Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kalorimetri na radijator

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MI66
MI66's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2010
Poruke:

Gradska toplifiikacija nudi ugradnju kalorimetrre na radijatorima.
Zanima me gde se montiraju ove kalorimetre, dali na ventilima ili su potrebne neke dodatne instalacije na sistemu, kao secenje cevi ispred radijatora, zavarivanje i slicno.
Kako funkcioniraju ove kalorimetre, kabo bi se one citali od strane toplifikacije i dali je to razumno resenje u pogledu potrosnje toplinske energije i finansiske zastede.
Pozdrav

Bagljasan
Bagljasan's picture
Offline
Registrovan dana: 23/04/2009
Poruke:

Pretpostavljam da nisu u pitanju kalorimetri, već delitelji toplote. Oni se ugrađuju na telo radijatora. Nema nikakvog sečenja niti zavarivanja i nisu potrebne nikakve instalacije na sistemu.
Kalorimetri se postavljaju u podstanicama, jer po Zakonu o energetici toplifikacija meri ono što je predala zgradi, a raspodela utrošene energije unutar zgrade je stvar vlasnika objekta.
Delitelji toplote rade tako što mere kličinu toplote koju je odalo određeno grejno telo, i kad se saberu svi rezultati merenja svih delitelja u zgradi, troškovi energije se dele prema udelu svakog od tih delitelja. Kalorimetar koji se nalazi u podstanici je obračunsko merilo i zbir svih izmerenih veličina na deliteljima je ustvari ono što pokaže kalorimetar.
Ovaj način merenja je daleko od idealnog, ali je bolji od naplate prema kvadraturi stana. Trebalo bi pored delitelja da ugradite i kvalitetne radijatorske ventile (najbolje sa termoglavama) da bi mogli i da štedite energiju. U suprotnom će vam računi (najverovatnije) biti puno veći nego do sada, jer toplane obično isporučuju veće količine energije nego što mi plaćamo po kvadraturi.
Dakle poenta je da računi za grejanje budu prema stvarno utrošenoj energiji, a to je verovali ili ne više nego što sada plaćamo.
Mogu da se očitavaju na razne načine, uobičajeno je radio vezom, odnosno prođe čovek sa čitačem pored zgrade ili kroz hodnike zgrade i automatski očita sve delitelje. Inače ne mora toplifikacija da ih očitava, već može Skupština stanara da sklopi ugovor sa kom hoće da im obavlja taj posao.
Ako su u pitanju kalorimetri - oni se ugrađuju na cev, tu ima i sečenja i zavarivanja i koštaju mnogo više.

bjdarko
bjdarko's picture
Offline
Registrovan dana: 18/12/2010
Poruke:

Ovako, opredeli se ti i za kaolirimetre a i za delitelje toplote. I jedno i drugo ti mogu značajno smanjiti plaćanje za grejanje. Uz to ćeš znati kolika ti je temperatura u prostoriji i koliko su ti toplote dopremili. Čak možeš i da šteliješ temperatutu u prostoriji. Po meni ovo su odlična rešenja ali toplanama ne ide u prilog da ih odmah postave.

Bagljasan
Bagljasan's picture
Offline
Registrovan dana: 23/04/2009
Poruke:

Zavisi od mesta gde živiš i od načina na koji lokalna toplana obračunava troškove, ali u Srbiji Ti nigde neće biti jeftinije grejanje ako pređeš na plaćanje po merenju. Umesto da staviš i kalorimetre (preskupo) i delitelje toplote, bolje stavi termoventile i delitelje, pa ćeš moći da utičeš na potrošnju i na taj način da uštediš. Toplane ne određuju cenu od svoje volje, već im gradske (opštinske) uprave određuju, a vlast se uvek trudi da drži cenu na što nižem (trenutno nerealno niskom) nivou. Onog momenta kad pređeš na plaćanje po merenju - cena se vezuje za cenu energenta, a mora da se plati i fiksni deo za održavanje vrelovoda, podstanica, kotlarnice... A cenu energenta ćeš, umesto na 12 meseci, plaćati onda kad je utrošiš, što će Ti račune u grejnoj sezoni više nego udvostručiti.Tako da opšte uvreženo mišljenje da se manje plaća po merenju je žešća zabluda. Dobar primer za to su Pančevo i Šabac, koji su prešli na plaćanje po merenju, pa je Pančevo, zbog previskoih cena odustalo, a Šabac isto pravi neku gimnastiku.... Verovao ili ne, toplane bi najradije odmah prešle na naplatu prema utrošenoj energiji, jer je to sa ekonomskog aspekta najbolje za njih. Kako god, za par godina će svi morati da pređu na taj način plaćanja, pa je mudro već sada početi sa ulaganjem novca u izolaciju, prozore, vrata...

Hattalasat
Hattalasat's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2008
Poruke:

I umesto radijatora predji na fancoil ako mislis da ti kalorimetri stvarno necemu sluze....