Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Podno i radijatorsko grejanje - Problem

23 poruka / 0 new
Poslednja poruka
qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

Pozdrav,

Imam problem sa podnim/radijatorskim grijanjem.
Koristim kamin na cvrsto gorivo PRO-Termo ALPINA ETAZ 24 KW i sa njim grejem 68m2.

- Kada je miks ventil na polozaju 1 (kao na slici), temperatura polaznog voda je 60c, radijatori i bojler bez problema postignu tu temperaturu i voda se mesa ( bar tako mislim ) na topli vod podnog ( izvod levo na slici ), ali na povratu od podnog i posle nekoliko sati lozenja, voda je hladna, a samim tim i pod je hladan.

- Kada je miks ventil na polozaju 10, pretpostavljam, tada je sistem otvoren i sa maksimalnim lozenjem, suvih drva, maksimalno dostignem temperaturu na polazu iz peci 44c i pod u toj situaciji bude topao u prostorijama sa kracim krugovima i da NAGLASIM tada se oseti protok pri dodiru plasticne cevi na krugovima podnog.

Koliko sam procitao do sada, shvatio sam da bi trokraki miks ventil trebao da sluzi kao zastita za kotao i da mesa vodu za podno i samim tim temperatura polaza prema radijatorima do miks ventila bi trebala da bude 60c.

Ukoliko nije problem, pogledajte instalaciju na slikama i pokusajte mi objasniti propuste u instalaciji. Sta je potrebno da se doda/oduzme.

Majstor koji je radio instalaciju, ne javlja se na telefon.

Unapred hvala

 • kamin-polaz.jpg
 • razdelnik.jpg
Batman
Batman's picture
Offline
Registrovan dana: 15/11/2019
Poruke:

Da pokušam ja da pomognem. Da li grejete samo 68m2 ili je to samo povrsina pod podnim grejanjem?
Da vam je podno grejanje radilo ranije normalno?

Da ne kudimo majsotra, mozda je mogao bolji mešaoni ventil da stavi, tipa Heimeier sa termoglavom za podno grejanje sa opsegom temperature od 20-50 stepeni, i razdelnike sa regulatorima protoka ali to nije presudno u ovom slucaju.
Po mom skromnom misljenju ili je u pitanju nedovoljno jaka pumpa ili imate vazduh koji je potrebno izbaciti, tj odzračiti iz sistema. Ako pumpa ima 3 brzine, pustite da radi u trećoj, odzračite tj izbacite vazduh preko odračnog lončeta ili ozdracnih ventila. Takodje odzračite grejno telo koje je najviše ili se nalazi na najvišoj tački u kući. Ukoliko se čuje protok vode u cevima i radijatorima tj da se čuje kako voda žubori, onda definitivno imate višak vazduha u sistemu. Ispustite vazduh, onda proverite pritisak u sistemu, ako je pao, dopunite da bude oko 1,5 bara.

Batman
Batman's picture
Offline
Registrovan dana: 15/11/2019
Poruke:

Zaboravih da napomenem, nemojte dopunjavati kotao u toku rada, jer postoji mogucnost pucanja varova na kotlu ukoliko kotao koji je vreo dopunite hladnom vodom, nego sacekajte da se kotao ohladi. Ukoliko dopunjujete kotao vodom u toku rada, to radite veoma lagano, ali u svakom slucaju se ne preporucuje. I samo strpljivo, podovima treba vise vremena za odzračivanje od radijatora.

qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

- Da, grejem samo 68m2. Pored podnog, opciono mi je 5 radijatora u istom prostoru i takodje grejem vodu za bojler.
- Instalacija je od kraja prosle godine, tako da od januara prosle godine i koristim. Do sada nisam bio najzadovoljniji sa podnim.

- Vazduha u radijatorima nema, to je odzraceno i ne cuje se nista.

Mogao bih sutra da pokusam odzraciti i podno. Ako se ne varam, nabolji nacin je da zatvorim sve krugove i zatim jedan po jedan dopunjavam, dok ujedno i ispustam vodu na povratnom vodu, da sav vazduh izadje. Ispravite me ako mislite da je nepravilno. Postavio sam fotografiju kako mislim da bih trebao flushovati sistem.

Pumpu sam sada stavio na trecu brzinu, pa cu videti ima li razlike.
Pumpa je wilo star rs 25/6

 • ssm.jpg
Batman
Batman's picture
Offline
Registrovan dana: 15/11/2019
Poruke:

Da, to su ta mesta za odzračivanje vazduha i dopunu sistema vodom. Proverite da li je odzračno lonče ispravno,
ono bi automatski trebalo izbacivati vazduh iz sistema, u svakom slucaju mislim da ima vazdušnog čepa, možda ce pumpa to u najjačoj brzini izgurati iz sistema, a vi obavezno probajte i ručno da odzračite podno grejanje.

Podno grejanje nije svemirski brod, ali mnogi kod ugradnje ne ispoštuju proceduru do kraja, ili ne znaju pravilno da urade podno grejanje, pa na sitnicama pokvare ceo utisak.

P.s. ispuštate samo vazduh, mislim da nema potrebe za ispuštanjem vode.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ne razumem se puno, ali meni taj sistem nikako ne izgleda ok.
Problem koji nastaje je taj da otpor kroz radijatore je puno manji nego kroz trokraki i podno. I zato podno tadi samo kadje trokraki max otvoren. Tako da u tom alucaju svaki krug mora imati svoju pumpu.
Trokraki ventil ne mora da skuzi za zastitu kotla i u ovom skucaju njegova uloga je da spusti temperaturu vode za pod.
Tako da je tu morao biti termostatski ili neki sa motornim upravljanjem i kontrllerom.
Dok se to ne resi, nista od grejanja na rsdijatore i podno.

qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

@Batman,
Upravo sam zavrsio odzracavanje podnog i nalozio sam vatru, pa cu javljati utiske. Nisam primetio da je bilo nesto vazduha.
@pedja089
Najprostije moguce ste objasnili problem, koji ja kao laik nisam znao da resim/prepoznam.

Okretao sam taj trokraki na sve moguce pozicije i nije bilo promena sa podnim, osim kada je sistem u potpunosti otvoren, tj. pozicija 10.

Meni je bitno da mogu da grejem tehnicku vodu i da koristim podno. Radijatori su mi tu samo ako zelim brzo da ugrejem prostor u prelaznom periodu.

Koja bi tu resenje bilo. Sta bih trebao da pribavim/uradim?

Pitam jer ovde gde ja zivim bila su mi dva majstora posle ovog sto je napravio instalaciju i niko od njih nije uocio u cemu je problem.

Hvala

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

I ja sam laik. Jedino grejanje koje sam radio je moje.
Za potpuno ispravan i bezbedan sistem pogledaj temu ispravne hidraulicne seme ili kako se vec zove.
Uglavnom tu ima potpuno ispravnih sema za kombinovano grejanje, plus ako imas mesta za buffer, puno ces popraviti sistem i vek kotla i smanjiti potrosnju. A imas onda i opciju koriscenja jeftine struje za grejanje sto je po trenutnim cenama najisplativije grejanje za male kvadrature...
Puno je toga sto treba ispraviti da bih znao detaljno da opisem a da nesto ne ispustim.
Neko resenje koje moze da posluzi je zavrni radijatore ili stavi termo glave. Tako da protok bude minimalan kroz njih.
Na bojleru nekako prigusi protok.
Tako da najveci tj prakticno sva voda ide u podno.
Zatim sledi pri svakom lozenju igranje trokrakim da u pos ne ide vise od 30 i neki stepen. I u kitao da se ne vraca manje od 60tak.
Mada mislim da ces morati da se odlucis samo da zadovoljis 1 temperaturu.
U mom sistemu u pod ide 26 stepeni 24h. Kako zahladjuje podizem tu temp i mislim da je to najbolje jer nema stalnog sitenja i skupljanja kosuljice i plocica itd...

Batman
Batman's picture
Offline
Registrovan dana: 15/11/2019
Poruke:

Mislim da je previše da svaki krug ima svoju pumpu, s obzirom da se greje samo 68m2,
mnogo vece površine sam vidjao da se greju uz jednu pumpu, mozda bi trebala pumpa veće snage, ali nikako pumpa na svakom krugu, tj grejaču.

qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

Da imam razdelnik sa top metrima, mislim da bi bilo jednostavno odrediti da li treba jos jedna pumpa.
Nasao sam razdjelnik sa 7 krugova sa topmetrima za nekih 75 eura i to bi prvo izmenio.
Sada posto sam video da sa rezdelnicima ima ovakav sistem mesanja sa pumpom. Interesuje me da li bi mi to resilo moj problem ( slika 1 )

Takodjer kad sam prigusio radijatore na krugovima desno, vise toplote prolazi ka podnom/crvenom krugu, ali povrat je i dalje slab. Mlak je na prva dva kruga sa desne strane, ali na zadnjem je hladno.

@pedja089
Na slici 2 mozete videti da imam izvod za kotlovnicu. Da li bih mogao koristiti te cevi za buffer?

 • slika_1.jpg
 • slika_2.jpg
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Batman, ne bih ulazio previse u teoriju koju ne razumem do kraja.
Svaki krug grejanja treba svoju pumpu, nije bitna povrsina koja se greje. Nego he butno da se hidraulicni krugovi odvoje. Isto tako ako se koristi hidraulicna skretnica, a trebala bi. I kotao ima svoju pumpu.
Gretstar, nije bitan protok i nije bitno da li moze jedna pumpa da gura. Nego je bitno da radijatori ne uticu na podno i obrnuto. Zato ide 2 pumpe. Kod tebe bi ovo sa slike odradilo posao. Jer ima sve elemente pumpu termostatski ventil i razdelnik.
To sto je povrat mali sa podnog pa kod mene je 23 stepena. Normalno je. Odaje se toplota. Tako i treba. A da bi kotao zastitio od pothladjivanja, treba jos jedan mesni ventil sa pratecim regulacijom kod kotla.
Neka me ispravi neko od strucnijih ako sam nesto odvalio.
Zaboravih napisati, trebaju ti 4 cevi za bufer koliko znam. Mozda nekako moze i 2 ...

Batman
Batman's picture
Offline
Registrovan dana: 15/11/2019
Poruke:

Upravo tako, ja imam kod sebe posebnu pumpu za podno, a posebnu za radijatore, buffer nemam i sve mi savrseno radi vec nekoliko godina. Znam da vazduh moze biti gadna stvar u cevima, i da mi je trebalo dugo da izbacim vazduh iz jedne prostorije, kada sam konačno uspeo, od tada sve radi potpuno normalno.

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Hidraulicki nije ispravno.

pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Kao sto vidis svasta radi, pa covek kad zavrne radijatore i bojler podno mu radi...

qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

@pedja089
Problem je da i kada okrenem mesajuci ventil na 10, tj. otvorim u potpunosti polaz uz lozenje suve bukve ne prelazi 34 stepena i tek tada povrat bude mlak na nekim krugovima, ali to je jedino kada se oseti neki protok da ima u podnom. ISPRAVKA iz prvog posta, 34 stepena temperatura, a ne 44 kako sam napisao.
Kupatilski krug je jedini na kom se oseti toplota, dok svugde osalo nije ni mlako.

Prvo sam mislio da je pec slaba, ali kada sam video u koliko kratkom intervalu ugreje i radijatore i bojler,od 80l, uz bar 3-4 puta manje lozenje, shvatio sam da nije problem u njoj.
Da napomenem, nalozim otrpilike 5-6 kanti od 25l, da bih odrzao tu temperaturu od 34 stepena na polazu.

Za evo 11 meseci otkad je u pogonu grejanje, izgubio sam zivaca kao za svih ostalih 30 godina mog zivota.

Pricao sam sa jos jednim majstorom iz susednog grada, a on mi je predlozio ugradnju RTL ventila i pumpe i tvrdi da bi to trebalo dozvoliti da rade i radijatorski krugovi i podno.

Nije mi problem da platim, jer zivci mi vrede vise.
Ako mislite da je taj majstor u pravu, sta bih jos trebao da uradim da zastitim i kotao od kondenzacije?

Hvala

Batman
Batman's picture
Offline
Registrovan dana: 15/11/2019
Poruke:

Možda da probate da dodate još jednu pumpu na razdelniku za podno, kao sto je vec neko predlozio u ranijim postovima?

qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

Pumpa je neizbezna. Posto nisam strucan, pokusavam da pokupim sto vise informacija pre direktnog susreta sa bilo kim od majstora.
Usput hteo sam da razmenimo misljene o necemu sto sam pronasao o trokrakim ventilima i sistemima na kojima su isti.

Stranica je https://www.pmmag.com/articles/88035-the-do-s-and-don-ts-of-three-way-th...

- Trenutno je moj sistem kao na slici dva i samim tim ispada da je pumpa na pogresnom mestu.i vecina protoka van podnog

- Misllim da bii moj sistem bi trebao da bude spojen kao slika broj 4 (imam ekspanzionu posudu pa zbog toga), a to znaci da bih trebao da imam dva trokraka mjesajuca ventila i dve pumpe,

a isto tako mozda je moguce da treba biti kao slika 1, tj. da se pumpa PREMESTI sa povrata uz kotao na deo za podno, i da odatle gura.

Potisnu moc pumpa zasigurno ima, jer kad otvorim trokraki na maksimum i na drugoj brzini se oseti da voda cirkulise.

 • 1.jpg
 • 2.jpg
 • 3.jpg
 • 4.jpg
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Ovo bi bila potpuna minimalna sema koja zadovoljava sve za razdvajanje radijatora i podnog

http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

Moj predlog je procitaj celu temi i blog...

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

qretsar wrote:
Pozdrav,

Imam problem sa podnim/radijatorskim grijanjem.

Majstor koji je radio instalaciju, ne javlja se na telefon.

Probaću malo da ti razjasnim greške u ovoj instalaciji koje je napravio "majstor". Nažalost nema dovoljno informacija da bi se sve tačno dijagnostikovalo ali uglavnom problem je u pre svega nepotpunoj instalaciji da bi mogla da radi kako je zamišljeno.
1. Ugrađeni trokraki ventil u suštini samo usmerava toplu vodu u jedan ili drugi krug (podno i radijatori + bojler) ili malo u jedan malo u drugi i to je to.
2. Ovako kako je ka kotlu nema regulacije temperature povratne vode i u kotao može da dođe previše ohlađena voda. Trokraki ventil koji bi to radio treba da je drugačije postavljen i u tom slučaju ovaj nebi bio nužan (ali ni ne smeta)
3. Polazna temperatura za podno grejanje od 60 je prevelika i ništa je ne ograničava
4. Ovakav sistem sa jednom pumpom je vrlo komplikovan za izvedbu i podešavanje, a da svi protoci i temperature budu dobri. Tri pumpe - za svaki krug po jedna i jedna za kotlovski bi bilo idealno
5. Hidraulička ispravnost je takođe sumnjiva

Da bi ovde došli do konkretnog rešenja trebala bi nam prvo šema sadašnje instalacije pa da onda vidimo šta i kako mora da se promeni da bi radilo kako treba mada je i iz ovoga jasno da dosta nedostaje.

dany
dany's picture
Offline
Registrovan dana: 07/02/2015
Poruke:

Ja imam kombinovano grejanje podno/radijatorsko plus bafer i radi savrseno ali imam i tri pumpe za svaki krug posebno. Tebi bi i dve mozda bilo dovoljno posto nemas bafer. Sa jednom nema sanse da to radi kako treba.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

qretsar
qretsar's picture
Offline
Registrovan dana: 29/01/2019
Poruke:

Potrudio sam se da ucrtam instalaciju onako kako vidim, ali nisam najstrucniji kako da nacrtam dole ventil ispod ekspanzione posudie (sigurnosni mislim da je ) i onaj za dopunjavanje sistema.

Voljan sam da poslusam sve savete, da jednom resim problem, jer evo polako ulazimo u zimu, a bice pretesko grejati na ovaj nacin.

 • grejanje.jpg
 • ormaric.jpg
 • pumpa_i_pec.jpg
 • ventili.jpg
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

Evo na brzinu jedno moguće rešenje,
U sredini je hidraulična skretnica umesto koje može da bude bafer (tako je recimo kod mene).
Suština je da kotlovski krug i distribucija ka potrošačima mora hidraulički da se odvoje da bi regulacije temperatura mogle da rade kako treba - temperaturne i ukupne energetske potrebe podnog i radijatora su različite. Sadašnja instalacija ne omogućava dobar protok ka svim delovima sistema i treba joj ozbiljna rekonstrukcija. takođe ni kotao nema adekvatnu zaštitu od pojave kondenzacije. Šema iako je malo uprošćena radi lakšeg uvida, nema svih potrebnih elemenata i ventila ali to se relativno lako dodaje, možda izgleda složeno ali mislim da ima sve neophodno da sve radi kako treba. Šta od elemenata bi još trebalo dodati prilično zavisi od budžeta i nivoa kontrole koji se želi.

 • dva_grejna_kruga.png
pedja089
pedja089's picture
Offline
Registrovan dana: 31/01/2019
Poruke:

Opet da napomenem da nemam pojma u vezi sa sistemima grejanja.
Slazem se da je ovo izvedba kako treba koju predlaze TwisterMJ.

Ali kako se zima blizi, ja da sam na tvom mestu, prvo bih pokusao da dodam onaj komplet za podno grejanje(pumpa, trokraki termistatski i razdelnici protokometrima). Po meni postoje sanse da taj sistem nekako radi, i da sa tim preguras zimu, uz verovatno ozbiljno pothladjivanje kotla(verovatno problem sa kondezacijom i sve pratece neprijatnosti).
Ponovo kazem znam da ovo nije ispravno. Ali daje jednu polaznu tacku, koju svakako moras da uradis. A trenutno zahteva minimum radova.

Ako bih taj set prikljucio pomocu alpeks creva na postojeci razdelnih i prebacio creva podnog na novi razdelnik, to bih mogao i sam da uradis uz pomoc 1 kljuca, i sekaca za cevi. Tako da ako se usudjujes majstor ti i ne treba.

A po meni jos jedna opcija je, zavrni sve za podno ako su radijatori ok dimenzionisani i ovu zimu prezivi sa njima.

Ovo je sve pacenje, i nije konacno resnje. Jedina prednost je sto moze odmah i brzo biti reseno. Sve ostalo su znacajne mane, koje moras resiti.

Sad ti proceni sta ti je ciniti. I nemoj mislisliti ni najmanje da te odgovaram od TwisterMJovog predloga. Covek zna sta prica, a ja ne Smile

Toliko od mene.