Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Cenralno grejanje na čvrsto gorivo u vidu kamina

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Pozdrav svima!

Na proleće planiram da krenem sa sređivanjem sprata u koji ću se useliti sa partnerkom i gde planiram da živim sa porodicom kasnije. Kao jedno od bitnijih nameće se pitanje grejanja. Razmišljao sam da napravim improvizovani kamin, samo okvir, a u njega stavim peć za grejanje koje ću koristiti za grejanje cele kuće. Inače, kuća je na dva sprata, površine 80kv svaki, a peć bi bila na dodnjem spratu. Na sajtu Milan Blagojević Smederevo video sam dve peći koje bi dolazile u obzir, Thermo IN i Thermo Vulkan Plus.

Interesuju me iskustva vas koji koristite ili ste koristili ove ili slične peći:
-Dakle pre svega da li je moguće razvući radijatore po kući i grejati se na ovaj način, koliko je efikasno grejanje, da li se kuća lepo zagreje i koju površinu grejete, tj da li je moguće grejati nešto više kvadrata od onoga što je predviđeno u opisu
-Da li ste se grejali i na drva i na ugalj, šta vam se učinilo kao bolja opicja za ove peći?
-Takođe, da li vam se pravi velika prašina u kući zbog toga što je peć za loženje u dnevnoj sobi?
-Sve u svemu, da li ste zadovoljni užitkom koji ova peć pruža ili ste samo sebi natovarili više obaveza u vidu loženja i češćeg čišćenja kuće i mislite da je bolje da ste se opredelili za peć na pelet npr. koju bi ste stavili negde izvan kuće?

Par primera slika sa onim kako planiram da uradim ću okačiti da bih približio ono o čemu pričam.
Hvala svima koji se uključe u temu!

  • 0c297e29dec10c0015c2084c6fe9e5a7.jpg
  • 23f9e0ceb070e038530ee40a014bef19.jpg
  • 18747d2aa8f1766891fd95695b1ff57d.jpg
  • d0bfd292391375b50398102bcafdfc30.jpg
laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Poznajem dve osobe koje imaju ovaj tip grejanja i ni jedna nije zadovoljna. U oba slučaja u prostoriji gde se nalazi peć je pretoplo, a u ostalim prostorijama je hladnije. U oba slučaja se lože drva.
Po meni ovo nije sistem za centralno grejanje. Dosta često mora da se loži. Jedino što za razliku od pravog centralnog imaš neki efekat kamina tj. vidiš vatru što po meni daje prijatnu atmosferu u zimskom periodu. Mislim da je efikasnije i ekonomičnije centralno grejanje na pelet ili još bolje na plin ako postoji ta mogućnost.

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Hvala ti na informacijama, pomazu mi da stvorim sliku.

To sto je pretoplo u sobi u kojoj se pec nalazi bih ustvari mogao da pretvorim u veliki plus. Plan je da pec stoji u dnevnoj sobi, koja je ujedno i najveca prostorija u kuci, a takodje nece postojati vrata izmedju kuhinje i trpezarije, vec ce ih od dnevne sobe razdvajati samo to parce zida na kome se nalazi odzak. Mozda bih mogao nekako da napravim ventilacioni otvor sa zadnje strane zida gde se pec nalazi i na taj nacin bi toplota super cirkulisala.
Medjutim, ne svidja mi se to sto je hladno u drugim prostorijama. Trenutno grejemo samo gornji sprat i imamo centralno grejanje na struju i mogu vam reci da nije toliko strasno, ove godine nismo nijednom usli u crvenu zonu, a kad sve stavim na papir cini mi se da ne potrosim u zimskom periodu vise od nekog ko se greje na drva na primer. Caka je u verovatno u tome sto svi ukucani rade u isto vreme, i kod kuce budemo dosta kasno uvece, i sigurno da ce biti skuplje sutra kada budu i deca tu i kada bude moralo da se greje po ceo dan, medjutim zato sam i mislio da uvdem ovako nesto i da kombinujem sa strujom.

Hvala jos jednom Smile.

srkster
srkster's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2016
Poruke:

Termovulkan bez problema greje tu kvadraturu i nema veliko isijavanje poput rustikala dobra kombinacija moja slika na forumu je upravo Termovulkan etaz i radi perfekt,ali zaxteva na mestu postavljanja dovod vode i odvod zbog termozastitnog ventila koji ako ne ugradis gubis garanciju na pec

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Ni to nije problem, obzirom da je blizu kuhinja, pre nego uradim ravnajuci sloj (posto nigde nije uradjen) izvucicu cevi do mesta planiranog za pec. Hvala ti.

Ako ti nije mrsko odgovori na jos neko pitanje iz mog posta, koliko imas posla oko ciscenja i koliko cesto lozis, je l se brzo zagasi vatra? I zaboravio sam gore da pitam, vidim da Termovulkan ima rernu. Da li si je isprobao, moze li se koristiti za pecenje/podgrevanje hrane? Mislim naravno da ne mislim da kuvam u dnevnoj sobi, ali eto cisto ponekad moze lepo da posluzi.

Darkovozd
Darkovozd's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2014
Poruke:

Oko voliš da ložiš vatru, mislim da bi ti bila super kombinacija da iskombinuješ struju i drva i da noću i kad nisi kući greje struja, a po skupoj struji danju kad si raspoložen ložiš. Ja se grejem na drva i na inverter klime, na sličan način i prezadovoljan sam. Sretno.