Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Grejanje - KALJEVE PEĆI

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Arijel5
Arijel5's picture
Offline
Registrovan dana: 13/12/2008
Poruke:

Pozdrav svima.

Ne znam ništa o kaljevim pećima, čak nisam ni znala šta su kaljeve peći, dok nisam malo pročitala na netu. Ispade da je to najekonomičniji i najbolji način grejanja.

Zanima me sledeće:
Imam kuću na Avali od oko 18-20 kvadarata. To je sve jedna prostorija.
Koje bi mi veličine - dimenizije trebala ta peć da bi ugrejala prostor od 20m kvadratnih, a mozda u buducnosti prosirim malo kucu da bude 40m kvadratnih.
Zanima me kolike bi mi dimenzije trebale za oba slucaja?

Da li vredi kupiti polovnu kaljevu? Da li se to preporučuje?

Hvala!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ништа не смета половној каљевој пећи ако су каљеви сви на броју и цели, и онако мајстор то мора поново озидати, јер се она не може селити у комаду.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

pazovan
pazovan's picture
Offline
Registrovan dana: 18/06/2010
Poruke:

Mi smo kući dugo koristili kaljevu peć i grejala je jako lepo Smile
Malo potraje dok se ne ugreje, sat dva ali posle je milina. Uglavnom smo ložili drva a preko noći stavljali komad većeg uglja da drži žar do jutra. Kasnije sam čuo, ali ne znam da li je istina da postoje kaljeve peći za drva i za ugalj - fora u nekim pregradama unutra, ne znam. Vollo sam da gledam vatru u njoj ili da se ceo zalepim leđima za nju.
Uglavnom, posle 15 godina je počela dosta da dimi dok ne povuče i trebalo ju je očistiti a mi nismo umeli + smo uveli plin tako da je peć sada u šupi u komadima. Kada sam je rastavljao bila je začepljena na ulazu u dimnjak. Posao od nekih 15-ak min da se otvori od gore, očisti i vrati sve na mesto ali džabe sad, zamenila ju je plinska pećka.
A da, imao sam i foru sa grejanjem obuće zimi. Petnaestak minuta pred izlazak iz kuće stavim cipele na nju da se ugreju - ko podno grejanje da imam. Smlače se i super za stopala na snegu...

novii025
novii025's picture
Offline
Registrovan dana: 27/08/2013
Poruke:

Da, svakako da se isplati uzimati kaljeve peći, čak se za zidanje kaljevih peći mogu koristiti komadi od dve različite peći. Ovde kod nas u Apatinu su dosta popularne i ima ih u dosta kuća.