Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Grejanje na topao vazduh

37 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Vidim da o ovome nije raspravljano, pa k'o velim, možda ispadne i nešto dobro.
Elem, već 13 godina se u našoj kući grejemo ovim sistemom, a koliko sam video prilikom "prelamanja" oko odluke i još nekoliko kuća u gradu, pa iako je prilično primitivno (čitaj ručno) napravljen, radi odlično.
Princip je jednostavan - dvostruka komora od kojih je jedna (unutrašnja) izvor toplote (peć), a druga (oko nje) služi za zagrevanje i distribuciju zagrejanog vazduha putem prirodne cirkulacije (a izgleda da može i pomoću ventilatora) cevima u svaku prostoriju u kući.
Nema struje, vode, pumpi, smrzavanja radijatora (jer ni njih nema), ložimo šta stignemo, uglavnom kombinaciju drva - ugalj.
Ovaj sistem se, koliko znam, mnogo koristi u Americi i tamo je prilično usavršen jer postoji čitava industrija, ali sam došao do zanimljive informacije da je u stvari izmišljen i koristi se u Vojvodini već par stotina godina.
Ako još neko ima praktično ili teoretsko iskustvo sa ovim načinom grejanja, naročito u pogledu automatizacije, rad sam da prodiskutujem.

  • pec na topli vazduh.jpg
  • izlaz.jpg
  • razvod i povrat vazduha.jpg
  • pec.jpg

Ništa ne ostavljam nezavrš

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Dobro nam došao Laughing out loud
Tema je zanimljiva :+
Bilo bi poželjno da detaljnije opišeš način izrade i postaviš koju fotografiju, kao i da izneseš pozitivna i, eventualno, negatovna iskustva.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Nisam stručnjak za ovo, ali sam učestvovao u gradnji, tako da znam neke najvažnije detalje.
Majstor me pre svega APSOLUTNO uverio (što se pokazalo kao tačno) da je maksimalna pažnja posvećena bezbednosti, tj. da se dim ne može pomešati sa vazduhom koji cirkuliše kroz kuću. Zato sam pre konačne odluke obišao nekoliko već urađenih sistema i svi su ga hvalili kao da ih je ovaj potplatio.
Peć je urađena od tri kamionska doboša, posebno obrađena i pripremljena tako da jedan (donji - okrenut na dole) predstavlja pepeljaru, a ostala dva čine ložište. Dim se zatim provodi kroz dva dodatna izmenjivača toplote koji se nalaze iznad peći, a zatim odvode napolje, u dimnjak.
Oko peći je napravljena "kutija" od lima iz koje na vrhu izlaze cevi za odvod toplog vazduha, a sve je izolovano tervolom i učvršćeno spoljnom oplatom. Zatim se vazduh sprovodi u prostorije u kući, a vraća povratnom cevi koja se nalazi u hodniku i ide u donji deo gorepomenute kutije. Ima tu još dosta detalja, kao i naravno, problema, ali o tome drugi put, ako stignem i sa slikama, ili barem skicom..

Ništa ne ostavljam nezavrš

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Hvala i za ovoliko, mada očekujem i detalje Laughing out loud
Nadam se da će se, u međuvremenu, javiti još neko da iznese svoje mišljenje.

pace24
pace24's picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2009
Poruke:

Jako je interesantno, ali jos malo vise detalja bi bilo ok, naravno uz neku slicicu!!!!!!!!
pozzzzzzzzzzzzz

edvard
edvard's picture
Offline
Registrovan dana: 09/11/2009
Poruke:

Ja sam o tome bas diskutovao pre nekoliko dana pod temom ''Suvi kamin Termomont za etazno grejanje'',mozete da vidite temu sa linkovima, jedan za Termomont(bez ventilatora i povratnog voda), a drugi za Prity sa ventilatorom i povratnim vodom. Koji sistem je po vama bolji?
A evo jos jedan link sa slicnim sistemom:

http://www.dekra-s.rs/i2.php?mid=3&sid=17&psid=17&a=page&l=1

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

Vukoje.B wrote:
Nisam stručnjak za ovo, ali sam učestvovao u gradnji, tako da znam neke najvažnije detalje.
Dim se zatim provodi kroz dva dodatna izmenjivača toplote koji se nalaze iznad peći, a zatim odvode napolje, u dimnjak.

Zanima me koje je svrha ovih izmenjivaca u tvom sistemu, odnosno koji posao obavljaju posto prema opisu ti koristis cirkulaciju unutrasnjeg sobnog vazduha u dopusnoj komori van lozista.

Posto imas dugogodisnje iskustvo zanima me i koja je udaljenost tih drugih soba koje grejes, tacnije koja je duzina cevi za vazduh.

Ja imam nekih 6 godina iskustva sa slicnim sistemom, samo komplikovanijim jer ukljucuje kamin, rekuperator ventilacionog sistema i toplotnu pumpu kao jedan integrisani sistem za grejanje, hladjenje i preciscavanje vazduha.

Ono sto jos nisam resio je automatika odnosno programirano upravljanje protokom vazduha prema temperaturi i prema dnevno nocnom ritumu potreba.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Vidim da ću morati da "zalegnem".
Moja ideja je prevashodno da razmenom mišljenja (što stručnijih, to bolje) dođem do usavršene varijante ovog sistema, jer, kao što rekoh, nema nikakve automatike. Dok ne pripremim slike i skicu, (ide slava ...), dodaću samo još par detalja:
- Razmenjivači toplote su u sistemu za odvod dima - posle, tj. iznad ložišta i služe za dodatno skidanje toplote. Sve se to (peć i razmenjivači) nalazi unutar komore (nazvah je prethodno "kutijom") kroz koju struji kućni vazduh na način koji sam već opisao.
- Ceo taj sklop (nazovimo ga "kotao") se nalazi u podrumu, dimenzije su mu oko 1m x 1m u osnovi x 2,5m visine. Cevi za razvod toplog vazduha idu od vrha kotla, kroz ploče u kuću, dužina im zavisi do koje etaže stižu (ima ih tri - prizemlje, sprat i potkrovlje, pa računajte), a presek od veličine prostorije koju snabdevaju - od 10x10cm do 15x10cm.
- Greje se sedam prostorija ukupne površine oko 160 kvadrata i godišnje potrošimo oko 5-7 kubika drva i dve tone suve Kolubare. To je bilo sa "šupljom" stolarijom, ove godine sam je zamenio sa plastičnom, pa ćemo videti ...

Ništa ne ostavljam nezavrš

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

Quote:
Razmenjivači toplote su u sistemu za odvod dima - posle, tj. iznad ložišta i služe za dodatno skidanje toplote. Sve se to (peć i razmenjivači) nalazi unutar komore (nazvah je prethodno "kutijom") kroz koju struji kućni vazduh na način koji sam već opisao

Hvala na odgovoru no ovo mi i dalje nije jasno.

U izmenjivacu se nalaze dimni gasovi i kucni vazduh ?

Kako je reseno zaptivanje dimnih gasova na tako visokim temperaturama, iznad lozista ?

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Draga energijo, nadam se da će ti ova sličica pomoći. Naglašavam ponovo da je kotao smešten u podrumu.
Vazduh koji prolazi kroz peć i izmenjivače je, kao što vidiš, potpuno odvojen od kućnog vazduha. Materijal od kojeg je napravljena peć je gus debljine 5mm (gorepomenuti doboši), a izmenjivači su od varenih čeličnih ploča debljine 3mm. Donji u sebi ima horizontalnu pregradu, a gornji vertikalnu (ovo sam pokušao da prikažem isprekidanim linijama), čime je povećana putanja dima i površina sa koje prelazi toplota.
NEDOSTACI koje pokušavam da rešim:
- Otvor za loženje je u nivou ložišta, pa postoji opasnost naglog sagorevanja zapaljivih gasova ako je "cug" prigušen, a otvaranjem vrata za loženje uđe veća količina kiseonika (posledica - ocicani brkovi).
- Primitivna regulacija promaje (otvaranjem vratanaca pepeljare pomoću jednog šrafa - zato su ona okrenuta na dole).
- Takođe primitivna regulacija dotoka toplog vazduha u prostorije (na izlazima cevi su obični poklopci čijim pomeranjem ili zatvaranjem regulišem ili zatvaram dotok.
E sad,ako neko ima neki predlog, sav sam u ušima.

  • pec na topli vazduh.jpg

Ništa ne ostavljam nezavrš

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

ovaj način grejanja je super ali ugraditi ga u postojeću kuću pravljenu na naš način????? i poželjan je podrum pa instalacija za razvod toplog vazduha sve se da odraditi ali bar po meni kad bi počeo da pravim novu kuću u američkom stilu pa toplota iz podruma ide gore i vraća se

no sve u svemu interesantna tema za praćenje

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

Vukoje.B wrote:
Draga energijo, nadam se da će ti ova sličica pomoći. Naglašavam ponovo da je kotao smešten u podrumu.
Vazduh koji prolazi kroz peć i izmenjivače je, kao što vidiš, potpuno odvojen od kućnog vazduha.

Slika naravno pomaze, hvala na trudu.

Citirani tekst zbunjuje, onako kako je na slici je logicno- klasika (dimni gasovi i kucni vazduh prolaze kroz izmenjivac gde se izvrsi razmena toplote).

Kod mene je slicno reseno, izmenjivac dim-vazduh je fabricki gusani sa povelikim rebrima koji se nalazi u samotnoj vazdusnoj komori, a ja sam jos dodatno u samo loziste ubacio izmenjivac dim-voda.
Time sam nesto izmenio konstrukciju peci-kamina a prema iskustvu nije nesto naskodilo radu.

Pozitivna iskustva i slicni problemi koje navodis, manuelno upravljanje razvodom toplote putem vazduha.

Jos sam u potrazi za jeftinim i pouzdanim resenjem za regulaciju protoka vazduha u zavisnosti od podesene temperature pojedine prostorije, za sada sam dobijao ponude samo za bas skupa resenja.

Uglavnom kod mene temperatura vazduha se popne i do 80C nakon izmenjivaca pa otpada varijanta sa raznim plastikama.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Ne pratim savremene tokove, ali je meni za oko zapelo vrlo elegantno rešena regulacija promaje na "Kreki" - sonda se nalazi na mestu merenja temperature (u gorioniku, znači prilagođena je visokim temperaturama), a deo koji to pretvara u mehaničko kretanje pomera polugu za koju može da se veže bilo šta - mehanički sklop, potenciometar, foto-ćelija i sl.
Sa druge strane, naleteo sam na jedan sajt gde se nude razne drangulije za klimatizaciju ovde, imaju deo koji se zove "Regulator protoka - SPI" i radi kao blenda na foto-aparatu. Ako se to na neki način poveže sa prethodnom Kreka - pričom i postavi na pravo mesto - eto jeftinog rešenja.

Ništa ne ostavljam nezavrš

energija
energija's picture
Offline
Registrovan dana: 17/10/2009
Poruke:

Pogledao sam domaci sajt, i sajt Systemair proizvodjaca ali nazalost SPI nema mogucnost automatske regulacije protoka u funkciji zeljene temperature.

Klasican mehanicki regulator, ja vec imam slicne unutar sistema distribucije vazduha.

Mana je sto ne moze da se programira, nema daljinskog komandovanja pa time nema ni varijante za automatizaciju rada sistema.

Ta "kreka" sonda bi mozda mogla da dodje u obzir da pomera polugu mog regulatora protoka (DEC proizvodjac) koji radi kao i pomenuti SPI.

Uslov za primenu je da sonda ima histerezu prepoznavanje temperatura od najvise 2C a pozeljno 0,5C tj 21C +-0.5 C i da moze da bude sam senzor udaljen od mehanizma sonde bar 5metara.

Ja sam nekako skloniji varijanti da se automatizacija napravi od nezavisnog izvrsnog servo motora upravljanog sa 0-10V analognim signalom i nekog programabilnog kontrolera koji ima konvertovani izlaz na 0-10V i jos da ima lako dostupni softver za mapiranje protoka.

Da nisi mozda naleteo na neki elektricni regulator protoka (naravno niskonaponski) kod nas u ponudi ?
Eto, to su muzicke zelje.

Gledao sam nesto cene na sajtu sa tvog linka, onako bas su naduvane fino Smile

I inace po domacim sajtovima ima svasta ali kada dodje do realizacije ja cesto natrcim na situaciju da su magacini prazni i da se na kraju svede na pricu da je to i to konkretno nedobavljivo u razumnom roku po normalnoj ceni kakva je uobicajena.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Najzad sam našao vremena da uradim par slika. Kao što se vidi iz priloženog - PRIMITIVNO.
Nisam pomenuo da smo prilikom izgradnje pokušali da za prelazni period uradimo zagrevanje pomoću električnih grejača (za TA peći Elind - mislim 3x6kW na 380V) koji su bili smešteni u slobodan prostor u vrhu komore propisno povezani preko sklopke i daljinski regulisani termostatom iz kuće, ali se to pokazalo kao neefikasno, jer ti grejači definitivno nisu predviđeni za takav način rada (verovatno bi efikasniji bili cevni, kao na industrijskim sušarama za veš). Na kraju sam od toga odustao, barem dok ne nađem odgovarajuće grejače Sad .
Pošto sam više sklon samogradnji, a ne kupovini, po raznim sajtovima uglavnom "kradem" ideje, zasučem rukave (u tome je suština SSM, zar ne?), pa obično ispadne u granicama zadovoljavajućeg.
Tako ću pokušati da napravim i ovu moju "Kreka" zamisao. Biće tu i mehanike, i elektronike, a ako ispadne dobro napisaću izveštaj.
Sugestije su dobrodošle!

Quote:
Klasican mehanicki regulator, ja vec imam slicne unutar sistema distribucije vazduha.
Mana je sto ne moze da se programira, nema daljinskog komandovanja pa time nema ni varijante za automatizaciju rada sistema.

Energijo, može li neka fotka tog tvog sistema, jer mi, čitajući tvoje postove nije baš jasno čega tu svega ima?

  • izlaz.jpg
  • razvod i povrat vazduha.jpg
  • pec.jpg

Ništa ne ostavljam nezavrš

miloshke
miloshke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/02/2010
Poruke:

Ovo resenje mi se jako svidja, ali je problem sto je potrebno planirati ga jos u toku izgradnje kuce. Kad je kuca gotova komplikovano je da se integrise.
Zanima me da li neko ima iskustva sa takvim, naknadnim izmenama i nadogradnjama.
Grejem sa na kreka-veso i najtoplije je, ili tacnije pretoplo, u predsoblju gde se nalazi pec, a ostale prostorije koje se greju po principu prirodnog strujanja vazduha kroz otvorena vrata su svezije.
Dakle, kako nadograditi kreku i cevovod u cilju efikasnije distribucije toplog vazduha u udaljene prostorije?

nedim
nedim's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2010
Poruke:

http://www.ewi-therm.com/downloads/EWI_Warmluftoefen_engl.pdf

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

@nedim, hvala, dokumenat mnogo toga objašnjava u smislu proizvodnje topl. energije, ali je poseban problem distribucija toplog vazduha od izvora do prostora koji se greje.
Ja sam imao sreću da mi je konfiguracija kuće takva da se kotao nalazi ispod prostora za stanovanje - u podrumu, pa je cirkulacija toplog vazduha prirodna.
Inače, grejanje je urađeno naknadno, bilo je dosta štemovanja da bi se provukle cevi za razvod, tako da sam izgubio živce, pa ni do danas nisam ugradio ni difuzore. Evil

Međutim, niz problema nastaje ako se distribucija toplog vazduha vrši etažno, tj. izvor toplote je na istom nivou kao i stambeni prostor koji se greje (kao kod @miloshke-a, a i još dosta ljudi, o tome ima nekoliko tema). Tu se topao vazduh mora distribuirati prinudno, pomoću ventilatora.

Pored ovoga, opšti problem (pa i moj) je automatizacija celog procesa koja, kao uostalom svi sistemi grejanja, mora uzeti u obzir niz parametara, od toplotnih gubitaka objekta, razvodnog cevnog sistema, nekoliko vrednosti temperatura (u ložištu, u razvodu, spoljne, itd ... pa do zadate temperature u prostorijama).
Da ne detaljišem, o ovim stvarima je dosta pisano u srodnim temama na forumu, pa se malo "rastrčite", ima zaista veoma korisnih i stručnih priloga. I ja sam dosta stvari ovde naučio, pa na proleće planiram generalni remont, o čemu ću još detaljno pisati kada bude gotovo.

Što se "Kreke" tiče, mislim da ona konstrukciono nije pogodna za ovakav način grejanja - odlična je za ono za šta je napravljena, ali ništa više od toga. Postoje peći projektovane za tu namenu, i o njima je pisano na forumu. Mada, ko zna, neko i za staru dobru "Kreku " nađe rešenje, pa joj ukrade toplotu i razvede po celoj kući. Smile
Meni je interesantan jednostavno rešen automatski cug na njoj, koji bi se mogao iskoristiti za moju peć. Nekako sam više sklon takvim rešenjima tamo gde je moguće, nego nekakvim komplikovanim elektronskim uređajima.

Ništa ne ostavljam nezavrš

vuckoraska
vuckoraska's picture
Offline
Registrovan dana: 20/10/2010
Poruke:

zdravo ljudi, hvala Vam na svim savetima a gde ima da se kupi izlazni otvor toplog vazduha.

Jovnik
Jovnik's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2008
Poruke:

Pozdrav svima!

Imam kucu sa grijanjem na mazut koji je veoma skup, a u podrumu imam dobru pec na drva. Podrum je otvoreni prostor velicine 60-70 "kvadrata" i pec se nalazi u jednom uglu, a dijagonalno u drugom uglu nalaze se stepenice. Iznad peci ima rupa u plafonu u obliku lijevka velicine otprilike 30cm (najuzi dio) preko koje jedan dio topline prelazi u prizemlje, a drugi dio opet ide gore preko stepenica i drugih otvora nema. Kad grijemo drvima, podrum se zagrije mnogo vise od prizemlja, a zelio bih da dio topline ode i u prizemlje. Zato sam nabavio dobar industrijski ventilator koji sam instalirao u rupu u plafonu, iznad peci da bi vukao topao vazduh iz podrula prema prizemlju, ali nemam pojma zasto, nema ama bas nikakvog efekta! Ventilator je odlican i vuce kao lud, 300CFM (300 cube feet per minute), ali zasto topao vazduh ipak ostaje u podrumu teska mi je misterija... Razlika u temperaturi brzo naraste i preko 5 stepeni C izmedju podruma i prizemlja. Valjda bi bilo normalno da taj vazduh koji ventilator ispumpa prema prizemlju bude makar malo vise zagrijan, a onda da onaj hladniji iz prizemlja ga nadoknadi preko stepenica???!!! Pretpostavljam da ipak vecina topline iz peci ode ne prema gore nego prema naprijed, dalje od ventilatora pa da zato ne funkcionise iako mi ni ta ideja nema bas neke prevelike logike... Razmisljam da ispred peci postavim onaj ljetni ventilator sto stoji uspravno na nogaru i da tjera topao vazduh od peci prema cosku gdje se nalazi taj drugi ventilator, ali ne znam ni sam vise...

Imate li kakvu ideju kako da poboljsam cirkulaciju izmedju podruma i prizemlja?! Svaka pomoc je dobrodosla i cijenim svaki dobronamjeran odgovor!!!

Hvala!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Topao vazduh se mora usmeravati kanalima, a ovako izvlačenjem iz jedne prostorije i prebacivanjem u drugu samo uz pomoć ventilatora, kao što si isprobao - ne ide.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Jovnik
Jovnik's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2008
Poruke:

Pa dobro Zvukoljube, a zasto ne ide?!

Jovnik
Jovnik's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2008
Poruke:

P.S. Ako imas sobu koja je za par stepeni toplija od druge, imas otvor izmedju obje i izvor pokretanja vazduha, a situacija se ne mijenja, to je ono sto ne razumijem. Osim toga, imam centralni sistem ventilacije i ima usisna cijev u podrumu, ali je daleko od peci i ispod stepenica, pri podu te sam i zato dodao taj ventilator da pripomognem kretanju vazduha.

Kakvu sugestiju?

fastwili
fastwili's picture
Offline
Registrovan dana: 01/11/2010
Poruke:

pozdrav svima , nov sam na forumu i jako je zanimljiva tema . na konto teme poceo sam izgradnju peci . Samo imam jednu nedoumicu , imam vise vrsta kotlova .. stari kotao za grejanje etazno....ili da rucno pravim pec oblozenu samotom iz tea peci ....dotok hladnog vazduha sam planirao da dovedem spolja ..i namontiram ventilator iz kola sa regulacijom jacine...pa ako ima ko neki koristan savet bio bih jako zahvalan ... crteze i skice cu da stavim pa da vidite jeli dobro

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Spojio sam temu koju je Jovnik otvorio sa već postojećom u kojoj je naširoko pisano o grejanju toplim vazduhom.Sad lepo sve pročitaj pa idemo dalje.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

darkelja
darkelja's picture
Offline
Registrovan dana: 19/02/2009
Poruke:

Jovnik,mislim da je kod tebe problem u veoma malom otvoru i da je to nedovoljno da toplota predje iz podruma na sprat.

Jovnik
Jovnik's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2008
Poruke:

Darkelja, mislim da nisi u pravu. Ako si procitao moj post onda si vjerovatno vidio da je najuzi dio rupe relativno uzak, ali posto je napravljena u obliku konusa (lijevka), donji dio koji je iznad same peci je dosta siri i sto se vise penje prema gore, to se vise suzava i na samom vrhu se nalazi jak industrijski ventilator koji prakticno pokriva citavu rupu i prema mojoj racunici vuce oko 10 kubnih metara na minut sto znaci da ako imam oko 200 kubnih metara prostora u mom podrumu, ventilator bi trabao da izvuce i zamijeni sva vazduh odozdo u roku od 20 minuta. Probao sam da pridjem sa salvetom odozdo prema ventilatoru i povukao ju je sa solidne distance, ali zasto temperatura u podrumu ne pada ako vec ispumpavam topliji vazduh prema hladnijoj prostoriji, a taj isti vazduh je onda zamijenjen hladnijim jer se inace stvara vakuum koji ga privlaci?!

Teoretski, siguran sam da bi ova moja skalamerija od ventilatora trebala da fercera, ali nemam pojma gdje grijesim... Topao vazduh se svakako penje prema gore i posto je moj ventilator u samom plafonu, sigurno da vuce najvise vazduha bas sa tog dijela, koji je uz podrumski plafon i koji je najtopliji...

Gdje grijesim?!

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Jovnik wrote:
na samom vrhu se nalazi jak industrijski ventilator koji prakticno pokriva citavu rupu i prema mojoj racunici vuce oko 10 kubnih metara na minut sto znaci da ako imam oko 200 kubnih metara prostora u mom podrumu, ventilator bi trabao da izvuce i zamijeni sva vazduh odozdo u roku od 20 minuta. Probao sam da pridjem sa salvetom odozdo prema ventilatoru i povukao ju je sa solidne distance, ali zasto temperatura u podrumu ne pada ako vec ispumpavam topliji vazduh prema hladnijoj prostoriji, a taj isti vazduh je onda zamijenjen hladnijim jer se inace stvara vakuum koji ga privlaci?!
Teoretski, siguran sam da bi ova moja skalamerija od ventilatora trebala da fercera, ali nemam pojma gdje grijesim... Topao vazduh se svakako penje prema gore i posto je moj ventilator u samom plafonu, sigurno da vuce najvise vazduha bas sa tog dijela, koji je uz podrumski plafon i koji je najtopliji...Gdje grijesim?!

Možda je ventilator prejak. 10m3 na minut mi je orkan. Video sam na jednom mestu grejanje toplim vazduhom i čovek u sobi ima otvor od 160mm i kroz njega duva mnogo manje nego bilo koji ventilator, možda brzina oko 20cm/s. Kao povetarac. Ako guraš velikom brzinom vazduh on će biti sve hladniji, zato se leti i hladimo tako.
Temperatura u podrumu ne može tako brzo padati jer je akomulirana i treba bar dan-dva da vidiš razliku i to ako precizno meriš.
Ja bih pre merio temperaturu na izlazu ventilatora tj u sobi iznad. Najbolje meriš i pre i posle ventilatora pa vidiš šta dobijaš.
Koliko se sećam onaj vazduh koji sam spominjao gore je bio oko 15 stepeni topliji od prostorije.
Sad razmišljam da te ne odvedem na pogrešan put: prostorija je bila oko 15m2 a cirkulacija vazduha kao klima na srednjoj brzini.

kilimaker
kilimaker's picture
Offline
Registrovan dana: 05/08/2008
Poruke:

Cini mi se da grejanje toplim vazduhom ne podrazumeva promaju toplim vazduhom .
Osim sto okreces u tom slucaju vrtlog prasine ,koji mora da izaziva snazan ventrilator ,stvaras i efekat promaje .
Potrebno je staviti manji ventilator ,izvuci topao vazduh iz same peci ,njenog oklopa (napraviti nesta sto ce prikupljati vazduh) i kanalisati ga u odgovarajuci prostor ,ukoliko je potrebno ventilatorom .Normalno treba omuguciti kruzenje vazduha zbog smanjivanja razlike u pritisku.

darkelja
darkelja's picture
Offline
Registrovan dana: 19/02/2009
Poruke:

Jovnik,kakva je to pec?Koja joj je namena?

Jovnik
Jovnik's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2008
Poruke:

Sve je to lijepo sto pisete, ali do sada mi niko nije odgovorio na moje pitanje: zasto se skoro nista nije promijenilo od ugradnje ventilatora?! Zasto se u podrumu temperatura i dalje penje kao da je skroz zatvoren i kao da nema ama bas nikakve izmjene vazduha?!

Darkelja, u podrumu imam dobru pec na drva kojoj je svrha da prvenstveno grije podrum (sto ucini u veoma kratkom roku i dalje je sve pregrijavanje i taj visak energije zelim da posaljem u druge prostorije) i da dogrijava prizemlje i zbog toga je u originalnom dizajnu i napravljena ona rupa u plafonu o kojoj sam pisao. Znaci, ta rupa i sluzi da bi se preko nje prizemlje grijalo, a ventilator pri tome moze samo da pomogne. Zasto se to ne desava, nemam pojma.

Kilimaker, ako imas kocku od 200 kubnih metara vazduha zagrijanih na 27 stepeni C i na jednom kraju imas rupu kroz koju vazduh moze da izadje, uz to mu jos pri tome i ventilator potpomaze, a sa druge strane imas hladniju prostoriju, znaci hladniji vazduh tezi sam po sebi da se pomijesa sa toplijim (i obrnuto) da bi im se temperature izjednacile (znaci topao vazduh ce se malo rashladiti, a hladni ce se malo ugrijati), zasto se to onda ne desava?! To sto kazes imalo bi logike da je najtoplije oko peci pa se ta toplina gubi negdje drugdje, a ne tamo gdje treba, ali u ovom slucaju desava se nesto drugo: citav podrum je topal (znaci nema hladnih mjesta), a prizemlje je dosta hladnije. Sto se prasine tice, nema je tako da nema tih problema, a za promaju, moram je svakako napraviti jer je citava kuca na fazonu "open concept", znaci sve je otvoreno i moram napraviti strujanje vazduha da bi se sve izjednacilo, a ne da bude hladno pri podu, a vruce uz plafon.

Tihi, mozda si u pravu sto se tice jacine ventilatora iako smatram da nije prejak, ne duva bas toliko iz te rupe, ali slazem se da moze biti i dosta slabiji. Kupio sam bas ovaj jer sam htio da vidim efekat sto brze, ali cak ni sa ovom jacinom nisam ga vidio. Zato se i javljam ovdje da rijesim ovu misteriju. Sto se temperature u podrumu tice, nisi u pravu jer se relativno brzo ohladi kad se vatra ugasi i preko noci temperatura padne za dobrih 10-ak stepeni. Znaci nije u pitanju akumulacija topline. U pravu si sto se tice mjerenja temperature da je treba mjeriti i gore i ne bi mi bio problem da ne vidim neku promjenu gore jer je taj prostor bar 3x veci nego u podrumu, znaci da mu treba i toliko puta vise energije da zagrije sav taj vazduh, ali nema mi logike da se temperatura u podrumu ne samo da se ne smanjuje, a ja je ispumpavam na umjetan nacin, nego se i povecava istim tempom kao i kad nije bilo ventilatora. Za kraj, temperaturu i gore i dole mjerim elektronskim termometrima pa mislim da imam dosta precizno ocitavanje.