Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

EKOPAN kotao i varirajući pritisak

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dakics
dakics's picture
Offline
Registrovan dana: 24/01/2012
Poruke:

Pozdrav!

Počinje lagano hladno vreme pa sam uključio peć.

U pitanju je EKOPAN, kontrolna tabla je na slici. Kako sam razumeo postoje 2 firme koje prodaju pod tim imenom, ali verujem da nema velike razlike.

Peć ima 3x6 kW grejača, ali kako je stan mali (~50 m2) koristimo samo jedan, naizmenično palim svake nedelje po jedan pa u krug. Ne znam zašto je ugradjena tako jaka peć, verovatno jer nije bilo velike razlike u ceni. Dešavaju se problemi sa strujom (opisao ovde http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/elektroinsta...) ali inače greje fino.

Moje pitanje je vezano za pritisak. Ovde sam našao uputstvo za ove peći koje kaže da bi trebalo da bude od 1.5 do 2 bar. http://www.ekopandm.rs/proizvodi/elektricni_kotlovi/vek/inc/pdf/VEK_Uput...

Napunio sam vode, ispustio vazduh na sušaču peškira koji je iznad peći, ciljajući situaciju da bude puno, da bude 60C i 2 bar. To je "maksimum".

Kad kažem "maksimum" mislim na sledeće šta se dešava:

Kako se voda hladi, tako pritisak pada. Kad počne da greje (svetli sijalica) pritisak raste do "napunjenih" 2 bar. Kako je sobni termostat zadužen da pali-gasi, tako je često ugašena peć, te je pritisak na minimumu, kao recimo sad na slici. Kad je temperatura niža, npr 45C, onda je i pritisak manji, recimo 1 bar.

Opseg ovih varijacija sam na slici označio zelenom bojom, s tim da čim prestane da greje, tako odmah i pritisak krene da pada. Radijatori su po kući mlaki/topli, zavisno od udaljenosti. Kad greje onda je sve vruće.

Nisam baš stručan pa da sam se potrudio da objasnim šta se dešava. Inače nema nekih značajnih zvukova, da pumpa drlja i sl. osim što mi je objašnjeno da ima posuda koja pucketa kada se širi i skuplja, ali ni to ne zvuči dramatično.

Moje pitanje je: da li je normalno da pritisak tako ide gore-dole?
Da li to ukazuje na potencijalni kvar? Ako je nešto što može da se pogleda ili popravi, radije bih sada nego kad zaveje.

Isto ovo je bilo i prošle godine, pretprošle se ne sećam.

Hvala i pozdrav,
Srdjan

  • 27102012303s.jpg
Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Grej'te se ljudi bez brige, samo brinite za racun za utrosenu struju!
Porastom temperature raste i pritisak ako je fluid u zatvorenom prostoru. Nekako ovako smo ucili jos davno u sedmom razredu osnovne skole...ja nisam zaboravio to sto smo ucili a vi?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Proveri stanje ekspanzione posude. Ima ventil pa zakači manometar. Treba da je na hladno pritisak u njoj oko 1.5bar. Izgleda je treba naduvati ili zameniti ako je bušna.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Kako kaze tihi proveri pritisak u posudi. Preporuka je da proveris pritisak kada je sistem prazan. U tom slucaju zatvori ventile na kotlu, iisprazni vodu (oslabis samo pritisak) na kotlu i proveri manometrom koliki je pritisak. Posle dopunis samo kotao i to je to.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Ili je eks. posuda premala za sistem ili je guma u njoj pukla. Najbolje bi bilo da je skiniš i probaš da je napumpaš na 2 bara, probaj nečim (što nije oštro) i da pritisneš gumu odozdo jer hoće i da se guma zalepi tamo gde je bušna za zid posude pa da deluje kao da nije bušna a ako šušti bušna je. Dešava se ako je sistem loše odrađen (loš odabir prečnika cevi, prevelika dužina, puno krivina, loše odraćeni ili kontra padovi itd.) da pritisak malo poraste kad se uključi pumpa ali je to tipa 0,2-0,5 bara kod kućnih instalacija ali kod tebe je razlika znatno veća.

mihic
mihic's picture
Offline
Registrovan dana: 18/08/2010
Poruke:

Porast pristiska kada se greje je normalna stvar i nemojte ništa raditi, osim ako padne ispod 1 bar, onda treba dopuniti sistem. Dakle, u hladnom, pristiak treba da je iznad 1 bara (oko 1.4-1.5 je sasvim OK) a kada se sistem zagreje, onda ide do i preko 2 bara. Kada se ohladi, ponovo pada na standardni pritisak za hladno i tako ukrug.
Ako vas i to teši, da kažem da i ja imam el kotao, istina Vaillant, i da mi prisitsk ide od 1.5 (hladno) do 2.2 (na 50 stepeni) i nazad. Sve ispod 3 bara je normalan pritisak. Iznad 3, makar ovaj naš, ispušta vodu kroz sigurnosni ventil.
Inače, pristisak koji preporučuju u uputstvu se odnosi na HLADNO, dakle, kada ne greje. Kada se greje, normalno je da taj pritisak ide iznad 2 bara, pogotovo na 60 stepeni. Kako i piše u vašem uputstvu, problem je ako ode preko 3 bara, sve ispod toga je OK.
I, naravno, pritisak više raste ako je površina za grejanje veća.