Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 18/11/2013 - 20:02
Baci neku sliku i aparata i
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Baci neku sliku i aparata i "vara u pokušaju" pa da vidimo šta bi moglo bit,pretpostavljam da je problem u transportu žice pre svega.

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

• Login or register to post comments
Mon, 25/11/2013 - 08:48
Južni tok i uloga zavarivača
Poljoprivrednik
Poljoprivrednik's picture
Registrovan dana: 05/01/2012
Kao što i vrapci na granama danas pevaju o južnom toku tako i mi koji pišemo u ovoj temi možemo malo prokomentarisati.

Nisam siguran ali ovo varenje je samo slika za televiziju.

Zoran zna o ovome,ako može malo da mi pojasni.
Cevi se zavaruju u kanalu gde se polažu ako se ne varam?
Koristi se 6010 elektroda?
da li se vari i iznutra ili samo spolja?
Šta je ovo što zavarivač drži levom rukom?

35.000 CEVI ZA srpsku deonicu iz Rusije će stići otprilike 35.000 cevi dugih po 12 metara
(prečnik im je 142, a debljina zidova 2,2 santimetra) i, kako je u nedelju i najavljeno, veliki su izgledi da značajan deo posla obave i srpske firme.

Inače stekao sam utisak da je ESAB glavni pokrovitelj Smile Samo su mogli bolju masku da daju čoveku,ova koja je tu prisutna se super warrior od 11400din

Čovek se uči dok je živ i na kraju umre nenaučen.

Mon, 25/11/2013 - 16:03
.
zoran_i
zoran_i's picture
Registrovan dana: 01/12/2008
Poljoprivrednik wrote:
...Nisam siguran ali ovo varenje je samo slika za televiziju.

Smile
Poljoprivrednik wrote:
Cevi se zavaruju u kanalu gde se polažu ako se ne varam?

Deo cevi se vari van kanala, a onda se cela sekcija cevo-polagacima spusti u kanal, a u kanalu se zavari sekcija za sekciju.
Poljoprivrednik wrote:
Koristi se 6010 elektroda?

Ne znamo jos ni ko je izvodjac a kamoli kojom tehnikom ce se raditi. Ako se bude radilo celuloznom elektrodom, E6010 ce se koristiti za koren. Za popunu ce ici jaca celulozna ili bazicna elektroda ili punjena zica. Drugi nacin polaganja korena je preko debele bakarne podloske specificnom CO2 zicom ili MAG postupkom sa specijalnim korenim programom (Kemppi WiseRoot, Miller RMD, Lincoln STT, danas vec svako ima ovaj program u svojim MIG/MAG aparatima...)
Poljoprivrednik wrote:
da li se vari i iznutra ili samo spolja?

Samo spolja.
Poljoprivrednik wrote:
Šta je ovo što zavarivač drži levom rukom?

Baterijsku lampu.
Poljoprivrednik wrote:
... i, kako je u nedelju i najavljeno, veliki su izgledi da značajan deo posla obave i srpske firme.

Nadajmo se, nadajmo!!! Realno, u Srbiji ne postoji firma sa inzenjerima, radnicima i mehanizacijom sposobna da ovo napravi. Nase firme mogu da budu ispomoc.
Poljoprivrednik wrote:
Inače stekao sam utisak da je ESAB glavni pokrovitelj Smile

Ne znam otkud sad Esab. Inace oni su americka firma sada, pa mozda ima nekog uticaja, ameri svuda traze samo svoj interes, verujem da ce ove super-kompresore takodje ameri isporuciti. Kad je materijal za zavarivanje u pitanju svi ocekuju borbu Bohlera i Lincolna. Ja navijam naravno za Bohler.
Poljoprivrednik wrote:
Samo su mogli bolju masku da daju čoveku,ova koja je tu prisutna se super warrior od 11400din

Ne treba bolja maska. Pri zavarivanju celuloznim elektrodama, one po definiciji toliko mnogo prste da lako rastopljene kapljice probiju zastitnu plastiku i padaju na filter i ostete ga za sat vremena. Zato se tu i koriste obicne maske a ne samozatamnjujuce. A kada se i koriste samozatamnjujuce, koriste se one najjeftinije (a koje ipak stite).

Mon, 25/11/2013 - 16:57
Malo davim ali.....
Poljoprivrednik
kako se rešava problem vodjena bakarne podloške,ona ide iznutra?

Baterijsku lampu ?!?

Mon, 25/11/2013 - 17:27
Апропо приче да у Србији не
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Апропо приче да у Србији не постоји фирма која то може да обави је нажалост тачна ... Али ни то није случајно , јер је била најмање једна таква фирма , које више нема ...

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Mon, 25/11/2013 - 18:06
.
zoran_i
zoran_i's picture
Poljoprivrednik wrote:
kako se rešava problem vodjena bakarne podloške,ona ide iznutra?

Baterijsku lampu ?!?

Izvini, nije baterijska lampa, nisam uopste pogledao pazljivo, vec potenciometar za amperazu, tzv daljinska komanda.
Bakarna podloska jeste iznutra, na unutrasnjem centralizeru.

Inace, bila je nekad Naftagas montaza iz Zrenjanjina, mozda je ona mogla da se osavremeni i da omoguci mehanizaciju i radnike i inzenjere, ali nje nema vec dugo godina.
Mislim da mozda tek u Zagrebu postoji firma slicnog kalibra.
Firma iz Italije koja se pominjala da ce raditi ovaj posao u Srbiji, samo kada pokrenu mehanizaciju i ljude, to ih, kazu, kosta 20 miliona eur.

Mon, 25/11/2013 - 20:01
To je tuga
Poljoprivrednik
idemo malo u off,ali strašno je da mi to više ne možemo ni da zamislimo da uradimo.

Pa Smederevo je uz odredjena ulaganja moglo da pravi te cevi,ili se varam?

Mon, 25/11/2013 - 20:11
Smederevo ne, ali Zelezara
zoran_i
zoran_i's picture
Smederevo ne, ali Zelezara Sisak verovatno.

Sat, 30/11/2013 - 19:54
"Južni tok" kod Sent Ivana
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
To je kod mene u ataru,pa je red da vas počastim bar jednim snimkom iz "juga" u pokretu.To je slikano dan pre svečanosti.

• 019_450x600.jpg

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Sun, 01/12/2013 - 13:32
Jesu li cevi jos uvek na tom
zoran_i
zoran_i's picture
Jesu li cevi jos uvek na tom platou, ili su zakopane, ili su dosli kamioni i odneli ih?

Sun, 01/12/2013 - 13:48
Ja sam mislio da će to već
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Ja sam mislio da će to već sutradan da ode ali izgleda da će ostati,sledeći put ću se zaustaviti i pažljivije osmotriti.

Sat, 07/12/2013 - 19:44
Ja sam malo sredio onaj
Ringeee
Ringeee's picture
Registrovan dana: 14/05/2011
Ja sam malo sredio onaj aparat sto sam kupio.. iskustva su ok, svakom bih preporucio. Vari lepo. Jedino sto se malo vise cuje.. sto je tako ne znam, nisu namotaji labavi, mozda se vibracija prenosi na skalu koja je od zice, pa se vise cuje, posebno kad je na betonu.. inace moze se lepo podesiti struja, i vari super..

• p1080610.jpg
  • p1080367.jpg
  • p1080611.jpg
Sat, 07/12/2013 - 20:52
"Južni tok" kod Sent Ivana
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
zoran_i wrote:
Jesu li cevi jos uvek na tom platou, ili su zakopane, ili su dosli kamioni i odneli ih?

Išao sam danas,inženjeru,u varoš pa sam bacio oko na one cevi,još su tu svih pet poređane za slikanje na sred njive.Čepirane su plastikom sa obe strane,nigde ni traga od varenja,razdignute od zemlje na nekim klocevima,valjda da ne zarđaju,sigurno će duuugo tu ostati.

Sat, 07/12/2013 - 20:54
Сад ће вариоци, отишли само
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Сад ће вариоци, отишли само да осуше електроде, знаш како је хладно и влажно, па не може да се вари. Wink

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Sat, 07/12/2013 - 22:38
.
zoran_i
zoran_i's picture
ognjeni_zmaj wrote:
zoran_i wrote:

Išao sam danas,inženjeru,u varoš pa sam bacio oko na one cevi,još su tu svih pet poređane za slikanje na sred njive.Čepirane su plastikom sa obe strane,nigde ni traga od varenja,razdignute od zemlje na nekim klocevima,valjda da ne zarđaju,sigurno će duuugo tu ostati.

hvala na informaciji. Jesu li vama ekspropririsali zemlju i dali nadoknadu?

Sun, 29/12/2013 - 22:46
Kolega mi nastradao od vara.
ZmajRS
ZmajRS's picture
Registrovan dana: 27/08/2011
Kolega mi nastradao od vara. Zaslijepilo ga na jedno oko. Periferno vidi ali centralni vid mu je zamućen. Evo ga, muči se s tim problemom od petka. Ima li ko iskustva s tim? Šta bi trebao da radi?
Doktor mu kaže da je sve u redu, da nema ništa u oku, ali on evo od petka do nedelje ne vidi na jedno oko (centralni vid). Ukapava kapi i to je sve

Mon, 30/12/2013 - 11:51
Pored kapi trebao je
dalmatinac
dalmatinac's picture
Registrovan dana: 10/12/2012
Pored kapi trebao je stavljati i mast,držati oko prekriveno gazom,ne trljati ga,ne izlagati svjetlu,prašini i vjetru i nije ga smio ničim prati (za ispiranje služe te kapi koje se stavljaju par minuta prije masti).Obično je bolje nakon dva-tri dana,a sve prođe nakon desetak dana.Ako mu je lošije neka se što prije javi liječniku,"narodna medicina" može samo zakomplicirati stvari.

Mon, 30/12/2013 - 19:10
Izgleda da ipak nije ništa
ZmajRS
ZmajRS's picture
Registrovan dana: 27/08/2011
Izgleda da ipak nije ništa zbog zavarivanja, nego od promaje, ili prehlade, mu se upalio očni živac. Tako bar doktor kaže.

Čudi me da mu nije prepisao nikakve protiv upalne lijekove ili antibiotike (ako je možda od kakvih mikroba)

Sun, 05/01/2014 - 14:33
CO2 Texa
yu7rq
yu7rq's picture
Registrovan dana: 02/12/2007
Video sam dosta oglasa na netu u vezi sa ovim monofaznnnim co2 aparatom koga uvoze iz Nemacke. Da li neko ima neki savet ili zna tacno o kakvom aparatu je rec. Inace zanima me za varilacke hobi poslove kao sto su ograde , kapije , resetke , ma znate vec.Unapred hvala na savetima

Sun, 05/01/2014 - 15:03
Дај неки ближи податак или
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Дај неки ближи податак или линк да видимо о ком апарату је реч

Fri, 17/01/2014 - 12:25
Pomoć
Bobbie
Bobbie's picture
Registrovan dana: 17/01/2014
Ljudi ajde ako može neka pomoć oko odabira invertora razmišljam se između domaćeg WALTER Atom 180,esab buddy arc 180 i nekog talijanskog stanley super 180.Koja bi mašina bila najbolja sa karakteristikama pošto su im cene tu negde približne.Potrebno mi je za elektro lučno varenje i to poluprofesionalno,što bi značilo nekih dva sata dnevno u vrh glave sa prekidima.Hvala unapred.

Fri, 17/01/2014 - 14:54
.
zoran_i
zoran_i's picture
Bobbie wrote:
Ljudi ajde ako može neka pomoć oko odabira invertora razmišljam se između domaćeg WALTER Atom 180,esab buddy arc 180 i nekog talijanskog stanley super 180...

Walter vec ima nekoliko ljudi sa foruma pa ce ti neko preneti svoja iskustva.

Esab buddy arc je u stvari kineski WTL i nema nikakve veze sa slavnim Esab Caddy Arc. WTL original u toj klasi kosta recimo oko 250EUR, barem su se tako oglasavali u Srbiji.

Stanley je brend firme Awelco iz Italije, ali ne znam nista o njemu.

Iz nekog razloga si se opredelio za 180A aparate, ali treba da znas da ti aparati rade na monofaznoj struji, i recimo da Buddy Arc na tih 180A vuce oko 36A iz instalacije, pri efektivnoj struji od 20A. Ovu "efektivnu struju" vezi za osigurac i strujnu instalaciju. U Srbiji su uglavnom 16A instalacije (osiguraci, zice, uticnice i utikaci) na monofaznoj struji, pa razmisli da li ces moci da iskoristis pun kapacitet aparata ili sa druge strane da rizikujes topljenje uticnice i padanje osiguraca. Napon otvorenog kola mu je 60V sto bas nije za bazicnu elektrodu, malo ce se teze paliti, i moraces da drzis miran kratak luk.
(Recimo da pomenuti Esab Caddy Arc 150, na 150A vuce samo 22A a intermitence su mu deklarisane pri vrlo malih 11A efektivne struje.)

Razmisli o aparatima sa max 150-160A, sa naponom otvorenog kola od preko 70V (da bi lepo radio sa bazicnim elektrodama) i kod kojih su "normalne" intermitence deklarisane na effektivnoj struji od 16A a maximalna struja koja se vuce iz mreze oko 30-tak Ampera. Tu vec postoji izbor u toj klasi do 350 EUR.

Ne zaboravi pouzdanost/izdrzljivost takvih aparata. Ako budes radio dugo na 180A, znaci u aparat ti verovatno ulazi 35-40A i vise ampera, i ta ulazna amperaza lako kod jeftinijih aparata dovodi do "termickog zamora materijala" tj elektronskih komponenti, pa se ne moze ocekivati duzi vek trajanja takvih aparata.
Npr neke premium firme zbog toga uopste ni ne proizvode aparate na monofoznoj struji jace od 140-150A, a i tada je kod njih najcesce unutra PFC modul koji smanjuje onu ulaznu amperazu za 20-30% pa u te aparate ulazi recimo 22-24 A pri 150A na elektricnom luku (uporedi to sa 35-40 A i vise kod ovih jeftinijih). To i jeste pitanje zasto su neki skuplji i bije ih glas da su pouzdani a neki su jeftiniji i ne uzivaju neki ugled.

Fri, 17/01/2014 - 22:57
Па која би била твоја
Bobbie
Bobbie's picture
Registrovan dana: 17/01/2014
Па која би била твоја препорука, планирам да дам до 300 еура па сам ових дана гледао неке апарате али свако хвали сам себе.Тешко је одабрати кад немаш неког великог искуства.

Sat, 18/01/2014 - 14:28
.
zoran_i
zoran_i's picture
Bobbie wrote:
...планирам да дам до 300 еура па сам ових дана гледао неке апарате али свако хвали сам себе.Тешко је одабрати кад немаш неког великог искуства.

Moze da se izdvoji cak 30-tak stvari koje "kupac" moze da gleda kod kupovine aparata. Kada su u pitanju ovi mali REL invertori, ako ne zelis ove iz vrhunske klase, onda gledaj sledece:
- da ima napon otvorenog kola preko 70V, da bi mogao da radis i sa bazicnim elektrodama lako, pogotovo ako si pocetnik ili neuk.
- da nema usisavanje/hladjenje sa strane vec otpozadi ka napred. Prosto, hladjenje sa strane znaci da se vazduh baca na plocu, a onda se tok vazduha lomi ka prednjoj i zadnjoj strani, sto nije bas najbolji nacin hladjenja, pogotovo ako aparat nema PFC,
- ako moze, da ima 2 ventilatora, prosto toplota ubija elektroniku...
- da je projektovan i testiran za rad na 16A monofaznoj instalaciji (tj efektivna struja da je max 16A - ovaj podatak se uvek nalazi na plocici aparata).
- da ima sto vecu klasu izolacije (F ili H ),
- Da vuce manje od 30-32A iz mreze pri maximalnoj amperazi luka (i ovaj podatak uvek ide na plocicu),
- ako mozes jos da izvuces nesto, npr kratku obuku sa raznim elektrodama itd...

Cene su recimo oko 30000 din za neke bolje kineske aparate, i oko 40000 din za bolje evropske. Vrhunski aparati su oko 600EUR, tj blize 700 EUR.

Ako zelis mozes doci kod nas da popricamo sta ti treba, i sta konkretno da gledas kada uporedjujes aparate.

Evo pogledaj plocicu aparata koji si uzeo u izbor buddy arc 180:
- kada radis sa elektrodom na 180A, vuce 36A iz mreze,
- namenjen za 20A monofaznu instalaciju (efektivna struja = 19.7 A),
- napon otvorenog kola 59.8 V
- made in PRC.
- 1 ventilator (ne vidi se sa plocice ali ima na netu da se nadje otvoren aparat)...

• buddy_arc_180_plocica.jpg
Tue, 21/01/2014 - 00:22
samo kratko da dam moje
knicks
knicks's picture
Registrovan dana: 06/02/2013
samo kratko da dam moje vidjenje i iskustvo sa WTL inverterom.
ako WTL dolazi u obir za kupovinu, ja kao hobi korisnik mogu reci sledece:
kupio sam ga pre nepunih godinu dana, radio sam svoju kucu, sve armaturne mreze sam vario, sve kuce (kapiju, ogradu, stepeniste...).
bio sam apsolutni pocetnik (a i sad nisam daleko odmakao Wink ali tvrdim da za obim poslova od sat - dva dnevno, sest dana u nedelji, celu godinu, odlicno vrsi posao. cena mu je oko 22000dinara.
e da, ventilator je otpozadi, ka napred tera vazduh.
ne sumnjam da bi profi aparat vrednosti oko 700e bio mnogo bolji, ali...

My deeds are my signature!

Tue, 21/01/2014 - 20:55
a zasto ne uzeti walter,ja ga
Goranns
Goranns's picture
Registrovan dana: 09/06/2011
a zasto ne uzeti walter,ja ga imam i zadovoljan sam.nije atom 180 vec skuplji i jaci. imas servis u garanciji i posle garancije, pise na njihovom sajtu a rekao bih da stoje iza toga barem sam ja tako stekao utisak iz razgovora sa vlasnikom i njegovim ljudima.
ja kad budem uzimao elektro inverter planiram njihov vulkan 250

Tue, 21/01/2014 - 21:41
Валтер већ не спада у
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Валтер већ не спада у аматерске справе, а и не кошта 300 евра.

Tue, 21/01/2014 - 22:21
Валтер 180и је 300 е за кеш
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Валтер Атом 180и је 300 е за кеш .

Tue, 21/01/2014 - 22:25
Валтер 180 не постоји, то је
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Валтер 180 не постоји, то је Атом, а Валтери почињу са ценом од 1000 евра. Чак и Атом спада у групу профи апарата, без обзира на цену, а имају и за хоби потребе и они су упола цене.

Tue, 21/01/2014 - 22:47
Исправио сам своју "
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Исправио сам своју " штумапрску " грешку ... Иначе Валтер Хобита нема , повучени су из производње и продаје ...

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56