Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Etažno grejanje sa kaminom Alfa plam rustik

20 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

Pozdrav, pretraživala sam forum, ali neko konkretnije rešenje za moj problem nisam našla, pa Vas molim da predloge i sugestije date na ovom topicu.
Evo u čemu je problem:
Od pre par meseci imam kamin Alfa plam rustik koji je povezan na već postejeći zatvoreni sistem grejanja na gas. Živim u zgradi koja je nekada davno (70ih godina prošlog veka) imala sistem grejanja na mazut, tj. tri zgrade su bile povezane na jednu kotlarnicu i svi stanovi imaju tučane radijatore. Taj sistem grejanja nije korišten sigurno četvrt veka, a u januaru 2007 godine postojeći sistem je prepravljen i uvedeno je grejanje na gas sa gasnim kotlom koji se nalazi u samom stanu. Krajem prošle godine kupila sam polovan (star svega 2-3 godine) Alfin kamin i majstori su ga navezali na postojeći sistem za grejanje. Od samog starta mi se dešava da sistem brzo gubi vodu (što to nije bio slučaj pre dok sam se grejala na gas). Recimo, ako danas napunim sistem na 1,6 bara, vec za 5-6 dana pritisak padne na 0,8. Takođe, primetila sam da postoje male oscilacije u merenju pritiska na gasnom kotlu i na termostatu koji je postavljen za ovo grejanje. Nigde ispod i oko kamina ne vidim vodu, kao ni oko radijatora po drugim sobama. Kamin je navezan na sistem koji treba da greje površinu od 75m2, tj ukupno imam 6 radijatora (4 veća i 2 mala).
Drugi problem je vezan za pumpu. Posle par sati rada pumpa počne da zuji kao da je pod naponom, a i počne da "škloboće", zvuk je sličan kao kad voda ključa u poklopljenoj šerpi na šporetu. U pitanju je "Severova" pumpa NRS 30 - 5, koja je isto polovna.
Hvala unapred.

  • imag0069.jpg
  • imag0115.jpg
  • imag0114.jpg
kirgi
kirgi's picture
Offline
Registrovan dana: 18/07/2010
Poruke:

Imao sam sličan problem, na sistem grejanja na plin ugrađen mi je etažna peć. Majstor je smatrao da ekspaziona posuda na gasnoj peći može da "pokrije" i grejanje na etažnu peć, međutim nije moglo pa sam ugradio drugu u sistem i sada nemam nikakve probleme.

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

U jednom trentku se bacila sumnja i na ekspanzionu posudu, ali navodno (pošto je već par majstora dolazilo da vidi instalacije) nije problem do nje. Baca se sumnja da je moguće da je progoreo kotao na peći, ali bi u tom slučaju trebalo da se vidi voda okolo peći, ali vode tu nema.

kirgi
kirgi's picture
Offline
Registrovan dana: 18/07/2010
Poruke:

Kod mene je bio problem da je cev koja spaja ekspanzionu posudu bila začepljena od kamenca. Kod pumpe je moguće da su otišli grafitni ležajevi.

sllobam
sllobam's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2009
Poruke:

Moguće je da kamin pusta negde ali se ne primećuje dok greje jer voda ispari.Kad je hladan trebao bi da pokaže gde vlaži mada i to zavisi od pritiska u mreži.Na nižem pritisku ne curi ukoliko je manja pukotina.

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

Da li je to veliki i nerešiv problem? Razmišljam da li da se snalazim za eventualno krpljenje kotla ili da kupim nešto drugo. Elem, majstor koji mi je ovo montirao rekao mi je da je siguran da je peć 100% ispravna i da može da pokrije 6 radijatora na kvadraturi od 75m2. Ispostavilo se da ni jedno ni drugo nisu tačni.
@Kirgi: Da, verovatno su to ti ležajevi. Da li to može da se zameni? Mada, zvuk jeste po nekad pomalo iritantan, ali podnošljiv. Da li to smeta radu pumpe?
Još nešto, na peći ne radi njen termostat, što znači da ona klapna sa leve strane za promaju isto nema nikakvu funkciju. Sad

sllobam
sllobam's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2009
Poruke:

Pa sad kako se uzme,svaki problem je uglavnom resiv,pitanje je isplativosti.Pumpa mislim da ima biksne ne lezajeve,a ko to menja ne znam.nek traje dok traje pa menjaj.Pec bez klapne nije dobra stvar,kako ces da regulises temperaturu?

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

Raspitivala sam se u Alfa plam servisu i taj deo je zamenljiv, košta oko 5k dinara, može čak i kotao da se menja, nov kotao je 20k. Nisu to baš mala ulaganja, ali svaka škola se plaća. Temperaturu momentalno regulišem preko fioke za pepeo, a pratim je na novom ugrađenom termostatu. To je ona Srpska varijanta, kao kad voziš juga, moraš 100 caki da znaš. Wink
Razmišlam da sve ovo ostavim da radi, kako radi i dok bude radilo, pa da tamo za neku sledeću zimu menjam sve komplet.

VelibrorM
VelibrorM's picture
Offline
Registrovan dana: 19/01/2013
Poruke:

pokusaj da pumpi smanjis brzinu ako nije razlog pad pritiska
moras obavezno da zamenis regulator promaje zbog sigurnosti rada
ja bih ubacio jos jednu ekspanzinu posudu i mislim da bi time resila problem
kamin ti sigurno zadovoljeva potrebe grejanja

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

Primetila sam da pumpa bešumnije radi kad smanjim brzinu, ali nisam znala da li to smem da radim. Našla sam neku foru kako da grejem 60 m2 od 75m2 (ali nisu svi radijatori aktivni i nisu svi na max.). Videću za ekspanzionu posudu. Ova postojeća je sa sistema na gas i lepo je radila na gasnom grejanju, a zapremine je od 18 lit.

kirgi
kirgi's picture
Offline
Registrovan dana: 18/07/2010
Poruke:

Što se tiče pumpe preporučio bih da ugradiš novu , zamena grafitnih ležajeva i ponovo dihtovanje pumpe otprilike izađe kao pola nove. Kod mene je ekspanziona posuda od 35 L i sve radi ok.

knauf
knauf's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2012
Poruke:

po mom skromnom mišljenju i osobnom iskustvu onaj ko napisa da je kazan šupalj on je u pravu.
u mom slučaju gubitak vode i pad pritiska je bio kod novog,4-5 mjeseci starog kombinovanog bojlera (80 litarski leov pod garancijom) te se isto tako čula ,šklobočala,pumpa jer je pretakala vodu na pola,da se tako izrazim Smile, a ne na puno ili cijelo.
nakon promjene bojlere sve se dovelo u pravo,ispravno stanje....mada ja trenutno koristim klimu dok nije ispod nule...mrsko mi ložiti Wink)
kladim se 100% da je u pitanju šupalj kazan,kotao u peči...sretno
p.s.
čudim se da ti se ne jave majstori koji sve znaju oko parnog ???? valjda neće da petljaju sa ženama....nisu dovoljno "plačeni" Smile

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

Mada me mnogo buni zašto se merač pritiska ne poklapa na gasnom kotlu i na ovom termostatu što je namontiran na peć. Evo baš večeras, na gasnom je bio pritisak vode na nuli, a na kaminovom 0,6. Nije to baš mala oscilacija. Očigledno da ću ja već za sledeću zimu morati da nalazim neko bolje rešenje. E da, još jeno pitanje, moj kamin nema leptir za regulaciju promaje na dimnom odvodu, a i ne vidim da je tu ikada i bio. Je l to tako fabrički? Jer znam da moj kolega koji ima isti kamin, samo nije za etažno, ima taj leptir.

stangla
stangla's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2011
Poruke:

Imam i ja etažni i imam leptir

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

E sad je već postalo ozbiljno... Za 2 dana max., padne pritisak sa 1,6 na 0,6, tj. za ceo bar. A primećujem i da voda kaplje oko peći i to sa leve strane (tamo gde je termostat). Čak sam juče, kad sam čistila peć, primetila da je pepeo u ložištu sa leve strane vlažnjikav. Očigledno da je kotao vrisnuo. Da li je isplativo da se aktiviram oko popravke, naglašavam da i termostat ne radi, ili da kupim nešto drugo? Elem u pitanju je grejanje površine od 75m2, sa 6 radijatora (4 velika, dva mala). Hvala unapred na odgovorima. Smile

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ako vec nisi zadovoljna sa kaminom, sto bi onda bacala pare da krpljenje, zamenu kotla, popravke? Sve se to mnogo manje isplati nego da se kupi nov. Prvenstveno iz iskustva znam, da krpljenje kotla je samo privremeno resenje.

Ana sova
Ana sova's picture
Offline
Registrovan dana: 20/12/2012
Poruke:

Nisam baš baš nezadovoljna kaminom, uspevala sam da sa njim efektivno zagrejem 60m2, što je zadovoljavajuće. Ali pošto je prepravka očigledno ili preskupa ili varijanta "drži bure vodu", koja je preporuka za novu peć tj. kotao? Da li uzeti opet ovu alfu ili neki prity ili koji već? Treba malo obratiti i pažnju na estetiku, jer je to namontirano u dnevnoj sobi. Hvala.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Nezahvalno je preporuciti ovako, ali nesto od spoljnih kamina tipa centrometal. Vecina dobrih kamina je za ugradnju, sto opet moze mnogo lepse da izgleda ali dosta povecava cenu. Domaci, termomont simanovi, a strani bosch ili Fabrilor(nenormalno skupi). Prity ne znam, dosta njih se zali na taj proizvod. Cekaj drugo misljenje.

knauf
knauf's picture
Offline
Registrovan dana: 16/12/2012
Poruke:

naravavno da ti je kotao vrisnuo Wink , znala sam ...i napisala....naravno da češ kupiti neki PRITY kamin...ima tako slatki a poglavito ako se lože u dnevnom boravku...em dobro griju em stvaraju romantiku zbog stakla u vratima....ali ako si ekspert za pite ovi kamini nemaju pečnice a nečeš moći ni kuvati na njma ...tek da nešto podgriješ...Wink
p.s..
pošto si sova-nočna ptica romantike pored peči neče faliti...uf Wink))))...još kada vani pada snijeg Wink))))

zoran.mika
zoran.mika's picture
Offline
Registrovan dana: 27/09/2012
Poruke:

Ako si zadovoljna sa Alfa kaminom sto se tice funkcionalnosti i estetike onda uzmi novu Alfu,pri tom veze za instalaciju grejanja ti odgovaraju da ti nije potreban majstor a imas i garanciju