Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kada promeniti izolaciju na cevima split-sistem klima uređaja ?

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
jedanbata
jedanbata's picture
Offline
Registrovan dana: 06/03/2008
Poruke:

Imam već 5-6 godina običan split-sistem klima uređaj, i krajnje je vreme da se izmenjaju izolacije na cevima koje stoje spolja (i spajaju spoljnu i unutrašnju jedinicu).

Izolacija se očigledno istanjila, a na ponekim mestima i popucala, otkrivajući bakarne cevi i električni kabl (sa kojeg se nije skinula njegova izolacija).

Da li da zovem majstora da sada promeni tu izolaciju (pa da nova izolacija prezimi) , ili ipak da to uradim posle zime, pa da izolacija bude nova-novcata za leto ?

Sada kad sam napisao pitanje, čini mi se glupo, ali iz nekog razloga koga se ne mogu trenutno setiti, sam hteo da ga postavim.

blankom
blankom's picture
Offline
Registrovan dana: 27/11/2009
Poruke:

Ja sam menjao izolaciju bakarne cevi na zamrzivacu. U sustini je to slicna stvar. Iseces onaj deo iyolacije koji je los,ono sto je u zidu tesko ces moci damenjas . Kupis izolaciju u bilo kojoj radnji koja ma klima uredjaje ili negde drugde. Jedini nacin da navuces na cevi je da iseces izolaciju "obuces" cev i obmotas izolacionom trakom ili trakom koju koriste majstori za ugradnju klima uredjaja. I to bi zavrsilo posao. Druga varijanta je da kada ti se reparira klima(puni freonom ,ili se cisti...) majstor tada moze da otsrafi cev sa spoljne jedinice i da navuce nov komad izolacije.
Oceni sta bi ti bilo bolje.

jedanbata
jedanbata's picture
Offline
Registrovan dana: 06/03/2008
Poruke:

hvala ,

ali nije u ovom slučaju problem u tome kako obmotati izolaciju oko cevi,

već je stvar u tome da nisam siguran da li je veća šteta da preko zime bakarne cevi koje su na nekim mestima ogoljene, budu izložene mrazu i eventualno
snegu, topljenju leda, itd.
ili ako takvi uslovi nisu neka opasnost za bakarne cevi (i električni kabl koji ide uz njih) onda da ostavim, pa da na proleće menjam.

A serviser u mom slučaju mora da izvede radove, jer je sve to na spratu i ne može se dohvatiti sa prozora, nego mora da se radi sa onim najdužim merdevinama
koje ja nemam, a i kad bih imao ne bih smeo da se penjem. Pa kad ga već zovem da se pentra, onda neka zameni izolaciju navlačenjem na cevi, bez prosecanja.