Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

pitanje-grijanje s dizalicom topline voda/voda

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
cinabu
cinabu's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2014
Poruke:

Pozdrav!

Radim završni rad na faksu u kojem moram isprojektirati sustav grijanja u stambenoj zgradi sa podrumom(negrijan), prizemljem i dva kata (svaka etaža ima jedan stan, ukupno 3) pa imam neka pitanja.

Koristit će se podno grijanje (rezim 40/30) na dizalicu topline. Kao toplinski
izvor koristi se vodovodna voda tlaka 5 bara a na drugoj strani kao toplinski ponor voda iz sustava podnog grijanja. Akumulacijski sustav PTV-a se grije sunčevim kolektorima. Na raspolaganje je još elektro-priključak 220/380V;50Hz.

Ono što mene mući (zasad, posto tek pocinjem...izracunao sam toplinske gubitke i toplinu potrebnu za PTV) je kako odabrati dizalicu topline. Da li odabirem bilo koju voda/voda ili se one razlikuju po tome gdje se uzima toplina, npr. je li moze biti ista kao one koje koriste tlo kao izvor topline, ili postoje različite izvedbe za različite izvedbe sustava.

Također me zanima kako rijesti povremeneo zagrijavanje PTV-a na određenu temperaturu (ne znam koju) zbog spriječavanja pojave legionele. Da li električnim grijačem ili se može koristiti pregrijana para radne tvari iz dizalice topline. Ili treba temperatura kondenzacije biti takva da voda sustava grijanja
može preuzeti zagrijavanje PTV-a a za grijanje se onda spušta mješajućom pumpom.

I posljednje pitanje, prema kojoj normi se dimenzionira sustav podnog grijanja?

Unaprijed hvala na odgovorima.

cinabu
cinabu's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2014
Poruke:

ili je ovo što sam napisao totalna glupost i ide dizalica topline zrak/voda

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Ne nisi napisao glupost, moze da se radi u obe izvedbe i voda/voda i vazduh/voda. U zavisnosti kojeg je tipa toplotna pumpa, gleda se njen COP . Ako je na primer njena snaga 20KW i COP je 4.5 onda ona ima potrosnju el energije oko 4.5 kw. Moras odabrati prvo toplotnu pumpu, njen tip i klasi i tek onda pristupiti daljem projektovanju.
Sto se tice dogrevanja PTV ono se moze izvrsiti putem elektricnog grejaca na min 75C. Moze se koristiti i drugi izvor toplote, ili sama toplotna pumpa ako u svom sekundarnom delu kod izmenjivaca ima ugradjen elektro grejac. Najlakse je to resiti preko same automatike i elektricnog grejaca u spremniku tople vode.
Sto se tice dimenzionisanja podnog grejanja, pod uslovom da je objekat sasvim dobro izolovan, moze se uzeti optimalna snaga od 100W/m2 za spremnik od npr 300l uzima se oko 8000w za potrebnu snagu da se voda sa 10C podigne na 70C