Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Lupanje, "krkljanje" u gasnom kotlu Beretta

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
real022
real022's picture
Offline
Registrovan dana: 28/05/2010
Poruke:

Poslednjih nekoliko dana, posle dopunjavanja sistema, čuje se jako lupanje i krkljanje u kotlu.

Prvi put je počelo kad nekoliko dana nisam dopunjavao sistem, mada se palila žuta lampica za upozorenje. Posle dopunjavanja sve je bilo u redu neko vreme.

Grejanje je na gas, i to lupanje počinje posle jedno 5 minuta od kako uključim grejanje, a prestane posle nekog vremena.

Da li je dovoljno da ispraznim ceo sistem, pa napunim, ili je nešto oko ekspanzione posude (mislim da smo imali sličan problem pre tri-četiri godine, ali se ne sećam šta je bio slučaj).

Inače grejanje radi normalno, samo ovo lupa kao da će se cela kuća raspasti...

Pritisak bi trebalo da je ok, mada se poslednji put otvarao sigurnosni ventil, jer sam malo prepunio sistem...posle sam opet dopunio kako treba.

Koliko znam sistem je zatvoreni jer je exp. posuda u kotlu, a kad dopunjavam sistem, imam neku slavinicu na tavanu koju malo odvrnem, da izadje vazduh...

edit: Upravo sam ispraznio ceo sistem i ponovo napunio, i dalje lupa...

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Sve mi govori da negdje ostaje vazdušni džep

macaklo
macaklo's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Malo verovatno da je vazduh ostao zarobljen. Vazduh se manifestuje vise kao zuborenje. Prvo bi trebao da probas da lociras izvor zvuka sluhom. Zvuk se kroz instalaciju prenosi ali negde se mora cuti jace a negde slabije. Kad dodjes do dela instalacije gde je zvuk najjaci pogledaj imali tu nekekav ventil. \probaj zavrni ga promeni mu polozaj da utvrdis dali nije zuk od njega.
Ako zvuk dolazi iz samog kotla proveri dali ima veze sa radom cirkulacine pumpe. Pipnes je rukom moras osetiti vibracije. Kod gasnih kotlova pumpe obicno imaju specificne nacine pricvrscivanja, probaj malo napregni dovodnu ili odvodnu cev. Ako je izvor zvuka sa gorionika ili ventilatora (za fasdne varijante) najbolje pozvati servis.
Pozdrav.

blackman
blackman's picture
Offline
Registrovan dana: 18/07/2008
Poruke:

Imaš li revizioni ventil?
Ako ga imaš, proveri šta ima u njemu.
Ja sam posle tri godine rada kotla našao svašta.
Serviser je imao u obliku priveska uređaj kao kompas, i prinese ga uz pumpu u kotlu i na uređaju se zavrti kazaljka kao dokaz da pompa radi.
U revizionom ventilu sam našao gomilu lema i nekih čestica koje ga za malo nisu zapušile.

real022
real022's picture
Offline
Registrovan dana: 28/05/2010
Poruke:

Najzad našao majstora...

U pitanju je bio zaprljani "izmenjivač"...valjda se tako zove, ako nisam zaboravio..Čišćenje tog dela - 2000 dinara, i sad je sve ok.

Ali sad imam mali problem sa pritiskom. Kuća je prizemna (oko 80m2), sistem zatvoreni.

Ako napunim sistem oko 1 bar, onda mi se pritisak popne nešto preko 3 bara i ispusti sigurnosni ventil vodu..(nema tu puno vode, oko o,5l, ali opet napravi baru u predsoblju)...

Ako napunim na 0,8 bara onda mi sija žuta lampica kao upozorenje da treba dopuniti...

Možda ni termostat nije dobro podešen, jer razlika je oko 4 stepena...Kad je namešten na 20 stepeni, pali se tek kad se dobro smrznemo...
Zato moram da okrenem na recimo 22 stepena, pa onda da pazim koliki je pritisak, da bi sam isključio (okrenem na 20 termostat)...

Termostat je valjda analogni, onaj što okrenem točak.

Da li može taj termostat da se podesi da se pali na razliku od 1 do 2 stepena...da mi nekako održava automatski temperaturu?

blackman
blackman's picture
Offline
Registrovan dana: 18/07/2008
Poruke:

Trebalo bi da na gasnom kotlu imaš podešavanje maksimalne temperature fluida u instalaciji za grejanje. Probaj da tim regulatorom smanjiš temperaturu da ne dolazi do pregrevanja i samim tim, drastičnog povećanja pritiska.

sllobam
sllobam's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2009
Poruke:

Tu nesto nije rocito sa ekspanzionim sudom.Svi su izgledi da u njemu nema propisanog pritiska.

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

I ja se slazem da je u pitanju ekspanziona posuda...Mada se meni par puta u praksi desavalo da je za porast pritiska kriv plocasti izmenjivac koji iz nekog razloga mesa sanitarnu vodu sa grejanjem.Ne bavim se kotlovima marke bereta i ne znam da li je izmenjivac sekundarni plocast ili je to bitermicki izmenjivac,ali postoji mogucnost,posto napominjes da je postojao probles s kamencem...desava se da kamenac destruktivno deluje na zidove izmenjivaca toplote,a steta se manifestije tek kada se sloj kamenca ukloni ciscenjem adekvatnim kiselinama.Najlakse je ispitati ekspanzionu posudu pa kreni od toga...
Sobni termostat se ne moze podesavati po tyacnosti...preporucujem zamenu termostata novim sa manjom diferencijom...digitalni je imaju u iznosu od 0,5C...

VodoWat
VodoWat's picture
Offline
Registrovan dana: 26/01/2011
Poruke:

to je exp. boca u pitanju. ne sme pritisak da skoci sa 1 na 3 bar-a kad pusti kotao u rad. normalno je malo, npr. 0,3 bar-a. sud ne odradjuje svoje, ne drzi osilaciju pritiska. u boci postoji šlauf (gumeni naravno) koji je naduvan vazduhom, kad se voda širi prilikom grejanja (on se skuplja), taj šlauf odrzava pritisak. savet: ugradi exp. bocu od 30 litara negde da se ne vidi (iz estetskih razloga), jer ta na kotlu ti ne odradjuje posao. jos nesto, nikad nemoj puniti sistem dok kotao radi!!!

bolje dzaba sedeti nego dzaba raditi