Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

etazno vs podno grejanje

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
marija17
marija17's picture
Offline
Registrovan dana: 24/11/2010
Poruke:

renoviramo potkrovlje u donjem delu kuce se trenutno grejemo na dva uljana raidjatora+jedna TA pec,kad je decembar,januar pa i februar stizu racuni oko 25.000 din,sto jemnooogo.
mislili smo da ubacimo etazno grejanje,a sad sam se nesto zainteresovala i za podno grejanje
interesuje me uporedjenje cene etaznog i podnog grejanja,
u prizemlju bi svakako menjali podove,laminat bi stavili umesto plocica i parketa pa bi zamolila za neku okvirnu cenu, ima 65kvw
a potkrovlje uprabo renoviramo i ima 80kvw,ali nema unutrasnjih zidova,trenutno,ako je to bitno
u kojoj fazi se radi podno grejanje? kad se postave podovi,pa grejanje pa laminat,tako nekkako sam skontala.
ako moze neko da mi napise okvirnu cenu,za materijal i ruke
ps iz zemuna sam

i sta mislite da li je bolje etazno ili podno?

hvala puno

idkira
idkira's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

Izbaci uljne radijatore i zameni ih sa TA pecima i eto najlakse ustede.
Ja grejem kucu od 85 kvm, sa 5 TA peci (jedna od 6kw, 2 od 4,5kw i 2 od 2,5kw) i to tako sto ih nocu punim, a retko kad imam potrebu da ih pustam da duvaju. "Duvaju" samo kad su najveci mrazovi (-15 do -20).
I racuni ne prelaze 200 evra u januaru

marija17
marija17's picture
Offline
Registrovan dana: 24/11/2010
Poruke:

nisam naglasila da meni smetaju TA peci,duvala ili ne,ja kasljem po celu noc vec smo ih imali,zato smo ih izbacili.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Dve ili 3 invertorske klime rešavaju ceo problem.
Prednosti:
1. najmanja investicija (1000-1500 evra, verovatno i manje),
2. potrošnja u odnosu na uljne radijatore tri puta manja,
3. može da se uradi uvek, a pogotovo naknadno,
4. dobija se hlađenje leti.
Zavisno od rasporeda, trebalo bi ugraditi jednu u najveću sobu pa videti korist. Uljne ostaviti za dogrevanje ostalih prostorija.
I podno i radijatorsko su bar 2-3 puta skuplji, a uštede energije nema.
Tek na postavljeno podno ili radijatorsko grejanje se može staviti toplotna pumpa (još 2500-6000evra) koja će štedeti energiju 1:3 i doći na potrošnju struje koju imaš odmah sa invertorskim klimama.
Kuća je potrošač i svejedno joj je odakle ćeš joj dati potrebne kilovate (loženje, struja, gas), ali nije svejedno koliko to košta. Jedino toplotna pumpa (tj klima) omogućava da za uloženi 1kw dobiješ 3kw toplote.
Traži rešenje na toj strani.

marija17
marija17's picture
Offline
Registrovan dana: 24/11/2010
Poruke:

hvala svima,ovo za invertoske klime mi zvuci fino,ako je tako

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Ja klime koristim za grejanje u prelaznom periodu jer me mrzi da ložim a i kotao dosta slinavi u prigušenom režimu loženja kod spoljnjih temp oko 15C, jeste sa klimama daleko lakše i čistije a i ne moraš da lpžiš na nekoliko sati i ujutru pre posla da se misliš da li će se deca posmrzavati ako niko ne založi ili se vatra ugasi neko lepo pritisneš dugmence na daljinskom i rešen problem, računicu nisam baš izveo ali tu je negde ali je sa radijotirima ipak nekako toplije pogotovu u celoj kući i u svim prostorijama je ujednačena temperatura. Invertorske klime sa ugradnjom ti izađu oko 700€ kvalitetne dvanestice po komadu (Fujitsu, LG) ,ima i raznoimenih kineza za 400-500€ (MIdea, Galantz i more drugih) ali mislim da nije vredno rizika za tu razliku u ceni pa da ti crkne i baciš 500€. Klime moraš imati u svakoj sobi inače će ti razlika između sobe sa i bez klime biti i preko 5C pogotovu kad su niske temperature, one fore da će klima da duva u pravcu druge prostorije zaboravi može samo za hodnik. Takođe klime non-stop duvaju (doduše one najskuplje imaju i filtere pa i prečišćavaju vazduh) tako da ako ti smeta duvanje, promaja i uopšteno cirkulacija vazduha razmisli o tome, takođe moraš rešiti i grejanje kupatila i kuhinje u kojoj ti je spas dobar aspirator koji ima izduvnu cev napolje inače se mnogo znoje zidovi oko šporeta kad se kuva nešto (kod mene teče voda niz pločice ako ne uključim aspirator iako imam sendvič zid sa propisnom izolacijom).

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ja znam nekoliko kuća i poslovnih prostora koji se greju i hlade klimama.
Za kuću bi trebalo početi sa jednom klimom u najvećoj prostoriji (u kojoj se najviše i boravi), a postojeće rešenje (uljni radijatori) zadržati kao pomoć kada zatreba i za ostale prostorije. Uljni će raditi samo pri nižim temperaturama od -5, a takvih dana je u NS ove zime bilo 12 (slovima i brojem DVANAEST), a zima je bila jača i duža nego prosečna.
U svakom slučaju ta jedna klima će uštedeti pare iste zime. Još ako uključuješ grejanje u npr 5 ujutru (digitalnim tajmerom koji košta 700din) pa zagreješ kuću po nižoj tarifi struje i to kada je najhladnije (najniža dnevna temperatura je od 4-6 ujutru), onda održavanje temperature troši mnogo manje struje.
Raspored prostorija ima velik značaj, ali preskupo je kupovati klimu za svaku prostoriju. Video sam rešenja gde se između prostorija stavlja pri plafonu otvor od 120mm sa bešumnim ventilatorom koji malim brojem obrtaja ubacuje topao vazduh iz susedne prostrije koja se greje klimom.
Ja čak razmišljam da li uopšte kupovati invertorsku klimu ili je i obična dovoljno dobra. Obična je duplo jeftinija (2 obične za jednu invertorsku), ima malo manji stepen iskorišćenja i slabo radi na temperaturama nižim od -5*C, ali takvih dana je malo tokom cele zime.
Šta fali taktici da se u 4 ili 5 ujutru uključe uljni radijatori, zagreju kuću i u recimo 8 ujutru nastavi (obična) klima da održava temperaturu ceo dan?
Ove zime je bilo samo TRI dana sa temperaturom nižom od -5.
Da ne bi bilo dileme, imam merene podatke svakih 20 minuta cele zime. Senzor se nalazi pored moje kotlarnice na 2m visine. Razlika temperature u gradu i na Rimskim Šančevima (gde je zvanična meteorološka stanica za NS) je oko 5*C (u gradu je toliko toplije).
Vredi o ovome razmisliti.