Dragi moji Genijalci,
Sta imate da kazete na temu vocne rakije? Zanimaju me Vasa iskustva od A do S, priprema komine, pecenje, tajnoviti recepti, oprema, odrzavanje...
Povrsno prepoznavanje teme me ne ohrabruje da se upustim u avanturu a ne bih propustio ovu sezonu.
Unapred sam zahvalan, Dragan :nes2
vocne rakije
Ja ti mogu samo pomoći oko toga kako se zimi tamani dobra rakija.
Pa kad budeš ispekao rakiju mogu to i da ti prezentiram...
Hvala, za pocetak je i to dovoljno, priznajem ni u ispijanju nisam proslavljen, zato se oslanjam na savete, pozdrav
Pošto se i time bavim, jer imam mali voćnjak mogu ti samo savetovati da trulo i prljavo voće nije nizašta.Osnova je u pravilnoj pripremi materijala za rakiju.Voće mora biti potpuno zrelo, to što ima crva, eventualno, to ne smeta, mora biti čisto i usitnjeno.Sakuplja se u čiste posude, ako je masa suva mora se dodati voda, čista naravno, da sve lepo ogrezne u vodi.Nekoliko dana se mešanjem ujednačava masa, a zatim bi bilo dobro hermetički zatvoriti sud i preko ispusta odvoditi ugljen dioksid CO2 u kantu sa vodom, kako bi se mogao obavljati anaerobni proces vrenja.Za sada toliko o tome.
Kad kod Zvucka bude gotova rakija,mi cemo na Karlovacku berbu pa u povratku sa iste na vikendicu da isprobamo sta je napravio,hehehe
Evo od jutros pečemo rakiju , ispečena dva kazana od 200 l , sada ide prepek. Moj brat skupio jabuke petrovače oko 300 kg .Javiću rezulčtat , koliko god da dobije bolje nego da se baci i izgazi po zemlji voće .
Samo mi se čini da je skup ovaj što peče , uze po 500 din po kazanu . Ima neko da proda neki manji kazan a da mu je nepotreban (Ponude preko PP)
Nije to uopšte skupo, čak bih rekao da jeftino radi.
Dobro bre, pa šta bi sa tim rakijama?!!!
I kad će proba? Lično, ne pijem, al' meso za roštilj mogu da donesem
Svake godine moja obitelj i ja radimo vino i u procesu nastanka vina nastane dosta rakije, koju teško pijemo i prodajemo s obziom da je bez okusa. Od kada smo joj počeli dodavat okuse, svi ju rado konzumiramoi prodajemo turisitma po različitim okusima borovnice, koromača, medice i ostalih uobičajenih okusa i trava koje se koriste u njenoj izradi
Са производњом ракија имам искуства,јабука,крушка,шљива, и наравно кајсија и бресква.Нема ту филозофије што здравије воће,одстрањивање коштица и трулежи,ком у хладу,мешање и печење ракије у правом тренутку.
Него све се нешто заносим мишљу,имам добру чардаклију,чини ми се да је у питању деливара,ароматично црно грожђе,ситна и мала пуца, да пробам коју литру вина да одточим ове године.Читам ту и тамо где шта стигнем,од савета за које су потребни докоторирани енолози до оних заиста користних.Замоли бих те у најкраћем,пар савета у вези вина.
п.с. са кућом коју сам купио,купио сам и неколико буради за вино и ракију као и справу за гњечење грожђа,колико знам код нас је зову квеч.Свако добро...
Za početak pogledaj literaturu iz te oblasti.Tamo ima detaljinih opisa koje sigurno ne možeš dobiti na forumu.Na primer knjiga Domaće rakije, autor Anjelko Ludoški.
Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..