Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Jednocevni ili dvocevni sistem grejanja

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Vocar
Vocar's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2015
Poruke:

Pozdrav kolege forumaši,
u prizemnu kuću od 100m2, sa pvc izolacijom i izolacijom i fasadom 5cm deljine ( trenutno a planirano je još minimum 5cm ), planiram da uvedem grejanje.

Izbor je pao na kotao na pelet Kepo 20kw i sada razmatramo mogućnosti razvoda instalacije.
Trenutno smo najbliži ideji da cevi za grejanje, umesto po zidovima, razvedemo kroz pod ( štemovanje košuljice i postavka cevi uz obavezno izolovanje istih ) i sada smo u nedoumici da li da idemo sa jednocevnim ili dvocevnim sistemom.

Može li neka preporuka, prednosti i mane oba? Koliko dvocevni sistem može biti skuplji ( red veličine nekoliko desetina, stotina, hiljada evra itd.) ?

markus81
markus81's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2011
Poruke:

Ja imam kuci jednocijevni sistem postavljen prije 28 godina, i radi savrseno. Na postojece radijatore za centralno kada je useljena zgrada postavljen jednocjevni sistem ispod lajsni parketa, prije lakiranja parketa, vracene lajsne i lakiran parket. Mi smo prezadovoljni i grijanjem i potrosnjom. Medjutim, nedavno je punac radio grijanje i nijedan majstor nije htio da se prihvati da uradi na ovaj nacin vec su insistirali na dvocijevnom sistemu jer je "bolji".

Pretpostavljam da je to "bolji" da znaju da urade dvocijevni a jednocijevni ne. Teoretski koliko sam upoznat, dvocijevni majstori urade odokativno i funkcionise, a kod jednocijevnog je dosta lakse pogrijesiti. Ja bih sebi uvijek uradio jednocijevni, ako bi majstor garantovao da zna da uradi kako treba.

sasa-74
sasa-74's picture
Offline
Registrovan dana: 15/02/2014
Poruke:

@ vocar
promasen izbor kotla. na 100m2 kotao od 20kw je previse. bice velika potrosnja nepotrebno. toby 12 ili kepo15 su kotlovi o kojima bi ja razmisljao . jednocevni sistem trazi dobar proracun, da ne bude pretoplo tamo gde je prvi radijator a hladno u sobi gde je zadnji radijator. Zato dvocevni sistem, kotao po izboru, cetvorokraki ventil, 2 pumpe obavezno, predimenzionisati radijatore zbog sto manje temperature polazne vode i obavezno termo glave na radijatorima. Sto se tice izolacije poredjajte kamenu ili mineralnu vunu po ploci . izolacija ploce je isto vrlo vazna stavka u izolovanju objekta.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®