Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Pokrivanje nadstresnice
Izvodjac radova za mali m...
Opasan problem sa elektro...
Kablovska TV i kompjuter

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

30m fi110mm plastične cijevi na 2m dubine za ventilaciju/rashlađivanje

4 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Thu, 27/06/2013 - 00:01
30m fi110mm plastične cijevi na 2m dubine za ventilaciju/rashlađivanje
Phaeton
Phaeton's picture
Registrovan dana: 26/06/2013
Poštovanje,
Procitao sam ovdje par 100-tina postova o topl. pumpama. Sto vise citam, manje znam.
Izolacija drzi i za najtoplijih dana, ako ujutro sve prozore zatvorim i spustim roletne, ali predvece ipak temperatura skoči na 26-28ºC. Sve zatvoreno pa postane zagusljivo i sparno.

Ideja je jednostavna, ukopati 30-tak m cijevi u zemlju na cca. 2m dubine sa sjeverne strane kuce u rupu 3,3X3m. Cijevi bi bile spojene serijski laktovima i izbusene s donje strane kako bi zemlja upijala kondenzat. Na ulazu bi stavio obicni "wc" ventilator 25W, a na ulazu u kucu (drugom kraju) filter za napu i onaj obicni plasticni ventilacijski otvor koji se sam zatvara kad nema protoka zraka.
Pitanja:
1. Moze li ovakav ventilator pogoniti zrak kroz 30 m cijevi? Mogu li dva, ako ne 1, na nacin da jedan usisava, a drugi izbacuje zrak?
2. Hoce li zrak pri vanjskoj temperaturi npr. 33 ºC biti dovoljno ohlađen kroz 30m 110mm-tarske cijevi u zemlji temperature cca. 13ºC?
3. Ima li smisla ovako nešto i koji su dodatni problemi, da ih nisam predvidio?
4. Svi dodatni prijedlozi i sugestije su dobro došli. Kad zagrnem rupu je prica gotova.
Ne očekujem čudo, ali očekujem bar minimalno spuštanje temperature u kuci. Razmatrao sam i kupovinu klima uređaja. Nije problem jednokratna investicija, ali nema sanse da plaćam silne kWh za rashladjivanje. Klimu bih kupio kao dodatni izvor grijanja pocetkom sezone da ne palim peć, ali kako vidim, prekompleksno bi bilo iskombinirati klima uređaj s bunarom ili cijevima u zemlji, za grijanje i hlađenje. Definitivno nadilazi moje znanje, a gotove dizalice topline su debelo preskupe i upitne isplativosti jer se grijem na drva i pelete.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći!

• Login or register to post comments
  • 5906 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Instalacije grejanja i klimatizacije
Sun, 28/07/2013 - 12:53
mislim da ideja i nije losa!?
dragoljub
dragoljub's picture
Registrovan dana: 03/01/2009
mislim da ideja i nije losa!? po meni malje prostor gde bi smestio cevi od 30m , rupa 3,3*3m dubine 2m - suvise bi bile blizu jedna drugoj.
cevi nebi nikako busio s donje strane jer u tom slucaju u nju bi prodirala voda iz zemlje, pritom u kuci bi se osecala zemlja i vlaga iz iste.
za duzinu cevi od 30m mislim da bi mozda malo rashladio manju sobu.
protok vazduha s ovako slabim obicnim ventilatorom moguce je postici kroz tu cev al ucinak minimalan ili ti neprimetan.
za duzu cev i veci prostor za ukopavanje bi mozda bilo efektnije s tim za tako nesto mnogo para za dobar ventilator treba izdvojiti ( otprilike cena oko 10 000 gore dole) da bi protok bio dobar. kad usustini sve uzmes u obzir po meni investicija i nije bas isplativa.
za klimu mislim da je bolje dati pare, za 1kilovat struje dobijes 3 i vise kilovata energije.
pozdrav, ocekujem i ja da cujem druge sta misle o ovom zahvatu!

Wed, 18/09/2013 - 12:27
Prije nekih mjesec dana sam
Phaeton
Phaeton's picture
Registrovan dana: 26/06/2013
Prije nekih mjesec dana sam djelomično završio posao. Sve skupa koštalo ispod 200 Eura. Rupu iskopao ručno tjekom ljeta. Inače radim uredski posao pa mi je dobro došla fizikalija. Položeno je oko 40 m cijevi. Pravo testiranje će biti na godinu jer sam imao svega par dosta toplih dana da procijenim efekte, a zagrnuto relativno ugrijanom zemljom. Mali ventilator uredno pogoni zrak. Ulazna temperatura vanjskog zraka 31C izlazna (u kucu) 23,3-23,7 što je OK. konačni efekt relativno slab zbog ventlatora, kao što ste rekli. Nabavio sam drugi ventilator, ali je ovaj prejak i pre bučan (odmotora usisavača u dobonapravljenom kućištu. Izbio mi je unutarnjurozetnu s filterom van kad sam ga uključio. Očekivao sam da će ulazna temperatura biti znatno viša, ali sam dobio zrak jednake temperature kao i sa mali ventilatorom. Znači cijela stvar funkcionira, pitanje je koliko vremena. Prvo hoće li mi instalacije preživjet zimu (kad je podzemna voda u pitanju) i koliko vremena će se moći dnevno koristiti na ljeto, a da se zemlja stigne ohladiti. U koliko bude potrebno više hladiti ću mjesto da vučem zrak izvana, napraviti zatvoren krug pa vući zrak iz kuce. Umjesto vanjske temperature za najtoplijih dana od 35-39C ću cirkulirati unutarnji zrak 26-28C, hladiti ga i vraćati u kuću sa pretpostavljam 21-22C.

Otom, potom, ako se sjetim pisat cu na godinu.

P.S.
Da najjednostavnije je kupit klimu, ali nije zanimljivo, a vjerojatno ni ekonomično. Ovako imam sa cca 100W (ak nadjem/napravim odgovarajući ventilator),a klima guta 1KW.

Naredni koraci ako sve bude i na godinu ferceralo, izolirati cijev koja ide iz zemlje (3,5 m cijevi je ne izolirano i grije zrak prije ulaza u kucu), dolazne cijevi "uštemat" u zid i prekrit stiroporom i fasadom. Ugradit kakvu takvu automatiku sa senzorima.... ovo je tek prvi korak u igrici koju sam započeo.

Hvala na komentaru

Sun, 08/06/2014 - 14:26
Pozdrav Phaeton..! Mnogo mi
Horus
Horus's picture
Registrovan dana: 08/06/2014
Pozdrav Phaeton..! Mnogo mi se svidja ideja koju si realizovao,citam sve moguce postove na ovu temu..mislim da je ova fizikalija oko kopanja je najteza stvar u svemu ovome..! Ja sam mislio ipak malo drugacije odraditi.. Za stambeni objekat od 130 kvadrata bih polozio oko 80 metara cevi f160 ali bi ih polozio kao zmiju..tj,4 cevi od 20m bih polozio jedno pored drugog na rastojanju nod 40cm i krajeve bi spojio kolenima,tako da bih dobio spojeno 80m duznih,sve to na dubini do 2 metra.. Jedino usisna cev bi bila pod padom od 5stepeni prema usisu zbog kondenza ,a ostale 3 cevi bi lezale ravno.. Na usisu bih stavio ventilator od 25w sa filterom za prasinu i polen,i na drugom kraju do kuce bih postavio jops jedan ventilator od 25w koji vuce vec ohladjen vazduh.. To bi bila varijanta za leto a za zimu sam razmisljao postaviti rekuperator,tako da bi izlazni topao i star vazduh iz kuce dogrejavao svez dolazni..naravno da bi trebao nekako da ga dogrejem na nekih 20-tak stepeni.. Voleo bih da cujem tvoje misljenje u vezi ove teme ili bilo cijeg sa ovog foruma..i tvoje iskustvo kako bi ovo funkcionisalo..! Hvala unapred..!