Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

PRESA ZA BRIKETE - lako i jednostavno

Komentari

zeljkob
zeljkob's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2012
Poruke:

E sad presa je gotova........jedino sto neznam koju razmeru da stavljam tj. odnos kartona i piljevine. Ako neko zna slobodno pustite komentare.....

b.jovica
b.jovica's picture
Offline
Registrovan dana: 28/06/2010
Poruke:

E i mene ovo zanima.. Ostaje mi dosta piljevine iz radionice koju nemogu iskoristiti. Jel mora i taj karton da se stavlja? I jel mora da ostane sabijeno dok se ne osusi ili moze da se napravi vise toga u jednom cugu?

zeljkob
zeljkob's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2012
Poruke:

Pa po nekom mom studiranju to jest trazenju po netu, mora da ide karton ...jer u sebi ima lepka i on je vezivno sredstvo, samo neznam koja razmera ide. E sad ima vise opcija, nasao sam i da mesaju sa prljavim uljem, kao i sa lepkom za drvo ( velika kolicina vode i nesto malo lepka) ali onda ubacuju sve u smesu, travu i lisce i sav odpadni materijal koji moze da gori ali to ima jednu veliku manu....brzo ce se isprljati pec i zapusiti dimnjak. Ja sam nesto razmisljao o bio masi, poput soje ili suncokreta, pa da meljem i onda da mesam piljevinu, karton i bio masu..... samo jos da pronadjem kolika da bude razmera....

b.jovica
b.jovica's picture
Offline
Registrovan dana: 28/06/2010
Poruke:

Vazno je da si ti napravio presu a ostalo ce vec nakako biti.. Wink Laughing out loud

edo1984
edo1984's picture
Offline
Registrovan dana: 04/05/2011
Poruke:

Briketirati se mogu samo suhi materijali do max 15 % vlage.
Briketi se moraju miješati sa ugljenom prašinom kako bi se to držalo skupa.
Ugljenu prašinu netreba miješati jedino sa piljevinom, jer je ona kompaktna i dobro se briketira.
Briketirka treba imati radni pritisak oko 200 bara da bi se briketi dobro formirali.
Za vezivno sredstvo najbolkji je razmočen stari papir

Za takvu mašinu treba dosta električne snage pa je najbolji trofazni motor min 5 KS.
Dnevno se na velikoj briketirki može sprešati i do 2 tone briketa.
Takav briket ima vrlo malo pepela te energetsku vrijednost oko 17 000 J/kg.

zeljkob
zeljkob's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2012
Poruke:

Briketi GOTOVI i trenutno je test verzija sa razmerama........Prva razmera papir 60% / piljevina od topole 40% efektivno sagorevanje sat i deset minuta, Druga razmera 30% kartona i 70% pilljevine od bukve punih dva i po sata i jo ima zeravice. Sledeca proba ce biti sa Sojom, ako uspem sad da nabavim.

b.jovica
b.jovica's picture
Offline
Registrovan dana: 28/06/2010
Poruke:

Kolko dugo drzis stegnut briket u presi? Jesi probavao sa camovinom (jelovina, smrca)? Kako meris te procente, jel to po tezini ili po zapremini? Pretpostavljam da sve nakvasis i mesas ali kolko vlazno treba da bude? Daj malo vise detalja za nas koji nemamo nikakvih iskustava a zanima nas slicna presa i iskoristavanje piljevine!

zeljkob
zeljkob's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2012
Poruke:

Briket u presi ostavljam otprilike 5 do 10 minuta dok neprestane da kaplje i da se cedi. Za sada sam probao samo sa piljevinom od topole i bukve, jer sam samo to imao kod kuce.Za jelovinu i smrcu neznam, ali moja neka pretpostavka da bi brzo dolazilo do stvaranja vece kolicine cadji u peci i dimnjaku zbog smole, ali opet treba probati. Kolicinu merim po zapremini tj. od oka, nemora biti tacna razmera u grame. Prevashodni cilj pravljenja briketa mi je da iskoristim ostatke od sece drveta i odrzavanje toplote, kada postignem zeljenu temperaturu sa drvetom. Prve test verzije sam isprobavao sa kantom od jupola, kidao sam karton na manje parcadi i mesao sa piljevinom i kvasio sa vodom, dok se nedobije gusca masa, zatim sam 6/7 puta, jednom dnevno mesao sa busilicom na kojoj se nalazio mikser za lepak, na koji sam dovario dva naostrena flaha, da bi mogao sto vise da isitnim karton. Nisam dodava nikakav lepak ili bilo sta drugo, jer sam karton u sebi ima lepka i on je dovoljan da odrzi formu i da se briket neraspada. Od prve ture iz jedne jupolke sam dobio 8 briketa. Sledeci koraci su mi da isto to uradim ali u buretu od 50 litara i da probam sa ostacima biljne mase od soje.