Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Soljenje ribe

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Bojan88
Bojan88's picture
Offline
Registrovan dana: 07/07/2014
Poruke:

Interesuje me koliko solite ribu, npr pred dumnjenje, one polutke?
Cuo sa raznih varijanti, jedni tvrde 2-2.5% soli a neki cak izmedju 4-5%. Ova druga varijanta mi deluje mnogo. Znam da je slanoca stvar ukusa, jer ne prija svima isto i uvek ce neko naci zamerku, ali me interesuje kolika je neka sredina...? I da li se taj % odnosi na tezinu zive vage ili na npr polutke?
Jedino u sta sam siguran je to da ce pre dimnjenja bar 2 dana stajati tako usoljena.
Online

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Soliš u suvo ili u salamuri ? I koja vrsta ribe

Bojan88
Bojan88's picture
Offline
Registrovan dana: 07/07/2014
Poruke:

U suvo. Saran i Amur.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Sarana , amura i tolstolobika solim odokativno , cca 5% od kilaže ribe , mada sam siguran da ne može da se presoli , tri dana i odma malo pranja pa na dim .

Bojan88
Bojan88's picture
Offline
Registrovan dana: 07/07/2014
Poruke:

5% zive vage ili uredjene (bez glave, iznutrica i sl)?

pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Hej, jel može neki foto oko ovoga? Ja sam pokušao jednom pre neku godinu sa oslićem, onim hok, hek ali je bilo bljaaa, bacili. Mislio sam kad već dimimo kobaje da pridodam i koju ribu u pušnicu.
Tražio sam tada dosta po netu ali je šuma informacija... od hladnog dimljenja do toplog do vrsta riba i veličina... Negde sam pogrešio.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Što reče Tenzor ne može da se presoli ukoliko na kraju vršite odsoljavanje ribe. Ja sve što sušim solim odprilike ništa ne merim. Ako bi izmerio koliko je to procentualno u odnosu na težinu mesa bilo bi sigurno znatno više od 5%. Ali obavezno pre sušenja operem kako bi se višak soli uklonio. I nikad ništa nije preslano već taman....

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Svejedno je dal je bruto ili neto ja to solim odokativno . Jako bitno riba za soljenje i dimljenje se otvara sa ledja ne sa stomaka tako se delimično izfiletira odnosno kičma se baca .
Što se tiče smrznute ribe , tu usoljavanje i dimljennje nije problem , već nešto drugo , ta sva riba je natopljenja vodom i nekim hemijama koju vodu vezuje , oslić hoki , pangasius . I zato nema uspeha kod usoljavanja i dimljenja . Domaća dmlljena pa kratko pržena riba je prava stvar , a sad je pravo vreme , sačekjate dan dva posle Svetog Nikole , prodavaće se riba po principu platiš kilo dobiješ 3-4 kila . A ako je nekom preslana kad je odimljena opet se može na kratko oprati .