Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Bojler kao prelivni sud, koja zapremina je minimalna?

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
astmario
astmario's picture
Offline
Registrovan dana: 08/07/2010
Poruke:

Nastavljam sa radovima, pa najzad dodje na red i postavljanje cevi za grejanje.

Radi se dvocevni otvoreni sistem sa pumpom, etazno grejanje sa Prity S2 V10 peckom sa kotlom snage 10+4kW, stime sto cevi idu po podu, osim za dva radijatora gde idu po zidu, ideja majstora kao dodatna zastita pri prestanku rada pumpe kako bi voda nastavila da cirkulise kroz ta dva radijatora i brze ohladila kotao.

Nisam dobro shvatio prelivni sud. Koliko sam razumeo, topla voda pri prestanku rada pumpe tezi da ide na gore, pa ce otici u prelivni sud koji se nalazi na najvisljoj tačci u kući.

Po rečima majstora, za prelivni sud se koristi bojler koji se monitra horizontalno, cev vezana na sistem se kaci na donji ulaz bojlera, a ukoliko se bojler napuni, voda izlazi na gornju cev a odalte ide van kuce/u kanalizaciju ili slicno i po recima majstora taj sistem je daleko bezbedniji od zatvorenog sistema sa ekspanzionom posudom i sigrunosnim ventilom.

Ono što meni predstavlja problem u takvom sistemu je sto se peć nalazi na zidu između dnevne sobe i kuhinje a nemam tavan pa koliko sam ga razumeo taj bojler bi morao da stavim što bliže kotlu, tj. na taj zid(mada nemam mnogo izbora u kući, nema tavana, pomoćnih prostorija i slično). Pitanje je naravno estetike, bojler od 30L je i dalje ogromna stvar koja će da mi stoji na vrh kuhinje, pa me zanima da li postoji neki drugi fazon, ili možda za tu srvhu može da se stavi neki mali bojlerčić od 15ak litara?

Napominjem da je zapremina vode verovatno mala, imaću 40ak rebara(mali stan u okviru kuce)+ sam kotao.

sllobam
sllobam's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2009
Poruke:

To ti je otvoreni ekspanzioni sud.Imas o tome na forumu kolko hoces.Mora da bude na najvisoj tacki i naravno ne toliki.15 litara je OK.

DusanF
DusanF's picture
Offline
Registrovan dana: 19/12/2010
Poruke:

Prvo odmah promeni majstora ,
Bojler ili sud se nikada ne montira horizontalno jer nije poenta da voda otice sto pre vec vertikalno da ima GMT i DMT a da nemas gubitke vode
u tvom slucaju ide ekspanzioni sud i to najmanji koji ces sakriti bilo gde da se ne vidi.
otvoreni sistemi idu na vece kvadrature i oni su najmanje cca 60 litara i pune se sa 50 % vode sto znaci da nikakva voda ne preliva i ne curi i oni se uvek stavljaju na tavan kuce koji je najvisa tacka sistema grejanja.
Nadam se da ti nisam zakasnio sa savetom
Pozdrav