Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Cena uvodjenja centralnog grejanja

14 poruka / 0 new
Poslednja poruka
domilan
domilan's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2012
Poruke:

Narode,

Koliko bi kostalo uvodjenje centralnog grejanja u spratnu kucu od 130 m2? Grejanje bi bilo na gas. Instalacije su uradjene, mislim na cevi. Radijatori u prizemlju su postavljeni, a na spratu nisu. Ostalo je da se na spratu urade radijatori, uzme centralna pec, termo ventili i mozda jos nesto. Koliko bi to sa rukama kostalo za okolinu Beograda? Centralno grejanje je bilo u funkciji pre 15 godina i to samo u prizemlju, ali je pregorela centralna pec, koja je tada bila na drva i vise nije stavljano u funkciju. Sada bi se preorijentisao na gas.

Majstori, molim za odgovor.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Koliko bi koštao jedan auto za 5 osoba? Recimo na dizel. Imam garažu. Imam patosnice a presvlake mi još trebaju.
Auto mi je bio u funkciji 15 godina i to samo po Srbiji al je pregoreo motor, koji je bio na benzin, pa ga nisam hteo popravljati, Sad bi uzeo dizel.

Prijatelji pomagajte.

Moj Milane, tako izgleda tvoje pitanje. Zato i nema odgovora.
Prelistaj malo forum pa vidi šta je potrebno da daš od podataka da bi dobio smislen odgovor. Stari si član.

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

tihi2, svaka čast... baš si me nasmejao. Nisam znao kako da odgovorim domilanu pošto sam i sam zbunjen pitanjem.
Ali evo da probam: moje roditelje je za oko 200m2 izašlo oko 3000EUR pre 6-7 godina. Znači za 130 će biti 2000EUR, ali možda uzmeš nešto jeftinije pa izađe manje, a možda uzmeš nešto više pa bude skuplje Smile

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Valjda se ne ljuti previše. I pored najbolje volje se ne može odgovoriti, nema nijedan koristan podatak.

domilan
domilan's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2012
Poruke:

Hehe, hvala na iskrenosti. Ne znam koji su parametri bitni, ali ipak ce morati majstor da dodje da po
gleda. Hvala u svakom slucaju.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Svakako više majstora. Najmanje 4-5 pa dobro razmisliti i iz njihovih predloga izvući najbolji. I ponuda bi trebala da bude sa specifikacijom i rokom završetka.
Ide leto, ima se vremena pa polako.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Jeste 10 majstora. Pa ni jedan normalan i kvalitetan majstor ti nece doci dzabe da premerava, proracunava i slicno. Mi nemamo pametnija posla da obilazimo kuce da gledamo kako je ko uradio stolariju, izolaciju, koji kosilicu za travu si kupio... Da vecamo koliki kotao, koji je najbolji... Koliko ko radi po grejnom telu i slicno. "Ali Pera radi za 20 e po grejnom telu i njegova kotlarnica je 3 grejna tela."
Ja kada kazem da naplacujem izlazak na objekat i izradu specifikacije materijala i radova. i da ako mi radimo instalaciju to refundiramo od ukupne cene montaze, mene ljudi bledo gledaju. A jos i specifikaciju materijala da dobijes na ruke?! Pa da ides od trgovca do trgovca da gledas gde sta ima jeftinije da se nadje. Majstor ima rabad 342%. Ugradjuje i jos zaradjuje na materijalu.
Najbolje da ti ja uradim grejanje i jos da ti dam 150 eura da te castim, i da kao znak dobre volje i zahvalnost sto si mi omogucio da ti uradim instalaciju...da ti kupim ogrev za sledecu grejnu sezonu.

domilan
domilan's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2012
Poruke:

Dragi moj grejac, u svakom slucaju majstor mi ne bi ni premeravao ni proracunavao. To bi valjda inzenjer uradio. A Bogu hvala, konkurencija cini da sve to sto ti kazes da ne bi uradio, bi se nadao ko kompetentan da uradi, za dzabe. A ako nece, pun Beograd firmi...
2018 godina je. Kuoac uvek u pravu, neces valjda da jazes da kupce treba menjati? Toga i biznisu nema- ni mom, ni tvom.
Zi
v bio i uzdravlje.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Али не треба заборавити да је правих мајстора веома мало, а назови мајстора има на сваком ћошку, јесте јефтино у старту, али се после плаћа кад почну проблеми па ко воли нек изволи. Каже она народна ко не плати на мосту платиће на ћуприји.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Majstori, rekao sam da dođe da pogleda i da ispriča šta bi radio i kako. Može i specifikacija materijala. Nigde nisam rekao BESPLATNO. Sasvim pošteno je da se specifikacija plati. I naravno da svi to refundiraju ako se izabere to rešenje. Obično je oko 50 evra ako je sve nacrtano sa specifikacijom materijala.
Ponuđeno rešenje je jedina kontrola da kupac ne izabere mačku u džaku i posle ne može da dozove majstora (jer se ovaj ne javlja) a grejanje ne radi kako treba.

Siguran sam da ni @grejač ne dođe kod mušterije, vidi je prvi put, upoznaju se i odmah izvadi cevi i boce da vari... mora da se dođe, vidi objekat, vidi gazdu (ja sam neke naizgled vrlo lepe i unosne poslove izbegao jer je gazda bio dooobro namazan) i onda se spremi, vidi stanje, sasluša želje, razmisli, ponudi cenu, rok zavešetka i dogovori.

Popravljao sam moje grejanje pre mesec dana, kontaktirao sam bar 15 majstora, pola od njih je po razgovoru sa mnom odlučilo da ne dođe (iako su rekli da će doći sutra). Od tih 7 koji su stvarno došli, 3 nisu znali ništa da urade. Druga 4 su konstatovali gde je kvar i predložili rešenje. Izabrao jednog i rešio problem.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Tako je treba inzinjer da radi proracun,.(Moze i majstor kome samo fali diploma fakulteta Laughing out loud Sada ti je fakultet isto sto i srednja skola pre 40 godina Laughing out loud) A ovamo se cenka za montazu. Da li ce biti 350 ili 300 evra Laughing out loud Takva musterija ce da da 300 evra za masinski projekat TTI ? Vazi. Ti kada bi znao ko sve radi danas projekte i ko sve lupi licencu i pecat na korice i na kraj projekta, ne bi se tako busao i kleo u to. Mozda zvuci prepotentno i da sam pun ega ali. Meni samo moze da pridikuje inzinjer koji zna vise ili barem isto onoliko koliko ja znam. Ostalo su zidari sa diplomom fakulteta.
Za svojih 35 godina i 17 godina rada, samo par privatnih kuca je imalo masinski projekat za grejanje, POla kuca nije imalo ni gradjevinski projekat. A hvala bogu sad se svako naziva ii inzinjerom. Taka izvadio crno ispod nokta da mu se sin skoluje u Beogradu za masinskog inzinjera. Zavrsi fakultet i on je inzinjer. Lepo kaze jedan stari masinac. Sta ti je bio otac? Trgovac. Sine, tek tvoj unuk ce moci da kaze da je inzinjer. Tri generacije minimum.
U sadasnje vreme, svako moze da se lati alata i da bude majstor za grejanje. Celu kucu mozes da uradis a upaljac da ne upalis. Sve na spojnice, ppr, peglu ku...palce.

2018. kupac je uvek u pravu. Da ti kazem ja nesto a ti kako hoces. Retko kada je musterija zajebala majstora, vise de desavalo da "majstor" zajebe musteriju. Pa ti juri "majstora" po broju tablica sa kola. Isteruj pravdu na sudu ili pred Bogom. (znaci navodnika su na pravom mestu i namenski su postavljeni)

Za dobrog majstora se cuje i u susednoj drzavi, za lose se cuje i po selu ali i dalje rade jer su jeftini.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

@grejač, rekao bih da si majstor po pisanju na forumu ali za inžinjere si skroz u pravu. Od većine inžinjera možeš samo da se upropastiš i to po paprenoj ceni. Tu ne važi veća cena-veći kvalitet već "ja nisam običan majstor, ja imam Fakultet".

Pre 6-7 godina sam smislio da promenim sistem grejanja, sračunam da mi treba rezervoar od 2500l, u njega da stavim crevo od podnog grejanja koje nosi vodu u kuću a ceo rezervoar da grejem noćnom tarifom struje. Rezervoar bez pritiska, obična kanta koju grejem grejačima i uronim crevo da odnesem toplu vodu u kuću.

Bilo je bar 10 inžinjera koji rade zgrade, sa velikim iskustvom, i nijednom nisam mogao da objasnim šta hoću. Svi kažu ne može u tom smeru. Mogu da crevom grejem veliki rezervoar al ne mogu obrnuto. Pitam ima li to crevo neku barijeru i kakvu da bira smer u kojem će grejati a oni ne može pa ne može, oni to nigde nisu videli ni čuli i ne može.
Zadnji koji je bio je bio fin i celo popodne sam mu objašnjavao šta hoću. I kaže, javiće se za 3 dana. Petog dana ga zovemi kaže da je razmislio, misli da to može i sračunao je da košta 500evra. Pitam šta košta 500evra a on "projekat". Kakav projekat? Pa to da ti isprojektujem gde šta treba da stoji. Aman čoveče, ja se ubi objašnjavajući šta mi treba a on bi crtež da naplati. Kaže, majstor još oko 500evra+materijal.

Naravno da sam onda otišao na Internet i prvi put gledao kako se leme bakarne cevi i sve sam odradio. Za 1000evra ću i to da naučim.
Sistem je radio savršeno (najjeftinije grejanje uopšte i dan danas) dok nije procureo rezervoar. A zašto je procureo? Zato što je majstor koji je pravio rezervoar umesto dogovorenih (i plaćenih) 6 slojeva stakloplastike stavio 2 (to sam video kad sam sekao rezervoar) i trajalo 3 zime. Kažu da sam to morao da znam po težini, A kako da ja znam koliko je trebalo da bude težak?

Naravoučenije: moraš znati puno, puno čitati i pitati i na kraju nadati se poštenom majstoru. Veća cena nije više garant dobrog posla. Cena se danas formira na osnovu mušterije, kakva je kuća, kakva su kola, kakav je gazda.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

tihi2 wrote:
.....Naravoučenije: moraš znati puno, puno čitati i pitati i na kraju nadati se poštenom majstoru. Veća cena nije više garant dobrog posla. Cena se danas formira na osnovu mušterije, kakva je kuća, kakva su kola, kakav je gazda.

Прави коменатр, дуго нисам прочитао нешто овако језгровито написано и са поготком право у центар. Нисам желео да цитирам све, нема потребе и сам овај крај је довољно сликовит.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ja sam ti skolovani majstor. Sa iskustvom, stecenim i prenetim.
Firma koja redovno placa porez i ostale namete drzavi. Gde su radnici prijavljeni. Gde na kombiju stoji ime, adresa i broj telefona. Broj koji je isti od 1995 godine i koji je jedan jedini. I privatni i poslovni.
Eh ali sam skup. Hvala bogu posla imam pa moram i da odbijam. Sa budalama ne radim, i nema tih para kojima neko moze da plati moje zivce. Za silovanje u mozak morate se obratiti na drugu adresu.
Potpisan i pecatiran projekat postujem, pa i ako znam da ne valja. Postujem to sto je neko morao to da plati. A najvise postujem sto se kasnije placa demontaza i montaza. Ja sam jednom samo skocio sebi u usta. Pa rekao da projekat ne valja. Sada ili radim po svome ili radim po tudjem ali na njihovu odgovornost.
Fali mi jos jedan ispit i diplomski, pa da mogu da sisam musterije. Ne po tome ko sta vozi i kakva mu je kuca. Jer se zna da Grejac i Solar radi svima po istoj ceni. Nego ove pametne sto misle da su popili svu pamet sveta.
A sto se tice varenja (lemljenja i kalajisanja) kazandzije...i ostale sorte. Mnogo stvari mora da naucis o grejanju, a proces spajanja cevi je na poslednjem mestu. Najlaske je zavariti, variti i lemiti. Sta ja sam sad nuklearni fizicar sto znam da zavarim crnu cev na ogledalo i da var izgleda kao burma Laughing out loud Pa i pijani Klesa zavari gusanu cev kroz koji su do juce isla go*** pa samo to zna da radi. Do duse zna da sabije i litar Rubina za 2h.

Manite me se tih prica. I ljudi preko foruma misle da ja imam obavezu da objasnjavam sta kako? Jednostavno nemam, to je moja dobra volja i sto odvojim i ovo malo slobodnog vremena. Pisu privatne poruke, kao da je samo njima vazno. Ovo je i osmisljeno kao pomoc sirokoj masi. A neki koji svasta lupaju i se*** ovde po forumu. Sto sebe nazivaju strucnjacima za grejanje i ostale delatnosti...vi niste ni videli u svom zivotu toliko instalacija.
Zato mene sada nema na forumu, jer mi je puko klin od svega ovoga. Ja imam ovo koliko bi me kostalo ono. Da li moze ovako a ja bih to onako. I sto jeftinije ako moze.
Koga sta zanima neka pita, ja sam tu pa sam tu