovima. Npr, da je tanak recimo do 5 mm. Ili da se uzme punjena zica koja radi u CO2 gasu, ali tada mora da je materijal deblji od 4-5 mm.

Da bi dobro zavario toliku debljinu 15-18 mm, da bi ostvario dobro uvarivanje, potrebno je da radis sa sprejom, a on nije moguc u CO2 gasu sa obicnom zicom, a i da uzmes mesavinu potrebno ti je min 200-230 A sa zicom 1.0 mm, pa da odradis u nekoliko slojeva.
Ako bi radio punjenom zicom u CO2 gasu, za 1.2 mm bi ti trebalo oko 250 A za tu debljinu.

Zato ti ostaje alternativa da oboris ivice, pripremis zljeb, predgrejes recimo na 150C, i odradis bazicnom elektrodom.

Ako zelis mogu ti poslati link da procitas opsirnije o MIG/MAG zavarivanju, spreju, kratkom spoju itd.

Fri, 30/08/2013 - 12:25
Hvala vam Zorane na brzom
Jasinac
Jasinac's picture
Registrovan dana: 17/05/2013
Hvala vam Zorane na brzom odgovoru.
Nista onda kako vi kazete odraditi cu to sa bazicnom ,tako mi je bar nasigurnije da ce biti dobro zavareno jer nemam jaci aparat od 200amp
Naravno moze link ...hvala vam jos jednom na pomoci Smile

Fri, 30/08/2013 - 21:54
Moze li meni jedno
glackop
glackop's picture
Moze li meni jedno pojasnjenje gde sam gresio...pokusam da zavarim pukotinu na jednom mesinganom delu,stavim DC struju /TIG je u pitanju/ onda uzmem mesinganu zicu koju sam imao od gasnog varenja,grejem materijal skoro do tacke topljenja i nakon toga uspem nekako da istopim zicu na njemu ali se var ne razleva vec nanet materijal se skoro skuplja u kuglicu kao da je nedovoljna temperatura,onda umocim zicu u boraks ne bi li dobio sjedinjavanje...ponovo ista stvar onda povecam amperazu i grejem direktno naneti materijal koji naravno nije sjedinjen i odjednom rastopim vareni deo/unistim/ a sjedinjavanja i dalje nije bilo.Zasto?

Fri, 30/08/2013 - 22:27
.
zoran_i
zoran_i's picture
glackop wrote:
Moze li meni jedno pojasnjenje gde sam gresio... kao da je nedovoljna temperatura,...

Pa sam si dao odgovor, nedovoljna temperatura, moras to bolje da predgrejes brenerom, i to ne lokalno vec siru zonu.

A jos bih ti skrenuo paznju. Mesing je legura cinka i bakra, a cink se topi na oko 420C a isparava valjda na oko 900C, znaci dok se bakar nije ni istopio, cink je u obliku pare. A cink je veoma otrovan, shvati to ozbiljno. Ne bih dalje na temu zastite, ako primetis, ili jos bolje ako neko pored tebe primeti bele koncice kako lebde, prekidaj odmah.
Dalje, zica za gasno zavarivanje nije bas najbolji izbor za TIG. Ni one zice za celik ni ova za mesing...

Fri, 30/08/2013 - 22:44
Jeste primetio sam i prilikom
glackop
glackop's picture
Jeste primetio sam i prilikom zavarivanja celika da mi var peni i da tu nesto nije u redu.daj molim te napisi mi oznake zice za celik i mesing kako da ih potrazim u prodavnici da se ne brukam pred prodavcem ne znanjem.PS.Tig koristim od skora i vrlo retko cisto za svoje potrebe tako da jos uvek nemam vremena sve da naucim opsirno.Unapred hvala

Fri, 30/08/2013 - 23:27
Za celik se koriste zice koje
zoran_i
zoran_i's picture
Za celik se koriste zice koje su po standardu klasifikovane kao:
- ER 70S-2 (ne verujem da je ima iko u Srbiji),
- ER 70S-3 (ovo ja volim da koristim za TIG za nelegirane celike, ali se teze nalazi),
- ER 70S-6 (ovoga ima koliko hoces, ali je ja ne volim, medjutim kao pocetnik ti verovatno neces nesto narocito uociti razliku izmedju ER70S-3 i ove ER70S-6),
- ER 70S-A1 (ova je u principu najcesce koriscena, jer je legirana sa 0.5% Mo i pokriva najcesce zavarivane celicne cevi tipa 16Mo3 a naravno moze da se njome rade i nelegirani celici). Ako ti treba manja kolicina, nama su malkice zardjale nekih 50 kg, pa nije lepo da ih koristimo za ozbiljna zavarivanja, i zato ih koristimo za vezbu i manje odgovorne stvari, recimo ja prekjuce zavario prepravljene sarke za vrata... Mozes da dobijes besplatno par kg, samo uzmes smirglu i osmirglas par mesta koja su korodirala.

A za mesing... pa ne postoji mesingana zica za TIG zavarivanje mesinga. Razlog je jasan, TIG-om se unosi dosta toplote, argon ne vezuje cink a sprecava reakciju kiseonika iz atmosfere sa bakrom, pa nije bas smisleno zbog gore navedenih otrovnih isparavanja (cink bi isparavao i iz osnovnog materijala i iz zice)...

Zato se koristi ili gasno (kiseonik izaziva oksidaciju bakra, stvara se oksidna skrama na povrsini kroz koju tesko isparavaju pare cinka, tu je i borax, a zica za gasno ima puno silicijuma...), ili lemljenje (cink ne stigne da ispari ili barem ne isparava previse kada se koristi recimo lem sa 40%Ag) ili pulsno MIG zavarivanje (manji unos toplote, manje isparavanje), sve pre nego TIG.

A ako neko bas hoce mesing da zavari TIG-om, onda se koriste "metalurski najkompaktibilnije" zice u zavisnosti od tipa mesinga (mesing je u stvari familija legura bakra sa valjda 20-50%Zn i mozda jos necim)...

Sat, 31/08/2013 - 05:33
ja sam uspesno zavarivao
Goranns
Goranns's picture
Registrovan dana: 09/06/2011
ja sam uspesno zavarivao mesingani lim i par slavina puknutih od leda sa TIG-om i MS zicom za gasno zavarivanje,sve je toradjeno iz ciste radoznalosti ali vise ne pokusavam zato sto prsti i prlja sobnu i delove na tig gorioniku a to ne volim.A tu su jos gasovi i gasovi od cinka

Sun, 01/09/2013 - 15:05
Ipak je Cink bio problem jer
glackop
glackop's picture
Ipak je Cink bio problem jer se vidi da je svuda oko vara pobelelo samo sto ja tada to nisam znao,evo i slike.

• img_0238.jpg
Tue, 03/09/2013 - 02:58
Prvo Zdravo svima,jer sam
bicikle
bicikle's picture
Registrovan dana: 03/09/2013
Prvo Zdravo svima,jer sam novi clan.
Uzeo sam villager vwv mig 190 bas kao na linku http://www.villager.rs/71.html pre par dana(jos trazim bocu) pa hocu pitat jer neko ima iskustva sa ovim aparatu, hocu ga koristiti za domace potrebe, a nekad da zavarim mog auta (golf 3), pa jer cu moci zavariti auto lim? Hvala puno.

Tue, 03/09/2013 - 06:56
-
zoran_i
zoran_i's picture
bicikle wrote:
... jer cu moci zavariti auto lim? ....

Ako su tacne deklarisane vrednosti, ili neces moci ili tesko ce ici.
Minimalna amperaza je prema ovom linku 60A.
Auto lim je 0.8 mm do 1.0 mm...

60A je prejako, najverovatnije ces progorevati lim. Za auto limariju je potrebno oko 25-35A, a i onda mora tackasto da se radi tj sa prekidima.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56