Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Povezivanje više sijalica u nizu

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Jezerash
Jezerash's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2011
Poruke:

Mir Božji, Hristos se Rodi.

Napravio sam luster od drvebe grede sa sijalicama (spotovima)
Kupio sam LED sijalice od 6W 220V.
Dva puta sam menjao sistem povezivanja i u oba slučaja nije bilo dobro.
Prvo sam sijalice vezao paraleno. Dobio sam situaciju da je prva LED sijalica kojaje bila najbliža napajanju najjače svetlela. Sve ostale su duplo slabije.
Posle toga sanmm ih spojio redno. U tom slučaju su sve svetlele istim intenzitetom ali slabije nego što im je stvarna snaga. Pri tom su sve sijalice treperele, što je jako iritantno i smeta. Kako da spojim da svetle sve bez problema.

zorancile
zorancile's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2012
Poruke:

Kad se paralelno povežu ne bi smela da se javi razlika u jačini svetlosti ako su na 220 V . Jedino ako si koristio neke jako tanke žice?

Jezerash
Jezerash's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2011
Poruke:

Zamenio sam led sijalice i ubacio obične 220V - 50W. Ove rade dobro i sve daju istu jačinu svetlosti. Povezane su paralelno. Ubacio sam dimer šalter i sve je ok osim što se javlja zujanje dimera. Ne zuji jedino kadje odvrnut na maksimum.

Zašto zuji ?

sculptor
sculptor's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2017
Poruke:

Zbog principa rada dimera, i eventualnog postojanja prigusnice ili drugog dela, na kome dolazi do mehanickih vibracija, usled protoka struje bogate jakim harmonicima. Zujanje se moze smanjiti identifikacijom dela, i zamenom istog kvalitetnijim, ili dodavanjem linijskog filtera, feritnog prstena, itd.
Na maksimumu se propustaju cele poluperiode, pa stoga nema zujanja. Teorijski bi zujanje trebalo biti najglasnije blizu 50%.

Tko leti, vrijedi, tko vrijedi, leti, tko ne leti, ne vrijedi.