Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Klapna na kaminu

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
kiconio
kiconio's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2014
Poruke:

Evo jedno prosto pitanje
Majstor koji mi napravio kotao kamin ...nije ugradio klapnu na kaminu .,mislim na onu koja bi trebalo da regulise promaju ..i sprecava odlazak toplote kroz dimnjak...
Vec kaze da cug da regulisem pomocu fioka za pepeo..
Dosta dobro regulisu fioke cug..ali kad sam proverio temperaturu dimnjaka na tavanu..bio je vreo i pored kamene vune i izolacionog lima..
Pitanje
Dali bi ugradnja klapne pomogla?

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

U dimu ima vodene pare sa primesama, ukoliko temperaura dima padne ispod kritične granice doći će do kondenzacije. Uzima se da je minimalna potrebna temperatura na vrhu dimnjaka a da ne bi doišlo do kondenzacije od nekih 185 stepeni, kada se loži ogrevno drvo. Za druge vrste energenata i ova temperatura je drugačija. Šta je to 'vrelo' je vrlo rastegljiv pojam dok sa druge strane svakako treba da postoji regulaciona tehnika. Ne znam kakav je to izolacioni lim?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

kiconio
kiconio's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2014
Poruke:

Dimnjak je od prohroma..izoliran je prvo kamenom vunom i spolja izolacioni aluminijumski lim..i kad ga malo vise podlozim mnogo se ugreje na tavanu recimo nesmes rukom da pipnes...zato mislim da bi klapna pomogla da deo te temperature ostane u kaminu..i stepen iskoriscenja ce samim tim biti veci..tj manja potrosnja drva..

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

To sto se greje dimnjak na tavanbu znači samo jedno - izolacija je nedovoljna i treba je povećati. Tu se javlja problem jer nikako nema smisla ubacivati dodatnu izolaciju preko aluminjumskog plašta. I dalje mi nije jasno šta je i kakav je to izolacioni lim? Je li on ima u sebi neku dodatnu izolaciju ... šta već?
Taj dimnjak prvo treba sanirati odnosno izolovati ga pa tek onda ugrađivati regulator na izlasku iz peći. Kod ložišta na čvrsto gorivo ukoliko se previše zaustavi kretanje dimnih gasova iz peči doći će do taloženja pepela i prebrzog začepljenja dimovodnih kanala.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

kiconio
kiconio's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2014
Poruke:

Lim je aluminijumski..bez dodatne izolacije na sebi...znaci
Prohromski dimnjak,kamena vuna i taj lim
A sto se tice klapne,ja cu je po potrebi otvarati i zatvarati...jer imam utisak da mi znacajan deo toplote odlazi kroz dimnjak..

nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Vi tu imate problem veći od odlaska toplote kroz dimnjak!!! Ako se dimnjak greje toliko koliko kažete, jako je važno koliko je udaljen od krovnih greda tj na koji način je sprečeno da ta toplote ne greje drvenu konstrukciju i nedaj Bože dovede do samozapaljenja iste!! složio bih se sa prethodnim komentarom, da kod Vas možda nedostaje dovoljna debljina izolacija dimnjka

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Koliko se može predpostaviti na osnovu pisanja , izgleda da taj kamin ima direktan prolaz u dimnjak . Kako su već svi kamini ložišta sa najnižim stepenom iskorištenja biće da tu ima i nekih konstrukcionih propusta u samom kaminu