Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Majstor za liveni Zrenjaninac

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dule.r
dule.r's picture
Offline
Registrovan dana: 25/09/2019
Poruke:

Imam kotao Zrenjaninac, liveni, 11 rebara....
Lozim ga oko 60 stepeni, retko kad preko..
Dosta kondezuje, dimi, gasna komora je u kotlarnici. Trudim se redovno da ga cistim, par puta u sezoni, ali posle par lozenja bude kao da ga nisam ni cistio. Odzak je cist. Dolazim na ideju da ga skratim na pola, da mu izvadim 4-5 rebar. Da li bi to imalo smisla, i ima li majstora koji to rade?

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Mislim da je bolje ugraditi "antikondenzacioni ventil". Prelistaj forum, i potrazi po netu...

Srkson
Srkson's picture
Offline
Registrovan dana: 10/02/2016
Poruke:

@dule.r

Kakvih crnih 60C!?!?
Kao što vam je pedja089 savetovao, hitno ugradite antikondenzacioni ventil da patronom od 60C. Kotao održavajte u temperaturnom režimu od 72C do 86C.
Nakon nekoliko dana loženja kompletan katran i smola će nestati i zidovi kotla će biti golubije sivi, skoro pa beli. Kondenz se nikada više neće pojaviti, a čišćenje će se prorediti na dva do tri puta u sezoni grejanja.

https://www.caleffi.com/sites/default/files/file/01223_sr.pdf

Pozdrav i javite rezultate!

dule.r
dule.r's picture
Offline
Registrovan dana: 25/09/2019
Poruke:

Nepotrebno mi je da lozim preko 60 stepeni, jer bi mi temperatura u kuci bila 25 stepeni, morao bih prozore drzati otvorene, a verovatno bih povecao i potrosnju drva i uglja... Imam resetku vertikalnu kojom sam pregradio loziste kotla na pola, kako bih smanjio potrosnju ogreva.
Da li bi se ugradnjom tog ventila povecala temperatura vode u kotlu, buduci da bi povratna voda u kotlu bila toplija? Nisam bas strucan, nemojte zameriti ako mi je pitanje glupo....

Srkson
Srkson's picture
Offline
Registrovan dana: 10/02/2016
Poruke:

Očigledno da ste došli na forum i niste ni jednu temu pročitali, već ste odmah postavili pitanje. Takođe vidim da niste otvorili link iz mog prethodnog posta.
Molim vas pročitajte teme koje su srodne sa vašim problemom da biste bar malo bili upućeni, jer ovako kako vas je neko naučio da kotao treba da radi, ne da nije dobro, već je pogubno!

Pročitajte prvo ovu temu: http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...