Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Trofazni motor na monofaznu struju

40 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zeky
zeky's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2009
Poruke:

Da li je uopste moguce prebaciti elektro motor koji radi na trofaznu struju, da radi na monofaznu?

Radi se o kompresorskom motoru, a u radionici nemam trofazni prikljucak. Motor je snage 1,5kw, 2800 o/min, sa kompresora Atlas Copco, proizveden 1971g.

-Neko kaze da moze ali se gubi snaga, sto mi nije problem.
-Neko mi kaze da moram da zamenim motor za monofazni iste snage i obrtaja.
-Neko kaze da mora taj trofazni motor da se premotava za monofaznu struju.
-Neko mi pominje da moze da se prebaci na trofaznu, ali je potreban neki kondenzator koji bi olaksavao pokretanje motora.

Sta mi vi savetujete?

Hvala!

Dragan

konj
konj's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2008
Poruke:

Budalastine,da se premotava na monofaznu struju!Trofazni motor moze da radi i na monofaznu struju tako sto mu se ubaci kondenzator na dva izvoda da bi motor dobio zakretni momenat.A na jedan slobodan kraj mu dovedes nulu N a fazu spojis na jedan od izvoda gde je vec i kondenzator postavljen u zavisnosti koji smer ti treba.A kapacitet kondenzarora odredis tako da na odprilike svakih 100w snage ide po oko 8 mikto farada.

zeky
zeky's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2009
Poruke:

Pa i meni se cini da to moze da fercera.

Ako kondenzator sluzi za "startovanje", sta mislis da li je moguce da se motor preveze na monofaznu a da ja svaki put rukom "pomognem" motoru da krene? Pitam samo da bi skotao celu kombinaciju.

Da li mozda imas nekog u Nisu koji bi to mogao da uradi?

Hvala.

Dragan

vikend
vikend's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2009
Poruke:

Takav trof. el.motor ima tri identicna namotaja koji rade na po 380V i
daju snagu 1.5 kw u (trougao ili zvezdu) a šta ćeš da dobiješ kada jedan
namotaj spojiš na 220 v ???, samo znam da ćeš za par minuta moći na njemu da pečeš jaja.
Kada bi to tako išlo onda bi pravili jednu vrstu el.motora a po potrebi ih
spajali na trof. ili monofaznu struju.
Prodaj taj trofazni i kupi odgovarajući monofazni.

Pozdrav

konj
konj's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2008
Poruke:

Naravno da nemozes svaki motor koji je namenjen za 3x 380 da ga pomocu kondenzatora prepravis da radi na 220 v.Ali na plocici motora ti pise pa se treba procitati da li moze.Na primer moze da stoji sa se u zvezdu spaja na 3x380v a u trougao na 220v.Stim sto onda moras staviti kondezator kako sam vec rakao a i treba zastitu motora da se podesiti na vecu struju sto i proizilazi iz ovog.Konkretno za ovaj slucaj od 1.5 KW kad je povezan na trofaznu zastita je podesena na 3.5 A a kad je na moniofaznu na 6.2 A.Naravno NIJE TACNO da motor ako u zvezdi radi na 3x380 da mu je onda i sprega u truuglu namenjena za taj napon ili obrnuto.VIKEND ti ocigledno ne zans cemu kondenzator sluzi.Na plocici motora sa podacima ti pise pa pogledaj da li moze,i lepo ti je obelzeno koja sprega je za koji napon.Znaci moze da bude da da su obe sprege za 3x380 a moze i da su za razlicite napone,recimo u zvezdu 380 V u trougao 660V,ima raznih varijanti.Ako nisi siguran da mozes uraditi sam ovo pozovi nekog ko je kvalifikovan.

konj
konj's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2008
Poruke:

Ili nisi citao sta sam bio napisao ili za to prvi put cujes da trofazni motor moze da radi i na 220V.Moze osim onog sto sam napisao kod manjih motora da radi u zvezdu na 3x380 a isto u zvezdu da radi i na 220V.Sa tim sto onda povezujes na sledeci nacin.Na izvod "U" dovedes nulu(N),na izvod "V" dovedes fazu(L) a jedan provodnik kondenzatora spojis na izvod "V"gde si vec doveo fazu a drugi provodnik od kondenzatora spojis na izvod "W" od motora.Smer obrtanja ce promeniti tako sto fazu umesto na izvod "V" prebacis na izvod "W" a kondenzator ostane spojen gde je vec i bio.Naravno samo zastitu kako sam ti vec rekao podesis na vecu vrednost.ALI DOBRO POGLEDAJ NA PLOCICI MOTORA DA LI JE ZA TO PREDVIDJEN

vikend
vikend's picture
Offline
Registrovan dana: 24/04/2009
Poruke:

"treba pročitati da li može" ovo si pametno napisao
šta piše na dotičnoj pločici to ne znamo

Ovo što sam napisao odnosi se na dotični motor sa kompresora
pošto vidim da je stariji od mene.

Kondezator nisam ni spomenuo, a on služi da bi motor bio fizički veći :hh
Napon 90stepeni i na glavnom i na pomoćnom namotaju
Struja 0stepeni i na glavnom i na pomoćnom namotaju bez kondezatora
znači nerešeno 0:0 i onda kondezator uzima loptu i sve ih predribla i daje goool a može da igra ili za one koji idu levo ili one udesno zavisi ko više plati... i jedno je ulazna snaga a drugo izlazna
A da nije dotični moj motor nego od zeky, kome sam preporučiju da trampi trof. za monof. što bih ja uradio na njegovom mestu.
Pozdrav

firtz
firtz's picture
Offline
Registrovan dana: 19/11/2007
Poruke:

Potpuno podržavam ideju trampe motora.
I šta da radi ako je vezan u trougao - onda mena pomoći ni kondenzatorima a kamoli m otoru. Monofazni motor inače ima kondenzator jer koristi pomoćni namotaj da dodatno sa ugaonim pomerajem napona namagnetiše deo jezgra i lakše zaleti, ali to mu u pogonu ništa ne pomaže. Dakle, napuniš kondenzatore i onda kratkospojiš kontakte da varniče i eto zabave. A motor koji si zamenio jednostavno na prekidač uključuješ...
Kompresor obavezno povežeš preko rasteretnog ventila sa malo dužom vremenskom zadrškom, barem pola minuta, da lepo motor zaleti, da ne bi imao problema sa 1f motorom...
Pozz

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

bravo,ovaj motor nije stariji od mene pa ću pomoći da ga pokvarimo :hh
sad ozbiljno ,zamjena bi bila najbolje rješenje ali gdje naći monofazni motor koji odgovara i zašto je stavljen trofazni kao original,zna se,tri konja bolje vuku nego jedan,stari kompresori idu preko remenice i kad bi stavio odgovarajuće kondenzatore on nebi mogao povući e sad da experimentišeš što reče kolega da glava kompresora radi sa zadrškom to bi i moglo ali u varijanti ssm ako nisi iskusan biće svega,pokretanje trofaznog motora monofaznom strujom preko kondenzatora je moguće ali samo u praznom hodu,znači da motor nema opterećenje poput remenice ili slično,valjda sam pomogao ili nekog zbunio

MarkoEnter
MarkoEnter's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2009
Poruke:

Pihh kakva to radionica a da nemas trofaznu struju u danasnje vreme ? Smile malo sale
mada ipak trebas instalirati trofaznu

Motor uzmi drugi monofazni 1,5 kw i zameni s tim postojecim

pozdrav
Marko

firtz
firtz's picture
Offline
Registrovan dana: 19/11/2007
Poruke:

Možda me niste shvatili, ne može da se trofazni motor preveže na monofazni priključak. Monofazni motor ima pomoćni namotaj koji je povezan na kondenzator koji pomera ugao napona i na taj način pomaže pri magnećenju statorskog gvožđa.
Ali da ne komplikujem, obavezno stavi rasteretni ventil preko tajmera tako da kompresor može da zaleti u praznom hodu i onda nema problema.
Mada je opet preporuka ako ikako možeš da dovedeš 3f napajanje u radionicu, trebaće, siguran sam!!!

Pajaelektro
Pajaelektro's picture
Offline
Registrovan dana: 24/02/2010
Poruke:

Trofazni motor se moze spojiti na monofaznu mrezu do snage 1,1 kw, tako da trofazni motor od 1,5 kw ne moze se spojiti na monofaznu mrezu. Pozdrav

MarkoEnter
MarkoEnter's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2009
Poruke:

Pa kazem ja , najbolje je zameniti motor , slazem se sa Pajaelektro .
Inace trofazni i monofazni motor od 1,5kw imaju istu snagu nema veze sto je trofazni, oni su tu iz drugih razloga stavili trofazni

pozdrav
Marko

Pajaelektro
Pajaelektro's picture
Offline
Registrovan dana: 24/02/2010
Poruke:

Tako je Marko jedina razlika izmedju trofaznog i monofaznog motora je u tome sto trofani motor ima veci polazni momenat. Kada se trofani motor spaja na monofaznu mrezu gubi 30 % snage a polazni momenat mu je mnogo losiji od jednofaznog motora. Pozdrav.

Balanstra
Balanstra's picture
Offline
Registrovan dana: 15/02/2013
Poruke:

Posedujem elektromotor, severov, trofazni, od 2,2kW i 1400 obrtaja. Da li postoji mogucnost da se taj elektromotor promeni da postane monofazni?

stoykus
stoykus's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2008
Poruke:

Pitanje:
"Posedujem elektromotor, severov, trofazni, od 2,2kW i 1400 obrtaja. Da li postoji mogucnost da se taj elektromotor promeni da postane monofazni?"
Odgovor:
Teoretski da,ali u praksi se ne preporucuje,zbog velikih struja i znatno smanjenog obrtnog momenta motora.Vrednost kondenzatora zavisi od mnogo faktora ali se u praksi obicno srece
vrednost od oko 8uF/min.400V na svakih 100w snage.

 • trofmon.png
 • tromonstartradc.png

Ko zna da ne zna - poduci ga, ko ne zna da zna - podseti ga, ko zna da zna - sledi ga...Ko ne zna da ne zna - bezi od njega!!!

bustan
bustan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2013
Poruke:

Evo jedne lako citljive sheme povezivanja trofaznog asinhronog el.motora na jednofaznu el.instalaciju napona ~220-250 V.

 • shema.gif
bustan
bustan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2013
Poruke:

Ovo je, inace, tzv. Steinmetzov spoj. Pozz

dacman
dacman's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2009
Poruke:

-tema pročitana
-vidim i da može,i da ne može
-vidim da valja i da ne valja.

mene interesuje stvar o kojoj ste govorili,da na pločici piše da li je zvezda ili trokut....
u pitanju je mali cirkular da prečnikom kružne testere 190mm,trofaznog motora 1.5kw,2800 obrtaja,na njemu je čak utikač koji prvi put vidim u životu ,okrugao kao monofazni sa 6 onih pipaka.
dugo stoji ne korišten,i usudio bi se probati da ga prebacim na monofaznu struju i vidim može li zadovoljiti moje potrebe.Naravno ukoliko ne može ide na menjažu uz doplatu.

Na pločici piše 220 / 380 ali nigde nije nacrtana šema spajanja (zvezda ili trokut)
može li se uopšte spojiti.

 • image0681.jpg
Dusan123
Dusan123's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2009
Poruke:

220V trougao 380V zvezda.Da bi radio onako kako treba najeftinije je zamena motora.Skuplja varijanta je frekventni regulator (neki tipovi,ne svi) pa preko njega da radi motor.To je samo mogucnost ali nije uopste isplativo,bolje zamena motora.

sasa23
sasa23's picture
Offline
Registrovan dana: 09/01/2014
Poruke:

ako hoces da ti radi kako bog zapoveda a na monofaznoj struji onda nabavi frekventni modulator ,kao sto ti je rekao dusan, u njega uvuces monofaznu i izvuces trofaznu struju, pa ganjas motor sa njim samo sto moras nabaviti frekventni za maksimalnu struju koju ce motor da cupne , a jeftinije resenje ti je da ti neko previkluje motor da bude monofazni, drugacije ces imati velike gubitke

dacman
dacman's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2009
Poruke:

Poštovani forumaši evo još nekoliko sličica i poneko pitanje,jer je motor starije proizvodnje i sa meni stranog tržišta,pa da ne bi zglajzao.
Motor trofazni 1.5kw 2800 obrtaja

Na prvoj slici možete videti elektromotor i šemu spajanja kako bi ja to učinio nakon svega pročitanog.
Teget bojom su označene pločice koje bi premestio,a crvenom spajanje kondenzatora od 120mf. E sada nešto mi se čini prejak taj kondenzator jer gde god da sam čitao svi su ubacivali kondenzatore od 30-40mf a ovaj je dosta snažniji.Predpostavljam da je taj kojdenzator potreban samo za start?

Na drugoj i trećoj slici je verovatno neki grebenasti prekidač,do sada se nisam sretao sa njim.Sa jedne strane je dovod struje (cvvena ,bela,crna),a sa druge strane iz njega idu tri crne žice do kućišta motora.Da li znate o čemu se radi?
Na četvrtoj slici je utikač okrugli ali trofazni za verovatno neko švedsko područje?

Hvala vam na brzom odgovoru (postovi iznad),e sada još jedo pitanje,kažete da puno gubim prebacivajući trofazni motor u monofazni.Kada bi ga premostio sa takvim kondenzatorom još uvek bi imao snaku monofaznog elektromotora od 1 kw,kojeg bi mogao koristiti za neke manje zahtevne mašine,jer previklavanje i ove druge opcije ne bi dolazile u obzir.

Budite ljubazni pa mi odgovorite,i još jednom hvala na pomoći.

 • image0684.jpg
 • image0678.jpg
 • image0679.jpg
 • image0683.jpg
igorrr1983
igorrr1983's picture
Offline
Registrovan dana: 19/08/2015
Poruke:

potrebna mi je pomoc oko povezivanja trofaznog motora na monofanu struju. motor je 2kw asinhroni, 1380 obrtaja, 220/ 380 volti, 50hz, 7,3 amp.
na kontaktima ima oznake ovako rasporedjene

yzx
uvw
ja sam povezao u trougao ali se kondenzatori greju mnogo a motor hladan. motor mi sluzi za kompresor. molio bih za pomoc ako neko moze da mi pomogne
unapred hvala!

igorrr1983
igorrr1983's picture
Offline
Registrovan dana: 19/08/2015
Poruke:

povezao sam kao gore na slici ali mi se kondenzatori greju puno cim dogura kompresor do 2,5 bara. dali je slab kondezator ili sta je vec u pitanju?

romanjek
romanjek's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2017
Poruke:

Vjerojatno si uzeo crni start kondenzator umjesto kondenzatora za trajni rad.

kiki77s
kiki77s's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2017
Poruke:

Pozdrav, da li neko moze da mi pomogne i objasni mi kako se veze ovaj motor na monofaznu struju. Saljem vam slike zica i semu vezivanja koja je na poklopcu. Motor je austrijske proizvodnje, 0.37Kw i na njemu pise da moze da ide i na 220v i na 380v

 • img_4799_0.jpg
 • img_4800_1.jpg
 • img_4801_1.jpg
romanjek
romanjek's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2017
Poruke:

To je obični trofazni motor, zašto nisi postavio sliku natpisne pločice.

Dedadule
Dedadule's picture
Offline
Registrovan dana: 29/03/2013
Poruke:

https://www.youtube.com/watch?v=ZssMNrtRfRk

Dove
Dove's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2017
Poruke:

Šta mislite šta se tačno dogodilo na ovoj slici i zbog čega?

 • 20177.jpg
romanjek
romanjek's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2017
Poruke:

Motor je krivo spojen. Pretpostavljam da su plava i smeđa napajanje 230V, Gdje je kondenzator?

Dove
Dove's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2017
Poruke:

On je tako radio 20 godina sve do pre neki dan, osigurač je bio pregoreo. Jedino što je ikada rađeno na njemu je menjanje kabela u martu ove godine. Oko kondenzatora nisam ništa radio