Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija peći

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zeljkott
zeljkott's picture
Offline
Registrovan dana: 19/07/2010
Poruke:

Imam peć central 23 koja mi je postavljena u kuhinji.Sada hoću istu da premjestim u podrum zbog prevelike prašine u kuhinji.Da nebi gubio toplotu koju peć zrači htio bi da peć sa vanjske strane izolujem ali neznam sa kojim bi to materijalom učinio.Razmišljo sa da to uradim sa staklenom vunom ali čuo sam da je karconogena.

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Prijatelju, u poslednjoj reči si omašio par slova (ali ni jedno nije slovo "u"). :hh

Šalu na stranu, nisam siguran da li je to izvodljivo u SSM varijanti, ali svakako bi trebao koristiti mineralnu vunu, koja nije ... kako ono reče ...

Ništa ne ostavljam nezavrš

VodoWat
VodoWat's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2011
Poruke:

mineralna je najzdravija... daj sliku kotla!!!

bolje dzaba sedeti nego dzaba raditi

drivergt
drivergt's picture
Offline
Registrovan dana: 15/02/2011
Poruke:

A neces je jesti bre.... Smile))

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Najbolje od keramičke vune jer ona trpi 1100 stepeni a kamena 450 mx. a staklena još i manje, tako je meni reko čovek koji se bavi vatrostalnim materjalima. Pretpostavljam da je to ona vuna koja se koristi za izolaciju šidel (i njima sličnih) dimnjačkih cevi. Ja sam se zeznuo pa sam u TA peći stavio kamenu vunu, to je toliko smrdelo da nije bilo šanse da se sedi u sobi, štipe za oči kao suzavac.

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Staklena vuna je dobar izolator...sto se temperature tice,staklena vuna moze da izdrzi temperature deklarisane kao i za svako staklo...i ne moze biti manja od 600C kolika je minimalna temperatura topljenja stakla s posebnim odnosom minerala za dekoracijske svrhe(lampwork recimo)...
Ja koliko znam nije kancerogena a jos manje nije...karconogena ili sta vec...Potencijallno velika opasnost je udisanje staklenih vlakana ali ona i mogu da se izbace iz pluca...ali staklena prasina nikako.
Ja bih ipak stavio staklenu vunu,a ako ne ozid,onda bih uradio oplate od lima...

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Peco, pratio sam tvoje muke sa izolacijom u TA peći, ali mi nikako nije jasno otkud taj smrad.
Ja sam prilikom remonta moje peći koristio Knauf table kamene vune standardnih dimenzija (100x60x5cm) i nisam primetio nikakve mirise, a kamoli neprijatne. Temperature su inače mnogo veće nego u TA peći (i do 300°C), pa opet nije bilo nikakvog odgorevanja izolacije (odgorevao je samo piroksal).
Od kog proizvođača je tvoja izolacija? Biće najpre da je ta izolacija povukla nešto još dok je stajala na stovarištu.

Inače, kamena vuna se (prema Knauf-ovim katalozima) koristi na temperaturama do 750°C (tačka topljenja > 1000°C), a staklena do 230°C (tačka topljenja oko 700°C).
Kamena vuna je u svim aspektima bolji izbor, osim što staklena vuna ima nešto manju specifičnu težinu.

Ništa ne ostavljam nezavrš

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

U pitanju je Termodomova kamena vuna, prodavac mi je rekao da može u TA peć međutim ispalo je da smrdi užasno, inače je bila upakovana u najlon i bila je skladištena u limenom hangaru, da ga tako nazovem koji je otvoren sa jedne strane, tj nema vrata, e sad možda ga je neki džeki preko noći ''oplemenio'' pa otud smrad.

milentije80
milentije80's picture
Offline
Registrovan dana: 20/11/2010
Poruke:

I ja imam slične probleme kao željko samo što ja imam alfin at 20 koji mi je u kuhinji i hteo bih nekako da ga izolujem da ne odaje toplotu zračenjem koja iznosi 5 kw, još uvek razmatram ideju i raspitujem se za cenu keramičke vune jer mi ona deluje najprikladnije u mom slučaju.