Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izmjenjivac toplote

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
shaki0230
shaki0230's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2009
Poruke:

Krenuo sam sa renoviranjem stana pa pokusavam na sve nacina max da iskoristim radi ustedete. Nedavno me prijatelj zainteresovao sa izmjenjivacem toplote pa me zanimaju vasa iskustva
Evo i linka jedgno od grejaca kaje sam pronasao za sada
http://www.termoklimadoo.com/index.php?page=ProizvodInfo&id=42

shaki0230
shaki0230's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2009
Poruke:

Jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu jeste bojler. Topla voda nam je svakodnevno neophodna i voda mora biti stalno zagrejana i spremna za upotrebu, čak i noću što predstavlja značajan trošak za kućni budžet imajući u vidu najnoviju cenu električne energije. Vrlo je lako i jeftino imati toplu vodu - pomoću izmenjivača toplote!

Izmenjivači toplote funkcionišu na principu razmene toplotne energije između solarnog sistema ili centralnog grejanja i bojlera tako da uvek imate toplu vodu u bojleru gotovo besplatno! Uz to električni grejač je automatski aktivan ukoliko solarni sistem/centralno grejanje ne funkcionišu.

Izmenjivač toplote ID-14 ili tzv. "kombinovani grejač" namenjen je za ugradnju na mesto postojećeg električnog grejača. Može se ugraditi na sve tipove bojlera sa elipsastom flanšnom. Izrađen je od bakarne spiralno savijene cevi površine 1400 cm2 koja omogućava zagrevanje 80-litarskog bojlera za 1h40min. Unutar spitale nalazi se električni grejač koji se koristi kada nije u upotrebi solarni sistem ili centralno grejanje što znači da nikada nećite ostati bez tople vode.

Ima neko iskustva?

perigee
perigee's picture
Offline
Registrovan dana: 22/08/2011
Poruke:

Ugradio sam ga u 50l bojler i veoma sam zadovoljan.Troskovi struje su svedeni na minimum.
Povrsina kolektora je 1m2.ali sa mogucnoscu pracenja sunca.Diferencijalni termostat i to je to.

shaki0230
shaki0230's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2009
Poruke:

Meni je plan da ga povezem sa centralnim grejanjem u zgradi. Jedino sto mi je nejasno kada se grejanje iskljuci tokom noci sta se tada desava. Znam da voda kruzi od toplane kroz sistem ali je ne greju ako se ne varam. Da li to znaci da ce mi hladiti vodu u bojleru, tj da ce mi el. grejac uzalodno grejati.
Znaci brine me situacija od 21h do 6h kad ne radi CG u zgradi.

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

možeš da staviš ventil pa da noću gasiš protok vode ili da staviš termo prekidač(termostatski nalegajući prekidač) i elektro ventil, ali imaj u vidu da je ovakav poduhvad nelegalan i da ti treba neko da te poveže na sistem toplane.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Grejanje u zgradama je projektovana isnstalacija i svako takvo budženje narušava sistem u zgradi, a sem toga postoje kalorimetri u podstanicama na kojima se tačno očitava utrošena energija, što znači da će svi zajednički plaćati povećan utrošak energije zbog nekog ko se "snašao" i štedi struju.Da ne govorimo da je takav posao van zakona i da se ništa na toplovodnoj instalaciji ne može raditi bez odobrenja toplane.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..