Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

kamin toplovazdusni

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ideolog
ideolog's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2013
Poruke:

Osnovna ideja pri izgradnji kamina je bila da napravim funkcionalno i estetski prihvatljivo grejno telo, koje bi sluzilo kao dopunsko grejanje u prelaznom periodu.Nisam profesionalni majstor i prvi alat sam kupio kad sam pre par godina poceo da pravim kucu, a ideje uglavnom crpim sa ovog sajta, pa eto da i ja dam mali doprinos.Kuca je velicine 150 kvm P+Pk, sendvic zid, alu stolarija izolacija po podu i kosoj ploci. U centralnom delu kuce je dimnjak shiedel fi200 izmedju dnevne sobe i kuhinje. Raspored prostorija je takav da kamin bez problema greje 100 kvm prizemlja i sprata.Na spratu je postojao medjuprostor izmedju dve sobe i hodnika tako da je na tom mestu istemana ploca i topao vazduh prirodnim putem cirkulise na gore. Ono sto se ne vidi na slikama je da je loziste okruzeno termoakumulacionim ciglama koje znacajno poboljsavaju efikasnost kamina.S obzirom da se blizi grejna sezona nadam se da ce tema biti aktuelna.

  • 03122011158.jpg
  • 03122011159.jpg
  • 10122011162.jpg
  • 17122011168.jpg
  • 28122011171.jpg
formax
formax's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2012
Poruke:

Grejna sezona je pocela pa pretpostavljam da ste probali kamin??
Kakvi su utisci?

ideolog
ideolog's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2013
Poruke:

Kamin je u funkciji vec dve godine i utisci su sledeci. Ko misli da u kuci pravi klasican kamin da bi se na njega grejao neka to ne cini. Kamin koji sam ja pravio je neka kombinacija klasicnog kamina i kaljeve peci( Nemci bi to nazvali kombiofen ili kombikachelofen).Sustina problema kod klasicnog kamina ili bar kod novijih kamina koji imaju loziste od gusa je jako nizak stepen iskoriscenja u odnosu na zidane peci. Put od lozista do izlaza u dimnjak (pogledaj trecu sliku-prvobitna verzija) sam maksimalno produzio tako sto sam spajajuci cevi napravio nesto slicno spajalici i na taj nacin produzio put dimnim gasovima.Loziste sam okruzio ciglama iz dve TA peci( ukupno oko 8 KW) i na taj nacin uspeo da akumuliram visak toplote. Za sva pitanja i nedoumice samtu da pomognem u skladu sa svojim znanjem. Ko razume nemacki dosta toga moze nauciti i sa nemackih foruma.

formax
formax's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2012
Poruke:

Svidja mi se ta ideja da se u prelaznom periodu nalozi vatrica u dnevnoj sobi i razmisljam da uradim nesto slicno kao Vi.Samo nisam siguran da li bi bio pravi izbor Alfa Plam ugradni kamin FKU jer mi je dimnjak fi160.

ideolog
ideolog's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2013
Poruke:

Dimnjak fi 160 nije nikakav problem, naravno ako je pravilno odradjen, ali je ugradni kamin Alfa plam po meni dosta lose resenje. I sam sam se pri izgradnji kamina nosio mislju da kupim isto loziste ali sam odustao. Ugradno loziste bi trebalo da bude liveno, dok je kod alfe u pitanju kotlovski lim, a samo su vrata od gusa. Druga jako losa stvar je tzv. " lastin rep "-metalni deo koji je montiran na putu dimnih gasova na izlasku iz kamina koji je kod alfe obicno parce lima koje jako brzo sagori.Ako ne zuris sa gradnjom potrazi u oglasima loziste koje je nekad radila livnica Zrenjanin za spansko trziste (ali je investicija propala kao i sve u ovoj zemlji). Pogledaj na sajtu Dva kalja, oni u ponudi imaju takva lozista i cena im je tu negde-http://www.dvakalja.com/str/menu/index_sc.html. Nekada je i Plamen iz Slavonske Pozege imao dobre kaminske uloske, ali ono sto sam video pre dve godine je drastican pad kvaliteta u odnosu na ranija izdanja. Sve u svemu ako si u mogucnosti kupi liveni kaminski ulozak.

ideolog
ideolog's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2013
Poruke:

Ukoliko se odlucis za neki kamin iz oglasa, ukalkulisi i cenu vatrostalnog stakla koja i nije bas mala. Na nekim lozistima koje sam pronalazio je umesto vatrostalnog stavljeno kaljeno staklo, a razlika u ceni i dugotrajnosti je visestruka.

Rados84
Rados84's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2017
Poruke:

Ugradio sam alfa plam fku ali nisam zadovoljan sa grejanjem i potrošnjom drva,doduše vreo vazduh izlazi gore kroz rešetke ali na plafonu i ostaje,lozio sam desetak puta... Interesuje me da li ima neko rešenje da povecam ucinkovitost pre sezone grejanja,da li da smanjim fi( sad je 200)... Pozdrav

Kraljevic
Kraljevic's picture
Offline
Registrovan dana: 12/09/2011
Poruke:

Rješenje za povećanje efikasnosti sam uradio prije petnaestak godina i od tada radi veoma dobro. Dimovodnu cijev sam obložio aluminijumskim limom, ugradio dva ventilatora od pojačala (30W cooler sa termičkom zaštitom) i spojio ih na prekidač sa trimerom tako da im se brzina može podešavati. Rezultat: temperatura toplog vazduha na izlazu ide i do 65 stepeni, kod klime ne prelazi 40... Vidi priložene fotke, biće jasnije.

  • susanj18.jpg
  • wp_20160125_011.jpg
  • wp_20160116_042.jpg
  • wp_20160122_004.jpg
  • wp_20160116_034.jpg

Backo