Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Škripanje pumpe

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Od skoro pumpa na sistemu centralnog grejanja je počela da škripi,kada promenim brzinu pumpe škripanje privremeno nestane pa se opet vrati.Nezgodno je što se škripanje uveče čuje i u sobi tj nekako se prenosi zvuk do radijatora i ako su pumpa i kotao u odvojenom objektu.Pumpa je HST sa tri brzine.Da li nekako može da se podmaže ili šta već raditi.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Najverovatnije je probio semering pa je ležaj dobio vodu i to uzrokuje škripu.Veoma brzo se može dogoditi da pumpa zariba i da ne radi uopšte.Bilo bi dobro imati pumpu u rezervi i ako je izvedena instalacija kako treba, sa bajpasom, onda nije teško obaviti zamenu pumpe.Za to vreme neispravna se može na miru servisirati.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Pumpa radi već par dana u drugoj brzini i bešumna je tj nema cijukanja.Da li je moguće da od stajanja tj nekorišćenja da se nahvatao kamenac pa da se zvuci zbog toga čuju,ili nešto slično

Carlos
Carlos's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2010
Poruke:

Verovatno je nesto "upalo" pa samo od sebe izaslo.
Kod pumpe su lezaji tj. biksne sa rotorom vec u vodi tako da nema nikakvog semeringa.

Sledece nije odgovor na temu ali eto ....
Iz razloga zaribavanja treba pumpu tokom leta kad se ne koristi grejanje upaliti da radi malo s vremena na vreme. Narocito obratiti paznju kada pocne grejna sezona tj. prvi put lozite vatru da prvo proverite da li pumpa nije zaribala tj. uveriti se slusanjem a i vizuelno proveriti da li malo skace pritisak kada je upalite.

Ako je slucajno zaribala prvo proverite da li je vec podesena na najjacu snagu tj. 3, ako nije onda podesiti pa probati ponovo tj. u kratkim intervalima npr. 5s ukljucivati i iskljucivati dok ne proradi.
Ako i to ne pomogne onda morate zatvoriti ventile do pumpe, odsrafiti centralni sraf i okretati rotor pumpe odvijacem dok ne pocne lako da se okrece.

wbr Carxxx

FMJ
FMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 18/11/2011
Poruke:

"carlos" je dao super savet, nema šta da se doda ni oduzme. Svaka čast!